»

Falcon Heavy po štiridesetih mesecih le vnovič poletel

vir: SpaceX
SpaceX - Včeraj je s Floride poletela četrta odprava SpaceXove rakete Falcon Heavy, ki se sicer ponaša z navišjo nosilnostjo med operativnimi raketami. To je prva misija po juniju 2019, za dolg premor pa so v prvi vrsti krive zamude projektov, ki sestavljajo tovore.

V torek, ob 14:41 po našem času, se je iz Kennedyjevega vesoljskega centra dvignila raketa Falcon Heavy in v geostacionarno Zemljino krožnico ponesla tovor za ameriške Vesoljske sile. Oba stranska potisnika sta se elegantno vrnila na tla, medtem ko so osrednji stopnji žrtvovali, saj sta morali tovor ponesti prav do cilja, slabih 36.000 kilometrov stran, kar sicer pri poletih s sateliti ni pravilo in je bila prva takšna naloga za SpaceX. O napravah so v vojski seveda precej redkobesedni; eden od dveh satelitov na krovu je mikrosatelit TETRA-1, demonstracijski prototip za naprave, ki bodo v prihodnosti v geostacionarni krožnici izvajali dejanske vojaške naloge.

Bolj kot potek odprave USSF-44 ali tovor je v tem kontekstu zanimiva...

2 komentarja

Ista stopnja Falcona 9 uspešno poletela še sedmič

Spaceflight Now - V SpaceXu v hitrem tempu nadaljujejo pot proti mejniku desetih poletov z isto prvo stopnjo rakete Falcon 9, kajti v sredo zjutraj je njihova rekorderka poletela in pristala še sedmič.

Ker so v SpaceXu raketne polete napravili na videz tako zelo običajne in preproste, da same izstrelitve sploh niso več posebno razburljive, je šport zdaj postalo lovljenje naprednejših mejnikov. Na primer tistega v ponovni uporabi prvih potisnih stopenj Falcona 9, ki se sicer sedaj že privzeto tudi nadzorovano spustijo nazaj na tla, oziroma na robotske ladje na morju. V tem smislu je prava mala rokovska zvezda postala ona z oznako B1049, ki je po novem nanizala že sedem uspešnih odprav, kajti v sredo zjutraj, nekaj čez tretjo po našem času, so jo ponovno poslali na delo. Tudi tokrat je v orbito nosila SpaceXove satelite megaomrežja Starlink, ki jih v firmi sedaj po navadi izkoristijo za preizkušanje zdelanih raket, da jim ni treba v nevarnost spravljati tujih naprav. Tudi obe polovici pokrova...

3 komentarji

Kitajska je zaokrožila svoj sistem satelitske navigacije BeiDou

BBC - Kitajska je z današnjo izstrelitvijo rakete Chang Zheng-3B/G2 (Y68) in utirjanjem še zadnjega satelita od skupaj 35 končala gradnjo zadnje, tretje faze navigacijskega sistema BeiDou-3.
Izstrelitev bi morala potekati že prejšnji teden, a so jo zaradi zadnji hip najdenih pomanjkljivosti preložiti. Naložba je stala okroglih deset milijard evrov, tekla pa je vse od preloma tisočletja.

Tudi zadnji satelit je v orbito potoval na vozilu DFH-3B, njegovi ključni sistemi pa so antena s faznim zamikom za navigacijo, laserski retroreflektor in potisni motor za finalno fazo utirjanja, kar skupaj nanese 4,6 tone vzletne teže.

S končanjem naložbe je Kitajska zmanjšala svojo odvisnost od konkurenčnih sistemov, denimo ruskega Glonassa, ameriškega GPS in evropskega Galilea in se še dodatno utrdila kot globalna vesoljska velesila. Bo pa sedanja generacija podlaga in jedro novega, lažje dostopnega in z drugimi funkcionalnostmi kot so komunikacije, vremenski podatki, geografsko mapiranje...

12 komentarjev

SpaceX že petič uporabil isto raketo

Spaceflight Now - SpaceX je danes ponoči v orbito uspešno poslal 60 novih satelitov Starlink za satelitski internet, s čimer je sedaj v orbiti že 482 satelitov. To je še vedno le manjši del od načrtovanih 12.000, za katere ima SpaceX že dovoljenje, zaprosili pa so za 30.000 satelitov. Kakorkoli že, danes ponoči so jih v vesolje na višino 550 kilometrov poslali z raketo Falcon 9, ki je že dodobra preizkušen kos opreme. Hkrati so postavili svojevrsten rekord, saj prva stopnja rakete vsakokrat pristane in je namenjena večkratni uporabi.

Z zadnjo izstrelitvijo so postavili novi rekord, saj je ista raketa Falcona 9 pristala že petič. Doslej je v vesolje peljala satelite Telstar 18V, Iridium 8 in dve skupini po 60 satelitov Starlink. Po vsakokratnem pristanku je raketo sicer treba pregledati in deloma obnoviti, a vseeno je večina komponent istih. Falcon 9 je nekaj minut po izstrelitvi pristal na plavajoči ploščadi oziroma ladji, ki je bila domiselno poimenovana Just Read the Instructions.

To ni prvi...

26 komentarjev

V Mississippiju nastaja robotska tovarna raket

Ars Technica - Ameriško zasebno raketno podjetje Relativity Space je od Nase najelo prostore v raketni bazi Stennis Space Center v Mississippiju, v katerih postavljajo visoko robotizirano tovarno za proizvodnjo raket, s katero želijo bistveno skrčiti tako čas kot stroške nastanka vesoljskih plovil.

Ena od poglavitnih ovir na poti človeštva do medplanetarne civilizacije je trenutno visoka cena vesoljskih poletov, kar skušajo inženirji premostiti na različne načine. SpaceX orje ledino z nosilnimi raketami za večkratno uporabo, pri mladi družbi Relativity Space pa stavijo na visoko avtomatiziran proces 3D tiskanja, s katerim naj bi tako poenostavili in pospešili proizvodnjo, da bi čas gradnje raketnih motorjev skrajšali za desetkrat. Sliši se precej ekstremno, toda v podjetju...

1 komentar

Orion bi morda lahko letel do Meseca na komercialni raketi

Space News - Vodja agencije NASA Jim Bridenstine je presenetil z izjavo, da bi lahko naslednji preizkusni polet plovila Orion izvedli s pomočjo zasebnikov, saj Nasina lastna velika raketa SLS najverjetneje še ne bo nared. Namera je sprožila burne odzive.

Ameriška in evropska vesoljska uprava nameravata človeško potepanje po vesolju nadaljevati s plovilom Orion, v katerem bi po štirje astronavti potovali do Lune, Marsa ali celo asteroidov. Od vsega začetka je bilo mišljeno za sprego z gigantsko raketo Space Launch System (SLS), Nasino naslednico rakete Saturn V, s katero so vzletale misije Apollo. Toda razvoj SLSa, v katerega so zmetali že približno dvanajst milijard dolarjev, bremenijo nenehne zamude in nič ne kaže, da bo do junija prihodnje leto, ko je predviden naslednji test...

20 komentarjev

Prvi kitajski zasebni vesoljski poizkus neuspešen

Slo-Tech - Danes je pekinški start-up LandSpace poizkušal doseči orbito s tovorom na raketi Zhuque-1, ki pa je odpovedala, zato se je prva kitajska zasebna izstrelitev izjalovila. Raketo so izstrelili iz centra v puščavi Gobi v bližini mesta Jiuquan, ki se redno uporablja za pošiljanje tovora v nizke in srednje orbite. Raketa je uspešno poletela, a ni dosegla želene orbite.

Težava se je pojavila v tretji stopnji, medtem ko sta prvi dve delovali brezhibno, zaradi česar LandSpace izstrelitev še vedno opisuje kot uspeh. Na raketi je bil satelit, ki bi zagotavljal televizijski signal kitajske državne televizije CCTV. Kot kaže, je tovor izgubljen. Zanimivo je, da je LandSpace za prvo izstrelitev v orbito uporabil pravi tovor, saj običajno prvi poleti v vesolje peljejo zgolj...

11 komentarjev

SpaceX izstrelil Block 5 Falcon 9

Slo-Tech - SpaceX je včeraj uspešno izstrelil bangladeški telekomunikacijski satelit Bangabandhu-1, ki ga je v orbito ponesla raketa Falcon 9 v različici Block 5. To je prva izstrelitev novega modela rakete Falcon 9, ki bo v prihodnosti po besedah izvršnega direktorja Elona Muska glavna nosilna raketa za SpaceX-ove izstrelitve. Doslej je SpaceX redno izboljševal raketo od izstrelitve do izstrelitve, sedaj pa bo Block 5 Falcon 9 nekaj časa ostal nespremenjen. Cilj je doseči, da bo raketa lahko poletela z razmakom 24 ur med dvema poletoma. Razvoj se seveda ne bo ustavil, le da ga ne bomo več videli z vsakim poletom.

Block 5 je približno dvakrat močnejši od originalne rakete Falcon 9 in po Muskovih besedah "zadnja različica" rakete. V primerjavi s prejšnjimi verzijami je močnejša,...

11 komentarjev

Tretja raketa v Falconu Heavy strmoglavila zaradi premalo zagonske tekočine

Slo-Tech - Izstrelitev trenutno najzmogljivejše rakete Falcon Heavy minuli teden je bil skoraj popoln uspeh, ki ga je zgolj za odtenek skazila izguba srednje rakete. Stranski raketi, ki sestavljata prvo stopnjo Falcona Heavy, sta se spektakularno hkrati vrnili na pristajalno ploščad. Srednja raketa bi bila morala prav tako elegantno pristati, a je namesto tega s hitrostjo 500 kilometrov na uro treščila kakšnih sto metrov stran od ploščadi.

Čeprav sta stranski raketi lepo pristali, ju SpaceX ne bo ponovno uporabil. Razlog je preprost - to je bil prvi, testni polet Falcona Heavy, zato morajo najprej analizirati, kaj se je sploh dogajalo z njima in koliko iztrošeni sta. Glede tretje rakete pa je Elon Musk na novinarski konferenci...

2 komentarja

Falcon Heavy uspešno poletel

Slo-Tech - Težko pričakovana krstna izstrelitev težkonosilne rakete Falcon Heavy je v popolnosti uspela. Po začetni negotovosti, ko so morali zaradi bočnega vetra vzlet prestaviti za dobri dve uri, je ob 21.45 s ploščadi v Cape Canaveralu na Floridi poletela raketa Falcon Heavy. Gre za novo raketo z največjo nosilnostjo, v kateri so združili tri obstoječe rakete Falcon 9. Zgodovinski rekord pa ima seveda Saturn V. Vzlet so v živo prenašali po internetu, kjer si ga je ogledalo več sto tisoč ljudi.

SpaceX sicer vedno poskrbi za veliko publicitete, a to pot so bili upravičeno bahavi. Falcon Heavy lahko v nizko orbito prepelje 64 ton tovora, v geostacionarno orbito pa osem ton. Že od začetka razvoja imajo inženirji v mislih tudi...

84 komentarjev

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Slo-Tech - V nedeljo zvečer po lokalnem času je SpaceX v vesolje poslal satelit Zuma, ki bi moral naloge opravljati za neimenovano ameriško agencijo. Misija je bila tajna, zato podrobnosti o satelitu niso znane, prav tako pa SpaceX ni prenašal celotne izstrelitve. To za izstrelitve vojaških in podobnih satelitov ni nič nenavadnega, je pa tudi v takšnih primerih SpaceX kasneje običajno objavil, da je izstrelitev uspela. To pot pa nič. Oglasil se ni niti proizvajalec satelita Northrop Grumman. Kmalu so se začele širiti informacije, da je šlo nekaj hudo narobe. Po poročanju Bloomberga naj bi Zuma treščil nazaj na Zemljo.

Zuma je v orbito poletel na raketi Falcon 9. Prva stopnja, ki smo jo lahko spremljali v neposrednem prenosu, je...

26 komentarjev

SpaceX gre v vojaške posle

Ars Technica - SpaceX je danes okrog 13.15 s Cape Canaverala na Floridi v orbito poslal satelit, kar je bila že peta uspešna izstrelitev letos. Posebna je bila zato, ker je SpaceX prvikrat vozil tajni tovor. Satelit NROL-76 je naročil National Reconnaissance Office, zato podrobnosti o tovoru niso znane. Tudi prenos izstrelitve se je končal nekoliko prej, tako da ne vemo, v katero orbito je bil satelit postavljen. Vse to kaže, da ima SpaceX dovolj zaupanja, da mu dovolijo voziti tudi vohunsko opremo. A moral si ga je izsiliti.

Doslej so vse vojaške misije v vesolje pošiljali z United Launch Alliance (ULA), kjer sodelujeta Boeing in Lockheed Martin. SpaceX je ustrezne certifikate za vojaške izstrelitve dobil leta 2015, potem ko je prestal dvoletno vojaško revizijo. Še pred tem je SpaceX...

17 komentarjev

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Slo-Tech - V noči na petek po slovenskem času je SpaceXu uspel veliki met. Po dolgotrajnih pripravah in prelaganju so prvikrat v zgodovini v vesolje poslali raketo, katere prva stopnja je bila rabljena. Misija SES-10 je uspela in v geostacionarno orbito pripeljala komunikacijski satelit podjetja SES. Seveda so nekateri proizvajalci uspeli na Zemljo vračati dele svojih raket, a so bile vse suborbitalne.

SpaceX je že večkrat na Zemljo uspešno vrnil prvo stopnjo rakete Falcon, ki so jo uspeli pristati tako na plavajoči ploščadi kakor na kopnem. To je bil prvi korak na poti k cenejšim vesoljskim poletom, kjer je cilj seveda ponovno uporaba čim večjega dela komponent. Vračanje prvostopenjskih raket je SpaceX že dodobra izpopolnil, toda...

38 komentarjev

SpaceX se je vrnil v velikem slogu

Slo-Tech - Po lanski nesreči je SpaceX ponovno začel leteti s svojimi raketami. Včeraj so v 625 kilometrov visoko orbito poslali 10 satelitov sistema Iridium, prvo stopnjo rakete pa so za ponovno uporabo varno pripeljali nazaj na plavajočo ploščad. Kot kaže, so uspešno popravili težave z raketo Falco 9, ki je lani povzročila precej škode. Za nesrečo je bil kriv rezervoar s helijem, ki je med polnjenjem počil.

Po neuradnih podatkih želi SpaceX letos opraviti 27 izstrelitev, a bo že vse nad 20 uspeh. V SpaceX-u namreč velja enostavna matematika - z izstrelitvami služijo denar, z neuspešnimi izstrelitvami pa ga zapravljajo. Od prvega poleta leta 2010 do danes je Falcon 9 poletel 27-krat, Musk pa je optimistično napovedal, da bodo do...

11 komentarjev

SpaceX bo le uporabil obnovljeno raketo

Slo-Tech - SpaceX za ponovno uporabo že nekaj časa uspešno lovi rakete, ki v vesolje vozijo satelite in drug tovor, a nobene izmed njih ni še dejansko vnovič uporabil. V skladišču se jih je nabralo že šest, še nekaj pa je takih, ki na Zemljo niso padle povsem kontrolirano. Sedaj smo končno dobili oprijemljivejše informacije, kdaj in katero raketo bo ponovno poslal v vesolje. To bo raketa, ki je 8. aprila letos proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla tovorno kapsulo Dragon, sama pa uspešno pristala na plavajoči ploščadi.

Naročnik, ki bo zadovoljen s to raketo, je luksemburško podjetje SES, ki ima v vesolju obsežno konstelacijo satelitov. Proti koncu leta bo reciklirani Falcon 9 za SES v orbito ponesel 5,3-tonski...

26 komentarjev

SpaceX petič uspešno vrnil raketo, pripravlja prvi ponovni let

Slo-Tech - SpaceX je uspel ponovno uspešno vrniti prvostopenjsko raketo na Zemljo, kar jim je doslej uspelo že petkrat: trikrat na plavajoči ploščadi in sedaj tudi drugič na kopnem. S tem so pokazali, da je tudi vračanje na kopno že domala rutinsko, kar je pomemben dosežek. A pred SpaceX je še en velik korak - kakšno izmed teh raket bo treba še vdrugo poslati v vesolje, da vidimo, ali so resnično sposobne še enega leta. SpaceX kani to storiti še letos. Že aprila so napovedovali, da bo to junija, pa se je malo zavleklo. Jeseni pa naj bi šlo zares.

Z najnovejšo izstrelitvijo je SpaceX postavil dva svoja rekorda. Poleg drugega povratka rakete na kopno so namreč uspešno izstrelili sedem misij v letu 2016, kar je največ doslej. To je...

15 komentarjev

Raketa Falcon 9 po izstrelitvi uspešno pristala na morju!

Slo-Tech - SpaceX je včeraj proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelil tovorno kapsulo Dragon, ki jo je z Zemlje ponesla raketa Falcon 9. V petem poizkusu je SpaceX uspel doseči popolnoma kontroliran pristanek rakete na plavajoči ploščadi, kar odpira pot do raket, ki jih je mogoče uporabiti večkrat.

Rakete za enkratno uporabo so potratne, kar je bil tudi eden izmed razlogov za zaključek programa Space Shuttle. Brez stopenjskih raket v vesolje pač ne moremo, a lepo bi bilo, če bi lahko prve stopnje ponovno uporabili, za to pa morajo pristati v enem kosu. SpaceX razvija raketo Falcon 9, ki je sposobna tudi tega.

Prvi uspešen poskus je bila izstrelitev lanskega januarja, ko se je Falcon 9 na zemljo vrnil, a ne najbolj nadzorovano ("trd" pristanek...

20 komentarjev

Falcon 9 eksplodiral, oskrbovalna misija na vesoljsko postajo neuspešna

Falcon 9 je tik pred ločitvijo prve stopnje eksplodiral

Slo-Tech - Podjetje SpaceX, ki za NASO po pogodbi opravlja komercialni prevoz tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je pred nekaj minutami izgubilo raketo Falcon 9 v1.1 in posledično celotno misijo CRS-7. Približno poltretjo minuto po vzletu, ko je raketa dosegla točko največjega zračnega upora, jo je razneslo. Raketa Falcon 9 in plovilo Dragon sta v celoti uničena, misija CRS-7 pa neuspešna. SpaceX je začel analizo telemetričnih podatkov, na predvideno mesto padca v morje pa so že poslali preiskovalne ekipe, ki bodo skušale ugotoviti razlog za izgubo plovila.

Prvih šest misij CRS, s katerimi SpaceX vozi tovor na ISS, je bilo uspešnih. Program CRS, ki za SpaceX do konca prihodnjega obsega skupno 12 misij, je zato NASA podaljšala z razpisom za CRS 2 za obdobje v letih 2017-2024....

18 komentarjev

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Space - Podjetje SpaceX, ki ima tehnologijo za transport tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je včeraj ob 10.47 uri po slovenskem času z raketo Falcon 9 proti ISS izstrelilo tovorno ladjo Dragon; gre za misijo Commercial Resupply Service 5 v sklopu 12 naročenih misij, ki jih je NASA plačala z 1,6 milijarde dolarjev. Izstrelitev je uspela in Dragon se bo jutri spojil z ISS, kamor bo prepeljal 2360 kilogramov zalog in opreme, kar je za SpaceX že skoraj rutinsko početje. Pomembnejši je bil drugi cilj, saj so poizkusili uloviti izrabljeno prvo stopnjo rakete na plavajoči morski ploščadi oziroma ladji brez posadke (drone ship). Ta del ni šel po pričakovanjih.

Stopenjske rakete so še vedno edini način za izstrelitev tovora v orbito. SpaceX si prizadeva ustvariti...

33 komentarjev