»

Linux 6.4 podpira Apple M2, AMD-jeve nove procesorje in Intelov LAM

vir: LKML
LKML - Minuli konec tedna je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 6.4. Okno za dodajo funkcionalnosti (merge window) za to verzijo se je zaprlo 8. maja, sedaj pa je Linus Torvalds ocenil, da je bilo sedem kandidatov za izid (rc) ravno dovolj in pred nami je končna verzija. Po pričakovanjih je v verziji 6.4 poudarek na izboljšavah in optimizaciji kode za novo in obstoječo strojno opremo.

V Linuxu 6.4 je tako izboljšana podpora za Applove čipe M1 in prvikrat tudi podpora za M2. Ta med drugim koristi lastnikom novih prenosnikov MacBook Air (2022) in MacBook Pro ter Mac Mini (2023). Za M2 jedro podpira NVMe, PCIe, Watchdog, Boot Framebuffer, ni pa podpora še na nivoju M1. Na primer v novem Mac Mini še vedno ni podpore za WLAN in Bluetooth, ki potrebujeta System Management Controller (SMC). Prav tako za Mac Mini M2 še vedno ni firmwara za podporo HDMI, zato je dostop omejen na SSH.

Druga pomembna novost je Linear Address Masking (LAM), ki omogoča programski opremi dostop do...

2 komentarja

Pomotoma javno dostopna beta iOS 17

Slo-Tech - Apple včeraj ni le predstavil prihajajočega operacijskega sistema iOS 17, temveč ga je nevede (ali pač?) priobčil svetu. Enako se je zgodilo tudi s prihajajočima macOS Sonoma in watchOS 17.

Nova razvoja beta verzija je bila dostopna v zavihku Beta Updates v meniju Settings, četudi uporabnik ni bil naročnik programa, ki to omogoča. To se sicer ne dogaja, ker so prve razvijalske beta verzije (Developer Beta) običajno še zelo hroščate, lahko tudi nevarne. Pričakovati je, da bo javna beta na voljo julija, končna verzija pa septembra ali oktobra. Očiščena, razhroščena, polikana.

12 komentarjev

Microsoftov protivirusnik prihaja tudi na macOS

Slo-Tech - Microsoftov protivirusni sistem Windows Defender Advanced Threat Protection, ki je minuli teden dobil razširitve za Chrome in Firefox, prihaja na Applovo platformo. Z novim imenom Microsoft Defender ATP bo na voljo za naprave, ki imajo macOS Mojave, High Sierra ali Sierra. Predogledna verzija je že na voljo za podjetja, ki uporabljajo Windows Defender ATP, le prijaviti se je treba.

Novi program se bo na macih posodabljal z Microsoftovim orodjem AutoUpdate. Trenutno ga ni mogoče namestiti prek App Stora, temveč potrebujemo poseben namestitveni program. Ponujal bo enake funkcije kakor na Windows: zaznavanje...

25 komentarjev

Apple bo popravljal tudi starejše naprave

Slo-Tech - Doslej je Apple servis in rezervne dele za svoje izdelke zagotavljal pet let, potem pa jih je razglasil za zastarele (obsolete) ali starodobne (vintage). Toda v Cupertinu so očitno spoznali, da se jim splača nuditi daljšo podporo, saj so uporabniki često pripravljeni plačati za popravilo starejše naprave. Applove naprave niso poceni, zato je njihovo popravljanje smiselno dlje. Odslej bo Apple popravljal tudi stare MacBooke Pro in iPhone, če bomo to plačali.

Pilotni program se je začel že januarja, sedaj pa so ga z ZDA in Turčije razširili na ves svet. To pomeni, da bo odslej moč dobiti uradno popravilo iPhona 4S, iPhona 5 in MacBooka Air iz leta 2012 (vseh vsaj do konca leta 2020). Do konca leta bodo na seznamu še MacBook Pro iz let 2012...

31 komentarjev

Apple onemogočil nepooblaščena popravila novih računalnikov

Slo-Tech - Interni Applovi dokumenti, ki so jih pridobili na Motherboardu in MacRumors, kažejo, da je Apple v novih računalnikih de facto onemogočil samostojno popravljanje ali menjanje komponent. Vsi računalniki, ki imajo varnostni čip T2, torej novi modeli iMac Pro in 2018 MacBook Pro, morajo po vsaki spremembi konfiguracije ali menjavi komponent pognati poseben diagnostičen program, ki ga imajo le Applovi pooblaščeni zastopniki.

Z drugimi besedami to pomeni, da bo po zamenjavi komponent treba pognati AST 2 System Configuration, sicer računalnik ne bo deloval. Za MacBook Pro bo to nujno pri zamenjavi zaslona, matične plošče, TouchID-ja ali zgornjega dela ohišja (vključno s tipkovnico in trackpadom). Za iMac Pro bo treba program pognati po menjavi matične plošče ali flasha.

Čip T2 zna marsikaj, saj prinaša Secure Enclave, hrani ključe za šifriranje vsebine na SSD, podatke za TouchID, omogoča varni zagon ter...

73 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Apple - Za nami je Applova vsakoletna konferenca, namenjena razvijalcem, skratka, tematsko pretežno softversko obarvan dogodek, poln napovedi, ki pa bodo uporabnikom zares na voljo šele jeseni.

Med ključne novosti sodi novi iOS, njegova dvanajsta inkarnacija, ki se bo osredotočil predvsem na hitrost delovanja naprav, še posebej tistih starejših. Pač, zaradi pritoževanja uporabnikov, da vsaka nova različica operacijskega sistema ubije zmogljivosti njihovega mlinčka. Aplikacije na iPhonu 6 plus naj bi ste tako odpirale kakih 40 % hitreje. Druga omembnejša novost je zaščita uporabnikov pred pretirano uporabo naprav. Da, Apple si z naborom ukrepov, ki bodo aplikacijam preprečevali nadlegovanje, denimo s pop up opozorili, morda nekoliko pljuva v...

44 komentarjev

Apple se poslavlja od 32 bitov

MacRumors.com - Procesorji so že dolga leta 64-bitni, kakršni so postali tudi operacijski sistemi, a na njih še vedno teče lep kup 32-bitne programske opreme. Apple bo na svojih sistemih temu naredil konec. Prihajajoč iOS 11 bo njihov pri sistem, ki ne bo več poganjal 32-bitnih aplikacij, temveč bo striktno zahteval posodobitev na 64 bitov. To sicer ni nič nepričakovanega, saj je iOS že od verzije 10.3 beta (torej od letošnjega januarja) ob zagonu starih 32-bitnih aplikacij prikazoval opozorilo, da v prihodnjih verzijah ne bodo več delovale.

Enako pa se bo zgodilo tudi na namiznem operacijskem sistemu macOS. Apple je že sporočil, da bo prihajajoča verzija macOS High Sierra tudi zadnja, ki bo še podpirala...

108 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Slaba varnost sistema MacOS X

vir: Heise
Heise - Apple je izdal komplet popravkov za OSX Snow Leopard. Po namestitvi od 250 do 1300 MB popravkov (odvisno od vaše različice) bo sistem pripravljen za nadgradnjo na prihajajoči MacOS X Lion, imel boljšo podporo za IPv6 in bolj dosledno preprečeval poskuse namestitve "popularnega" scareware-a MacDefender. Hkrati so popravili kar 36 resnih varnostnih pomankljivosti.

Kratek prelet čez seznam lukenj razkrije marsikaj zanimivega. Mace je mogoče resetirati kar preko Wi-Fi-ja, AppStore v določenih primerih omogoča...

100 komentarjev

Applove novosti

Applov polnilec baterij

vir: Apple
Apple - Z včerajšnjim dnem je Apple osvežil obilico svojih izdelkov, ki jih je na prvi pogled s predstavitvijo iPada, novega iPhona in njunega operacijskega sistema skorajda zanemarjal. Osveženi so tako iMaci, Mac Proji, končno imamo nekaj novosti pri LCD zaslonih, t.i. Cinema Displayih, šlo pa ni seveda brez nekaj novosti. Največja novost je Magic Trackpad, ki ga na nek način poznamo s prenosnikov, a tokrat povečan in namenjen rabi na namizju....

56 komentarjev

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev