»

Zaradi pomanjkanja čipov General Motors ustavil šest tovarn, v dveh zmanjšal proizvodnjo

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec vozil General Motors je sporočil, da bo moral še povečati število tovarn, ki bodo zaradi pomanjkanja čipov prisilno zaustavljene. Na trgu polprevodniških čipov vlada hudo pomanjkanje čipov, v katerem so proizvajalci avtomobilov še posebej prizadeti, ker so sredi minulega leta množično odpovedovali pogodbe, ko je prodaja vozil padla. Sedaj pa so zadnji v čakalnih vrstah že tako preobremenjenih tovarn čipov. Ker so moderni avtomobili bogato posejani z elektroniko, pomanjkanje čipov pomeni, da vozil ni možno proizvesti. V povprečnem vozilu je od 500 do 1500 čipov, odvisno od opreme.

V ponedeljek bo General Motors za dva tedna ustavil tovarno v Tennesseeju, kjer proizvajajo Cadillac XT5, Cadillac XT6 in GMC Acadia. Tovarno v Lansingu, kjer proizvajajo Chevrolet Traverse in Buick Enclave, bodo ustavili teden dni pozneje, predvidoma za en teden. V tovarni Mehiki pa bodo tedaj prenehali proizvajati model Chevrolet Blazer, medtem ko bo proizvodnja Chevrolet Equinox...

86 komentarjev

General Motors predstavil avtonomno vozilo za urbani potniški prevoz Origin

vir: CNET
CNET - Pri izpostavi General Motorsa za avtonomno vožnjo, družbi Cruise, so predstavili električno vozilo Origin, ki je brez volana in bo namenjeno taksi storitvam. Toda odsotnost šoferskih elementov pomeni, da je pred avtom še dolgo obdobje razvoja in zbiranja regulacijskih dovoljenj.

Medtem ko se avtomobilska podjetja zvečine trudijo samovozne zmogljivosti v vozila uvajati postopno in organsko napredovati s stopnje pomoči vozniku do povsem samostojne vožnje, so pri General Motorsu poznani po tem, da želijo že v štartu naskakovati peto stopnjo avtomatizacije - se pravi točko, ko vozilo ne potrebuje več volana in drugih voznikovih pripomočkov ter se lahko giblje kjerkoli. S tem namenom teče razvoj v njihovi firmi Cruise Automation, ki so jo kupili pred štirimi leti. V San Franciscu je od leta 2017 mogoče videti njihove testne Chevrolete Bolt, obložene z grozdi senzorjev, pokazali pa so tudi že brezvolansko različico tega avtomobila.

Zdaj je očitno napočil čas za oblikovanje uporabnih...

8 komentarjev

Teslo S moč odkleniti in ukrasti v dveh sekundah

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo videli kakšnega zelo domiselnega trika, kako moderne pametne avtomobile pretentati v odklep. Nov primer ponuja Tesla S, ki jo lahko hekerji odklenejo in odpeljejo v vsega nekaj sekundah. Sicer so potrebovali za 600 dolarjev opreme in priložnost, da so prestregli radijski signal legitimnega ključa, a potem je šlo kot po maslu.

Lennert Wouters s Katoliške univerze Leuven je z raziskovalci pokazal, kako postopek deluje. Brezžični ključ Tesle S pri zaklepanju odda radijski signal, ki je šifriran. Toda ključi, ki jih proizvaja Pektron, uporabljajo le 40-bitno šifriranje (DST40). To pa pomeni, da jih tudi zlomiti ne bo pretežko. Raziskovalci so preprosto preračunali vse možne kombinacije ključev za odgovor na en zahtevek...

20 komentarjev

Pirhi tudi v pametnih avtomobilih

Slo-Tech - Avtomobili postajajo čedalje pametnejši in čedalje bolj podobni računalnikom, kar vključuje tudi pirhe (easter eggs). Gre za skrito funkcionalnost v programski opremi, do katere lahko pridemo le s posebnimi ukazi, in sega od preprostih slik ter seznamov programerjev do simulatorjev letenja v Excelu 97. Svoj čas so bili pirhi zelo priljubljeni, dandanes pa zaradi strožjega nadzora koda, h kateremu so botrovali tudi čedalje domiselnejši virusi, pirhov ne najdemo več tako pogosto. Razen v Tesli. Nova posodobitev programske opreme za Teslo Model X in Model S prinaša v avtomobile dva nova pirha.

Če v Tesli Model X na kontrolnem zaslonu pet sekund pritiskamo na logotip, potem pa vnesemo kodo holiday ali modelxmas, aktiviramo disko sekvenco (

10 komentarjev

General Motors spodbuja prijavo hroščev

Ars Technica - Avtomobili s svojo elektroniko postajajo čedalje pametnejši, pa četudi sploh še niso samovozeči. Zato je dobrodošla odločitev General Motorsa, da kot prvi klasični proizvajalec avtomobilov (Tesla ga je že prehitel) razpiše program za prijavo hroščev in ranljivosti, ki jih raziskovalci in hekerji odkrijejo v njihovih vozilih.

Tu ne gre za nedolžne luknje, kar sta poleti pokazala raziskovalca, ki sta uspela prevzeti popoln nadzor nad Jeepom Cherokeejem. To je bil le najbolj znan napad na ranljivost v vozilu, sicer pa imajo večje ali manjše luknje praktično vsi avtomobili. Doslej je bil odziv proizvajalcev napadalen, saj so grozili s tožbami, zato se večina raziskovalcev niti ni odločala za razkritje kakršnikoli najdenih ranljivosti.

Zato je razveseljujoča odločitev...

2 komentarja

General Motors investira v Lyft in želi samovozeči avtomobil

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors bo v Lyft vložil 500 milijonov dolarjev, s čimer želijo pospešiti razvoj samovozečih avtomobilov, ki bodo še zlasti uporabni kot taksiji. Lyft je sicer v zadnjem krogu financiranja nabral milijardo dolarjev pri vrednotenju 5,5 milijard dolarjev, polovico pa je torej prispeval General Motors. Drugo polovico so prispevali v glavnem Kingdom Holding Co. iz Saudove Arabije, Janus Capital Management LLC in japonski Rakuten Inc.

General Motors in Lyft sta posel označila kot dolgoročno strateško zavezništvo, so zapisali v izjavi za javnost. V zameno za vložek bo General Motors dobil sedež v upravnem odboru Lyfta.

Trenutno Lyft podobno kot Uber, ki je tudi njegova največja...

13 komentarjev

Uber sestavlja ekipo za razvoj avtonomnih vozil

Uber je v preteklosti povzročil proteste taksistov zaradi nelojalne konkurence, zaradi česar je v številnih državah prepovedan,

Reuters - V tujini je kar nekako običajno, da podjetja raziskovalcem, ki odkrijejo resne ranljivosti v njihovih ali konkurenčnih izdelkih in jih odgovorno razkrijejo, ponudijo zaposlitve. Tako je tudi Uber zaposlil Charlieja Millerja in Chrisa Valaska, ki sta minuli mesec pokazala, kako je mogoče na daljavo prevzeti nadzor nad Jeepom Cherokee. Miller je bil doslej zaposlen v Twitterju, Valasek pa v IOActive.

Pridružila se bosta oddelku Advanced Technologies Center, ki ga je Uber februarja odprl v Pittsburghu. V njem že dela precej ljudi, ki jih je Uber z boljšimi plačami speljal Carneige Mellon University (CMU). Uber namreč tako kot ostali tehnološki, IT in avtomobilski velikani razvija samovozeče avtomobile. V podjetju se zavedajo, da je...

14 komentarjev

Fiat Chrysler v hitrem odzivu vpoklical 1,4 milijona vozil

Bloomberg - Iz Fiat Chryslerja so le nekaj dni po objavi Wiredove reportaže, kako je mogoče oddaljeno vdreti v njihove avtomobile s pametnim razvedrilnim sistemom UConnect in praktično popolnoma prevzeti nadzor nad njimi, sporočili, da začenjajo vpoklic 1,4 milijona ranljivih vozil. Modeli MY Dodge Viper, Ram 1500, 2500, 3500, 4500 in 5500, Jeep Grand Cherokee, Dodge Durango, MY Chrysler 200, 3000 in Dodge Charger ter Dodge Challenger iz let 2013-2015, ki imajo 8,4-palčni na dotik občutljiv zaslon, bodo prejeli varnostne popravke. Točen seznam po številki šasije je na voljo pri proizvajalcu.

Nadgradnja je sestavljena iz dveh delov. Na nivoju omrežja so včeraj izvedli nadgradnjo, ki preprečuje oddaljen dostop do vozil. Vsi kupci pa...

32 komentarjev

Računalniški vdori v pametne avtomobile omogočajo prevzem nadzora

Wired News - Wired je z dvema hekerjema izvedel strašljiv eksperiment, ki dokazuje, kakor ranljivi so pametni avtomobili prihodnosti. Tarča je bil Jeep Cherokee, ki sta ga Charlie Miller in Chris Valasek ocenila kot najranljivejšo tarčo. Prek interneta, v eksperimentu iz 15 kilometrov oddaljene hiše, v principu pa lahko od koderkoli v ZDA, sta v avtomobilu spreminjala nastavitve klimatske naprave, prestavljala radijske postaje, močila vetrobransko steklo s tekočino za pranje, prekinila delovanja stopalke za plin in onesposobila zavore.

Točka dostopa je sistem UConnect, ki ga imajo številni novi Chryslerjevi avtomobili in tovornjaki. Gre za pametni sistem, ki načeloma omogoča navigacijo, sprejemanje telefonskih klicev, krmiljenje...

46 komentarjev

Petletnik odkril bizarno ranljivost v Xbox One

Microsoft - Nič neobičajnega ni, če raziskovalci v komercialni programski opremi odkrijejo kakšno ranljivost, a tokratna zgodba je zanimiva zato, ker jo je našel petletnik. Kristoffer Von Hassel iz San Diega je namreč po naključju odkril ranljivost v Microsoftovi storitvi Xbox Live, ki mu je omogočila igranje iger na konzoli, ki jih ne bi smel.

Ranljivost je tako preprosta, da je nenavadno, da je ni kdo drug našel že prej. Ugotovil je, kako se lahko brez poznavanja gesla prijavi v očetov račun. Če namreč geslo vpiše prvič napačno, se odpre okno za ponovni vnos gesla. Če v tem oknu pritisne preslednico tolikokrat, da zapolni celotno polje za vnos gesla, se lahko uspešno prijavi v sistem. In to je vse, a tega ni nihče odkril.

Njegov oče Robert Davies dela na področju...

23 komentarjev