»

Applu v Franciji 1,1 milijarde evrov kazni

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francoski urad za varstvo konkurence je Apple kaznoval z 1,1 milijarde evrov kazni, potem, ko je podjetje v svoji dobaviteljski verigi kršilo protikartelna pravila. Kaznovani sta bili še povezani podjetji, ki sta njihove izdelke prodajali na debelo, Tech Data s 76 in Ingram Micro z 63 milijoni evrov.

Kot so pojasnili na uradu, so se Apple in obe podjetji dogovorili za tako nastopanje na trgu, ki je onemogočalo distributerjem, da bi si med sabo konkurirali, zaradi česar so v praksi sterilizirali trg Applovih izdelkov na debelo.

Predstavniki Appla so odločbo označili za presenetljivo, saj se ta po njihovem mnenju nanaša na v Franciji ustaljene poslovne prakse, ki so bile vzpostavljene skozi desetletja pravnih precedensov. Dodali so še, da bo odločitev urada povzročila kaos za podjetja v vseh branžah. S kaznijo se seveda ne strinjajo in se bodo nanjo pritožili.

To je sicer že druga denarna kazen, ki so jo francoske oblasti v zadnjem času izrekle Applu. V začetku februarja je...

7 komentarjev

Gumbi Amazon Dash kršijo nemško zakonodajo o varstvu potrošnikov

Reuters - Pred štirimi leti si je Amazon izmislil pametne gumbe Amazon Dash, ki jih nalepimo v stanovanje in omogočajo avtomatično naročilo nastavljenega izdelka ob pritisku na gumbu. Amazon si predstavlja, da bi tako nakupovalo zlasti pogoste izdelke, denimo pralni prašek ali kavo. Medtem ko se je v ZDA zamisel dobro prijela, je v Nemčiji povsem drugače. Amazon Dash je tam nezakonit.

Münchensko sodišče je razsodilo, da Amazon Dash krši zakonodajo o varstvu potrošnikov. Pred nakupom morajo biti namreč potrošniki obveščeni, kaj, pod kakšnimi pogoji in za kolikšno ceno kupujejo, česar pri Amazon Dashu seveda ni. Zato je nemška potrošniška organizacija Verbraucherzentrale NRW vložila tožbo proti Amazonu, ki jo je sedaj tudi dobila. Glavni problem je, da si Amazon pridržuje pravico, da celo zamenja izdelek,...

18 komentarjev

Amazon kaznovan zaradi zavajanja potrošnikov

Slo-Tech - Nekako smo se že navadili, da prečrtanim cenam na razprodajah ni verjeti; stara cena je verjetno napihnjena, da je prikazan popust bolj impresiven. Podobno se dogaja tudi na internetu, zaradi česar je bil Amazon v Kanadi kaznovan z milijonom dolarjev. Glede na Amazonove dobičke je globa bolj simboličnega pomena, a pomembna je njena sporočilna vrednost, da se vsega pač ne sme.

Kanadski urad za varstvu konkurence je po dveletni preiskavi dosegel dogovor z Amazonom, da zaradi zavajanja potrošnikov plača milijon dolarjev kazni. Problematične so bile primerjalne cene dobaviteljev, ki jih je Amazon prikazoval poleg svojih cen. Seveda so bile primerjalne cene zelo visoke, da je bila Amazonova cena videti kakor odlična kupčija, tudi kadar je šlo za povsem normalno...

25 komentarjev

Amazon in Bezos rekordno

Slo-Tech - Še pred tremi leti se je Amazon soočal s problemi, ko ogromnih prihodkov niso znali ali mogli pretvoriti v dobiček. Investirali so ogromno, občasni polomi, kot je bil Fire Phone, pa so dodatno preizkušali potrpljenje investitorjev. Toda vmes se je zgodilo mnogo, trg oblačnih storitev je poletel in včeraj je Amazon sporočil, da so že tretje četrtletje zapovrstjo sklenili z rekordnim dobičkom. V zadnjih treh mesecih so Amazonovi prihodki zrasli za 31 odstotkov, dobiček pa je kar devetkrat višji od dobičke v enakem obdobju lani. Amazon je pridelal 857 milijonov dolarjev dobička ob 30,4 milijardah dolarjev prihodkov. Zato ni presenetljivo, da so v zadnjih 12 mesecih Amazonove delnice pridobile skoraj polovico.

Razlogov za dobre rezultate je več, vsi pa imajo...

12 komentarjev

Neomejena izposoja knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon se je odločil, da bo Kindle postal prava knjižnica, saj so uvedli možnost naročnine na Kindle Unlimited, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejeno branje večine e-knjig in poslušanje avdio knjig, ki jih imajo na zalogi. Za zdaj bo omejen na ZDA.

Trenutno je na izbiro okrog 600.000 naslovov e-knjig in več tisoč avdio knjig. Ti številki ne vključujeta vseh knjig, ki jih ima Amazon na svojih strežnikih, ker gre za pravno-finančna vprašanja in ne tehnične zmožnosti. Knjige, ki so na voljo v tem programu, imajo v Amazonovem seznamu logotip Kindle Unlimited. Ob kliku nanj bo postal izbrani naslov dostopen na vseh napravah z odjemalcem za Kindle, ki jih ima uporabnik v lasti - torej na e-bralniku Kindle, napravah z iOS in Android, na...

12 komentarjev

Amazon pripravlja svoj pametni telefon?

TG Daily - Na spletu so se pojavila ugibanja, da Amazon pripravlja svoj pametni telefon. Neimenovani viri blizu podjetja trdijo, da je razvoj pravzaprav že pri koncu in da je Amazon sklenil pogodbo s kitajskim proizvodnim gigantom Foxconnom o izdelavi pametnih telefonov. "Kindle Phone", kot mu za zdaj pravijo, naj bi bil po nekaterih navedbah nared vsak hip in na voljo že do letošnje božične nakupovalne sezone. Vprašanje, ki si ga zastavlja domala ves internet, je preprosto - mar trditve držijo in ali se bo model Amazonu izšel.

Kindle Fire je bil za Amazon zadetek v polno. Prodajna cena je...

6 komentarjev

Prihaja Kindle za $114 + oglasi

Kindle med počivanjem. Namesto slik velikih pisateljic in pisateljev bodo prikazane posebne ponudbe strani Living Social.

vir: CNet
CNet -

Amazon je sinoči najavil cenejšo različico Kindla s ceno 114 dolarjev (ali 25 dolarjev manj od sedanjih 139 dolarjev). Na voljo bo od začetka maja in sicer zgolj v Wi-Fi verziji, njegova posebnost pa bo prikazovanje oglasov namesto ohranjevalnika zaslona.

Oglase bo zagotovilo podjetje Living Social, konkurent strani za skupinsko nakupovanje GroupOn (glej tudi slovenski BigDeal.si), ki jo je Amazon konec lanskega leta kupil za 175 milijonov dolarjev. Prvotne ponudbe se...

24 komentarjev

Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Slashdot - Pisali smo že o e-črkarski pravdi med Applom in Amazonom, ki se je razplamtela letos z izsiljevanjem založnika Macmillan. Ta je za svoje knjige zahteval 15 dolarjev, kar je v nasprotju z Amazonovo filozofijo, da smejo e-knjige stati največ 10 dolarjev in da ceno postavljajo oni. Macmillanu je na pomoč priskočil Apple, ki si želi Amazonu odgrizniti čim večji kos pogače in pušča založnikom proste roke pri oblikovanju cen. Amazon je tedaj popustil in Macmillanu dovolil zvišanje cen knjig. Nato je na bojišču zavladalo zatišje, a vojne še zdaleč ni konec.

Amazon še vedno pošteno privija (zlasti male) založnike, ki bi želeli sami določiti cene svojih knjig. Vsem tem je Amazon zagrozil, da bodo nehali prodajati elektronske in papirnate izdaje njihovih knjig, če bodo založniki želeli tako imenovani model agencije (agency model). Založniki so sedaj v precepu: tvegati Amazonov srd in se pogajati z Applom ali se zadovoljiti z vrabcem v roki.

Tudi Apple pa ni idealna rešitev, saj zahteva...

3 komentarji