»

Iskanje nevarnih predmetov z Wi-Fi

Slo-Tech - Ker rentgenov in detektorjev kovin ne moremo namestiti v vse javne prostore, so na Rutgersu pokazali, kako bi lahko v principu uporabili Wi-Fi za zaznavanje kovinskih predmetov, nevarnih objektov in tekočin (članek). Brezžični usmerjevalniki namreč oddajajo elektromagnetno valovanje s frekvencami 2,4 in 5,0 GHz, kar bi lahko izrabili za preverjanje in iskanje nevarnih predmetov.

Pošteno moramo priznati, da trenutni dosežek predvsem sodi v kategorijo "izjemno...

0 komentarjev

Wi-Fi, povej, kje kdo v sobi je tej

Slo-Tech - Wi-Fi se že rutinsko uporablja za določevanje makro lokacije, kjer lahko v navezi z GPS daje zelo natančne informacije, kje se nahaja sprejemnik. Na ameriški univerzi MIT pa so ugotovili in pokazali, kako lahko Wi-Fi uporabimo za določanje položaja v prostoru z natančnostjo nekaj deset centimetrov. Zamisel ni nova, je pa nova izvedba in predvsem namen uporabe, saj želijo s tem odpraviti potrebo po geslih.

Fizični priključki običajno niso zaščiteni z geslom, ker se lahko nanje priključimo le, če smo fizično v neki zgradbi. Brezžična omrežja za varovanje potrebujejo gesla, ker signal nekritično sega vse naokoli, tako da nimamo nobenega nadzora, kdo vse ga lahko sprejema. Toda če bi ga imeli, bi gesla lahko odpadla, so razmišljali na MIT-u. Tehnologijo, ki je temu namenjena, so poimenovani...

12 komentarjev

Raspberry Pi 3 bo imel Wi-Fi in Bluetooth ter 64-bitni procesor

i-programmer - Fenomen Raspberry Pi je na voljo že v več različnih izvedbah, ki imajo različne komponente, a vsem je skupno, da je povezovanje z okolico izključno po žicah. Če želimo Wi-Fi ali Bluetooth, potrebujemo ustrezen pretvornik prek USB ali mrežnega priključka. V naslednji verziji Raspberry Pi 3 se bo to spremenilo, razkrivajo dokumenti, ki so jih vložili pri FCC.

Raspberry Pi 3 bo imel vgrajeno podporo za Wi-Fi (le 2,4 GHz), Bluetooth in Bluetooth LE. Najprej bo izšel model B, ki bo imel poleg tega seveda še standardna vmesnika ethernet in USB, priključek za SD, vhod HDMI in univerzalni 40-pinski priključek (IO). Kaj veliko drugih sprememb razen procesorja, sodeč po dostopnih slikah in dokumentih, ne bo. Po neuradnih informacijah bo imel...

50 komentarjev

Pasivni Wi-Fi bi potreboval desettisočkrat manj energije

Slo-Tech - Ena izmed glavnih pomanjkljivosti uporabe brezžičnega omrežja v mobilnih napravah je visoka poraba električne energije, zaradi česar med pomembnejše nasvete za varčevanje z baterijo sodi izklapljanje Wi-Fi na telefonu. Ker to predstavlja tudi znatno prepreko pri razvoju pametnih naprav, ki bodo ves čas povezane v internet (IoT), je dobrodošla iznajdba tehnologije z Univerze v Washingtonu, ki jo imenujejo pasivni Wi-Fi in porablja večtisočkrat manj električne energije kot klasični Wi-Fi.

Podrobnosti bodo predstavili na simpoziju USENIX 13. marca, že sedaj pa si jih lahko pogledamo v članku. Pasivni Wi-Fi naj bi (merjeno na mobilnih napravah) porabljal desettisočkrat manj električne energije kot Wi-Fi in tisočkrat manj kot Bluetooth. Pri tem bo še vedno dosegal povsem spodobne hitrosti, in...

21 komentarjev

Napadli Wi-Fi v Evropskem parlamentu

ZDNet - Neznani napadalci so v Strasbourgu napadli javno brezžično omrežje, ki z internetom oskrbuje obiskovalce in zaposlene v Evropskem parlamentu. Zaradi incidenta, v katerem naj bi ukradli uporabniška imena in gesla štirinajstih uporabnikov, so do nadaljnjega ugasnili javni Wi-Fi v Parlamentu. Vsem uporabnikom so že priporočili zamenjavo gesel, hkrati pa poslancem in ostalim zaposlenim priporočajo namestitev ustreznega certifikata, s katerim se bo mogoče povezati na varno zasebno omrežje Wi-Fi.

Vse kaže, da je šlo za napad MITM (man-in-the-middle). Šlo je za javno dostopno omrežje EP-EXT Network. Napadalci niso izkoristili ranljivosti v infrastrukturi, ampak so...

25 komentarjev

Raziskovalci prikazali napad na zaklenjen iPhone

ComputerWorld - Raziskovalci s Fraunhoferjevega inštituta za varno informacijsko tehnologijo so prikazali, kako lahko v šestih minutah iz zaklenjenega iPhona pridobijo osebne podatke in gesla, če imajo fizičen dostop do naprave.

V napadu najprej izvedejo programski jailbreak na telefonu, nato nanj namestijo SSH-strežnik in vanj prekopirajo skripto, ki jim zagotovi dostop do keychaina. To je Applov sistem za upravljanje s shranjenimi gesli. Ker je kriptografski ključ na napravah z operacijskim sistemom iOS neodvisen od gesla, lahko napadalec dostopi do telefona z izdelavo ključa, ne da bi moral poznati ali razbiti geslo za zaklep telefona. Ranljiva so le gesla v keychainu.

Med odkritimi gesli so bila tudi gesla za Gmail, Microsoft Exchange, LDAP,...

23 komentarjev