»

ARM uradno zaprosil za vstop na Nasdaq

Slo-Tech - ARM je včeraj uradno zaprosil za kotacijo na borzi Nasdaq (obrazec F-1), kar predstavlja enega zadnjih korakov pred javno ponudbo delnic. Čez 15 dni se lahko začnejo javne predstavitve prospekta (roadshow), nato pa bo stekel vpis delnic in na koncu začetek kotacije na Nasdaqu. Trenutni lastnik ARM-ja je japonski konglomerat Softbank, ki bo to tudi ostal, saj bo na voljo le manjši del delnic.

Javno ponudbo delnic ARM nestrpno pričakujejo vlagatelji po celem svetu, vse od institucionalnih do nepoučenih. ARM ne proizvaja čipov, temveč izdeluje dizajne za arhitekturo, ki poganja veliko večino pametnih telefonov in podobnih prenosnih naprav. Ta IPO bo največji borzni dogodek v segmentu tehnoloških podjetij v tem letu.

Softbank je minuli teden najavil odkup 25 odstotkov podjetja, ki jih je bil leta 2017 prodal skladu Vision Fund. Odkup se je zgodil po vrednotenju 64 milijard dolarjev, kar je tudi orientacijska vrednost za IPO. Softbank je ARM kupil leta 2016 za 32 milijard dolarjev,...

0 komentarjev

Nvidiin prevzem ARM-ja se odmika

vir: Nvidia
Slo-Tech - Velika Britanija se nagiba k blokadi Nvidiinega prevzema ARM-ja, piše Bloomberg. Da z lanskega septembra napovedanim prevzemom ne bo šlo vse gladko, je bilo jasno že aprila, ko so v Veliki Britaniji na zavoro stopili v regulatorju konkurence in ministrstvu za digitalizacijo. Japonska lastnika SoftBank kani za ARM iztržiti 40 milijard dolarjev, Nvidii pa bi dizajner čipov prišel prav. A varuhi konkurence sedaj menijo, da bi ji prišel še preveč prav.

Britanski minister za digitalizacijo, kulturo, medijo in šport Oliver Dowden je aprila od regulatorja CMA (Competition and Markets Authority) zahteval poročilo, ali je prevzem skladen s pravili za varovanje konkurence in ali prinaša tveganja za nacionalno varnost. Konec julija je CMA poročilo pripravil, iz njega pa je razbrati, da bi bil prevzem preveliko tveganje za interese Velike Britanije. Zaradi vprašanj nacionalne varnosti bodo izvedli še dodaten, bolj poglobljen pregled, preden bodo izdali končno mnenje. Čeprav to uradno še ni...

3 komentarji

Japonci prodajajo ARM

Bloomberg - Pred štirimi leti je japonski konglomerat Softbank kupil tehnološko podjetje ARM, ki je znano po arhitekturi istoimenskih procesorjev za varčne mobilne naprave. Za britanskega paradnega konja so odšteli 23,4 milijarde funtov in v svoj širok asortiment dejavnosti dodali še intelektualno lastnino s področja procesorjev. Sedaj se ARM ponovno prodaja, zanj pa naj bi se ogrevala Nvidia, Apple pa ne.

Softbank je gigant, ki ima v lasti tudi Boston Dynamics, Sprint, delež v Uberju in še v številnih drugih, manj tehnoloških podjetjih. ARM ne sodi med proizvajalce procesorjev, temveč ima v lasti intelektualno lastnino, saj razvija tehnološki dizajn čipov ARM Cortex, potem pa licence prodaja komurkoli, ki ga zanima proizvodnja teh čipov. Nekateri jih proizvajajo za lastne potrebe, drugi jih prodajajo naprej, kar seveda terja ustrezne, različne licence. ARM je v zadnjih štirih letih postal še uspešnejša znamka, a ga Softbank prodaja predvsem zato, ker potrebuje sredstva. Njihove investicije v...

46 komentarjev

ARM nič več britanski

Slo-Tech - Japonski konglomerat Softbank, ki se ukvarja s skoraj vsem, denimo z internimi storitvami, telefonijami, oglaševanjem, je izpeljal julija najavljeni prevzem britanskega tehnološkega paradnega konja ARM. Za 23,4 milijard funtov (to predstavlja 43-odstotno premijo na ceno delnice pred najavo) so izvedli največji prevzem kateregakoli tehnološkega podjetja v Evropi, tako da se bo z ARM jutri prenehalo trgovati na londonski in newyorški borzi. Kot je v navadi, je v ARM-ju odstopil predsednik Stuart Chambers in večina neizvršnih direktorjev.

Japonci so sicer obljubili, da večjih pretresov ne bo. Čeprav bo ARM odslej del Softbanka, naj bi njegov sedež ostal v Cambridgeu, kjer bo ostala tudi večina zaposlenih. Še več, v prihodnjih petih letih naj bi podvojili...

16 komentarjev

Japonski SoftBank kupil britanski ARM

Financial Times - Japonski SoftBank bo kupil britansko tehnološko podjetje ARM, ki ga poznamo kot razvijalca istoimenske RISC-arhitekture varčnih procesorjev. Za podjetje bodo odšteli 32 milijard dolarjev, ki jih bodo v celoti izplačali v denarju, torej brez kakšnih zamenjav delnic in podobnega. Prevzem bodo financirali z lastnimi denarnimi rezervami in z dolgoročnim posojilom banke Mizuho.

SoftBank ni banka, kot bi napak sklepali iz imena, temveč primarno telekomunikacijski gigant, ki se ukvarja s telefonijo, internetnimi storitvami, digitalno televizijo, oglaševanjem, polprevodniško tehnologijo in tudi finančno industrijo. ARM-jev izvršni direktor Simon Segars je povedal, da so se za prevzem...

17 komentarjev

AMD licenciral ARM Cortex A5

Wired News - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali že dlje časa. AMD, ki je doslej izdeloval le čipe na arhitekturi x86, je od ARM-ja licenciral Cortex A5. Gre za enega izmed enostavnejših ARM-jevih čipov, ki porabi sila malo energije in zasede ravno tako malo prostora na jedru. AMD je s tem napravil majhen korak, saj še ne bodo izdelovali čipov, ki bi v celoti temeljili na tehnologiji ARM, je pa to prvi korak v to smer, pri čemer seveda ni rečeno, da bodo to pot kdaj prehodili do konca.

AMD je še pred petimi meseci na logično...

6 komentarjev

Japonski Yahoo se povezuje z Googlom

Vstopna stran Yahoo Japan

vir: BBC
BBC - Čeprav Yahoo sodeluje z Microsoftom, ki bo Yahooju omogočil uporabo Bingovega iskalnega algoritma, to ni ustavilo japonske podružnice Yahooja, da ne bi sodeloval z največjim konkurentom Microsofta, Googlom. Prav danes so Japonci namreč potrdili, da bo za iskanje po spletu na njihovi strani skrbel Google.

To je mogoče zaradi majhnega lastniškega deleža Yahooja v Yahoo Japan, ki znaša le 35% v primerjavi s 40%, kolikor znaša večinski delež podjetja Softbank, ki je japonski internetni ponudnik in mobilni operater. Yahoojev ustanovitelj, Jerry Yang, sicer je član upravnega sveta (podobno kot ustanovitelj Softbanka,...

1 komentar

Apple in ARM verjetno ne bosta par

Gibanje cene delnic ARM

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma so na internetu vzniknile govorice, da se nadvse uspešni Apple zanima za nakup podjetja ARM Holdings, ki ga poznamo po arhitekturi ARM. Gre za najpriljubljenejšo arhitekturo za mobilne telefone, saj je leta 2007 98 odstotkov vseh mobilnih telefonov uporabljajo vsaj en ARM-jev procesor. Vest, da se Apple zanima za nakup 3,4 milijarde funtov vrednega (včerajšnja tržna kapitalizacija na londonski borzi) britanskega podjetja, je razumljivo razburkala računalniško srenjo in borze po svetu.

Špekulanti so zagrabili novico z obema rokama. Prevzem bi bil smiseln, modrujejo, saj bi tako lahko Apple konkurentom preprečil uporabo ARM-jevih procesorjev v svojih telefonih. Pojavile so se povsem neosnovane govorice, da kani Apple za podjetje odšteti 5,2 milijarde funtov.

Strasti je včeraj pomiril ARM-jev izvršni direktor...

22 komentarjev

21$ mesečno za 12Mbits/s? Preselite se na Japonsko!

Wired News - Japonsko podjetje Softbank ponuja zelo hiter DSL dostop do interneta. Za "pičlih" 21$ na mesec dobi uporabnik 12 megabitov pasovne širine, zastonj klice prek protokola VoIP do uporabnikov istega omrežja, klice Tokijo-New York za le 3 cente na minuto ... Ustanovitelj tega podjetja Masayoshi Son prerokuje, da bodo VoIP klici kmalu popolnoma zastonj - nekakšna e-pošta 21 stoletja. Uporabnik dobi zastonj še modem, pogodba pa ga obvezuje, da bo njihov uporabnik vsaj 15 mesecev.

Čeprav so cene DSL-a v naši državici trenutno zelo ugodne, se česa takega verjetno ne bi branil nihče. [:\\]

15 komentarjev