»

Toru primanjkuje prostovoljcev

Slo-Tech - Upravljavci omrežja Tor, ki omogoča (bolj ali manj) anonimen oziroma vsaj necenzuriran dostop do interneta, ugotavljajo, da že od začetka leta upada število uporabnikov, ki nudijo mostove (bridges). Trenutno jih imajo okrog 12.000, izmed katerih jih 900 uporablja protokol obfs4. Sčasoma se znajdejo na seznamu za blokiranje, ki si ga delijo države, ki želijo blokirati Tor, zato je ključen dotok svežih. Ta pa se je sedaj ustavil, zato pozivajo vse, da pomagajo z novimi.

Da bi do konca leta zagotovili 200 novih, kolikor jih po izračunih nujno potrebujejo, so se domislili vzpodbud. Razdelili bodo nekaj puloverjev, majic, nalepk, ki jih bodo dobili novi ponudniki, če bodo vsaj leto dni sodelovali. Most lahko ponuja vsakdo, ki ima stalen naslov IPv4 (ali IPv6), podporo za Obfs4 in stalno povezljivost (24/7).

13 komentarjev

Rusija prepovedala VPN-je, na Kitajskem gre zares

Slo-Tech - Po kitajski napovedi vojne uporabi navideznih zasebnih omrežij (VPN) se je za enako potezo odločila tudi Rusija. Predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, ki bo začel veljati 1. novembra letos in bo prepovedoval uporabo VPN-jev. Vodja odbora za informacijsko tehnologijo in politiko v ruskem parlamentu Leonid Levin je dejal, da zakon ne želi omejevati svoboščin uporabnikov, ki spoštujejo zakon, temveč bodo z njim preprečili dostop do nezakonitih vsebin. Ruski regulator Roskomnadzor namreč hrani seznam več tisoč strani, do katerih je dostop prepovedan, ker so v nasprotju z zakonom. Dostop blokirajo ruski ponudniki dostopa do interneta, a so uporabniki omejitve lahko obšli z uporabo VPN-jev, zato bodo ti sedaj prepovedani. Ker se VPN-ji lahko uporabljajo za...

23 komentarjev

Delite informacije s Slo-Techom varno in anonimno: Kako uporabljati Tor in SecureDrop

Slo-Tech - Slo-Tech za zaščito svojih virov novinarskih informacij že nekaj časa uporablja rešitev za anonimno posredovanje informacij SecureDrop. Te dni smo rešitev nadgradili na zadnjo verzijo, prestavili daleč stran in se odločili, da je dovolj zrela za malo bolj množično popularizacijo. Na ta način želimo spodbuditi vse, ki imajo dostop do podatkov, ki kažejo na nepravilnosti, kršitve ali celo kazniva dejanja, da nam jih posredujejo, mi pa jih bomo primerno novinarsko obdelane, objavili.

1. Korak: Kako se varno povezati na splet
Glavna težava pri posredovanju informacij medijem je varovanje vira. Torej, kako zaščititi komunikacijo med Slo-Techom in vami pred nezaželjenimi osebami.

Slo-Tech ščiti svoje vire, kolikor je to v okviru zakona mogoče. Načeloma lahko mediju razkritje vira odredi zgolj sodišče. V takšnem primeru je edina prava zaščita vira to, da tudi mi ne vemo kdo ste.

Da lahko dosežemo čim boljšo zaščito naših virov, pri Slo-Techu uporabljamo tehnologijo SecureDrop, do...

62 komentarjev

Turčija blokira Tor

Ni še čisto jasno, zakaj statistika ob blokadi Tora beleži povečanje števila uporabnikov.

Slo-Tech - V Turčiji blokada različnih spletnih storitev ni nič nenavadnega, a so z blokado uporabe omrežja Tor minuli konec tedna vseeno presenetili. Za razliko od onemogočanja dostopa do posameznih domen je namreč za blokado Tora potreben pregled prometa (deep packet inspection).

O omejevanju dostopa do VPN-jev in Tora so v Turčiji na glas govorili že od novembra, ko je urad za informacijske tehnologije in telekomunikacije ponudnikom dostopa do interneta odredil blokado številnih ponudnikov storitev VPN. Prav tako so okrepili blokado Twitterja, Facebooka, YouTube in podobnih strani. Decembra se je pritisk še stopnjeval.

Sedaj so šli še korak dlje in onesposobili direktno povezavo v Tor. Test v omrežju TTNet je pokazal, da neposreden dostop do Tora...

64 komentarjev

Francija bi prepovedala deljenje Wi-Fi in uporabo Tora

Slo-Tech - Francoski časnik Le Monde se je dokopal do dokumentov francoskega notranjega ministrstva, ki razkrivajo dve omejitvi pri dostopu do interneta, ki ju želi ministrstvo spraviti skozi zakonodajni postopek. Med trajanjem izrednih razmer želijo prepovedati deljenje svojih povezav Wi-Fi, v celotni Franciji pa uvesti blokado in prepoved uporabe omrežja Tor. Predloga sta nastala kot odziv na teroristične napade v Parizu minuli mesec.

Prepoved deljenja Wi-Fi je po mnenju notranjega ministrstva ustrezen ukrep, saj je identifikacija ljudi, ki uporabljajo javne dostopne točke, težja. Tehnično seveda blokade ni mogoče izvesti, lahko pa se lotijo sankcioniranja lastnikov vseh nezaščitenih dostopnih točk, ki jih najdejo. Ukrep bi...

36 komentarjev

Turško ustavno sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Protesti v Ankari, 21. 3. 2014.

Slo-Tech - Tudi turško ustavno sodišče je obsodilo tamkajšnjo blokado dostopa do Twitterja, ki jo je Turčija uvedla 21. marca. Sodišče je odločilo, da je blokada neustavna, in odločitev že posredovalo agenciji za telekomunikacije (TIB), ki je zahtevala blokado na podlagi očitkov, da Twitter krši turško zakonodajo. Ustavno sodišče ugotavlja, da blokada krši pravico do svobode izražanja in osebne svoboščine, zato ni v skladu s turško ustavo.

Že pred tednom dni je upravno sodišče v Turčiji izdalo začasno odredbo, ki do izreka dokončne sodbe ukinja blokado Twitterja. Sodne postopke je poleg Twitterja sprožilo še nekaj organizacij, ki se ukvarjajo z zaščito svobode govore. Sedaj je odločitev upravnega sodišča brezpredmetna, ker je blokado razveljavilo kar ustavno sodišče.

Še...

0 komentarjev

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za...

13 komentarjev

Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Slo-Tech - Ko je turški premier Erdogan tamkajšnjim ponudnikom dostopa do interneta ukazal, da morajo začeti blokirati dostop do Twitterja, so ti v svojih DNS-strežnikih hitro spremenili vnose za Twitterjeve strežnike in storitev je bila nedostopna. Turki so hitro ugotovili, da lahko z nastavitvijo drugih DNS-strežnikov - recimo Googlovih - do strani pridejo normalno, zato je Turčija blokirala še nekaj drugih DNS-strežnikov. Ker tudi to ni rešitev, so sedaj blokirali kar IP-naslove Twitterjevih strežnikov (recimo 199.16.156.6, kar lahko preverite na straneh telekomunikacijske agencije).

Učinek pa je prav mogoče ravno nasproten. Takoj po napovedi blokade Twitterja v Turčiji je njegova uporaba tam narasla za 138 odstotkov. Narasla pa je tudi uporaba...

17 komentarjev

Iran pričel z obsežnim blokiranjem interneta in Tor omrežja

Javni del Tor omrežja v sliki

Slo-Tech - Kot poročajo na poštnem seznamu uporabnikov in operaterjev proticenzurnega in anonimizacijskega omrežja Tor, je Iran v zadnjih 48 urah pričel z obsežnim blokiranjem dostopa do interneta. Kot kaže, trenutno blokirajo že skoraj ves SSL/TLS šifriran promet (prve analize sicer kažejo, da iranski cenzorji uporabljajo DPI in ne IP:port filtrov), posledično pa to lahko pomeni, da bodo iranske oblasti morda uspele blokirati dostop do interneta tudi med 50.000 do 60.000 Tor uporabnikom iz Irana (da, uporaba Tor omrežja je v Iranu ena redkih možnosti za neoviran dostop do spleta).

Kot poročajo nekateri uporabniki iz Irana, oblasti blokirajo tudi ssh, posledično pa poslovno škodo trpijo tudi iranska podjetja, ki ne morejo do svojih strežnikov in...

20 komentarjev