»

Parlameter.si: Ko celo Google financira pregled, kako pridni so naši poslanci

Slo-Tech - Danes je začel delovati nov spletni portal Parlameter.si, ki ponuja orodje za spremljanje aktivnosti poslancev in dogajanje v slovenskem državnem zboru. Uradna otvoritev je potekala ob 19.00 uri v Stari elektrarni, stran pa je delujoča že sedaj. Po novem si lahko od blizu pogledate tudi, o čem se prepirajo v parlamentu, kako kdo glasuje, kdo največ kolne, kdo največkrat šprica glasovanja in kdo skoraj nič ne govori. Analize besedišča bodo verjetno še posebej tragične, saj orodje meri tudi preprosto, privzdignjeno in ekscesno besedišče ter raznolikost.

Parlameter.si je rezultat dvoletnega projekta inštituta Danes je nov dan, ki ga je financiral tudi Digital Innovation Fund. Omenjeni sklad je del fundacije Digital News Initiative, v kateri sodelujejo Google in...

113 komentarjev

Pirati, teroristi in drugi državljani

Slo-Tech - V Državnem zboru se je danes zgodila zelo skromno obiskana javna predstavitev mnenj o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika (KZ) in o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku (ZKP). Med številnimi spremembami sta tudi dva predloga, ki ki bosta precej zaostrila protipiratski boj in povečala pooblastila policije za dostop do elektronskih komunikacijskih podatkov. Kakšne so te spremembe?

Nov kazenski zakonik in zakon o kazenskem postopku na Slo-Techu že spremljali, sledi kratko poročilo, kaj se je dogajalo v državnem zboru. Ker se hočemo izogniti napačnemu povzemanju, pripenjamo kar zvočne izseke.

Protipiratstvo:
Pravosodni minister Aleš Zalar je povedal, da določilo »z namenom prodaje« ni bilo usklajeno z zakonodajo, zato je povzročalo težave pri kazenskem pregonu ter varovanju avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Dodal je še, da se je omenjeno določilo v slovensko zakonodajo najverjetneje prikradlo zaradi neustreznega...

324 komentarjev

Okrogla miza o svobodi govora in Wikileaks

Slo-Tech - Danes, v sredo, ob 17. uri bo v Hotelu Lev okrogla miza z naslovom "Wikileaks: Svoboda govora ali grožnja svobodi?" v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika in Inštituta za kulturno diplomacijo iz Berlina.

Tematika je nadvse zanimiva in pohvalno da se je tudi o tem pričelo govoriti, vendar je nabor sodelujočih naravnost porazen: Mark C. Donfried, direktor in ustanovitelj Inštituta za kulturno diplomacijo iz Berlina, Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji in dr. Ernest Petrič, nekdanji diplomat so predstavniki diplomatskega, v luči razkrivanj diplomatskih depeš izrazito negativnega pogleda na Wikileaks, Janez Janša in dr. Žiga Turk, predstavnika SDS in kot desničarja načeloma tudi nasprotnika (vsaj) zadnjih razkritij Wikileaks, zadnji še neomenjeni udeleženec pa je dr. Matej Makarovič, sociolog, raziskovalec in docent na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Ogled okrogle mize bo sicer možen tudi prek spleta, na naslovu

63 komentarjev

Državni zbor ugotavlja, da je prisluškovanje SOVE v skladu z ustavo

Dnevnik - Marca letos je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA), saj je Informacijska pooblaščenka v okviru nadzora na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE.

Težava je v tem, da slovenska ustava za prisluškovanje komunikacijam izrecno zahteva odločbo sodišča, zakon o SOVI pa določa, da lahko tako odločbo izda kar direktor SOVE sam. Zato je po mnenju Informacijskega pooblaščenca Zakon o SOVI v neskladju s 37. členom Ustave.

Prejšnjo sredo pa so svoje mnenje podali še poslanci Državnega zbora. Na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve so podali mnenje, da sta Zakon o Sovi in Zakon o obrambi - v skladu z ustavo.

Zanimivo je, da so bili poslanci takega mnenja kljub izrecni ustavni določbi in kljub dejstvu, da je znan vsaj en primer spornega prisluškovanja s strani SOVE (Sanader - Janša). Mnenje je soglasno podprlo 15 navzočih...

17 komentarjev