»

Prvi reaktor za jedrsko fuzijo za vogalom?

Slashdot - Uradniki iz članic Itera, ki so se sestali v Washingtonu z namenom, da se dokončno dogovorijo o predvideni lokaciji prvega fuzijskega reaktorja, se niso mogli zjasniti zarad političnih nestrinjanj med državami. Tako se lahko zadnja faza projekta (izbira lokacije) pred dejanskim poskusom izgradnje, ZELO zavleče, odločajo pa se med Francijo in Japonsko.

Medtem ko je v Franciji potrebna infrastruktura že zgrajena in ima Cadarache veliko bolj ugodno klimo, pa ima japonska lokacija relativno blizu pristanišče, trda tla in v bližino vojaško bazo (čeprav to verjetno ni ravno prednost). Članice Iter (mednarodna fuzijska organizacija), ki jo sestavljajo Južna Koreja, ZDA, Evropska Unija, Rusija, Kitajska ter Japonska in katerega proračun za naslednjih deset let naj bi obsegal 12 milijard ameriških dolarjev, pa se ne morejo izjasniti predvsem zaradi političnih stališč - ZDA namreč nasprotujejo Franciji, kot možni lokaciji, predvsem zaradi dejstva, da je Francija nasprotovala vojni v Iraku....

28 komentarjev

NV38 prihaja

X-Bit Labs - Kot pravijo pri X-Bit Labs, se nam obeta izid NV38 v naslednjih desetih dneh, vsaj po zagotovilih nVidiinega CEO-ja. Uradne specifikacije še niso znane, predvideva pa se, da bo čip tekel pri 475 MHz in ne pri 500 MHz, kot so napovedovali sprva. Razlog te odločitve še ni znan. Opozoriti moramo še, da so vsa ta napovedovanja neuradno in da jih gre jemati z določenimi zadržki. Več o tem.

0 komentarjev

TCP/IP preko bongo bobnov

Slashdot - Profesor George Townsend z univerze Alagoma je ponudil svojim študentom zanimiv izziv. Tisti, ki prvi implementira najnižjo stopnjo TCP/IP protokola, da bo delovala preko Bongo bobnov, bo dobil višjo oceno. Študentje so sprejeli izziv in tako je čez 8 tednov potekala prva javna predstavitev uporabe interneta s pomočjo bobnov.

Z neverjetno hitrostjo dveh bitov na sekundo so pingali drugi računalnik in v 140 sekundah dobili pong nazaj. Z tem preizkusom so dokazali, da lahko najnižji nivo TCP/IP protokola implementiramo s čimerkoli. Podoben projekt je še internet preko poštnih golobov.

In kaj sedaj, ko smo omrežili še domorodce?[>:D]

5 komentarjev

Varnost brezžičnih omrežij

Elite HW - Kljub temu, da smo po tehnološki razvitosti v Sloveniji še kakšno leto ali dve stran od brezžičnih omrežij, se po svetu že ubadajo z njihovo varnostjo. Tako se avtor članka na EliteHW na zelo poljuden način loti brezžičnih omrežij in varnosti le-teh. V članku odgovarja na vprašanja, kako lahko sosedovemu mulcu preprečite, da bi se obesil na vašo 100 Mbit linijo, kako je s cenami, kaj je "WEP stuff" in podobna vprašanja. Zanimivo (in dokaj kratko) večerno branje.

3 komentarji

How-to: 100mbps optična mreža v naselju

Slashdot - Medtem ko eni še vedno sanjajo o ADSL ali kablu, imajo drugi boljše ideje. Zakaj ne bi kar celo lokalno skupnost omrežili z 100 mbps optiko in se povezali navzven? V stanovanjskem naselju Mattgrand na Švedskem so se odločili, da imajo dosti debilnih ISPjev in naredili točno to... Začetna cena je sicer višja, ampak jarke so opremili z optičnimi kabli, ki bi morali zadostovati vsaj za naslednjih deset let. A je kdo v Sloveniji že poskušal naredit kakšne take lokalne mreže?

10 komentarjev

Linux za Mace

Slo-Tech - Ko smo že pri linuxih za drugačne platforme, pa slycer posreduje tudi naslednjo novico:

Lastniki Macov veselite se. Terra Soft Solutions je izdal novo različico Yellow Dog Linuxa (YDL) z zaporedno številko 2.0. Ne gre samo za nadgradnjo, ampak za povsem novo različico. Kot gotovo že veste, je bil YDL posebej narejen za Mace in procesorje PowerPC. Yellow Dog Linux je enostaven za inštalacijo in enostaven za vzdrževanje. Če nam je Apple ponudil drugačno vrsto računalnikov, potem nam YDL zagotavlja nov razlog za uporabo Apple računalnikov, pravijo pri Terra Softu. Torej, ljubitelji jabolčnih računalnikov, ki ste vedno sanjali, da bi lahko na svojem Applu poganjali Linux, navalite. Klik za novico.

0 komentarjev

Projekt 165MHz

Rolo-Tech - Na Rolotech strani si lahko preberete sestavek z imenom "Project 165MHz". Gre za izpolnitev sanj njihovega webmasterja, ki je vedno sanjal o doseganju 160MHz+ zunanjih frekvenc, a mu to prej nikakor ni uspelo. Kako srce parajoče... Kakorkoli, tipo je sedaj dobil odklenjen Pentium3 procesor in končno je lahko izpolnil svoje dolgoletne sanje. Seveda je temu v čast spisal ta članek, v katerem deli nasvete o doseganju takšnih in podobnih rezultatov. Vseeno celotno zadevo vzemite z zadržkom, saj ne boste porebovali 150MHz RAMa, GeForca2 Ultre in odklenjenega Pentiuma3 (ja, tudi ti obstajajo, vendar gre za izredno redke inženirske primerke), le malce sreče. Jaz sem namreč prve primerke Coppermine 500MHz navil na 170MHz FSB, da o zadnjem 200MHz FSB rekordu sploh ne govorim, pa nisem imel nobene posebne opreme...

1 komentar