»

Galaxy S8 lahko odklenete tudi s fotografijo

Slo-Tech - Samsungov nov pametni telefon Galaxy S8 ima med ostalimi bonbončki tudi možnost odklepa s prepoznavanjem biometričnih značilnosti uporabnika. Z drugimi besedami: Galaxy S8 lahko odklene s svojim prstnim odtisom, s šarenico ali prepoznavanje obraza. Slednja funkcija je bolj kisel bonbonček, so pokazali zadnji preizkusi, saj jo je mogoče pretentati že -- s fotografijo.

Španski uporabnik je pokazal, da zadostuje preprost selfie. Odklep telefona je imel nastavljen na prepoznavanje obraza. Potem je z drugim telefonom napravil selfie in ga pokazal Galaxyju S8, ki se je hitro odklenil. Zvijača je enostavno ponovljiva.

Samsung ni prvi, ki se je ujel v to zanko. Ko je Google dodal Face Unlock že v Android 4.0 leta 2011, ga je bilo mogoče...

25 komentarjev

Moj zvočnik je lahko tudi mikrofon

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske univerze Bena Guriona, ki so v preteklosti prikazali že številne domiselne načine razbijanja varnosti računalniških sistemov (prenos podatkov z ropotom diskov, toplotno vohunjenje in komunikacija s krmiljenjem hitrosti vrtenja ventilatorja), so demonstrirali, kako lahko slušalke spremenimo v mikrofon. Pogledano pobliže sta zvočnik in mikrofon zelo podobna kosa tehnike, saj imamo v obeh zvočno tuljavo, ki jo uporabljajo v obratnih smereh. Mikrofon je načeloma bolj občutljiv in pretvarja vibracije membrane v električni tok, medtem ko zvočniki počno obratno.

A nekaj je konceptualna sorodnost, drugo pa dejanska izvedljivost. Slušalke se recimo v...

38 komentarjev

NEC: pozabite prstne odtise, tu je prepoznavanje oblike ušesnega kanala

Slo-Tech - Japonska multinacionalka NEC razvija nov sistem za ugotavljanje identitete uporabnika, ki temelji na unikatni obliki ušesnega kanala. V podjetju trdijo, da je metoda hitrejša, manj občutljiva in prijaznejša od branja prstnih odtisov ali slikanja šarenice.

Za uporabo potrebujemo slušalke z vgrajenim mikrofonom, ki si jih nadenemo. Med ugotavljanjem identitete slušalke oddajajo nekaj sto milisekund dolg zvočni vzorec, ki ga vgrajen mikrofon posname. Zaradi odbojev v slušnem kanalu je prejeti zvok nekoliko drugačen, kar je mogoče enolično povezati s posameznikom, so ugotovili v NEC-u. Trenutno je sistem 99-odstotno zanesljiv, do komercializacije leta 2018 pa bodo morali to zanesljivost še izboljšati.

Spomnimo, da je...

20 komentarjev

Namesto PIN-a MasterCard želi selfi in prstni odtis

Financial Times - Precej časa je trajalo, da smo plačilne kartice z magnetnim zapisom nadgradili v takšne s čipom, kjer istovetnost dokazujemo z vnosom številke (PIN), pa še pri tem so onstran Atlantika v ogromnem zaostanku. Na tej strani Luže pa se MasterCard spogleduje z identifikacijo s prepoznavanjem obraza in branjem prstnih odtisov. V Veliki Britaniji in še nekaterih državah (med njimi Italija, Nemčija, ZDA) bodo že poleti poizkusno uvedli tovrstno identifikacijo, saj so pilotni preizkusi na Nizozemskem in v ZDA dali pozitivne rezultate.

Sistem se bo imenoval Selfie Pay in bo uporabnikom omogočal, da namesto vnosa PIN-a pogledajo v pametni telefon za prepoznavo obraza in oddajo prstni odtis, če bodo seveda namestili ustrezno aplikacijo. Najprej bodo morali na MasterCardove strežnike prenesti svojo sliko, ki se bo uporabljala kot...

41 komentarjev

Izšel Tor Messenger Beta za anonimno sporočanje

Slo-Tech - Tor Project, ki skrbi za istoimenski brskalnik in infrastrukturo za anonimno brskanje po spletu, je izdal prvo beta verzija programa za anonimno hipno sporočanje Tor Messenger. Osnovan je na Instantbirdu, ki ga razvija Mozilla, a uporablja protokol OTR za zaščito vsebine pogovorov. S privzetimi nastavitvami ni mogoče pošiljati sporočil ljudem, ki ne uporabljajo OTR, a ga je mogoče nastaviti tudi tako, da to omogoča, seveda pa v tem primeru nimamo varnosti. Tor Messenger za razliko od na primer Pidgina ali Adiuma ne shranjuje zgodovine pogovorov. Tor Messenger Beta si lahko prenesete s spleta in je že bistveno uporabnejši kot lanske alfa verzije.

Tor Messenger podpira večino najpopularnejših platform za sporočanje, med drugim Google Chat, Facebook,...

7 komentarjev

PayPal bi odpravil gesla

Ars Technica - Kakorkoli obrnemo, gesla ostajajo najpogostejša možnost za ugotavljanje istovetnosti uporabnikov računalniških sistemov. Lokalno je sicer mogoče uporabljati biometrijo, recimo prepoznavanje glasu, prstnih odtisov ali šarenice, na internetu pa nam do neke mere na pomoč priskočijo certifikati, a brez gesel ne gre. In ker je storitev, za katere potrebujemo geslo, čedalje več, ljudi pa nismo čedalje pametnejši, gesla recikliramo, uporabljamo ista gesla, si jih pišemo na listke itn. Zato vsake toliko časa vznikne kakšna zamisel, kako bi z gesli opravili enkrat za vselej. Sedaj imajo tako idejo v Paypalu.

Kot pojasnjuje Paypalov vodja računalniške varnosti Michael Barrett, želijo v prihodnjih letih doseči odpravo gesel, številk PIN in...

21 komentarjev

Jemanje prstnih odtisov na daljavo

vir: Heise
Heise - Ameriško podjetje Advanced Optical Systems (AOS) je razvilo sistem, ki omogoča jemanje prstnih odtisov ljudem z razdalje. Tehnologijo so poimenovali Airprint in deluje na razdalji dveh metrov, trdijo. Uporabna je posebej za nevarne in krizne okoliščine, ko klasično jemanje odtisov ni modro.

Postopek poteka v več stopnjah. Najprej roko preiskovanca osvetlijo s polarizirano svetlobo, nato pa odbito svetlobo zbereta dve kameri, ki zaznavata različno polarizacijo. Joel Burcham iz AOS-a pojasnjuje, da je tehnologija sila uporabna. Odpadla bo na primer potreba po pritiskanju prsta na senzor za...

11 komentarjev

Falus pa biometrija!

The Register - Nek japonski kriptograf je ugotovil, da se da z uporabo cenenih kuhinjskih pripomočkov pretentati kar 80% vseh naprav za prepoznavanje prstnega odtisa. Človek je iz želatine (ki jo lahko kupite v obliki gumi-medvedkov) naredil obliko prsta. Nato je želene prstne odtise pobral iz nekega medija, v njegovem primeru kozarca. Nad odtise je spustil pline iz tube sekundnega lepila, da je odtis postal bolj kontrasten. Odtis je fotografiral ter v Photoshopu povečal kontrastnost, nato pa odtis natisnil na prosojnico. Nato je vzel foto-občutljiv PCB, nanj položil prosojnico ter pustil, da se je v baker izrezljala oblika odtisa. To je pritisnil na želatino in - voila - tukaj imamo vstop v strogo varovane dele zgradb. Sedaj me pa res zanima, koliko podjetij bo uvedlo še sken mrežnice...

7 komentarjev