»

V Seulu začel voziti avtonomni avtobus

Slika: Anthony Wallace / AFP

Slo-Tech - V južnokorejski prestolnici so začeli preizkušati prvi avtobus brez voznika, ki je namenjen splošni javnosti in v katerega lahko sede kdorkoli. Avtobus je opremilo mlado podjetje 42 Dot, ki se ukvarja s tehnologijo samovozečih avtomobilov in ki ga je nedavno kupil Hyundai. Ne gre za avtobus polne velikosti za petdeset ljudi, temveč nekakšen polovični avtobus, v katerega gre dobrih deset ljudi.

Oblikovan je v zaobljenih potezah in z ogromnimi okni, s čimer je še najbolj podoben izdelku iz legokock. Vodja avtonomnih vozil pri 42 Dot Jeong Seong-gyun pojasnjuje, da je to namerno, saj želijo ljudem novo tehnologijo približati in jim pokazati, da ni razlogov za strah. Avtobus vozi na električni pogon in je izdelan iz kompozitnih delov, ki jih je enostavno zamenjati in ki so poceni. Nizki ceni je podrejen tudi način vožnje, saj uporablja kamere in radar, ne pa dragih senzorjev, denimo lidarja. Novi dizajn pa je takisto del prihodnosti, dodaja Jeong Seong-gyun.

Avtobus sicer vozi brez...

22 komentarjev

General Motors predstavil avtonomno vozilo za urbani potniški prevoz Origin

vir: CNET
CNET - Pri izpostavi General Motorsa za avtonomno vožnjo, družbi Cruise, so predstavili električno vozilo Origin, ki je brez volana in bo namenjeno taksi storitvam. Toda odsotnost šoferskih elementov pomeni, da je pred avtom še dolgo obdobje razvoja in zbiranja regulacijskih dovoljenj.

Medtem ko se avtomobilska podjetja zvečine trudijo samovozne zmogljivosti v vozila uvajati postopno in organsko napredovati s stopnje pomoči vozniku do povsem samostojne vožnje, so pri General Motorsu poznani po tem, da želijo že v štartu naskakovati peto stopnjo avtomatizacije - se pravi točko, ko vozilo ne potrebuje več volana in drugih voznikovih pripomočkov ter se lahko giblje kjerkoli. S tem namenom teče razvoj v njihovi firmi Cruise Automation, ki so jo kupili pred štirimi leti. V San Franciscu je od leta 2017 mogoče videti njihove testne Chevrolete Bolt, obložene z grozdi senzorjev, pokazali pa so tudi že brezvolansko različico tega avtomobila.

Zdaj je očitno napočil čas za oblikovanje uporabnih...

8 komentarjev

Kaj naj policija stori z napačno parkiranim samovozečim vozilom

Ars Technica - V San Franciscu poteka vroča debata o regulaciji testnih voženj samovozečih vozil, ki bodo letos v tisočih napadli ameriške ceste. Na eni strani debate so podjetja oziroma proizvajalci teh vozil, ki seveda želijo zmanjšati regulacijo.

Gre za denar

Uber se tako bori za pravico, da lahko strankam zaračunava tudi testne vožnje. Predlog regulacije namreč zahteva, da so vse testne vožnje brezplačne.

Elona Muska pa najbolj moti prepoved prodaje navadnih vozil, ki so bila prej samovozeča. Vsa Teslina vozila imajo namreč potrebne strojne komponente za samostojno krmiljenje po cestah. In Tesla bo prve teste delal seveda s svojimi vozili, katerim pa bo dodal potrebno programsko rešitev. Po odstranitvi le-te bo vozilo spet...

37 komentarjev

Elektrika pomembnejša od samovozečih vozil: Tesla na borzi vreden več kot Ford

Bloomberg - »V Shortvillu je nevihtno vreme,« je včeraj po dogajanju na ameriških borzah, ki je potisnilo tržno vrednost Tesla Motors nad vrednost drugega največjega ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, twitnil prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk. Delnica Tesle je včeraj pridobila skoraj šest odstotkov in Muskovo podjetje je bilo na borzi vredno 48,2 milijarde dolarjev. Oziroma 3,1 milijarde več kot Ford. Na tronu najvrednejšega ameriškega proizvajalca vozil pa ostaja General Motors.

Za skok delnice Tesle je bila kriva informacija, da je podjetje preseglo zastavljene cilje za prvo letošnje četrtletje. Nove lastnike je tako dobilo vsaj 25 tisoč Teslinih avtomobilov. Za primerjavo, v istem obdobju je Ford prodal 236 tisoč vozil. Kar pa je sedem...

92 komentarjev

Intel z nakupom Mobileya na trg avtonomnih vozil

Slo-Tech - Intel je potrdil, da bo za 15 milijard dolarjev prevzel izraelsko podjetje Mobileye, ki je vodilni proizvajalec na področju računalniškega vida za avtonomna vozila. Glede na Mobileyev dobiček bo Intel zanj plačal 60-kratno premijo (P/E). Intel je z Mobileyem sodeloval že od lani. S tem se bo Intel izstrelil med vodilne razvijalce opreme za samovozeče avtomobile, kjer sta Nvidia in Qualcomm njegova resna konkurenca. Trg asistenčnih sistemov in avtonomnih vozil je bil predlani vreden tri milijarde dolarjev, leta 2025 naj bi bil 96 milijard dolarjev, leta 2035 pa že okrog 290 milijard dolarjev, ocenjuje Goldman Sachs.

Intel doslej ni bil velik igralec v tem segmentu, zato so kupili Mobileye, kar bo spremenilo položaj. Mobileye se trenutno...

21 komentarjev

Ford investira milijardo v umetno inteligenco za avtomobile

Z leve: Peter Rander, Mark Fields, Bryan Salesky, Raj Nair

Slo-Tech - Ford je včeraj sporočil, da vlaga milijardo dolarje v mlado podjetje Argo AI, ki sta ga minuli mesec ustanovila Peter Rander, ki je bil inženir v Uberju, in Bryan Salesky, ki je v Googlu delal kot vodja razvoja strojne opreme za samovozeče avtomobile. Ford bo z milijardnim vložkom postal lastnik Argo AI, ki bo postal Fordova samostojna podružnica. Argo AI ima sedež in glavnino razvoja v meki za avtonomna vozila v Pittsburghu, del pa bo tudi v San Franciscu in na jugu Michigana.

S tem vložkom se želi Ford prebiti med vodilna podjetja na področju razvoja samovozečih avtomobilov, kjer vlada huda konkurenca z velikimi igralci, kot so General Motors, Uber, Google in drugi. Tudi Ford je bil na tem področju v preteklosti že...

15 komentarjev

Nvidia razvija samovozeče avtomobile, Michigan najliberalnejši

Slo-Tech - Seznam tehnoloških in avtomobilskih velikanov, ki se podajajo na področje samovozečih avtomobilov, vsebuje vsako podjetje, ki kaj pomeni - med velikani denimo Google, Tesla, Ford, Mercedes-Benz, Apple, BMW, Honda, VW. Zato ni presenetljivo, da sedaj dobiva tudi Nvidio. Ta teden je kalifornijska agencija za promet Nvidii izdala dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil na javnih cestah.

Nvidia že zdavnaj ne proizvaja več le grafičnih kartic, temveč razvija umetno inteligenco ter sisteme za računalniški vid (Drive PX2 so pokazali že na CES-u) in strojno učenje, ki jih uporabljajo tudi nekateri proizvajalci samovozečih avtomobilov (npr. Tesla in Delphi). Kot kažejo posnetki prvih testov,...

90 komentarjev

General Motors investira v Lyft in želi samovozeči avtomobil

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors bo v Lyft vložil 500 milijonov dolarjev, s čimer želijo pospešiti razvoj samovozečih avtomobilov, ki bodo še zlasti uporabni kot taksiji. Lyft je sicer v zadnjem krogu financiranja nabral milijardo dolarjev pri vrednotenju 5,5 milijard dolarjev, polovico pa je torej prispeval General Motors. Drugo polovico so prispevali v glavnem Kingdom Holding Co. iz Saudove Arabije, Janus Capital Management LLC in japonski Rakuten Inc.

General Motors in Lyft sta posel označila kot dolgoročno strateško zavezništvo, so zapisali v izjavi za javnost. V zameno za vložek bo General Motors dobil sedež v upravnem odboru Lyfta.

Trenutno Lyft podobno kot Uber, ki je tudi njegova največja...

13 komentarjev

Google in Ford bosta sodelovala pri samovozečih avtomobilih

Yahoo News - Google že dlje časa razvija samovozeče avtomobile, ki so pod njegovo taktirko prevozili že skoraj dva milijona kilometrov, in se ob tem zapletli le v dobrih deset prometnih nesreč, ne da bi kakšno dejansko tudi povzročili. Minuli mesec smo pisali, da bo tudi Ford testiral avtonomna vozila, saj je v Michiganu najel velik poligon Mcity. Kot kažejo nove informacije, bosta Ford in Google pri projektu sodelovala, poroča Yahoo Autos.

Kot poročajo različni viri blizu podjetij, bosta ti sodelovanje uradno predstavili na januarskem sejmu CES. Sodelovanje je logično in smiselno za obe podjetji, saj bo Google dobil dostop do utečene proizvodnje in izkušenj na tem področju, Ford pa bo dobil izpiljeno programsko opremo,...

6 komentarjev

Tudi Ford bo na samem preizkušal samovozeče avtomobile

Slo-Tech - Naslednji proizvajalec avtomobilov, ki je pri razvoju avtonomnih vozil tako daleč, da jih bo šel preizkušat na asfalt, je Ford. V umetnem mestu brez prebivalcev Mcity (z uradnim imenom Mobility Transformation Center), ki ga je postavila Univerza v Michiganu, bodo na 13 hektarjih preizkušali samovozeče avtomobile. Mcity obratuje od julija in je opremljen prav za preizkušanje tovrstnih vozil, saj ima več kilometrov enopasovnic, dvopasovnic in tripasovnic, prometne znake, križišča in krožišča, nadvoze in podvoze, semaforje, pločnike, hiše in vse ostale sestavne dele prometne ureditve. Manjkajo le pešci.

Ford je prvo podjetje, ki je najelo Mcity in bo tam tudi uradno testiralo svoja vozila. Popularen poligon je tudi GoMentum Station v okolici San Francisca, kjer...

44 komentarjev

Samovozeči avtomobili pogosteje udeleženi v nezgodah kot klasični, a nikoli krivi

Slo-Tech - Google redno objavlja poročila o nezgodah samovozečih avtomobilov, ki iz meseca v mesec kažejo ponavljajočo sliko: krivi so vedno človeški vozniki, poškodovanih pa je zanemarljivo malo, pa še ti zgolj laže. Raziskovalci z Univerze v Michiganu so te številke primerjali s statistiko vseh prometnih nezgod na ameriških cestah in ugotovili, da so avtonomna vozila v resnici pogosteje udeležena v nesrečah kakor klasična vozila, če jih preračunamo na prevožene kilometre. Paradoksalno pa razlog ni tehnika, temveč človek.

V zadnjih treh letih so Googlovi samovozeči avtomobili prevozili 1,9 milijona kilometrov in v tem doživeli 11 nesreč; enkrat so bili poškodovani tudi potniki. Prav vsakokrat je nesrečo povzročil voznik drugega...

123 komentarjev