»

Kako je iPhone preživel padec z letala

Slo-Tech - Ko se je na poletu 1828 letalske družbe Alaska Airlines zgodil hud incident, v katerem je odtrgalo vrata in manjši del trupa, zaradi česar se je moralo letalo vrniti na izhodišče, je skozi zevajočo luknjo posrkalo nekaj predmetov. Med njimi sta bila tudi vsaj telefona, ki so ju na tleh potem tudi našli. Za enega vemo celo, da je padec z višine skoraj 5000 metrov preživel brez posledic in še vedno deluje. Seanathan Bates ga je našel ob cesti in opazil, da je vključen in delujoč.

Da je telefon padel z nesrečnega letala, ni bilo težko ugotoviti. Še vedno je bil v načinu brez povezave (flight mode), na prvi strani pa je bilo odprto elektronsko sporočilo prevoznika o prtljagi in cenah. Sicer je bil telefon v odličen stanju, niti močno popraskan niti z razbitim steklom. Bates je po odkritju poklical NTSB, ki preiskuje incident, in presenečeno izvedel, da je to že drugi telefon z nesrečnega letala, ki so ga našli. Drugi telefon je nekdo našel na svojem dvorišču. Oba so vrnili lastnikom.

...

23 komentarjev

OnePlus (spet) utrpel krajo uporabniških podatkov

OnePlus 7, trenutna uspešnica podjetja.

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Predstavniki kitajskega proizvajalca mobilnih naprav so sporočili, da so neznanci z njihovih strežnikov pred tednom dni odnesli naročniške podatke uporabnikov. Gre za imena, telefonske številke, e-mail naslove in naslove za dostavo. So pa obenem zagotovili, da so podatki o plačilih ter podatki za vpis, torej uporabniška imena in gesla, na varnem. Na vprašanje, za koliko uporabnikov gre iz podjetja za zdaj ne odgovarjajo, prav tako ne, zakaj so z obveščanjem javnosti čakali teden dni. O incidentu so vsakega prizadetega uporabnika namreč o tem obvestili šele pretekli petek.

Podrobnosti vdora niso znane, razen, da se je najverjetneje odvil prek ene od njihovih spletnih trgovin. Kljub temu, da iz OnePlus mirijo, da je najhujša možna negativna posledica dogodka prejemanje spama in phishing sporočil, pa ukradeni podatki vendarle zadostujejo za kako resno krajo identitete. Če ste med nekdanjimi kupci njihovih izdelkov, zamenjava gesla na uporabniškem računu morda ni slaba ideja.

...

29 komentarjev

Letalski prevozniki namerno razsedajo družinske člane, da bi več zaslužili

Independent - Britanska ministrica za kulturo, telekomunikacije in kreativno industrijo Margot James je zažugala letalskim prevoznikom, ki jih je javno obtožila, da njihovi algoritmi izkoriščajo informacije o potnikih, da bi iz njih izvlekli čim več denarja. Jamesova se je obregnila zlasti ob "izkoriščevalsko prakso", ko nekateri letalski prevozniki namenoma članom družine dodelijo sedeže, ki niso sosednji ali blizu. Če želijo sami izbrati sedeže, pa jim to dodatno zaračunajo. Najpogosteje te prakse obtožujejo Ryanair, a ta ni edini grešnik. Jamesova je to početje označila kot "zelo ciničen, izkoriščevalski način [...] za preslepitev javnosti". Letalski prevozniki družinsko povezavo ugotovijo iz enakih priimkov, je še dodala.

Opisano...

61 komentarjev

Zaradi računalniških težav po vsem svetu zamude pri letih

Slo-Tech - O zamudah in odpovedih letov zaradi računalniških težav smo že pisali in niso nič novega, a redko se zgodi, da so posledice kakšnega izpada tako globalne, kot so bile včeraj. Zaradi težav s sistemom Altea španskega podjetja Amadeus, ki ga uporablja več kot sto letalskih družb po celem svetu, so danes nastale zamude na letališčih po vsem svetu, od londonskega Heathrowa do Melbourna in Washingtona.

Altea je največji sistem za prijavo potnikov na letih, zaradi česar so posledice izpada najočitnejše. Čeprav so napako odpravili sorazmerno hitro, so se posledice in nakopičene zamude vlekle še več ur. Lufthansa je sporočila, da so težave odpravili v 30 minutah, Air France je imel težave 15 minut, druge družbe prav tako podobno, a je gneča na...

3 komentarji

ZDA in Velika Britanija na določenih letih prepovedali vnos elektronskih naprav razen telefonov

BBC - Ameriška Agencija za varnost v prometu (TSA) je obvestila letalske prevoznike, da potniki na letalih iz osmih držav v ZDA v ročni prtljagi ne smejo vnašati nobenih elektronskih naprav, ki so večje od mobilnega telefona. To pomeni, da morajo prenosne računalnike, večje fotoaparate, tablice in podobno shraniti v oddano prtljago. Omejitve veljajo za potnike, ki v ZDA letijo z nekaterih letališč v Jordaniji, Egiptu, Turčiji, Saudovi Arabiji, Kuvajta, Maroka, Katarja, Dubaja in Abu Dabija, ali iz ZDA letijo tja z določenimi prevozniki (Royal Jordainia, Egyptair, Turkish airlines, Saudia airlines, Kuwait airways, Royal Air Morocco, Qatar Airways, Emirates in Etihad). Zanimivo je, da...

20 komentarjev

Galaxy Note7 se ne preda, zato Verizon onemogoča klice

Slo-Tech - Vnetljivi Samsungov Galaxy Note7 se je izkazal za trdovratnejšo nadlogo, kot bi si Samsung želel. Čeprav so napravo prenehali proizvajati in uradno vpoklicali, vsem pa ponudili vrnitev kupnine in še manjše nadomestilo, še vedno več tisoč naprav ni našlo poti nazaj do proizvajalca. Problem so reševali brezkompromisno, saj so v ZDA na naprave oddaljeno poslali posodobitev, ki je onemogočila polnjenje. Sprva operater Verizon ni sodeloval, a si je kasneje premislil. Pa to ni bilo dovolj, zato bodo Galaxy Note7 še dodatno pohabili.

Verizon se je zato odločil, da bo napravam onemogočil klice....

18 komentarjev

Letalo skoraj pristalo zaradi fantomskega Galaxy Note 7

BBC - Čeprav je nesrečni Samsungov Galaxy Note7 že zdavnaj dokončno upokojen in s posodobitvijo, ki preprečuje polnjenje, v ZDA tudi fizično onesposobljen, naprava še vedno skrbi za zanimive prigode. Ker je vnos tega telefona na večino letal prepovedan, imajo tudi neslane šale na letalih resne posledice, razumevanja za potegavščine pa nad oblaki ni.

Na torkovem letu iz San Francisca v Boston je Lucas Wojciechowski na letalu opazil brezžično dostopno točko, ki je imela zlovešče ime: Samsung Galaxy Note7_1097. Ko so to opazili pristojni, je pilot najprej pozval lastnika Galaxyja Note7, naj se javi. Ker se ni zgodilo nič, so čez 15 minut napovedali, da bodo preiskali vso ročno prtljago, dokler nesrečnega telefona ne najdejo. Še četrt ure pozneje je pilot sporočil, da...

23 komentarjev

Kam se je izgubilo 15 odstotkov Galaxyjev Note7

Slo-Tech - Po mesecu dni se je vendarle polegel prah glede nesrečnih telefonov Samsung Galaxy Note 7, katerih proizvodnjo je Samsung zaradi vnetljivih baterij ustavil, že prodane primerke pa vpoklical. Toda čeprav je telefon uradno razglašen za nevarnega in Samsung ponuja brezplačno zamenjavo, v ZDA pa kupcem poleg vračila kupnine primakne še bon za 100 dolarjev, ter letalski prevozniki ne dovoljujejo vnosa telefona na krov, Samsung nikogar ne more prisiliti v zamenjavo. V ZDA je še vedno 15 odstotkov prodanih telefonov pri uporabnikih, odstotek pa je verjetno podoben tudi v drugih državah. Skupno so...

45 komentarjev

Samsung ustavil proizvodnjo Galaxyjev Note 7

Slo-Tech - Samsungovih težav z Galaxyjem Note 7 ni in ni konec. Po vpoklicu telefonov z nevarnimi baterijami, ki se lahko vnamejo, in zapletom z vpoklicem, saj dostavne službe in letalske družbe preprosto niso hotele prevažati teh nevarnih telefonov, je na letalu zagorel tudi popravljen telefon. Ta ni bil edini, saj so se vneli vsaj tri popravljeni telefoni, pa je Samsung sprva poskušal to prikriti. Sedaj so začasno ustavili proizvodnjo novih telefonov, dokler težavam ne pridejo do dna.

V obtoku je poltretji milijonov problematičnih telefonov, s katerimi bo treba nekaj storiti. Iz Samsunga smo dobili uradno izjavo, da začasno spreminjajo urnik proizvodnje Galaxyja Note 7, da bi zagotovili varnost in kakovost. Neuradno proizvodnja stoji, za kar so se odločili po...

71 komentarjev

Zagorel tudi popravljen Samsung Galaxy Note 7

BBC - Ko je že kazalo, da je Samsung za silo uspel rešiti fiasko z baterijami v Galaxy Note 7, ki so spontano vzplamtevale, je na letalu na pisti na letališču v Louisvillu zagorel nov Galaxy Note 7, ki bi moral biti varen.

Številne letalske družbe, tudi Adria Airways, so prepovedale ali vsaj zelo omejile vnos Galaxy Note 7 na letala. To ni presenetljivo, saj se je včeraj iz omenjenega telefona najprej začelo kaditi, kasneje pa je prežgal preprogo na prehodu v kabini. Lastnik ga neposredno pred incidentom ni polnil, temveč ga je imel v žepu, od koder ga je vrgel na tla, ko se je začel pregrevati. Zaradi incidenta so morali potniki zapustiti letalo, ki je še stalo na pisti, kakšne večje škode pa ni bilo. Lastnik nesrečnega telefona je povedal, da je bil napolnjen na približno 80 odstotkov in da je vedno polnil le z brezžičnim polnilnikom.

Večji...

128 komentarjev

Majhni in veliki zapleti pri menjavi Galaxy Note 7

Slo-Tech - Samsung na vse mogoče načine rešuje situacijo, ki jo je povzročil vpoklic vseh telefonov Galaxy Note 7 zaradi obvezne zamenjave baterije, saj se je več deset starih vnelo ali eksplodiralo. Trg mu očitno verjame, saj so se delnice po ogromnem 10-odstotnem padcu že skoraj vrnile na prejšnje ravni. Vseeno pa zamenjava ne poteka povsem gladko, zapleti pa segajo od neverjetno banalnih do bolj resnih.

Med banalne sodi zaplet s programsko posodobitvijo, ki je v nepopravljenih Galaxyjih Note 7 onemogočila uporabo polovice baterije, hkrati pa uvedla enostavno razlikovanje med tveganimi (potrebnimi zamenjave) in popravljenimi telefoni. Samsung je to elegantno storil tako, da je ikona za stanje baterije zelena, če je telefon brezhiben, in rdeča, če ni. Problem?

31 komentarjev

Samsung bo nepopravljenim Galaxy Note 7 odščipnil pol baterije

Reuters - Z modernimi napravami, ki so ves čas povezane nekam v oblak, se postavlja izjemno pomembno vprašanje, v kolikšni meri smo lastniki naprave. Da to ni le teoretično vprašanje, je pokazal Google, ki je lastnikom ugasnil pametne naprave Revolv. Po prevzemu istoimenskega podjetja so namreč prekinili razvoj in podporo za Revolv, ker isto funkcijo opravlja tudi linija Nest. In tako je Google z ugasnitvijo strežnikov onesposobil popolnoma normalno delujoče naprave.

Samsung se je odločil, da bo zelo radikalno reševal problem svojih telefonov Galaxy Note 7, ki so po svetu doživeli globalni vpoklic zaradi nevarnih baterij, ki se lahko ob polnjenju vnamejo ali eksplodirajo. Čeprav je v interesu uporabnikov, da ti telefon zamenjamo za takega z normalno delujočo baterijo, je nemogoče ljudi prisiliti v zamenjavo. Letalske družbe so že začele prepovedovati vnos...

24 komentarjev