»

Nemčija prepovedala pametne ure za otroke

Slo-Tech - Nemška Zvezna agencija za omrežja (Bundesnetzagentur) je na seznam prepovedanih igrač uvrstila pametne ure za otroke z možnostjo prisluškovanja, ki so se v zadnjem času pojavile na trgu. Zakaj bi otroci, stari do 5 do 12 let, potrebovali pametne ure z internetno povezavo, ostaja uganka. A nekateri starši so jih svojim otrokom kupili, kar pa prinaša ogromna varnostna tveganja. Evropska potrošniška organizacija (BEUC) je že minuli mesec opozorila, da so te igrače neprimerne, ker imajo GPS in internetno povezljivost. Napadalec jih zlahka obvlada in prisluškuje dogajanju v bližini, spremlja podatke o lokaciji ali pa oddaja lažno lokacijo in staršem s tem prikrije dejansko lokacijo ure (in otroka).

Četudi so številni starši te pametne ure kupili, da bi bolje...

25 komentarjev

Deset let iPhonov

Slo-Tech - Pred desetimi leti je bil svet precej drugačen, svet mobilnih telefonov pa je obvladovala Nokia. Pogled na lestvico najbolj prodajanih telefonov je bil boleče dolgočasen: Nokia 2600 Classic, 2760, 5610, 3110 Classic, 6500 Slide, 3500, 6500 Classic in šele potem prvi konkurent Samsung SGH-E250. Tik za prvo deseterico pa najdemo tudi iPhone, ki danes praznuje okroglo obletnico. Pred natanko desetimi leti, 9. januarja 2007, je Applov tedanji direktor Steve Jobs v San Franciscu predstavil prvi iPhone. Prodaja se je začela junija in vse ostalo je zgodovina, bi lahko kar zaključili. Letu 2007 je namreč sledilo leto 2008, ko je bil najbolj prodajan telefon že iPhone 3G.

V času prevlade Nokie se je marsikdo spraševal, zakaj neki Apple predstavlja pametni telefon. Tega...

94 komentarjev

Apple s padcem prihodkov razočaral

Apple - Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4...

166 komentarjev

Apple z rekordnimi prihodki in dobičkom, iOS 8.1 z Apple Pay izšel

Apple - Apple je včeraj zvečer po koncu trgovanja objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki so osupnili tudi najbolj optimistične na Wall Streetu. V zadnjih treh mesecih so se prihodki povečali na rekordnih 42,1 milijarde dolarjev (+12,3 odstotka glede na lani), dobiček pa prav tako na 8,5 milijarde dolarjev (+13,3 odstotka). Bruto marža je zrasla za odstotno točko na 38 odstotkov.

Apple po menjavi vodstva že nekaj časa izplačuje dividende, zato si lahko delničarji obetajo četrtletno dividendo v višini 0,47 dolarja lastnikom delnic z dne 10. novembra. Delnica je sicer trenutno vredna okroglih 100 dolarjev, ne pozabimo pa na cepitev 1:7 sredi leta, tako da se višina dividende realno ni spremenila.

V zadnjih treh...

125 komentarjev

Zamude pri proizvodnji iPhona 6

vir: Reuters
Reuters - Apple je za 9. september letos napovedal novinarsko konferenco v Cupertino, kjer bodo najverjetneje predstavili nov pametni telefon iPhone 6. Pri proizvodnji pa se zatika, saj imajo težave z zasloni. Zaradi spremembe dizajna panela v zadnjih trenutkih proizvodnja zaostaja, poroča Reuters.

Ker bo iPhone 6 eden najtanjših mobilnih telefonov, je Apple sprva poizkusil z enim slojem filma, ki skrbi za osvetlitev zaslona. Toda izkazalo se je, da to ni dovolj za uporabo v svetlih okoljih, zato so bili prisiljeni spremeniti dizajn in dodati še drugi sloj. To je pomenilo, da junija in dobršen del julija proizvodnja zaslonov ni tekla, kar je povzročilo zaostanek. Sicer to ni prvi primer, da je...

104 komentarji

Mobilniki: v EU rast Windows Phone, na Japonskem nori na Apple, Američani kupujejo tudi cenejši iPhone 5C

Slo-Tech - Pri Kantar Worldpanel ComTech so objavili rezultate tržne raziskave, kako so se po svetu prodajali pametni telefoni v tretjem letošnjem kvartalu. V primerjavi s preteklimi rezultati grobi obrisi ostajajo enaki, v detajlih pa vidimo nekaj pomembnih razlik. V Evropi na prvem mestu sicer še vedno trdno stoji platforma Android s 70,9-odstotnim deležem, drugi je Applov iOS s 15,8 odstotka, tretji pa je Windows Phone, ki pridobiva v velikem slogu.

Porast tržnega deleža iOS je bil pričakovan in se je tudi zgodil, saj je ljudi privabila ponudba novih modelov iPhone 5S in iPhone 5C. Slednji...

4 komentarji

Bo Nokia ob polletju še zasedala prestol pametnih mobilnikov?

Primerjava prodajnih rezultatov iz prvega letošnjega četrtletja s preteklimi 3-mesečnimi obdobji

Slo-Tech - Blog Comunities Dominate Brands je osebni blog Finca Tomija Ahonena, znanega po lepem številu knjig iz telekomunikacijske stroke ter kot nekdanjega Nokiinega zaposlenega, kjer je skrbel za svetovanje mobilnim operaterjem na področju mobilnih omrežij tretje generacije. Njegov najnovejši prispevek je izredno zanimiv, saj napoveduje padec Nokie s prestola prodaje mobilnih telefonov, kar bi bil prvi primer po približno štirinajstih letih, kolikor naj bi pametni mobilniki obstajali, seveda po zaslugi Nokie, ki naj bi bila na vrhu že od samega začetka pametnih mobilnih telefonov.

Ko govorimo o prestolu govorimo o prodajnih številkah v posameznih četrtletjih. Tomi Ahonen je lepo izpostavil, da je bil Nokiin padec še pol leta nazaj nekaj...

14 komentarjev