»

Heker z GitHuba ukradel več gigabajtov Microsoftove kode

vir: ZDNet
ZDNet - Neznani heker naj bi vdrl v Microsoftov račun na Githubu in ukradel več gigabajtov kode. Po nekaterih podatkih gre za 63 GB kode, po drugih pa kar za 500 GB, a je v slednjo številko najverjetneje všteta tudi druga koda, pretežno od odprtokodnih projektov, ki je bila sicer tudi odtujena, a nima povezave z Microsoftom. Viri v Microsoftu so za ZDNet potrdili, da so objavljeni deli kode pristni in resnično pripadajo Microsoftovim projektom. Pravijo pa, da ne gre za kodo Windows, Office ali katerega izmed drugih paradnih konjev podjetja. Taki projekti so namreč na internih strežnikih, ne na Githubu, so še dejali.

Po doslej znanih podatkih se je vdor zgodil marca, najverjetneje 28. marca. Zanimivo je, da je Microsoft sprva javno zatrjeval, da gre za raco in da se vdor ni zgodil, a so kasneje svoje izjave popravili in priznali, da je vsaj nekaj kode pobegnilo. Pri tem še vedno poudarjajo, da koda ni občutljive narave. Po politiki podjetja je na Microsoftovem Githubu koda, ki se uporablja...

7 komentarjev

Microsoft kupil Github

Microsoft - Microsoft prevzema Github, sporočajo iz Githuba in Redmonda. Računalniški velikan bo za Github odštel 7,5 milijarde dolarjev, kar je drugi večji prevzem, odkar je krmilo prevzel Satya Nadella. Pred dvema letoma je Microsoft za LinkedIn pripravil 26,2 milijarde dolarjev. Github bodo plačali v delnicah.

Github je repozitorij programske kode, ki ima 85 milijonov podrepozitorijev in 28 milijonov aktivnih sodelujočih. Podjetja, posamezniki in projekti ga uporabljajo za deljenje kode in dokumentacije, saj omogoča enostaven...

52 komentarjev

Hekerji uporabili orožja NSA? Odprta vrata v več deset tisoč računalnikov z Windowsi

Ars Technica -
Več deset tisoč računalnikov z vsega sveta, ki poganjajo operacijski sistem Windows, je okuženih s spornim orodjem za vdore DoublePulsar, ki ga je razvila ameriška vohunska agencija NSA. Javnosti je obstoj DoublePulsarja prvič razkrila hekerska skupina Shadow Brokers, ko je na spletu objavila obsežen arzenal digitalnih orožij NSA. DoublePulsar ima sicer le eno nalogo: v Windowsih odpira vrata, prek katerih lahko agenti NSA vstopajo v operacijski sistem in dostopajo do podatkov uporabnikov.

Različne ocene

Vpliv DoublePulsarja in njegovo razširjenost je v zadnjih dneh preiskovalo več različnih podjetij in organizacij. Ki so prišle tudi do različnih ugotovitev. Švicarsko podjetje Binary Edge tako trdi, da je okuženih več kot 100 tisoč...

5 komentarjev

Shadow Brokers razkrili tudi orodja, s katerimi naj bi NSA nadzorovala predvsem arabske banke

Slo-Tech - Objava hekerskih orodij NSA pretekli petek na spletu vsak dan odpira nova vprašanja. Skupek programskih rešitev ameriških digitalnih vohunov, ki jih je objavila skupina hekerjev Shadow Brokers, je NSA očitno uporabljala tudi za nadzor tujih finančnih sistemov. Na udaru naj bi bile predvsem arabske in južnoameriške banke, branilci ameriške nacionalne varnosti pa naj bi dostop do podatkov dobili z vdorom v mednarodni bančni informacijski sistem SWIFT.

Zgodbe zaenkrat (v primerjavi s petkovo zgodbo o vdiranju v Okna) še nihče ni komentiral. NSA na vprašanja Reutersa (seveda) ni odgovorila. Vdor v SWIFT pa je zanikal eden izmed partnerjev platforme podjetje EastNets iz Dubaja. EastNets sicer ni komentiralo...

5 komentarjev

Hekerji zaradi Trumpa javno objavili digitalna orožja NSA

vir: Twitter
Twitter - Skupina hekerjev The Shadow Brokers je na spletu objavila datoteke, ki naj bi vsebovale zlonamerno kodo, s katero je mogoče vdirati v informacijske sisteme in v teh sistemih zagotavljati prikrito prisotnost. Skupina je sicer znana po tem, da je v preteklosti na spletu objavila NSA-jeva orodja za vdiranje.

Podrobnosti o tokrat objavljenih orodjih sicer še ni, a po mnenju poznavalcev naj bi šlo za orodja, ki jih uporablja ameriška National Security Agency. Snowden je tako na Twitterju zapisal, da je NSA izgubila nadzor nad najbolj skrivnim arzenalom digitalnega orožja.

Hekerji so na spletu tudi objavili pismo Donaldu Trumpu, v katerem so razložili svoje argumente za najnovejšo objavo. Trumpu namreč očitajo, da je pozabil na svoje volivce – med katerimi so tudi sami.

...

27 komentarjev

Nekdo je vdrl v NSA

Slo-Tech - Na Githubu se je znašel skrivnosti arhiv, ki meri 134 MB in ga je tja priobčila doslej neznana hekerska skupina The Shadow Brokers. V arhivu najdemo datoteke, ki vsebujejo kodo, skripte in druge datoteke, ki pripadajo skupini Equation Group. To je skupina, na katero smo postali pozorni lani, ki je izjemno tehnično in kadrovsko podkovana ter ima močne povezave z NSA, ali pa je celo njen del. Kdor je torej vdrl v Equation Group, je vdrl v NSA. In za zdaj vse analize kažejo, da je arhiv pristen.

Strokovnjaki so si enotni, da gre za dejanske podatke iz NSA. Datumi sprememb datotek kažejo, da se je vdor zgodil najverjetneje v drugi polovici leta 2013, bržkone tik po izbruhu afere Snowden. Z drugimi besedami: napadalci so imeli dostop do NSA verjetno že dlje časa, od tedaj pa izvirajo zadnje datoteke, saj je NSA po lovu na čarovnice (beri:...

14 komentarjev

Gemalto priznal vdor, zanika krajo ključev SIM-kartic

Slo-Tech - Po razkritju, da so agentje britanske obveščevalne službe GCHQ in ameriške NSA vdrli v nizozemskega proizvajalca SIM-kartic Gemalto, je omenjeno podjetje izvedlo interno preiskavo in izsledke javno objavilo na internetu. Ugotovili so, da se je vdor v leti 2010-2011 najverjetneje res zgodil, a da so posledice manjše od prvotnih predvidevanj.

Ugotovili so, da je napad nanje prodrl le v administrativno računalniško omrežje, niso pa napadalci mogli dobiti šifrirnih ključev za kartice SIM. Napadalci so sicer to poizkusili doseči, a jih je zaustavil sistem, ki ga je Gemalto ravno za zaščito pred tovrstnimi vdori namestil leta 2010. Gemalto je namreč često tarča napadov, zato so nanje pripravljeni. Četudi pa bi napadalcem...

18 komentarjev

GCHQ in NSA kradeta šifrirne ključe SIM kartic

Uspehi GCHQ pri nezakonitem vdiranju

vir: The Inercept
The Inercept - Kot poroča The Intercept, ki je pridobil dostop do novih Snowdnovih dokumentov, so agentje britanske Government Communications Headquarters (GCHQ) in ameriške NSA vdrli v omrežje podjetja Gemalto, ki je eden največjih proizvajalcev SIM kartic, ter pridobili dostop do avtentikacijskih šifrirnih ključev, ki so shranjeni na SIM karticah.

Avtentikacijski šifrirni ključ Ki je 128-bitna spremenljivka, ki služi za avtentikacijo SIM kartice mobilnemu omrežju. Ki je unikaten in določen v procesu tim. personalizacije SIM kartice (takrat se ustvari tudi unikatna ICCID številka, ki je tudi natisnjena na SIM kartici).

Ki je shranjen na SIM kartici, njegova kopija pa se nahaja tudi v podatkovni bazi...

24 komentarjev

Equation Group razvil hujše metode kot Stuxnet

[dodaj]

Heise - Svoj čas je bil Stuxnet, za katerega se je izkazalo, da je del operacije Olympic Games, ki so jo varnostno-obveščevalne agencije ZDA in Izraela vodile proti Iranu z namenom sabotirati njegove obrate za bogatenje urana. Pri tem jih ni oviralo dejstva, da so bili ključni računalniški sistemi izolirani od interneta; so pač kodo posneli na USB-ključke in jo spravili do računalnikov. Danes je Equation Group. Izkazalo se je namreč, da je Olympic Games drobižek v primerjavi z mašinerijo, ki jo poganja Equation Group.

Rusko varnostno podjetje Kaspersky Lab je izsledke obsežne raziskave predstavilo na konferenci danes ponoči v Mehiki. Podjetje, ki sodi med najbolj spoštovane na področju računalniške varnosti, vodi Eugene Kaspersky, ki je študiral kriptografijo pod okriljem KGB in je nekoč delal za rusko vojsko. Ker ZDA nočejo uporabljati izdelkov Kaspersky Laba, uživa ta velik ugled in njegovo programsko opremo uporabljajo v številnih drugih državah.

Kaspersky Lab je raziskal delovanje...

75 komentarjev

Prvi Snowdnov intervju v Rusiji: NSA izvaja industrijsko vohunjenje

Slo-Tech - Nekdanji uslužbenec NSA in najslavnejši žvižgač na svetu Edward Snowden je dal za nemško televizijo ARD prvi intervju, od kar je v Rusiji. V njem je povedal, da NSA izvaja industrijsko vohunjenje. S tem je na laž postavil ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je zatrdil, da NSA v nobenem primeru ne bo vdirala v tuja podjetja, da bi s tem korist pridobilo ameriško gospodarstvo.

ARD je včeraj objavila intervju z Snowdnom, ki se ta hip skriva v Rusiji. Ob vrnitvi v ZDA mu grozi sojenje zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščenega razkritja za nacionalno varnost relevantnih informacij in razkritja tajnih informacij. V intervjuju je še dejal, da se je bal, da so ga želeli ameriški agentje ubiti. Ker ne verjame, da je lahko sojenje v ZDA...

23 komentarjev

Šifriranje skoraj ni ovira za NSA in GCHQ

Slo-Tech - Pred 20 leti je bilo šifriranje na internetu precej eksotična dejavnost, ki so jo uporabljali zgolj vojska ali diplomati. Danes je vse drugače, saj se na različne vrste šifriranja zanašamo vsakokrat, ko obiščemo spletno banko, kaj kupimo prek interneta ali opravimo telefonski klic. Komercialno dostopno šifriranje je algoritemsko mogoče narediti za vse praktične primere nezlomljivo, s čimer pa se ameriška NSA in njena britanska sestra GCHQ ne strinjata. Najnovejši dokumenti, ki jih je Snowden posredoval Guardanu in The New York Timesu, kažejo, kako NSA in GCHQ uspešno bereta veliko šifrirane komunikacije.

NSA in GCHQ uporabljata...

61 komentarjev