»

Čas, ki ga otroci prebijejo pred zasloni, sam zase bržkone nima neposredne zveze z duševnimi boleznimi in motnjami

Technology Review - Serija novih študij, ki so prečesale doslej izvedene raziskave vpliva digitalne tehnologije na duševno zdravje otrok, je pokazala, da krivde za morebitne bolezni in motnje ni mogoče zanesljivo naprtiti povečanju časa, ki ga mladina danes nameni gledanju v zaslone.

Radi se norčujemo iz mularije, ki zasanjano zre v svoje telefone, digitalne naprave pa so po videoigrah, težkometalni glasbi in pohujšljivi literaturi postale nova zloglasna reč, nad katero starši vijejo roke. Zdravstvene organizacije, kot je WHO, so v zadnjem času izdale smernice, ki svetujejo omejitev časa, ki ga otroci in mladina prebijejo za zasloni, toda strokovnjaki ob tem vse bolj opozarjajo, da ta dejavnik sam zase ne more biti merilo za vpliv, ki ga ima moderna elektronika na človeka.

Tri študije so se ob koncu leta lotile meta-analiz doslej zbranih podatkov in njihov enotni sklep je, da časa, prebitega pred zasloni, ne moremo z gotovostjo neposredno povezati s pojavnostjo depresije, anksioznosti,...

44 komentarjev

Kolcajoči Microsoftov Azure

Microsoftov podatkovni center v Dublinu

Slo-Tech - Kar nekaj težav so imeli včeraj severnoevropski uporabniki pri povezovanju z Microsoftovimi oblačnimi storitvami. Kot so pozneje pojasnili predstavniki podjetja, so približno peturni izpad povzročili problemi z omrežjem in s sistemi za hrambo podatkov. Te pa naj bi povzročil temperaturni alarm neznanega izvora, ki je preventivno ugasnil prizadeto strojno opremo. Kot so še sporočili iz Redmonda, lahko uporabniki polno razlago dogodkov pričakujejo v roku treh dni.

Microsoftov podatkovni center za severno Evropo se sicer nahaja na Irskem, ki je imelo včeraj v primerjavi s preostankom celine precej mile temperature, najvišje so segle do okoli 23 stopinj Celzija. Kaj lahko uporabniki pričakujejo prihodnji teden, ko naj bi...

32 komentarjev

Glavni ubijalec diskov vlaga, ne temperatura

Slo-Tech - O trpežnosti diskov in razlogih za njihove okvare je bilo napisanega že mnogo, dosedanje izsledke pa bi lahko strnili v dva škodljiva dejavnika: diskom škodujejo previsoke ali prenizke temperature ter tresljaji. Nove raziskave pa kažejo, da je vlaga še pomembnejši dejavnik od temperature. Na konferenci USENIX minuli mesec so raziskovalci z Univerze Rutgers ter iz podjetij GoDaddy in Microsoft predstavili izsledke študije, ki dokazuje: problem je vlaga. Poleg tega so v študiji predstavili še nekaj priporočil za načrtovanje in gradnjo podatkovnih centrov in predvsem njihovo hlajenje.

Analizirali so devet Microsoftovih podatkovnih centrov po celem svetu, v katerih brni več kot milijon diskov....

29 komentarjev

Temperature velik sovražnik hranjenja podatkov na SSD-jih

Seagate - Večkrat smo se že spraševali, kako vzdržljivi so SSD-ji, ko gre za prepisovanje podatkov in s tem povezano izrabljanje celic. Dveletni preizkus na TechReportu je pokazal, da so strahovi v tem primeru neupravičeni. Kaj pa hranjenje podatkov na izključenih SSD-jih? V tem primeru je naš največji sovražnik temperatura, so ugotovili v Seagatu.

Pri temperaturi skladiščenja 25 °C, bodo podatki na tipičnem SSD-ju za domačo uporabo zdržali vsaj dve leti, medtem ko povečanje za pet stopinj to dobo prepolovi. Krivulja je eksponentna in pri 50 °C lahko podatke izgubimo po dveh ali treh tednih, ugotavljajo. Na dolgoživost podatkov ima vpliv tudi temperatura obratovanja (glej tabelo), v vsakem primeru pa velja,...

33 komentarjev

Microsoft gradi velik podatkovni center v Iowi

Slo-Tech - V bližini mesta Des Moines v ameriški zvezni deželi Iowa je Microsoft začel graditi nov podatkovni center, ki se bo razprostiral na 62 hektarjih velikem zemljišču, kjer je sedaj golfigrišče Willow Creek, in v katerega bodo vložili 1,13 milijarde dolarjev v naslednjih petih letih. Projekt Alluvion bo s tem postal že drugi Microsoftov projekt v tem mestu, tako da bodo skupna vlaganja redmondskega velikana znašala dobri dve milijardi dolarjev, kar bo največja investicija enega podjetja v Iowi doslej. Microsoft ima približno 12 kilometrov od nove lokacije že obstoječ podatkovni center, ki so ga zgradili leta 2008 in lani korenito posodobili.

Tako velike investicije ne pridejo same od sebe, zato je morala Iowa Microsoftu...

32 komentarjev

Facebook odprl svoj prvi podatkovni center v Evropi, strežniki plod lastne pameti

Facebook - Facebook je odprl prvi podatkovni center izven ZDA, in sicer so ga postavili v švedsko mesto Luleå. Zanj so se odločili na podlagi treh pomembnih dejavnikov. Prvič, tamkajšnje podnebje je idealno, saj je povprečna temperatura okoli 2 °C, kar omogoča enostavno hlajenje in prihranke energije (in to pametneje kot v Oregonu, kjer jim je deževalo v hali). Energija pa je tam tudi zelo poceni, saj ima Luleå ogromno hidroelektrarno, ki omogoča velik in naravno obnovljiv vir energije, ki Facebooku omogoča uporabo 70 odstotkov manj izrednih generatorjev, saj je dobava zelo stabilna. Naposled omenimo še odlično povezanost mesta z internetom, saj so hitre optične povezave standard na Švedskem.

To pa ni edina pomembna značilnost...

6 komentarjev

Facebookov podatkovni center v dejanskem oblaku: dež v hali

The Register - Precej zanimiv pripetljaj v svojem podatkovnem centru je razkril Facebook. Incident se je sicer zgodil že leta 2011, javnosti pa so ga obelodalnili šele sedaj. Takrat je namreč oblačno računalništvo dobilo nov pomen, saj je v podatkovnem centru nastal resnični oblak, iz katerega je na strežnike začelo deževati. Nastala je tudi gmotna škoda.

Incident se je primeril v podatkovnem centru v mestu Prineville v Oregonu, kjer ima Facebook glavnino računalnikov. Hlajenje množice računalnikov je energijsko potratno početje, zato poskušajo to izvesti čim ceneje. Facebookov podatkovni center je eden najvarčnejših, saj je njegov indeks PUE okrog 1,1. To so dosegli tako, da prostora ne hladijo na tradicionalen način, to je s klimatskimi napravami, ampak...

8 komentarjev

SSD-ji precej ranljivi ob izgubi napajanja

Vezje za prekinjanje električnega napajanja.

ZDNet - V starih časih je bila izguba napajanja velik problem za trde diske, saj je lahko privedla do napak pri zapisu podatkov ali celo njihove izgube. Moderni sistemi so na te težave manj občutljivi, saj imajo pametnejše algoritme za zapisovanje podatkov in strojno zaščito pred poškodbami, ki bi se lahko zgodile (recimo ob nekontroliranem padcu bralne glave). Potem pa so si pot v naše računalnike utrli SSD-ji, ki imajo v vseh pogledih superiorne karakteristike. So tišji, lažji, hitrejši in odzivnejši. A kot je pokazala najnovejša raziskava, so manj odporni na izgube napajanja. Težava je zlasti brisanje podatkov, saj se brisanje na SSD-jih lahko dogaja le v celotnih blokih, četudi brišemo manj podatkov (preostanek se pač mora ponovno zapisati na disk). Dodatno hibo predstavlja logika za...

99 komentarjev