»

Windows Server 2016 je tu z Docker Engine

Microsoft - Danes je uradno izšla (release to manufacturing) nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema za strežnike: Windows Server 2016. Kot je zadnja leta že v navadi, gre za strežniško inačico zadnje namizne verzije, torej v tem primeru Windows 10. Microsoft jo je po pričakovanjih predstavil na konferenci Ignite, ki bo do petka potekala v Atlanti. Splošna dobavljivost (general availability) sledi sredi oktobra.

Novosti v Windows Server 2016 je precej (varnostne, omrežne ...), glavni odliki pa bosta brez dvoma Nano Server in podpora za kontejnerje (containers). Prvi je okleščena verzija operacijskega sistema, ki je namenjena uporabi v oblaku. Kar se tiče kontejnerjev, pa je Microsoft uporabil Docker Engine. Osnovno...

34 komentarjev

Microsoftov SQL Server prihaja na Linux

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo sredi prihodnjega leta izdal verzijo SQL Serverja, ki bo tekla na Linuxu. Prav se prebrali, SQL Server prihaja na Linux oziroma je že tu, saj je zaprta beta verzija za preizkuševalce že na voljo.

Spomnimo, da je Steve Ballmer leta 2001 dejal, da je "Linux rak, ki se v smislu intelektualne lastnine prime vsega, česar se dotakne" (mislil je seveda na licenco GPL). A časi so se spremenili, še zlasti po februarju 2014, ko je vodenje podjetja prevzel Satya Nadella in njegovi izjavi, da ima Microsoft rad Linux. Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je dejal, da se veseli sodelovanja z Microsoftom, ko ta pripravlja SQL Server za Linux.

Microsoftove molzne krave se počasi spreminjajo, in so še kaj drugega kot Office in Windows....

126 komentarjev

Microsoft ponuja tudi certifikat za Linux

Microsoft - Microsoftov odnos do Linuxa je v preteklosti nihal od sovražnosti do ambivalentnost, sedaj pa novi izvršni direktor Satya Nadella tudi udejanja svoje besede, da ima Microsoft v resnici Linux rad. To je dobrodošla sprememba od na primer Ballmerjevega odnosa, ki je Linux opisoval kot raka. Vseeno pa je presenetljiva novost nov Microsoftov certifikat, ki zahteva znanje Linuxa. Prav ste prebrali - od danes je mogoče pridobiti certifikat MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate): Linux on Azure.

Za dosego tega naziva morajo kandidati opraviti izpit 70-533, ki pokriva implementacijo Microsoft Azure Infrastructure Solutions, kakor tudi Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS). Mimogredi, taki izpiti niso poceni, saj vas omenjeni par olajša za okrog...

24 komentarjev

Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

The Wall Street Journal - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki je že sodilo v fiskalno leto 2015, zbral rekordne prihodke in ustvaril zelo soliden dobiček. Tudi zavoljo dobre prodaje storitev v oblaku ter mobilnih telefonov so prihodki zrasli na 23,2 milijarde dolarjev, dobiček pa se je nekoliko spustil na 5,8 milijarde dolarjev.

Razlog za osemodstotni padec dobička so uradno stroški za integracijo in prestrukturiranje v višini 1,14 milijarde dolarjev, kar z drugimi besedami pomeni, da je ta del požrl nakup Nokie, za katero so odšteli sedem milijard dolarjev. Microsoft je za odpravnine odpuščenih zaposlenih iz Nokie (18.000 ljudi) in reorganizacijo oddelka porabil 1,05 milijarde dolarjev. V naslednjim četrtletju jih iz tega naslova čaka še pol milijarde dolarjev stroškov. Brez tega bi...

25 komentarjev

Uradno: najvplivnejša človeka v Microsoftu Satya Nadella in Amy Hood

Satya Nadella

Microsoft - Microsoft je danes uradno potrdil napovedi dobro obveščenih virov iz preteklega tedna. Vodenje podjetja bo po Ballmerjevem odhodu prevzel Satya Nadella.

Upravni od bor je odločil, da imenuje Satyo Nadello na mesto izvršnega direktorja podjetja. Funkcijo bo začel opravljati nemudoma. Nadella se je podjetju pridružil davnega leta 1992 in se v tem času uveljavil kot velik strokovnjak na svojem področju. Njegove zasluge so predvsem vstop podjetja na trg oblačnega računalništva in njegova implementacije v Bing, Xbox, Office ter ostale izdelke. Ko je bil Nadella vodja oddelka za strežnike, je uspel preobrniti upad prihodkov in zabeležiti visoko rast.

O Nadelli imata Bill Gates in odhajajoči izvršni direktor Steve Ballmer povedati veliko dobrega. Gates je dejal, da v tem obdobju...

20 komentarjev

DDoS preko MS SQL 2000 & nedosegljivost slo-tech.com

moj.net - Verjetno ste vsi že opazili, da je bil Slo-Tech danes nedosegljiv. Neposredni vzrok je bil preobremenjen usmerjevalnik na Moj.Net, posredni pa ZlobniKod™ za Microsoftov SQL Server 2000. ZlobniBojzi™, avtorji ZlobniKod™-a so očitno spisali exploit, ki preko luknje, objavljene junija 2002 (uporabniki BedneKode™ kliknite tukaj za opis napake in popravek) iz MSSQL 2000 naredi DDoS agenta. Moj.Net je začasno izključil vse okužene strežnike z SQL Server 2000, tako da omrežje zopet deluje normalno.

47 komentarjev

Prehod iz Linux na Windows?

Linux Today - Kako preiti iz Linuxa na Okna?
Microsoft vam ponuja rešitev vaših muk in težav v obliki Navidezne konference.
Ponujajo izobraževanja: migracija statične vsebine iz Linuxa na Windows 2000 IIS 5.0, portanje skript iz Linuxa na Windows 2000, popolna izraba Windows 2000 in platforme .NET v skriptnih jezikih (Perl, Python, PHP, Tcl), prehod iz Linux+Apache-Mysql-PHP na Windows 2000, prehod iz MySQL na Microsoft SQL Server 2000, portanje skript iz Linuxa v Windows 2000 in še mnogo mnogo več.

Brez komentarja...

11 komentarjev