»

Prisluškovanje z opazovanjem nihanja žarnic

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Ben-Gurion in Weizmannovega inštituta pod vodstvom Adija Shamirja, ki se ukvarjajo z iskanjem in dokazovanjem metod za prestrezanje podatkov in prisluškovanje, so pokazali nov način, kako lahko (dobesedno) prisluškujemo. Napad, ki so ga poimenovali Lamphone, izkorišča prosto visečo žarnico v prostoru, ki se zaradi zvoka rahlo ziblje.

Zvok je longitudinalno valovanje zraka, ki se odrazi kot oscilacije zračnega tlaka. Ti lahko povzročijo nihanje predmetov, ki pa je zaradi zanemarljive energije, ki jo nosi zvočno valovanje, v večini primeri nezaznavno. Prav na tem principu deluje sluh, saj je bobnič fino napeta membrana, ki zaradi sprememb zračnega tlaka niha, kar se prevede v signal za možgane. Nihajo pa tudi svetila, denimo prosto viseče žarnice. Nihljaji zaradi zvoka so prostemu očesu nevidni, saj je gre za milistopinje, ne pa tudi specializirani opremi.

Shamirjeva ekipa je pokazala, da je to dejstvo možno izkoristiti za pasiven napad. Koncept, kot rečeno ni nov. Laserji, ki merijo vibracije stekel v oknih, so znana metoda. Sedaj pa so pokazali, da lahko s 400 dolarjev vredno opremo (elektro-optični senzor) merimo spremembe v svetlobnem toku zaradi mikronihajev svetila v prostoru, ki je...

10 komentarjev

Kraja podatkov z modulacijo električnega toka

Slo-Tech - Znana skupina raziskovalcev z izraelske Univerze Ben Gurion v Negevu, ki raziskuje različne načine prikritega curljanja podatkov po nekonvencionalnih poteh, je pokazala nov način za prisluškovanje. Če je računalnik okužen z zlonamerno programsko opremo, lahko ta v zunanji svet podatke pošilja prek električnega omrežja, četudi računalnik ni povezan v nobeno informacijsko omrežje. Napad so poimenovali PowerHammer.

V preteklosti je skupina Mordechaija Gurija že pokazala, da je mogoče vohuniti s toploto, prek svetlobnih diod, zvočnega odtisa ventilatorja, IR-kamer, zvočnikov in ropota...

24 komentarjev

Prikrita komunikacija prek IR s kamerami

Slo-Tech - Laboratorij Mordechaija Gurija na izraleski Univerzi Ben Gurion v Negevu, ki je znan po raziskavah načinov za prikrito komunikacijo s sistemi, ki niso povezani v podatkovna omrežja (air-gapped systems), je predstavil novo izvedbo napada in prenosa podatkov na optični način. Pokazali so, kako je mogoče izkoristiti nadzorne kamere za prenos podatkov z infrardečo (IR) svetlobo, ki prostemu očesu ni vidna.

Sistemi, kjer je potrebna visoka stopnja varnosti, so navadno ločeni od preostalega sveta. Na ta način se zagotavlja, da tudi v primeru okužbe prek kakšnega medija (recimo ob nadgradnjah) zlonamerna programska oprema ne bi mogla komunicirati s svetom. Omenjeni laboratorij je pokazal delujoče prototipe opreme, ki za obvod uporablja...

35 komentarjev

Kraja podatkov prek diskovne LED

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Ben Gurion so pokazali novo metodo za krajo podatkov z računalnika, ki ni nikamor priključen. Pripraven medij za komunikacijo je svetleča dioda (LED) za disk, ki lahko utripne do 5800-krat na sekundo. Če to povežemo s tipičnimi kamerami, lahko podatke prenašamo s hitrostjo 4 kb/s, kar se ne sliši veliko, a je dovolj, da v nekaj sekundah prenesemo šifrirni ključ ipd.

Ta raziskovalna skupina nas je v preteklosti že podučila o različnih metodah, kako lahko komuniciramo z računalniki, ki niso nikamor priključeni (air-gapped). Kot je pokazal že Stuxnet, odsotnost povezave ni garant za varnost. Če uspemo tak računalnik okužiti, kar se zgodi tudi brez povezave - navsezadnje je treba vsak sistem kdaj posodobiti oziroma...

22 komentarjev

Moj zvočnik je lahko tudi mikrofon

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske univerze Bena Guriona, ki so v preteklosti prikazali že številne domiselne načine razbijanja varnosti računalniških sistemov (prenos podatkov z ropotom diskov, toplotno vohunjenje in komunikacija s krmiljenjem hitrosti vrtenja ventilatorja), so demonstrirali, kako lahko slušalke spremenimo v mikrofon. Pogledano pobliže sta zvočnik in mikrofon zelo podobna kosa tehnike, saj imamo v obeh zvočno tuljavo, ki jo uporabljajo v obratnih smereh. Mikrofon je načeloma bolj občutljiv in pretvarja vibracije membrane v električni tok, medtem ko zvočniki počno obratno.

A nekaj je konceptualna sorodnost, drugo pa dejanska izvedljivost. Slušalke se recimo v...

38 komentarjev

Prenos podatkov z izoliranih sistemov prek ropota diskov

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Ben Gurion v Beer Ševi nadaljujejo razvoj novih metod za prenos podatkov z računalniških sistemov, ki niso povezani v nobeno omrežje (air-gapped). Po predstavitvi metode za prenos podatkov s toplotnim odtisom in prek glasnosti ventilatorja so sedaj demonstrirali, kako lahko podatki uhajajo tudi z ropotom diskov v računalniku.

Izbrali so si računalnik, ki ni povezan v nobeno omrežje, ki nima zvočnikov (kar onemogoči ultrazvočni pristop, ki je tudi komercialno že v rabi) in ki nima aktivnega nadzora hitrosti vrtenja ventilatorjev. Ima pa računalnik klasične diske, ki seveda niso prav tihi. Raziskovalci so pokazali, da lahko s pametnim kontroliranjem aktuatorja, ki je nameščen na glavi, oddajajo značilen...

10 komentarjev

Komunikacija z računalniki prek krmiljenja ventilatorja

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Ben-Gurion v Izraelu so predstavili nov način pridobivanja podatkov z računalnikov, ki niso povezani v nobeno omrežje (air-gapped systems). Pokazali so, kako lahko virus računalnik prisili v komunikacijo z regulacijo vrtenja ventilatorjev, kar se odrazi kot zvočni odtis, ki ga je mogoče spremljati in zapisovati.

Lani so na isti univerzi pokazali, da je mogoče s tovrstnimi sistemi komunicirati s spremljanjem proizvedene toplote. Prav tako so že raziskovali tudi prenos podatkov z elektromagnetnim valovanjem.

To pot so izdelali delujoč koncept virusa, ki so ga domiselno poimenovali Fansmitter (fan + transmitter). Virus...

14 komentarjev

NEC: pozabite prstne odtise, tu je prepoznavanje oblike ušesnega kanala

Slo-Tech - Japonska multinacionalka NEC razvija nov sistem za ugotavljanje identitete uporabnika, ki temelji na unikatni obliki ušesnega kanala. V podjetju trdijo, da je metoda hitrejša, manj občutljiva in prijaznejša od branja prstnih odtisov ali slikanja šarenice.

Za uporabo potrebujemo slušalke z vgrajenim mikrofonom, ki si jih nadenemo. Med ugotavljanjem identitete slušalke oddajajo nekaj sto milisekund dolg zvočni vzorec, ki ga vgrajen mikrofon posname. Zaradi odbojev v slušnem kanalu je prejeti zvok nekoliko drugačen, kar je mogoče enolično povezati s posameznikom, so ugotovili v NEC-u. Trenutno je sistem 99-odstotno zanesljiv, do komercializacije leta 2018 pa bodo morali to zanesljivost še izboljšati.

Spomnimo, da je...

20 komentarjev

Ultrazvočno sledenje med napravami

Ars Technica - Ameriški neprofitni Center za demokracijo in tehnologijo (CDT) je na ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FCC) naslovil pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost zaradi novih tehnologij, ki bodo omogočale sledenje uporabnikom med različnimi pametnimi napravami. Gre za visoke, človeškemu ušesu neslišne frekvence, ki se lahko uporabljajo za sledenje uporabnikom, četudi ti uporabljajo povsem nepovezane naprave. O tehnologiji se je prvikrat poročalo že lani.

Pametni telefon in računalnik sta dandanes do neke mere povezana, saj navadno uporabljamo isti profil na obeh in je v teoriji možno povezati podatke o uporabnikih z obeh naprav. Podobno velja tudi za tablice, pametne zapestnice so že manj integrirane, medtem ko je (nepametni) televizor načeloma nepovezan z oblakom. A vseh teh podatkov navadni oglaševalci nimajo. Sledenje prek naprav zato razvijajo...

17 komentarjev

Komunikacija in vohunjenje s toploto

Wired News - Raziskovalca z izraelske Univerze Ben Gurion sta pokazala nov način za komunikacijo z računalnikom, ki ni povezan z drugimi računalniki (air-gapped). Če se v njegovi neposredni bližini na razdalji do 40 centimetrov nahaja drug računalnik, se lahko pogovarjata z izmenjavo toplotnih pingov. Sistem sta poimenovala BitWhisper.

Odklopljeni sistemi se uporabljajo, kjer je varnost absolutno najpomembnejša in si vdora ne morejo privoščiti. Najbolj razvpit primer so bili računalniki za upravljanje iranskih jedrskih centrifug, ki pa jih je Stuxnet potem vseeno uspel okužiti. V takih primerih se namreč uporabljajo virusi, ki se pritajijo na izmenljivih medijih, denimo prenosnih diskih ali USB-ključih, ter tam čakajo, da jih nekdo vtakne v računalnik. Kadar je potrebna...

12 komentarjev