»

YouTube namenoma počasnejši, če nimate Chroma

Slo-Tech - Obiskovalci YouTuba so začeli opažati, da se videoposnetki nalagajo s petsekundno zakasnitvijo, če ne uporabljamo brskalnika Chrome. Na Redditu so ugotovili, da je v JavaScriptu napisan ukaz, ki počaka pet sekund, če uporabnik uporablja Firefox ali Edge. Uporabniki so razumljivo besni, saj spremembo vidijo kot nadaljevanje nove letošnje politike, ki je med drugim prinesla ukrepe proti blokiranju oglasov. V Googlu pojasnjujejo, da nimajo nič proti Firefoxu, ampak proti blokiranju oglasov.

V uradni izjavi so zapisali, da gre za ukrep, s katerim želijo obiskovalce prepričati v obisk z izključenim blokiranjem oglasov ali v nakup naročnine YouTube Premium. Kdor stran obiskuje z blokado oglasov, lahko doživi neoptimalno uporabniško izkušnjo ne glede na brskalnik, so še dodali. Google sicer ne pojasni, zakaj se to dogaja v Firefoxu in Edgeu, ne pa v Chromu, a vsaj razlog je očiten. Google je šel proti blokadi oglasi z vsemi topovi in ne izbira sredstev.

V Mozilli so se strinjali, da...

167 komentarjev

Tudi FBI priporoča blokiranje oglasov v brskalnikih

Slo-Tech - Uporaba vtičnik za blokado oglasov v brskalnikih (ad block) je razširjena, čeprav upravljavci spletnih strani in zlasti oglaševalci nad njimi niso navdušeni, ker neposredno režejo v njihovo pogačo. Uradne inštitucije se do tega načeloma ne opredeljujejo, ker posameznikovo blokiranje posameznih domen ali vsebin na internetu ni nezakonito, prav tako ni nič narobe s pritiski upravljavcem strani, ki ob blokadi oglasov včasih ne prikažejo vsebine. Zanimivo pa je, da je sedaj celo ameriški preiskovalni urad (FBI) priporočil uporabo vtičnikov za blokiranje oglasov.

V predprazničnem opozorilu so zapisali, da zlikovci čedalje pogosteje uporabljajo oglaševalske storitve za prikazovanje lažnih oglasov, pretvarjanje in preusmerjanje na škodljive spletne strani. Na njih se znajdejo izsiljevalska programska oprema in orodja, ki zbirajo osebne, prijave in finančne podatke posameznikov. Opozarjajo, da je v nekaterih primerih tudi pri iskalnih zadetkih težko ločiti med legitimnimi zadetki in...

25 komentarjev

Google bo pred uporabniki Chroma skrival moteče oglase

The Wall Street Journal - Največji igralec na področju digitalnega oglaševanja po poročanju The Wall Street Journala razvija rešitev za blokiranje oglasov v brskalniku Chrome. Dodatek za blokiranje oglasov bo avtomatično integriran tako na mobilni kot namizni različici brskalnika.


Če novica WSJ-ja drži, Google na prvi pogled veliko, saj so oglasi eden izmed najpomebnejših finančnih tokov za podjetje. In prek Chroma do internetnih straneh dostopa več kot 50 odstotkov uporabnikov interneta. Ampak kot vedno, Google ve, kaj dela.

Vendar Google ne bo blokiral svojih oglasov, ampak bo targetiral t.i. nesprejemljive oglase. Kateri pa so najbolj nesprejemnljivi oglasi, definira Koalicija za boljše oglase. Med člani Koalicije sta tudi Google in Facebook. Po njihovem mnenju med tovrstne nezaželjene...

16 komentarjev

Tudi Wired bo zahteval izklop blokiranja oglasov

Wired News - Čedalje več uporabnikov interneta brska z vključenimi orodji za blokiranje oglasov, zaradi česar so se na preizkusi znašle strani, ki se financirajo od prikazovanja oglasov. Rešitvi zagate, ki se v zadnjem času pogosto uporabita, sta onemogočenje dostopa do vsebin ob vključenem blokiranju oglasov ali zakup plačljivega dostopa. Bildu bo tako sledil tudi Wired.

Kot so zapisali pri priljubljenem spletnem časniku, bodo v prihodnjih dneh onemogočili dostop z AdBlockom in podobnimi programi. Ugotovili so namreč, da že kar 20 odstotkov obiskovalcev uporablja tovrstne metode, kar ogroža vzdržnost njihovega financiranja. To je tudi približno odstotek ljudi, ki nasploh uporabljajo blokiranje oglasov. To seveda ne pomeni, da morate izključiti AdBlock, le Wired bo...

74 komentarjev

Forbes prosil za izklop blokiranja oglasov in nevede stregel malware

Extremetech - Sredi decembra se je Forbes odločil preizkusiti, koliko obiskovalcev njihove strani bi bilo pripravljenih izključiti vtičnike za blokiranje oglasov v svojem brskalniku. In ko so nekateri to storili, so nehote prejeli malware.

Debata o moralnosti uporabe programov za blokiranje reklam na internet ima že dolgo brado, posebej aktualna pa postaja v zadnjem času, saj se število njihovih uporabnikov povečuje. Ker so oglasi za številne spletne strani, od navadnih blogov do velikih novinarskih hiš, ključni vir prihodkov, predstavlja njihovo blokiranje problem. Rešujejo ga na različne načine, med katerimi je najradikalnejši onemogočanje dostopa do strani ob vključenem blokiranju oglasov, kar počne Bild.

Forbes je decembra začel podoben...

19 komentarjev

Asus bo na mobilne naprave prednamestil AdBlock

Slo-Tech - Asus je napovedal, da bodo prihodnje leto na svoje pametne telefone in tablice prednameščali in privzeto vključili program za blokiranje oglasov AdBlock Plus. Nameščen bo v Asusov privzeti brskalnik, medtem ko bodo uporabniki Chroma, Firefoxa in ostalih brskalnikov morali za morebitno blokiranje še vedno poskrbeti sami. AdBlock Plus blokira vse oglase, ki niso del programa Acceptable Ads. Vanj se uvrstijo oglaševalci, katerih oglasih niso moteči, se držijo uveljavljenih smernic in dobrego okusa, ter seveda nekaj tudi plačajo.

Na namiznih računalnikih je blokiranje oglasov čedalje popularnejše, smo ugotavljali že avgusta. V Sloveniji na primer reklame blokira skoraj petina uporabnikov (19 odstotkov), kar je zgolj...

21 komentarjev

Bild ne dovoli dostopa ob uporabi AdBlocka

Slo-Tech - Vsebine na internetu se mogoče zdijo zastonj, a jih vseeno mora nekdo plačati. Za strani, ki ne živijo od prodaje izdelkov, sta glavna vira dva: naročnine in oglaševanje. Čim več oglasov ko stran prikaže in predvsem dobi klikov nanje, tem večji prihodek ima. Uporabniki se seveda proti čedalje bolj vsiljivim reklamam borijo na različne načine, največkrat z dodatki za brskalnike (npr. AdBlock), ki oglase skrijejo, zaradi česar lastniki strani hudujejo. Nemškega založnika Axel Springer je to tako razjezilo, da je blokiral dostop do tabloida Bild.

Če poizkusite obiskati stran Bild.de in uporabljate...

94 komentarjev

Čedalje več uporabnikov interneta blokira oglase

Slo-Tech - Adobe in dublinsko podjetje PageFair sta objavila rezultate raziskave o uporabi orodij za blokiranje oglasov na internetu, ki kaže na njihovo čedalje večjo priljubljenost. Ugotovili so, da okrog 198 milijonov uporabnikov interneta redno uporaba tovrstna orodja, kar naj bi ponudnike vsebine letos stalo okrog 22 milijard oglaševalskih prihodkov.

Število uporabnikov orodij za blokiranje reklam se je v zadnjem letu povečalo za 41 odstotkov, v...

133 komentarjev

Koliko bi stal internet brez oglasov

Podatki za Slovenijo

vir: The Telegraph
The Telegraph - Reklame so postale sestavni del interneta. Ker mnoge strani od njih živijo, smo jih prisiljeni gledati, če ne uporabimo kakšnega vtičnika (recimo AdBlock) za njihovo blokado. V Veliki Britaniji so izračunali, koliko bi na Otoku stal internet, če bi se financiral z naročnino in na njem ne bi bilo oglasov.

Britanske spletne strani so imele lani 6,4 milijarde funtov prihodkov, uporabnikov spleta pa je tam 45 milijonov. Iz teh številk so izračunali, da bi moral posameznik letno plačati 140 funtov (okrog 180 evrov), da bi brez oglasov zbrali enako količino denarja. Pri tem se niso ukvarjali z vprašanjem, kako bi denar zbrali in še pomembneje, kako bi ga razdelili.

Ta številka je zanimivo blizu...

40 komentarjev

Francoski ISP blokira vse oglase, mediji in strani ogorčeni

Takole vidimo Le Monde brez blokade reklam in z njo.

Ars Technica - Oglasi so sestavni del interneta, saj predstavljajo glavni vir financiranja za ogromno množico velikih in malih spletnih strani, ki so za uporabnike brezplačno dostopne. Vse tehnike za blokiranje oglasov so zato nujno kompromis med dvema svetovoma. Uporabniki oglasov seveda ne bi želeli gledati, a če bi ugasnili, bi se zaprle tudi denarne pipice in posledično tudi strani same. Zato ni čudno, da je Microsoftova odločitev, da bo Internet Explorer 10 privzeto vključil zastavico DNT (Do Not Track), sprožila revolt med oglaševalci - pa čeprav ne gre za prikaz oglasov, ampak zgolj sledenje in profiliranje uporabnikov. Ker naj ne bi šlo za zavestno odločitev uporabnikov, marsikod ignorirajo Internet Explorerjevo nastavitev DNT. Si predstavljate, da bi nekdo avtomatično blokiral vse oglase na internetu?

Francoski ponudnik dostopa do interneta Free poizkuša prav...

35 komentarjev