»

September je bil z naskokom najbolj rekorden mesec

Slo-Tech - Po sorazmerno toplem poletju, ki je bilo v Evropi peto najtoplejše v zgodovini meritev, je za nami neverjetno vroč september. Globalno je bil letošnji september najtoplejši doslej, in sicer je prejšnji rekord iz leta 2020 je presegel za 0,5 °C, kar je največja spremembe doslej. Še nikoli ni bil kakšen mesec - katerikoli, ne le september - od preteklega rekorda toliko toplejši. Od dolgoletnega povprečja pa je bil september 1,8 °C toplejši. To že presega cilje iz pariškega dogovora, s katerimi smo segrevanje ozračja želeli omejiti na 1,5 °C.

Letošnje leto je na dobri poti, da postane najtoplejše doslej. Povprečna globalna temperatura je bil od januarja do septembra za 0,05 °C višja kot leta 2016, ki nosi dosedanji rekord. Razlogov za letošnji rekord je sicer več. Najtopleje je bilo v Severnem Atlantiku, kjer že več mesecev vztraja močna temperaturna anomalija. Prav tako je bilo rekordno vroče na Kitajskem, blizu pa je tudi Južna Amerika. Eden izmed pomembnih dejavnikov je pojav El...

53 komentarjev

Za nami je najbolj vroče poletje v dobi meritev

Slo-Tech - Pravzaprav se že ponavljamo, a ponovno so za nami najbolj vroči meseci, od kar merimo temperaturo. Po rekordno toplem juniju in juliju, ki je bil najtoplejši mesec v zgodovini, se je tudi avgusta nadaljevalo segrevanje. Letošnji avgust je bil po podatkih Copernicusa najtoplejši avgust doslej, s čimer je letošnje poletje (junij-avgust) osvojilo naslov najbolj vročega poletja, odkar organizirano merimo temperaturo.

Povprečna temperatura tega poletja je znašala 16,77 °C, s čimer je bistveno odstopala od rekordov v letih 2019 (16,48 °C), 2016 (16,45 °C) in 2022 (16,44 °C). Najbolj vročih dvajset poletij, od kar merimo temperaturo, se je zvrstilo v letih 1998-2023. Letošnja povprečna temperatura je poleti dolgoletno povprečje presegala za 0,66 °C, v Evropi pa kar za 0,83 °C. Posebej zaskrbljujoče je rekordno segrevanje oceanov, še zlasti Severnega Atlantika. Hkrati je letošnje poletje postreglo še s številnimi ekstremnimi dogodki, kot so suše in močna dežja s poplavami.

Tudi podatki...

37 komentarjev

Čistejši ladijski izpuhi dodatno segrevajo ozračje

Slo-Tech - Medtem ko je bil letošnji julij najtoplejši izmerjeni mesec doslej, je v Severnem Atlantiku položaj precej ekstremnejši. Rekordne podira že od aprila in je bil julija celo najtoplejši dotlej. Temperaturne anomalije so marsikod presegale 3 °C, k čemur pa je pripomogel tudi manj razvpit dejavnik: čistejši ladijski promet.

Poleg izpustov toplogrednih plinov, ki so globalni dejavnik, in regionalnega dejavnika letošnjega vremena nad Atlantikom, ki oba segrevata ocean, je svoje dodal tudi ladijski promet. Pred tremi leti je Mednarodna pomorska organizacija pri Združenih narodih uvedla pravila, ki so za 80 odstotkov znižala emisije žvepla. To je izboljšalo kakovost zraka po vsem svetu, a je hkrati močno znižalo koncentracijo sulfatnih delcev v ozračju, ki imajo vlogo pri sejanju oblakov in njihovi večji odbojnosti (albedo). Duncan Watson-Parris z Oceanografskega inštituta Scripps je dejal, da smo spremenili tip oblakov.

Pojav je še zlasti izrazit v Atlantiku, kjer je ladijskega prometa...

32 komentarjev

Julija rekordno topli ozračje in morje

Slo-Tech - Znanstveniki so to napovedovali že več tednov, saj pa so tudi uradno potrdili, da je bil letošnji julij najbolj vroč mesec v zgodovini meritev. Že junij pred njim je bil najtoplejši 6. mesec v zgodovini meritev, julij pa je podrl še absolutni rekord. Najtoplejši dan je bil 6. julij, ko je bila povprečna temperatura na Zemlji kar 17,08 °C. Približno polovico meseca je bila temperatura tudi več kot 1,5 °C nad povprečjem predindustrijske dobe, kar je meja, ki jo predpostavlja pariški dogovor.

Povprečna temperatura v juliju je znašala 16,95 °C, s čimer je presegla dosedanji rekord iz leta 2019, ki je znašal 16,63 °C. K visokim temperaturam je pomembno prispevalo pregreto morje, ki je imelo rekordne površinske temperature. Te so dosedanje rekorde presegle bistveno bolj kot temperature zraka (merjeno s standardno deviacijo). Čeprav julij globalno ni mesec, ko bi bila temperatura morja najvišja - to se navadno zgodi marca - je letošnji julij podrl še ta rekord. Zadnji dan v juliji je...

23 komentarjev

Junij tudi uradno najtoplejši junij, odkar merimo

Slo-Tech - Minuli teden je ameriška agencija za oceane in ozračje (NOAA) potrdila, da je bil letošnji junij najtoplejši junij, odkar sistematično merimo temperaturo na planetu. Hkrati so se ledeniki najbolj skrčili. Povprečna temperatura letošnjega junija je za 1,05 °C presegla povprečne temperature iz preteklosti. Dosedanjega rekorderja, ki je bil junija 2020, smo letos presegli za 0,13 °C. To je 47. zaporedni junij in kar 532. zaporedni mesec, ki je toplejši od povprečja 20. stoletja.

Ker se letos krepi pojav El Nino, so temperature pričakovano visoke. To se še zlasti pozna v oceanih, ki se nebrzdano segrevajo. Letošnji junij je bil za oceane celo najtoplejši med vsemi meseci v zadnjih 174 letih. Zanimivo pa je, da je bil letošnji junij tudi eden najbolj namočenih, a lokalni pojavi so seveda lahko drugačni. Najbolj očitno je bilo to letos v Kanadi, kjer je zaradi suhega in toplega vremena divjalo več gozdnih požarov.

Za zdaj kaže, da bo tudi letošnji julij blizu rekordov. NASA ocenjuje,...

45 komentarjev

Zgodil se je najtoplejši dan, odkar merimo

Slo-Tech - Za nami je najtoplejši dan, odkar potekajo sistematične meritve vremena. V ponedeljek je bila povprečna temperatura na planetu prvikrat višja od 17 °C, s čimer je bil presežen rekord vse od 19. stoletja. Hkrati je bil minuli junij najtoplejši junij v zgodovini meritev.

Globalne temperature sicer v povprečju rastejo, dogajanje vsako leto pa je odvisno od pojava El Niño. Letos je ta pojav spet aktiven, kar pomeni, da bodo temperature v globalnem povprečju višje. Tudi doslej najtoplejše leto 2016 se je namreč zgodilo, ko je bil El Niño na višku.

V ponedeljek je bila povprečna globalna temperatura 17,01 °C, s čimer smo podrli rekord 16,92 °C doslej. Tega so izmerili 24. julija 2016 in tudi 14. avgusta 2016. Pojav El Niño povzroči segrevanje zgornji slojev vode v vzhodnem delu Pacifika, kar vpliva na vremenske razmere v tistem delu sveta in tudi globalno. Pojav je periodičen in se ponovi vsakih nekaj let, a se perioda spreminja.

Globalno temperaturo lahko sorazmerno natančno določimo...

51 komentarjev

Julij 2020 drugi ali tretji najtoplejši, od kar merimo

Slo-Tech - Minuli mesec je bil drugi najtoplejši mesec, od kar sistematično merimo temperaturo planeta, je sporočila ameriška oceanografska organizacija (NOAA). Globalna povprečna temperatura je bila 16,72 °C, kar je 0,92 °C nad povprečjem 20. stoletja. Tako vroče je bilo že julija 2016, s katerim si letošnji julij deli drugo mesto na seznamu najtoplejših. Lanski julij je bil le malenkostno toplejši (0,01 °C od letošnjega).

Letos so bile posebej visoke temperature v Severni Ameriki in delu Južne Amerike, v jugovzhodni Aziji, v severnem Pacifiku in Indijskem oceanu. Hladnejša od dolgoletnega povprečja pa je bila Severna Evropa, skrajna Južna Amerika in deli Aljaske. Vseeno je bilo to dovolj, da je bil to celo najtoplejši julij za severno poloblo. Na letni ravni je prvi sedem mesecev leta 2020 za 1,05 °C toplejših od povprečja minulega stoletja, s čimer zaostaja le za prvimi sedmimi meseci leta 2016. Še vedno obstaja zelo resna možnost, da bo tudi leto 2020 na koncu najtoplejše leto doslej.

...

51 komentarjev

Za nami je najbolj vroč oktober doslej

Slo-Tech - Minuli oktober je bil globalno najtoplejši oktober, odkar sistematično spremljamo temperaturo planeta, so sporočili evropski znanstveniki. Globalna temperatura je bila za 0,69 °C nad dolgoletnim povprečjem (1981-2010) in neopazno višja (0,01 °C) od oktobra 2015, ki je bil doslej najtoplejši. Tretji najtoplejši oktober je bil leta 2017. Temperature so bile najbolj nadpovprečne v arktičnih predelih, v Avstraliji, Aziji in Evropi. Deli Severne Amerike in severna Evropa pa so bili hladnejši od povprečja.

S tem se nadaljuje letošnji trend, saj je bil tudi september najtoplejši september doslej. Ena rekorda sta pripadla tudi juniju in juliju, medtem ko je bil avgust drugi najtoplejši v zgodovini (za letom 2016). Že sedaj je jasno, da bo leto 2019 eno izmed petih najtoplejših let v zgodovini meritev, če se ne bo zgodilo kaj kataklizmičnega. Doslej so bila najbolj vroča leta 2016, 2017, 2015, 2018 in 2014. Če se zdi to zaporedje sumljivo zgoščeno proti aktualnemu času, to drži. Še več,...

238 komentarjev

Za nami je najtoplejši izmerjeni junij

Slo-Tech - Letošnji junij je poskrbel za nekaj temperaturnih rekordov, poročajo iz Copernicus Climate Change Service v okviru Evropska centra za srednjeročne vremenske napovedi. Program Copernicus je del programa za satelitsko opazovanje Zemlje in vremena, ki ga izvaja Evropska unija. Največje odstopanje od dolgoletnih povprečij smo zabeležili v Evropi, ki jo je v drugi polovici meseca doletel močan vročinski val zaradi vročega zraka, ki ga je prineslo iznad Sahare. V petih dneh vročinskega vala (25.-29. junij) so bile v zahodni in srednji Evropi (Francija, severna Španija, severna Italija, Švica, Avstrija, južna Nemčija) temperature tudi do 10 °C višje od dolgoletnega povprečja....

75 komentarjev

Lani že tretjič zapovrstjo najtoplejše leto, odkar merimo

vir: NASA
NASA - Kakor je bilo leto 2014 in potem leto 2015 najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev, smo lani trend nadaljevali. NASA in NOAA sta iz celoletnih meritev izračunali, da je bilo leto 2016 globalno najtoplejše leto od leta 1880, ko se temperatura sistematično meri.

Lanska povprečna temperatura je bila za 0,99 °C višja od povprečja iz sredine 20. stoletja - kar je za 0,09 °C več kot predlani. Da je bilo leto 2016 najtoplejše potrjujeta tako NASA kakor NOAA, ki podatke zbirata in obdelujeta povsem neodvisno. Vroče je bilo skozi celo leto. Od januarja do septembra (razen junija) so bili čisto vsi meseci najtoplejši v zgodovini, oktober, november in december pa so bili drugi najtoplejši meseci v zgodovini - gledano primerjalno iste mesece. Oscilacija El...

65 komentarjev

Avgust najtoplejši mesec v zgodovini

NASA - Nadaljujejo se temperaturni rekordi, ki se letos vrstijo mesec za mesecem, zaradi katerih je leto 2016 doslej prepričljivo najtoplejše leto na Zemlji od začetka organiziranih meritev temperature ozračja. Po podatkih NASE je bil avgust 2016 najtoplejši avgust v zadnjih 136 letih, odkar imamo zanesljive podatke o temperaturi na Zemlji.

Od doslej rekordnega avgusta 2014 je bil toplejši za 0,16 °C, od dolgoletnega povprečja 1951-1980 pa za 0,98 °C. Običajno je najtoplejši mesec na Zemlji julij, ko je poletje na severni poluti, kjer je manj vode in več kopnega, na vrhuncu, a je letos avgust z njim izenačen. To z drugimi besedami pomeni tudi, da sta bila letošnja julija in avgust...

97 komentarjev

Prvo polletje najtoplejše v zgodovini meritev

Slo-Tech - Leto 2016 bo spet rekordno toplo, je z veliko verjetnostjo napovedala NASA, potem ko so razgrnili podatke o temperaturi na Zemlji v prvem letošnjem polletju. Če se bo napoved uresničila, bo to že tretje letos zapovrstjo, ki je bilo toplejše od vseh preteklih let, za katere imamo zanesljive podatke (od leta 1880 dalje).

Čeprav se letos zaključuje pojav El Niño, NASA in NOAA ugotavljata, da se dvigovanje temperature nadaljuje. Gavin Schimdt iz NASE ocenjuje, da bi tudi brez efekta El Nino prvo polletje 2016 še vedno veljalo za najtoplejše polletje. Dodaja, da je 99-odstotna možnost (več kot 4 sigma), da bo leto 2016 v celoti najtoplejše leto v merjeni zgodovini. Šele...

55 komentarjev

Januar nov rekordno topel mesec

NASA - Komaj smo si oddahnili od vročega leta 2015, ki je bilo po meritvah svetovnih meteoroloških organizacij globalno najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev, že smo dočakali nov rekord. Sveži podatki iz NASE kažejo, da je bil januar 2016 najtoplejši januar od leta 1880. Prav tako nosi naziv najtoplejšega meseca v zgodovini, če gledamo odklon temperature od povprečja za isti mesec za leta 1951-1980.

Globalna temperatura je bila letos od tega povprečja višja za 1,13 °C, medtem ko je dosedanji rekord znašal 0,97 °C in je bil dosežen januarja 2007. Pomembno vlogo je igral El Nino, ki je januarja dosegel svoj vrhunec, a lahko 80 odstotkov segrevanja pripišemo...

48 komentarjev

Leta 2015 najtoplejše od začetka meritev

Slo-Tech - Ameriška oceanografska in podnebna agencija je izmerila, da je bilo leto 2015 najtoplejše leto na Zemlji, od kar sistematično merimo temperaturo. S tem smo nadaljevali trend, saj je bilo tudi leto 2014 dotlej najtoplejše leto. Prav tako je bil december 2015 najtoplejši mesec v zgodovini. NOAA analizira podatke od leta 1880, vsako leto pa objavi podrobno poročilo.

Povprečna temperatura je bila 2015 za 0,90 °C višja, kot znaša povprečje v 20. stoletju, kar je za 0,16 °C več od povprečja v letu 2014. To je tudi najvišja razlika, s katero je katerokoli leto preseglo dotedanji rekord. To je povprečna temperatura na kopnem in morju. Povprečno je bilo kopno sicer za 1,33 °C toplejše...

91 komentarjev

Julij najtoplejši mesec od začetka meritev

Slo-Tech - Preteklo leto je bilo najtoplejše leto v zgodovini organiziranih meritev temperature površja Zemlje, torej od leta 1880 dalje. Že letos pa utegnemo ta rekord podreti, saj je bil julij najtoplejši mesec v zgodovini meritev, leto 2015 pa bo toplejše od lanskega, če se bo trenutni trend nadaljeval.

Povprečna temperatura na Zemlji je bila julija 16,61 °C, kar je 0,08 stopinje več kot doslej rekordnega julija 1998, so sporočili iz ameriške oceanografske in podnebne agencija (NOAA). Slaba desetinka stopinje se sliši malo, a je za celomesečno povprečje na celem planetu statistično pomemben porast. Tudi NASA in japonska meteorološka agencija sta potrdili, da je bil zadnji julij najtoplejši mesec v zadnjih sto letih.

Prav tako smo na...

34 komentarjev

NOAA: Hitrost globalnega segrevanja se ne zmanjšuje

Science Blog - Ameriška oceanografska in podnebna agencija (NOAA) je z analizo meritev temperatur Zemljinega površja in upoštevanjem novih, pravilnejših popravkov za kompenzacijo različnih zgodovinskih načinov meritev ugotovila, da se v zadnjih dveh desetletjih hitrost globalnega segrevanja ni zmanjšala. Povprečna temperatura površja se še vedno povečuje za približno 0,1 stopinje na desetletje, s čimer so demantirali navedbe Mednarodnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) iz leta 2013. O ugotovitvah pišejo v članku v Science.

Glavni problem določanja kakršnihkoli trendov je pridobiti verodostojne podatke o temperaturi na Zemlji, ki odsevajo resnično povprečje. Zemlja je velika - njena...

182 komentarjev