»

Newyorška policija ima laboratorij za odklepanje iPhonov

vir: Pixabay

vir: FOX News
FOX News - NYPD si je za 10 milijonov ameriških dolarjev na spodnjem Manhattnu opremil laboratorij, v katerem za potrebe pregona poskušajo odklepati zaklenjene Applove pametne telefone. Da ne bi do zaplenjenih naprav kdo poskušal dostopati na daljavo in pri tem mimogrede še pobrisal podatke, je prostor izoliran pred elektromagnetnimi valovanji. Prav tako naj bi tam imeli superračunalnik, sposoben generirati 26 milijonov naključnih gesel na sekundo, robota za ekstrakcijo pomnilniških čipov in vse potrebno za popravilo poškodovanih naprav.

Odklepanje poteka po principu brute force, torej z avtomatiziranim vnosom naključnih gesel, ker pa Applovi varnostni mehanizmi to omejujejo na šest neuspešnih poskusov, nato pa se funkcija začasno zaklene, so omejeni na 360 poskusov na uro oz. 8.640 na dan. Odklep jim običajno uspe po 115 dnevih takega početja, njihova uspešnost pa je približno polovična.

Znano je, da Apple preiskovalcem omogoča dostop do podatkov na oblačnem iCloudu, čeprav so vmes menda...

7 komentarjev

FBI za odklep iPhona 5C plačal več kot milijon dolarjev

Reuters - Še vedno ne vemo, kdo je FBI-ju pomagal vdreti v iPhone 5C, ki ga je zapustil storilec decembrskega terorističnega napada v San Bernardinu, vemo pa, da to ni bilo poceni. Potem ko se je FBI-ju uprl Apple, je FBI presenetil z izjavo, da so dobili drugega izvajalca, ki jim je omogočil dostop do podatkov na šifriranem telefonu. Več ali manj je gotovo, da je FBI kupil nerazkrito ranljivost (zero-day), ki je odpravila omejitev števila poizkusov vpisa PIN-a, da so lahko uganili geslo. In to ni bilo poceni. Koliko so torej plačali za odklep?

FBI-jev direktor James Comey je včeraj na to vprašanje odgovoril na pol, in sicer je dejal, da več, kot bo sam še zaslužil do upokojitve. Pri Reutersu so seveda hipoma...

9 komentarjev

FBI lokalnim oblastem ponuja pomoč pri odklepanju iPhona

Slo-Tech - FBI nadaljuje psihološko vojno z Applom, saj so sedaj javno ponudili tehnično pomoč vsem lokalnim oblastem pri odklepanju kakršnikoli iPhonov, ki so ujeti v kakšnem dokaznem postopku in jih policija ne more prebrati. Kot so zapisali, jim je zunanji sodelavec razvil metodo za odklep podatkov na iPhonov, ki se je na konkretnem primeru izkazala za uspešno. FBI še vedno govori o temni komunikaciji (going dark), kakor označujejo vso šifrirano komunikacijo, ki je je ne morejo prebirati in ki da predstavlja velik problem. Zato bodo z veseljem v okviru zakonskih okvirov pomagali nudili asistenco pri odklepanju.

Medtem pa FBI še vedno ne želi povedati, kdo in kako jim je odklenil iPhone. Najprej so to zahtevali od Appla, a je...

20 komentarjev

FBI: iPhone zmoremo odkleniti kar sami

The New York Times - Danes smo pričakovali zanimiv dan na kalifornijskem sodišču, kjer bi moralo potekati zaslišanje obeh strank v primeru Apple proti FBI. Gre za nesrečen iPhone, ki ga je FBI našel ob ubitih napadalcih v San Bernardinu in ki morebiti vsebuje pomembne informacije o tamkajšnjem terorističnem napadu, a ga zaradi šifriranje ne morejo prebrati. FBI je od Appla zahteval pomoč v obliki orodja, ki bi obšlo varnostni mehanizem samodejnega brisanja vsebine telefona po določenem številu nepravilnih vnosov kode, česar Apple noče storiti in se je pritožil, saj si ne nameravajo sami kopati lukenj v varnost lastnega operacijskega sistema. V zanimivem preobratu pa danes zaslišanja ni bilo, ker je tako prosil FBI. Kot trdijo, imajo namreč novo metodo za dostop do podatkov, zato...

47 komentarjev

Snowden trdi, da FBI v primeru San Bernardino laže

The Intercept - Bitka med Applom in FBI-jem oziroma sodiščem glede odklepa nesrečnega iPhona, ki je pripadal enemu izmed napadalcev v pokolu v San Bernardinu, postaja družbena tema, o kateri se izrekajo domala vsi, ki kaj pomenijo. In medtem ko na mnenja nekaterih ne gre dati veliko, velja recimo Snowdnove trditve, da FBI laže, vzeti resno.

Že ko se je John McAfee hvalil, da bo v treh tednih uspel odkleniti iPhone, sicer bo na televiziji pojedel čevelj, so številni zmajevali z glavo. Imeli so prav, saj je minuli teden McAfee potrdil, da je bil vse skupaj le marketinški trik. Kot lahko vsakdo prebere iz dokumentacije, je iOS dobro zaščiten, zato ni presenetilo McAfeejevo priznanje, da nima pojma, kako bi zlomil iOS.

Oglasil pa se je tudi Snowden, ki...

32 komentarjev

San Bernardino: Apple se je pritožil, industrija ga podpira

Slo-Tech - Primer San Bernardino je dobil tudi uradno nadaljevanje, saj se je Apple tudi formalno odzval na sodni poziv, da omogočijo neomejeno preizkušanje gesel na osumljenčevem telefonu z namenom odklepa s surovo silo. Apple je takoj po prejemu poziva objavil javno pismo in obsežen sklop odgovorov, zakaj sodne zahteve ne morejo uresničiti, sedaj pa so na sodišče poslali tudi uraden odgovor in zahtevo po umiku sodnega poziva, ki so ga dobili na podlagi zakona iz 18. stoletja All Writs Act.

Na 65-straneh so argumentirano ponovili, da se v bistvu od njih zahteva nov operacijski sistem oziroma znatna modifikacija obstoječega, ki bi omogočil neoviran dostop do surovih (šifriranih) podatkov na telefonu. Za razliko od znamenitega primera...

29 komentarjev

FBI želi Applovo pomoč pri odklepanju iPhona še v vsaj 12 primerih

The Wall Street Journal - Primer San Bernardino, v katerem želi pravosodno ministrstvo od Appla s sodno odredbo pridobiti orodje za razbijanje šifriranja v osumljenčevem iPhonu, postaja v ZDA tudi prvovrstna politična in ideološka bitka, ki je dobila minutažo celo v boju za predsedniško nominacijo. Apple se še vedno upira izdelavi posebne programske opreme (napisali so celo FAQ), ki bi jo namestili na zaklenjen telefon in ki bo omogočila preizkušanje gesel brez uničenja podatkov po desetem napačnem poizkusu, kot je to sicer...

51 komentarjev

Primer San Bernardino: nekdo je spremenil geslo osumljenčevega iClouda

vir: Apple
Slo-Tech - V ZDA se med Applom in pravosodnim ministrstvom poleg sodne bije prava medijska bitka glede odklepa telefona iPhone 5C, ki sta ga za seboj pustila decembra ubita napadalca, odgovorna za pokol v San Bernardinu. Apple je razkril nekaj novih informacij o primeru, saj te niso več tajne, ko jih je pravosodno ministrstvo uporabilo v argumentaciji pred sodiščem za izdajo odredbe za odklep.

Če torej na kratko povzamemo, kaj hočejo od Appla. Apple je izročil vse podatke, do katerih so imeli dostop v iCoudu. A izkazalo se je, da lastnik iPhona zadnjih šest tednov ni izvedel nobene varnostne kopije na iCloud, torej zadnjih podatkov tam ni. Podatki na iPhonu so šifrirani in do njih Apple ne more, kar je jasno tudi tožilstvu in...

88 komentarjev

FBI in sodišče želita odklep iPhona, Apple odklanjajoče opozarja na posledice

vir: Apple
Apple - Ameriško tožilstvo, policija in obveščevalne službe niso nikoli skrivali, da jim je Applovo šifriranje podatkov na iPhonu (in ostalih napravah z iOS 8 in novejšim) trn v peti, saj jim učinkovito preprečuje dostop do njih. Zadnji dogodki pa kažejo, da dejansko ne razpolagajo z načinom za razbitje teh šifer oziroma z drugimi besedami da je Apple šifriranje izvedel pravilno in brez (znanih) stranskih vrat.

Pred dvema mesecema je v strelskem pohodu dveh napadalcev v mestu San Bernardinu 14 ljudi izgubilo življenje. Napadalca sta pobegnila, a ju je policija v vsega nekaj urah izsledila in v obračunu tudi ubila. Za njima pa je ostal kup elektronike in orožja, med čemer je tudi iPhone s šifrirano vsebino. Ameriški organi...

22 komentarjev

Applova 450-milijonska poravnava v primeru e-knjig potrjena

The New York Times - Več let trajajoča saga o primerni ceni e-knjig v ZDA se bliža koncu, saj je newyorško zvezno sodišče v petek sprejelo Applovo poravnavo s strankami, v okviru katere bo moral Apple plačati 400 milijonov dolarjev odškodnine in 50 milijonov dolarjev sodnih stroškov. Gre za poravnavo, ki jo je Apple sklenil junija letos.

Julija 2013 je ameriško sodišče Apple in založnike spoznalo za krive kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig, kar je že leta 2012 ugotovila tudi Evropska komisija. Apple je namreč z agencijskim modelom, kjer založniki sami določajo ceno e-knjig, Apple pa pobere le 30-odstotno provizijo, poskrbel za dvig cen e-knjig. Ko so založniki umaknili svoje naslove iz Amazona, kjer so bile cene nižje in v pristojnosti...

4 komentarji

Applov vodja varnosti odslovljen zaradi fiaska z izgubljenimi prototipi

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Apple je zapustil John Theriault, vodja oddelka za varnost, poroča 9to5mac. Theriault, ki je v podjetje prišel leta 2007, potem ko je dobrih deset let delal kot vodja varnosti v Pfizerju in še pred tem v FBI-ju, se je predčasno upokojil. To samo po sebi ne bi bilo zanimivo, če ne bi poznali tudi razloga, da je zapustil podjetje. Razlog so izgubljeni prototipi telefonov.

Apple je namreč lani izgubil kar dva prototipa telefona iPhona 4. Do enega so se prebili pri Gizmodu in javno objavili vse podrobnosti o napravi, zaradi česar je Apple nadnje poslal vso pravno ekipo. Telefon so prijavili kot ukraden, tako da je pri uredniku Gizmoda kalifornijski REACT (Rapid Enforcement Allied Computer...

12 komentarjev

Varuhi konkurence preučujejo Apple

The Wall Street Journal - Ameriške in evropske protimonopolne inštitucije so začele preliminarne postopke v zvezi z novo Applovo storitvijo naročnin za medijske vsebine prek iTunes. Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) sta v prvi fazi preučevanja primera, na koncu katere se bosta odločili, ali bosta sprožili protimonopolne postopke zoper Apple ali ne. Evropska komisija za zdaj "skrbno spremlja situacijo".

Pravosodno ministrstvo in FTC preučujeta, ali Apple s tem, ko je vtaknil vsa medijska podjetja v...

1 komentar