»

Yahoojev novi lastnik bo najbrž Verizon

The New York Times - Sicer ni še nič uradno, a vsi veliki finančni portali pišejo, da je prodaja Yahooja oddaljena zgolj le še nekaj dni, kupec pa da je prav tako že izbran. Spletnega velikana, ki se nikakor ne more vrniti na pota stare slave, bo kupil Verizon, pravijo viri blizu podjetij. Zanj bo odštel pet milijard dolarjev.

Verizon ni novo ime med kandidati za prevzem. Nasprotno, že dlje časa se je omenjal kot najverjetnejši kupec, zato vest ni presenečenje. Prevzel bo Yahoojevo osnovno dejavnost, torej spletno oglaševanje in iskanje (Yahoojevo iskanje, Yahoo Mail, Yahoo Sports, Tumblr, oglaševanje) ter nepremičnine. Večino Yahoojeve vrednosti pa predstavlja Yahoojeva naložba v Alibabo, ki je vredna okrog 30 milijard dolarjev in bo ostala v holdinškem podjetju, ki bo ostalo od...

11 komentarjev

Yahoo išče snubce

The Wall Street Journal - Yahoo je resno začel iskati kupce za svojo osnovno dejavnost in za naložbe v Aziji (Alibaba in Yahoo Japan), kot so napovedovali že lani. Po poročanju Wall Street Journala so potencialnim prevzemnikom poslali pismo, v katerem jih pozivajo, da do 11. aprila posredujejo pisne ponudbe za prevzem posameznih delov podjetja. Kupijo lahko bodisi osnovno dejavnost bodisi azijski del, lahko pa seveda tudi oboje skupaj.

Od potencialnih prevzemnikov želijo dobiti tudi informacije, koliko bi za posamezen del odšteli in kako bi prevzem financirali ter morebitne dodatne pogoje, ki jih bi postavili. Vse to je pomembno tudi, da Yahoo oceni, kakšne bodo davčne posledice razcepa podjetja (reverse spin-off). Yahoo uradno tega ne...

6 komentarjev

Yahoo odpušča, krči in se deli

Slo-Tech - Yahoojeva izvršna direktorica je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov najavila precejšno reorganizacijo podjetja, zaradi katere bodo odpustili 15 odstotkov zaposlenih, zaprli pet pisarn v tujini in dezinvestirali. Povedala je, da bodo iskali "strateške alternative" za svoj spletno poslovanje, kar vključuje osredotočenje na "manjši portfelj izdelkov, ki poudarjajo Yahoojevo osnovno dejavnost". Igre in pametni televizorji sta primera skupin izdelkov, ki ju bodo v tem letu ukinili. Stremeli bodo k znižanju stroškov, kar bo vključevalo odpuščanje več kot 1700 zaposlenih ter zaprtje pisarn v Dubaju, Ciudad de Mexicu, Buenos Airesu, Madridu in Milanu, s čimer bodo privarčevali 400 milijonov dolarjev.

Marissa Mayer je v težkem položaju, saj iz vrst...

28 komentarjev

Yahoo razmišlja o prodaji osnovne dejavnosti

Bloomberg - Če vrednosti sodimo po borznih tečajih, je Yahoo v precej paradoksalni situaciji. Njegova osnovna dejavnost ima negativno vrednost, glavnino vrednosti podjetja pa predstavlja naložba v kitajskega giganta Alibabo. Slednje je praktično dejstvo, ki Yahoo drži nad gladino. Ta teden so oživele govorice, da utegne Yahoo ta delež odsvojiti v ločeno podjetje, svojo osnovno dejavnost pa prodati. Upravni odbor bo intenzivno sestankoval do petka, kjer bodo preigravali možnosti, kaj storiti s podjetjem.

Yahoo ima namreč v Alibabi kar 15-odstotni tržni delež, ki je po trenutnih tržni tečajih vreden 35 milijard dolarjev. Poleg tega ima še 35-odstotni delež v Yahoo Japan, ki je vreden 8,5 milijarde dolarjev, ter za 5,9 milijarde...

22 komentarjev

V boj za Yahoo neuradno še Google

The Wall Street Journal - Dogajanje v Yahooju po razrešitvi Carol Bartz se vedno bolj nagiba k prodaji podjetja, kar seveda spremljata živahno špekuliranje in ugibanje o gotovih, potencialnih in skrivnih snubcih. Prvi so interes za prevzem Yahooja zelo jasno izrazili pri Alibaba Group. Yahoo ima v lasti 40 odstotkov tega kitajskega podjetja, ki ima na Kitajskem velik tržni delež pri spletnih nakupih, saj prekaša celo Ebay. Sedaj želi Alibaba - njen izvršni direktor je v preteklosti večkrat neuspešno poizkusil odkupiti Yahoojeve delež - prevzeti celoten Yahoo.

Drugi interesent je Microsoft, ki se po neuspelem prevzemu leta 2008 vnovič, to pot po mnogo ugodnejši ceni zanima za Yahoo. Analitiki opozarjajo, da kljub rastočim Yahoojevim maržam in...

5 komentarjev

Microsoft se zanima za Yahoo, drugič

Reuters - V zadnjem času se zdi, da ponudbe za prevzem nekoliko raztresenega Yahooja kar dežujejo. Za podjetje naj bi se zanimal AOL, medtem ko je kitajska Alibaba zelo neposredno izrazila svoje želje o prevzemu. Nekoliko presenetljivo pa je, da se v tekmo po neuradnih podatkih vrača tudi Microsoft, ki je leta 2008 neuspešno ponujal 33 dolarjev na delnico oziroma 44,6 milijard dolarjev za Yahoo.

Reuters piše, da bo Microsoft vnovič poizkusil. Poleg njega se za podjetje potegujejo še Providence Equity Partners, Hellman & Friedman, Silver Lake Partners, omenjena Alibaba in AOL ter ruski DST Global, zato bo imel Microsoft hudo konkurenco.

Viri pravijo, da naj bi se Microsoft za prevzem pripravljal z neimenovanim partnerjem, ki ga...

6 komentarjev

Za Yahoo se zanima kitajska Alibaba

ZDNet - Pojavljajo se novi in novi snubci za Yahoo, v katerem se prah po razrešitvi Carol Bartz še ni polegel in tako še vedno nima izvršnega direktorja s polnimi pooblastili. Po začetku razmišljanj o prodaji podjetja in spogledovanju z AOL-om je naslednji v vrsti potencialnih snubcev Alibaba. Izvršni direktor Jack Ma je namreč povedal, da se zelo zanimajo za prevzem in da bi ga logistično tudi bili sposobni izpeljati.

Yahoo ima že nekaj v lasti 40 odstotkov kitajskega podjetja Alibaba, ki ga je Ma že nekajkrat poizkusil odkupiti nazaj, a ga Yahoo ni želel prodati. Ta bi pri sedanjih vrednotenjih znašal dve tretjini Yahoojeve vrednosti - Alibaba je vredna okoli 32 milijard dolarjev, Yahoo pa...

0 komentarjev