»

Ko pametne naprave zastarijo na ukaz iz daljave

Slo-Tech - Ameriško podjetje Spectrum je sporočilo, da bo 5. februarja nehalo podpirati storitev Spectrum Home Security. Spectrum je sicer kabelski operater v lasti Charterja, to storitev pa je pridobil pred štirimi leti z združitvijo s Time Warner Cable in Bright House Networks. Kmalu zatem je Spectrum prenehal oglaševati in ponujati Home Security, ker ta produkt ne sodi v njihovo osnovno dejavnost. Gre namreč za linijo izdelkov za domačo varnost: kamer, pametnih termostatov, detektorjev gibanja ipd.

Ko pametnim napravam odrežemo povezavo do možganov, pa nenadoma postanejo zelo neumne. V konkretnem primeru to pomeni, da bodo uporabniki od 5. februarja doma imeli kupe ničvredne elektronike. Vseh teh pametnih kamer, termostatov in ostalih naprav namreč ni možno povezati nikamor drugam kakor na Spectrum Home Security, ki bo nehal delovati. Podjetje ne načrtuje nobenih povračil denarja. Sicer obljubljajo dobre ponudbe in poceni pakete, ki jih bodo ponudili konkurentje (npr. Ring, Abobe), a to...

34 komentarjev

Googlova reorganizacija v Alphabet zaključena

Bloomberg - Pred dvema letoma napovedana reorganizacija Googla se je letos končno zaključila. Zadnji korak je bila ustanovitev novega holdinškega podjetja XXVI in preoblikovanje Googla iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. S tem so vse nekdanje Googlove podružnice, ki se ukvarjajo z nesorodnimi projekti (npr. Verily, Waymo ali Nest), postale družbe, ki zasedajo v hierarhiji Alphabeta (krovno podjetje) enako mesto kakor Google. V podjetju zagotavljajo, da so spremembe zgolj tehnične in formalne narave, medtem ko na...

7 komentarjev

Kako bi Microsoft ubil gesla

uk.businessinsider.com - Četici podjetij, ki želijo najti alternative geslom za dostop, se je pridružil tudi Microsoft. Medtem ko nekateri sanjajo o identifikaciji osebe prek prepoznave srčnega utripa ali pa merjenja dolžine telesnih okončin, je ideja velikana iz Redmonda veliko bolj realna. In enostavna.

Microsoft je razvil programovje imenovano Microsoft Authenticator account, ki ga naložite na svoj osebni računalnik oz. prenosnik in na pametno napravo – najbolje na pametni telefon. Ko se boste želeli vpisati v operacijski sistem PCja oz. prenosnika, bo ta poslal obvestilo na vašo pametno napravo o zahtevi za vpis. In le z enim pritiskom na pametni napravi boste odobrili vstop v napravo. Microsoft temu pravi strategija prenašanja bremen varnosti iz možganov na naprave.

Seveda ne gre za popolno rešitev. Mnogi so ob...

34 komentarjev

Samsung bo nepopravljenim Galaxy Note 7 odščipnil pol baterije

Reuters - Z modernimi napravami, ki so ves čas povezane nekam v oblak, se postavlja izjemno pomembno vprašanje, v kolikšni meri smo lastniki naprave. Da to ni le teoretično vprašanje, je pokazal Google, ki je lastnikom ugasnil pametne naprave Revolv. Po prevzemu istoimenskega podjetja so namreč prekinili razvoj in podporo za Revolv, ker isto funkcijo opravlja tudi linija Nest. In tako je Google z ugasnitvijo strežnikov onesposobil popolnoma normalno delujoče naprave.

Samsung se je odločil, da bo zelo radikalno reševal problem svojih telefonov Galaxy Note 7, ki so po svetu doživeli globalni vpoklic zaradi nevarnih baterij, ki se lahko ob polnjenju vnamejo ali eksplodirajo. Čeprav je v interesu uporabnikov, da ti telefon zamenjamo za takega z normalno delujočo baterijo, je nemogoče ljudi prisiliti v zamenjavo. Letalske družbe so že začele prepovedovati vnos...

24 komentarjev

Google bo zaradi konca podpore namerno ubil prodane izdelke Revolv

Slo-Tech - Načeloma smo navajeni, da kupljeni izdelki delujejo, dokler se ne pokvarijo. Resda lahko zastarajo in niso več kos novim zahtevam in nalogam, a pri strojni opremi si nekako ne predstavljamo, da bi jo proizvajalec na daljavo onemogočil - ker bi ji potekel rok trajanja. Zato je veliko prahu dvignila odločitev Googla (v resnici njegovega lastnika, holdinškega podjetja Alphabet), da 15. maja onemogoči vse naprave Revolv.

Revolv je izdelek istoimenskega podjetja, ki ga je leta 2014 kupil Google. Znotraj Googla so potem Revolv pripojili bistveno večji ekipi, ki so jo dobili s prevzemom Nesta in ima večji nabor izdelkov. A vseeno je Revolv povsem spodoben kos strojne opreme, ki omogoča pametno...

60 komentarjev

Neuradno: Chrome OS in Android bosta eno

The Wall Street Journal - The Wall Street Journal in The Verge sta iz več virov izvedela, da se bosta Chrome OS in Android predvidoma v letu 2017 eno. Prvotne nepotrjeni vesti so bile, da bo Google upokojil Chrome OS in nadaljeval izključno z Androidom, a ju bodo zgolj združili. Rezultat bo torej isti - pametne telefone in prenosne računalnike bo poganjal isti operacijski sistem.

Reči je treba, da je to pravzaprav pričakovano. Tako kot Microsoft zbližuje Windows 10 in Windows 10 Mobile, tudi Google nima več razlogov, da bi Android in Chrome OS ostajala ločena. V resnici imajo dobre razloge za nasprotno, saj bodo z združitvijo lahko trgovino aplikacij Google Play pripeljali tudi na prenosnike, kar je, recimo, Microsoft v Windows 10 že storil. In medtem ko ima Android zavidanja vreden tržni delež, je Chrome OS pribit na 2-4 odstotke, ker...

27 komentarjev

Soli je pomanjšan Kinect na steroidih

golem.de - Prihodnost rokovanja s pametnimi napravami bo podobna Posebnemu poročilu, samo še bolj preprosta in intuitivna bo. Prvotno pisanje po ukazni vrstici so že zdavnaj zamenjali grafični vmesniki, a tudi klikanju in tipkanju odklenkava. Na dotik občutljivi zasloni so trenutni hit, a se bodo bržkone umaknili prepoznavanju kretenj. Microsoft je za uveljavitev storil največ s svojim Kinectom, zato so ga kmalu jeli posnemati še drugi. Glavna slabost Kinecta je velikost, zaradi česar ga ne moremo ravno nositi naokoli. Kaj pa če bi ga lahko?

Googlova enota ATAP (Advanced Technology and Projects) se je vprašala prav to in že prototip je osupljiv. ATAP poznamo kot eno najbolj plodnih enot, če to merimo kot revolucionarnost izdelkov, ki dejansko...

10 komentarjev

Google kupil Nest

Požarni alarm in detektor ogljikovega monoksida.

Slo-Tech - Google je šel po nakupih in za 3,2 milijarde dolarjev kupil podjetje Nest Labs, so sporočili iz Mountain Viewa. Podjetje Nest se ukvarja z razvojem naprav, ki jih imamo v skoraj vsakem domu, a nanje redko pomislimo. Gre predvsem za termostate in požarne alarme ter detektorje ogljikovega monoksida.

Njihov prvi in najbolj priljubljen izdelek je sicer Nest Learning Thermostat, ki je pametni učeči termostat. Njegova odlika je programska oprema, ki omogoča krmiljenje prek Wi-Fi, poleg tega pa seveda tudi prek na dotik občutljivega zaslona. Termostat je povezan v internet, kar omogoča sprejemanje posodobitev neposredno iz Nesta. Sproti se uči, kaj hočemo od njega in se primerno odziva, da je poraba energije čim nižja.

Njihov...

13 komentarjev

Microsoft prevzema Canesto

CNet - Microsoft je napovedal, da bodo prevzeli podjetje Canesta. Leta 1999 ustanovljeno podjetje se ukvarja z razvojem 3D-senzorjev z enim čipom CMOS, ki se uporabljajo za krmiljenje naprav, medtem ko se s sámo izdelavo ne ukvarjajo. Tak primer je kamera, ki zaznava 3D-sliko, na primer človeka pred prenosnikom, televizorjem ali konzolo, in mu omogoča krmiljenje z grimasami ali gestikuliranjem.

Doslej je Canesta podpisala pogodbo o sodelovanju s Hitachijem, ki naj bi mu tehnologijo prenesli na televizorje, in Sonyjem, kjer so deli tehnologije uporabljeni v EyeToyu za PlayStation. Microsoftov Kinect (nekdanji Natal) uporablja podobne metode, zato ni presenetljivo, da je Microsoft napovedal prevzem podjetja Canesta. Finančnih podrobnosti še...

11 komentarjev

Sunov program združljive strojne opreme

News Forge - Sun Microsystems je objavil nov seznam strojne opreme, ki je združljiva z njihovim operacijskim sistemom Solaris 9 Power Edition za arhitekturo x86, na katerega je dodal 100 novih sistemov neodvisnih razvijalcev in 100 komponent. Na seznamu lahko najdete širok spekter strojne opreme, od strežniških sistemov, namizij in prenosnikov, do osnovnih plošč in omrežnih naprav. Podjetje je predstavilo tudi zbirko za overitev združljivosti strojne opreme, tako da lahko ponudniki strojne opreme sami overijo svoje izdelke. Sun k sodelovanju vabi vse ponudnike opreme in izdelovalce. Klik!

0 komentarjev