»

Kdo bo plačal za 5G?

Slo-Tech - V Evropo 5G prihaja na velika vrata, infrastruktura se že gradi in marsikod že obratuje, a za polni razmah še vedno ostaja vprašanje, kdo bo vse to plačal. Operaterji menijo, da morajo svoj delež prispevati tudi največji tehnološki velikani, ki ustvarjajo največ prometa. Evropska komisija tudi zato išče pravično rešitev. Ta teden še poteka javna razprava, v kateri so svoj predlog posredovali tudi operaterji.

Ti menijo, da bi morala finančno sodelovati podjetja, ki ustvarjajo več kot pet odstotkov povprečnega (na letni ravni) koničnega (ura) interneta prometa pri operaterjih. To so trenutno Alphabet, Google, Apple, Facebook/Meta, Netflix, Amazon in Microsoft. Ta podjetja ustvarijo več kot polovico vsega prometa. Operaterji že dolgo lobirajo, da morajo plačevati tudi tehnološki giganti, to pot pa so prvikrat postavili jasno mejo, pri kolikšnem prometu bi se to moralo zgoditi.

V predlogu, ki še ni javen, a ga je Reuters pridobil, sta podpisani organizaciji GSMA in ETNO, ki...

46 komentarjev

Nov pretočni velikan na obzorju: AT&T bo WarnerMedia spojil z Discoveryjem

vir: Flickr

Slo-Tech - Iz AT&T so sporočili, da nameravajo iz podjetja izločiti medijski del WarnerMedia in ga združiti s TV družbo Discovery. WarnerMedia ima v lasti filmski studio Warner Brothers s številnimi uspešnicami iz preteklosti in nekaj vročimi franšizami, kot sta Harry Potter in Batman, ob tem pa še televizije HBO, CNN, Cartoon Network, TBS in TNT. Discovery je na drugi strani najbolj poznan po svojih TV programih o znanosti, kuhi in prostem času, denimo Animal Planetu, Food Networku in TLC.

Za zdaj sta se poslu dogovorili le vodstvi obeh podjetij, da bo obveljal, ga morajo seveda potrditi še regulatorji. AT&T bo za WarnerMedia prejel 43 milijard ameriških dolarjev, njihovi delničarji pa bodo 71 odstotni lastniki novega podjetja, lastniki Discoveryja pa preostalih 29 odstotkov. Skupna družba še nima imena, vodil jo bo izvršni direktor Discoveryja David Zaslav.

AT&T je WarnerMedia, tedaj še pod imenom Time Warner, kupil leta 2016 za 109 milijard dolarjev, na soglasje pravosodnega...

12 komentarjev

Verizon želi prodati Yahoo in AOL

Slo-Tech - Yahoo in AOL sta bila svoj čas velikana na internetu, danes pa sta znamki daleč od stare slave. Obuditi ju je želel Verizon, ki je leta 2015 za AOL odštel 4,4 milijarde dolarjev, še dve leti pozneje pa 4,5 milijarde dolarjev za Yahoo. A Verizon, ki je telekomunikacijsko podjetje, ni znal unovčiti teh nakupov, zato ju sedaj prodaja. Po neuradnih podatkih bo Yahoo in AOL kupil Apollo Global Management, ki bo odštel 4-5 milijard dolarjev za oba skupaj. Verizon poročanja Wall Street Journala in Bloomberga ne komentira.

Ni pa skrivnost, da Verizon odprodaja dele, ki niso povezani z osnovno dejavnostjo. Lani se je odločil prodati HuffPost, ki ga je kupil BuzzFeed. Še leto pred tem se je znebil Tumblrja. Že leta 2018 pa je v medijskem delu Verizon Media Group popravil vrednotenje za štiri milijarde dolarjev - navzdol. Verizon ima v lasti še TechCrunch, Engadget, Ryot, Built By Girls in Flurry. Podjetje se bo v prihodnosti posvetilo brezžičnim omrežjem in 5G, medtem ko medijski del...

14 komentarjev

AT&T prevzel Time Warner

Slo-Tech - Končan je medijski prevzem desetletja, težak 85 milijard ameriških dolarjev, ki se je začel že poldrugo leto pred tem. Le nekaj dni nazaj, je nakup Time Warnerja odobrilo ameriško zvezno sodišče, potem ko mu je nekaj časa nasprotovalo zvezno pravosodno ministrstvo. S pretežnim argumentom, da bi združitev povzročila zvišanje cen pri končnih uporabnikih. A je tudi to na koncu dalo svoj pristanek in odstopilo od nadaljnjih sodnih postopkov.

Komunikacijski gigant je tako v svoje roke dobil precejšen zalogaj tamkajšnjih medijev, tako zabavnih kot informativnih, med njimi denimo HBO, Warner Bros in CNN. Združitev je ves čas postopka imela veliko nasprotnikov, saj utegne na medijskem trgu povzročiti celo vrsto konfliktov interesov. Zlasti so zaskrbljeni lastniki...

10 komentarjev

Za osebne podatke milijarde le 300.000 dolarjev

Slo-Tech - Na plano curljajo dodatne informacije o največjem zabeleženem vdoru v zgodovini, ki se je Yahooju primeril pred tremi leti in v katerem so izgubili osebne podatke milijarde uporabnikov. Po poročanju The New York Timesa so se podatki, ki so odtekli avgusta 2013, letošnjega avgusta spet pojavili na črnem trgu. Neznani hekerji iz vzhodne Evrope naj bi jih prodali trem kupcem, za kar so iztržili pičlih 300.000 dolarjev od vsakega kupca.

Tako trdi Andrew Komarov iz podjetja InfoArmor, ki preiskuje vdore in je pod lupo vzel tudi zadnjega. Kupci so bili trije, in sicer dva znana spamerja in organizacija, ki jo zanimajo podatki zaradi možnosti vohunjenja. Hekerji, ki jih Komarov imenuje Skupina E, so bili finančno motivirani in...

6 komentarjev

Obeta se megaprevzem: AT&T kupuje Time Warner

Slo-Tech - Ameriški operater AT&T bo za 85,4 milijarde dolarjev kupil medijski konglomerat Time Warner, s čimer bo nastal medijsko-tehnološki gigant. Trenutno je namreč AT&T vodilni ponudnik kabelske televizije, drugi največji ponudnik mobilnih storitev in tretji največji ponudnik dostopa do interneta v ZDA, Time Warner pa ima v lasti kup programov, denimo HBO, CNN, Warner Brothers, TNT, Cartoon Network. Prevzem naj bi bil končan do konca prihodnjega leta, če ga bodo potrdili tudi varuhi konkurence. AT&T bo za prevzem potreboval 40 milijard dolarjev posojil, ki jih bosta zagotovili JPMorganChase in Bank of America.

Podjetji sta se dogovorili, da bo AT&T za posamezno delnico Time Warnerja plačal 107,5 dolarjev, polovico v denarju in polovico v lastnih delnicah. Novonastalo...

11 komentarjev

Verizon za 130 milijard dolarjev odkupil Vodafonov delež

Reuters - Telekomunikacijska giganta Verizon in Vodafone sta danes najavila tretji največji prevzem v zgodovini, in sicer bo ameriškem Verizon odkupil delež britanskega Vodafona v skupnem podjetju Verizon Wireless. Ta je največji mobilni operater v ZDA, ki je nastal leta 2000 po združitvi Bell Atlantica, v katerem je imel Vodafone 90-milijardni delež, in GTE Wirelessa. Vodafone je imel v Verizon Wirelessu 45-odstotni delež (prek svojih odvisnih družb), Verizon (polno ime Verizon Communications) pa 55-odstotnega.

Težko pričakovani prevzem se je napovedoval že nekaj časa, danes pa sta ga podjetji uradno potrdili. Tehtal bo kar 130 milijard dolarjev, s čimer bo tretji največji v zgodovini (večja sta le Vodafonov nakup Mannesmanna za...

4 komentarji

Rdeča luč za združitev AT&T in T-Mobile USA

vir: CNet
Bloomberg - Ameriško pravosodno ministrstvo je na zveznem sodišču v Washingtonu vložilo tožbo (polno besedilo), da sodišče prepove združitev telekomunikacijskih gigantov AT&T in T-Mobile, ki je bila najavljena marca. Po mnenju pravosodnega ministrstva bi združitev ustvarila okolje z zmanjšano konkurenco, kar bi kršilo ameriško protimonopolno zakonodajo.

Prevzem je sicer že od najave buril duhove. Kmalu po napovedi prevzema so se že pojavila prva nasprotovanja. Izrazit nasprotnik 39 milijard dolarjev težkega prevzema je bil Sprint, ki je od ameriške vlade prepoved prevzema enostavno zahteval.

Sedaj je pravosodno ministrstvo za washingtonsko sodišče zapisalo, da bi AT&T-jev prevzem T-Mobila USA s...

0 komentarjev

AT&T se trudi prevzeti T-Mobile USA, sicer sledijo penali

vir: CNet
CNet - Marca smo pisali, da je AT&T objavil prevzemno namero za ameriško podružnico Deutsche Telekoma. Za 39 milijard dolarjev želijo prevzeti operaterja mobilne telefonije T-Mobile USA, s čimer bi na ameriškem trgu nastal mobilni gigant. Potemtakem bi trg v celoti obvladovali tri igralci: poleg novonastalega podjetja, ki bi edino uporabljalo tehnologijo GSM, bi bila prisotna še Sprint in Verzion s CDMA. Toda prevzem mora potrditi še kopica varuhov konkurence in protimonopolnih institucij.

Če prevzem ne bo potrjen, kar se prav lahko zgodi, bo moral AT&T plačati T-Mobilu USA zajetne penale v višini šestih milijard dolarjev. Če pa bo prevzem uspel, bo Deutsche Telekom dobil osemodstotni delež v...

5 komentarjev

AT&T Comcast

ZDNet - Še pomnite združitev podjetij America Online ter Time Warnerja? Včasih je bila ta korporacija največji ponudnik kabelske televizije ter interneta.

Včasih? Ja, združujeta se podjetji AT&T Broadband, največje ameriško 'kabelsko' podjetje, ter Comcast. Vrednost novonastalega podjetja AT&T Comcast pa je približno dvakrat večja od konkurenta, AOL Time Warnerja. Več podrobnosti o združevanju - Klik!
Komaj čakam, da se v Sloveniji združita Telekom in SiOL...

0 komentarjev

AOL-Time Warner spet lačen

The Register - Če gre verjeti The Registerju, se nam obeta še en prevzem s strani medijskega velikana AOL-Time Warner. AOL-Time Warner tokrat kaže apetite po angleškemu založniku revij IPC. IPC je znan po svojih revijah ko so Loaded in NME (ne poznam), zadnje čase pa izdajajo tudi internetno revijo Web User. Z nakupom naj bi si medijski velikan razširil tržišče tudi na evropsko področje. Seveda pa nakup ne bo lahka stvar, saj se govori o znesku, ki kar krepko presega milijardo funtov. Ob dejstvu, da združitev AOL-Time Warner ni bila ravno z rožicam postlana (izguba), bo to kar problem. Ali pa tudi ne ...

1 komentar