»

Alphabet razpustil robotsko ekipo Schaft

The Verge - Googlova matična družba Alphabet je zaprla hčerinsko firmo Schaft, v kateri so razvijali dvonožne robote in ki je bila najbolj znana kot zmagovalka ene od faz DARPA Robotics Challenga.

Pred petimi leti je Google v naglem zaporedju pohrustal kar osmerico podjetij za razvoj robotov, med njimi slovito družbo Boston Dynamics in pa japonsko ekipo Schaft. Slednja je izšla iz laboratorija za robotiko Tokijske univerze in se je usmerjala predvsem v dvonožne robote. Kmalu za prevzemom je tudi slavila na koncu prve faze tekmovanja DARPA Robotics Challenge, kjer so se morali roboti soočati z različnimi scenariji industrijskih nesreč. V velikem finalu dve leti pozneje pa moštvo ni nastopalo, domnevno zaradi stališča...

8 komentarjev

Poteka tudi svetovno robotsko prvenstvo v nogometu

Slo-Tech - Medtem ko v Rusiji na svetovnem prvenstvu žogo brcajo najboljši predstavniki človeške vrste, poteka v kanadskem Montrealu vsakoletno tekmovanje robotov v igranju nogometa. Tekmovanje, ki vsako leto poteka v drugi državi, poizkušajo organizirati tako, da sovpada z velikimi nogometnimi dogodki, ker to prinaša več medijske pozornosti. Zato ni naključje, da se bo letošnji RoboCup 2018 končal v petek.

Tekmovanje poteka v več ligah oziroma kategorijah, med katerimi niso vse nogometne. V RoboCup@HOME se merijo robotski asistenti za domače okolje, v RoboCup INDUSTRIAL najdemo industrijske robote, v RoboCup RESCUE reševalne robote, glavni poudarek pa je seveda na kategoriji RoboCup SOCCER. Tu v petih podkategorijah igrajo humanoidni, standardni, srednje veliki, majhni...

3 komentarji

Boston Dynamics pokazal nova robota

Slo-Tech - Vsako leto pogledamo, kako je napredoval razvoj robot v Boston Dynamics, in napredek je vsakokrat osupljiv. Googlova prodaja podjetja japonski Softbank ni imela negativnih učinkov na podjetje, katerega roboti so že zelo gibčni. Humanoidni robot Atlas zmore sonožno skočiti na manjše skrinje, poleg tega pa zna narediti salto nazaj. Čeprav robot ni podoben človeku, se giblje na zelo podoben način. Čeprav se ne zdi tako, je to velik dosežek, saj je pokončno gibanje po dveh okončinah zelo težaven problem. Očitno ga je Boston Dynamics že strl, saj so njegovi roboti lani hodili po gozdnatih tleh, letos so postali odporni na potiskanje, sedaj pa tudi že skačejo.

Vendar pa to še ne pomeni, da nas bodo roboti fizično nadvladali, pa čeprav...

24 komentarjev

Nov robotski pes iz Boston Dynamics pomiva tudi posodo

Slo-Tech - Čeprav je robotska divizija Boston Dynamics na poti iz Googla k Toyoti, se razvoj robotov nadaljuje s polno paro. Te dni so predstavili novo različico robotskega psa Pikija z imenom SpotMini, ki je manj strašljiv od predhodnikov in tudi uporabnejši.

Starejši izdelki so bili namreč zelo glasni, zato jih na primer vojska sploh ni mogla uporabljati, ker bi takoj izdali položaj enote. Hidravlika je glasna, zato je SpotMini manjši in v celoti električen. Tehta 25 kilogramov, dodatnih pet kilogramov pa še roka, ki jo namestimo na njegovo glavo in spominja na rilec. Robot ima avtonomijo približno poldrugo uro, potem pa bo baterijo treba ponovno napolniti. Predhodnik Spot je tehtal gigantskih 73 kilogramov.

SpotMini se premika kot pes, hkrati...

19 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Toyoti

Slo-Tech - Google in Toyota sta se po neuradnih podatkih že praktično dogovorila, da Toyota prevzame Googlovo enoto Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013. Google je marca letos namignil, da bodo podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo humanoidnih robotov, prodali.

Boston Dynamics poznamo po najrazličnejših robotih, denimo po robotskem psu Pikiju in robotih ATLAS, ki imajo podobne dimenzije kot ljudje. Vsem robotom je skupno, da se premikajo po nogah - dveh ali štirih - in se lahko zato gibljejo po raznovrstnem terenu. Toda kljub izjemno zanimivim izdelkom, ki jim preboj v vojsko ni uspel zaradi hrupa, se bo Boston Dynamics moral posloviti iz Googla. Razlogov je več, prvo luknjico pa je v jez navrtal odhod Andyja...

3 komentarji

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Bloomberg - Googlovo holdinško podjetje Alphabet želi prodati izdelovalca in razvijalca robotov Boston Dynamics, ki so ga kupili leta 2013. Čeprav je Boston Dynamics prikazal številne zanimive izdelke, denimo robotskega psa Pikija in humanoidne robote, bo podjetje dobilo novega lastnika. Pod vprašajem pa je sedaj celotna robotska divizija Replicant.

Oddelek za robotiko Replicant je poleg Boston Dynamicsa sestavljalo še nekaj drugih prevzetih podjetij, saj so leta 2013 po ustanovitvi Replicanta kupili osem podjetij, ki se je združevalo v tej enoti pod vodstvom Andy Rubina. Ta je po enem letu zapustil Google, kar je negativno vplivalo na celotno divizijo. Že pred tem so bile namreč glasne kritike, da gre za zbirko podjetij, ki delajo vsako na svojem podjetju...

7 komentarjev

Boston Dynamics pokazal, kaj zmorejo novi humanoidni roboti

Novi ATLAS

Slo-Tech - V Googlovem podjetju Boston Dynamics, ki so ga kupili pred poltremi leti, z velikimi koraki napredujejo pri razvoju humanoidnih robotov. Njihove robotske pse smo že predstavljali, pa čeprav so kasneje morali priznati, da so zaradi hrupa v vojski neuporabni. Sedaj so predstavili novo generacijo humanoidnega robota ATLAS, ki je v primerjavi s tri leta starim modelom lažji, manjši, zmogljivejši in pametnejši.

Novi ATLAS tehta 80 kilogramov in meri 175 centimetrov, torej je že zelo podobnih dimenzij kot ljudje. V novem videoposnetku lahko vidimo, kako ATLAS odpira vrata, hodi po snegu, prelaga petkilogramsko škatlo s police na polico itd. Ko ga pahnemo po tleh, se ATLAS pobere in nadaljuje svojo nalogo. Če mu škatlo brcnemo iz rok, jo bo pobral in nadaljeval,...

360 komentarjev

Robotski psi za vojsko neuporabni zaradi - hrupa

Slo-Tech - Googlova podružnica Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013, je znana po izdelavi robotov, ki so namenjeni za vojaško in civilno rabo. Lani smo pisali o njihovem robotskem psu Pikiju, ki tehta dobrih 70 kilogramov in lahko nese 18 kilogramov, upravljati pa ga moramo s posebnim krmilnikom, saj ni avtonomen. Bistveno večja mrcina je LS3 (Legged Squad Support System), ki lahko nese približno desetkrat toliko.

Glavna prednost robotov v primerjavi s klasičnimi vozili je prilagodljivost, saj se lahko gibljejo po najrazličnejšem terenu, ki ga vozila ne morejo premagati. Zaradi tega bi bili zelo uporabni tudi za vojsko, zato je ameriška DARPA izdatno sofinancirala projekt (DARPA je znana po financiranju najrazličnejših projektov,...

35 komentarjev

Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Google kupil podjetje Boston Dynamics, ki sestavlja hodeče robote. V podjetju so bili zelo zaposleni in štirinajst mesecev pozneje so pokazali napredek, ki sliši na ime Spot (slov. Piki). Robotski pes je izredno gibčen in okreten.

Spot se premika podobno kot pes, torej po štirih nogah. Lahko hodi po ravnem, v breg in po stopnicah, zmore pa tudi teči. Če ga brcnemo, da izgubi ravnotežje, se hitro ujame in ne pade. Pomaga mu tudi drugačen dizajn nog, ki so za razliko od predhodnikov upognjene nazaj, podobno kot pri kozi. Okolico zaznava z LIDAR-jem.

Gre za pomanjšano verzijo štirinožnih robotov, ki so jih imeli že ob prevzemu. Spot tehta dobrih 70 kilogramov in dejansko meri približno toliko kot pes. Zaradi novega pogonskega mehanizma je tudi znatno tišji od...

68 komentarjev

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki

The Wall Street Journal - Google se resno podaja v robotiko, kažejo njegovi nedavni nakupi in partnerske povezave. Lani smo pisali o nakupu podjetja Boston Dynamics, a to ni bil edini primer, le najbolj odmeven. Sicer pa je Google lani kupil kar osem podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem robotov in robotiko.

Idealni poligon za preizkus robotov je proizvodnja računalniške opreme in nihče ni večji proizvajalec kot kitajski Foxconn. Wall Street Journal je izvedel, da se je Googlov Andy Rubin sestal z direktorjem Foxconna Terryjem Gouom, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju podjetij na področju robotike. Povejmo, da je Rubin do lani vodil projekt Android v Googlu, odslej pa vodi enoto za robotiko.

Na sestanku je Gou izrazil...

177 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev

ELROB - "evropski DARPA" in razpis za japonskega robota leta

Robot Gossip - ELROB - "evropski DARPA" poteka te dni, od 15. do 17. maja, pod okriljem nemške vojske v Hammelburgu. na jugu Nemčije. Sodelujoči prihajajo iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Portugalske in Švice. Samo tekmovanje je razdeljeno na tri dele: urbani, ne-urbani in v zaprtem prostoru. Tako kot DARPA, tudi to tekmovanje poteka v vojaškem - nemiroljubnem duhu.

Na drugi strani sveta so se Japonci odločili, da razpišejo...

9 komentarjev