»

Firefox OS je mrtev

Slo-Tech - Mozilla je že pred dobrim letom obupala nad telefoni s Firefoxom OS in projekt v celoti preusmerila na pametne, v internet povezane naprave. Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je tedaj jel zatrjevati, da to pomeni zatona Firefoxa OS. Dobro leto pozneje Mozilla ukinja enoto za Firefox OS, Jaaksi pa si bo s petdesetimi drugimi zaposlenimi v tej enoti moral poiskati novo službo.

Mozilla je včeraj potrdila, da so enoto ukinili. Firefox OS pač nikoli ni zares zaživel. Da na telefonih nima prihodnosti, smo videli že zelo kmalu, na pametnih napravah pa je največji uspeh predstavljala uvrstitev v nekatere Panasonicove televizorje. Drugih smelih načrtov, kot sta bila usmerjevalnik Firefox Hub in tipkovnica Firefox Pi, pa nismo zares dočakali.

Tako...

25 komentarjev

Firefox OS prihaja na nove naprave

Slo-Tech - V začetku meseca je Mozilla presenetila s priznanjem, da so nad operacijskim sistemom Firefox OS na pametnih telefonih obupali. Ob tem so jeli poudariti, da to ne pomeni smrti tega sistema, saj da ga bomo še vedno srečevali na drugih mobilnih napravah. Španska stran Hipertextual je pridobila dokumente iz Mozille, ki odstirajo načrte za prihodnost, kam bo Firefox OS prispel. Mozilla je pristnost dokumentov potrdila, a vseeno velja opozoriti, da gre za konceptualne načrte, ki se lahko še pošteno spremenijo. Tako niti ni nujno, da bodo vse predstavljene naprave sploh ugledale luč sveta.

Firefox Pad bo 10-palčna tablica, ki bo namenjena izključno brskanju po internetu in ki jo bo poganjal Firefox OS. Ne bo imele lastne trgovine z aplikacijami niti možnosti...

7 komentarjev

Mozilla obupala nad telefoni s Firefox OS

Slo-Tech - Dobri dve leti po prihodu prvih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Firefox OS, ki ga je razvijala in podpirala Mozilla, se slednja poslavlja s tega trga. Razumljivo, a do neke mere vendarle presenetljivo - še minuli mesec so izdali verzijo za razvijalce - odločitev so razkrili včeraj na konferenci Mozlando. Podpredsednik Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je v izjavi za javnost zapisal, da s Firefox OS niso uspeli ponuditi najboljše možne uporabniške izkušnje, zato bodo nehali ponujati telefone s tem sistemom. Ne pomeni pa to zatona Firefox OS.

Firefox OS se na pametnih telefonih ni nikoli zares prijel, saj je bila konkurenca od samega začetka premočna. Telefoni s Firefox OS so bili namenjeni predvsem kupcem s plitvejšim...

17 komentarjev

Prispeli prvi televizorji s Firefox OS

Slo-Tech - Na lanskem CES-u sta Mozilla in Panasonic napovedala pametne televizorje, ki jih bo poganjal operacijski sistem Firefox OS. Poldrugo leto pozneje so napovedi postale resničnost, prvi primerki pa so že na prodaj v Evropi; gre za Panasonicovo linijo Viera, ki jo sestavlja šest modelov CR850, CR730, CX800, CX750, CX700 in CX680. Večji, 50-palčni CX700 stane okrog tisoč evrov, 40-palčni CX680 pa 800 evrov. Vsi modeli ne bodo na voljo v vseh državah, prav tako ne bodo vsi dostopni takoj.

Pametni televizorji s Firefox OS podpirajo spletne aplikacije (recimo Netflix, Hulu in YouTubu imajo nativne aplikacije, saj je Mozilla razdelila API-je), HTML5 ter sodelovanje z drugimi (pametnimi) napravami.

Firefox OS obstaja že od leta 2012, a ga na telefonih še nismo prav dobro spoznali....

36 komentarjev

MWC: Poceni pametni telefoni s Firefox OS

Slo-Tech - Prve telefone z operacijskim sistemom Firefox OS smo že videli. Lani v začetku leta jih je Mozilla najavila in sredi leta smo res ugledali predstavnika iz ZTE in LG-ja. Letos se bo to področje še razvijalo.

Na Mobile World Congressu v Barceloni je Mozilla napovedala, da nas letos čaka še vrsta novih naprav s Firefox OS. Obljubili so pametni telefon za 25 dolarjev, ki bo omogočil nadgradnjo z običajnih telefonov tudi uporabnikom, ki si do sedaj tega niso mogli privoščiti. Najcenejši pametni telefon s Firefox OS je namreč stal 80 dolarjev. Novinec bo lahko tako zelo poceni, ker bo zgrajen na novem dizajnu za SoC (system-on-a-chip), ki ga pripravlja kitajski partner Spreadtrum, specialist za izdelavo referenčnih dizajnov. Sestavljali ga bodo ARM Cortex A5 s taktom 1...

6 komentarjev

Mozilla in Foxconn menda pripravljata tablični računalnik

Reuters - Mozillin Firefox je v namiznem segmentu vodilni brskalnik, kar je donedavna Mozilli omogočalo precejšen vpliv na razvoj spleta. Toda s širitvijo mobilnih naprav z dostopom do interneta se razmerja moči spreminjajo, saj na Applovih napravah Firefoxa ni, na Androidu pa je prva ponujena izbira Chrome. In Mozilla se je znašla v nezavidljivem položaju, ki ga skuša reševati s Firefox OS. Kot so razkrili na MWC v Barceloni februarja letos, so prepričali štiri proizvajalce mobilnih telefonov (Alcatel, ZTE, LG Electronics in Huawei) in osemnajst operaterjev v razvoj izdelkov, ki bodo uporabljali Firefox OS.

Sedaj pa Mozilla cilja še na tablične računalnike. Kot poroča Reuters, se s Foxconnom dogovarjajo o proizvodnji...

16 komentarjev

Telefoni s Firefox OS čedalje bliže

Mozilla.org - Mozilla je na novinarski konferenci pred začetkom Mobile World Congressa pokazala, da so pametni telefoni z operacijskim sistemom Firefox OS čedalje bliže. Pred mesecem dni so predstavili prva telefona, ki ju bo poganjal Firefox OS, sedaj pa so postregli z nekaj več podrobnostmi.

Pametna telefona bosta stala med 80 in 100 dolarjev brez subvencije operaterja, tako da bosta primerna za plitvejše trge. Zato tudi ni presenetljivo, da bosta naprej...

18 komentarjev

Mozilla pokazala telefona s Firefox OS

Mozilla.org - Mozilla je najavila svoja prva telefona, ki ju bo poganjal lastni operacijski sistem Firefox OS. Trenutno gre za modela, ki sta namenjena razvijalcem aplikacij, da jih bodo lahko čim bolje prilagodili operacijskemu sistemu Firefox. Ko bodo izšli telefoni s tem sistemom za široke ljudske množice, bodo konkurenca androidnim telefonom v najcenejšem segmentu. Mozilla namreč pravi, da v razredu do 100 dolarjev telefoni z njihovim operacijskim sistemom delujejo precej bolje kakor tisti z Androidom.

Novinca nosita imeni Peak in Keon, Mozilla pa ju predstavlja v sodelovanju s španskima Geeksphonom in TelefA3nico. Peak je bolj oskubljen in ima enojedrni procesor Qualcomm Snapdragon S1 1 GHz, podporo za 3G HSPA, 2G EDGE, Wi-Fi, GPS (a...

45 komentarjev