»

Prihaja novi standard napajalnikov

Slo-Tech - Često spregledana komponenta računalnikov se že od uvedbe standarda ATX pred petindvajsetimi leti ni bistveno spremenila. Napajalniki morajo zanesljivo zagotavljati napajanje elektronskih komponent v računalnikih, a jih običajno sploh ne omenjamo. Se pa utegne to spremeniti, saj je Intel predstavil novo specifikacijo ATX12VO, ki predstavlja prvo večjo modernizacijo po več kot desetletju. ATX12V 2.0 je bil objavljen leta 2003, najnovejši ATX12V 2.4 iz leta 2013 se le malo razlikuje.

Sprva bodo novinca uporabljali predvsem sestavljavci računalnikov (OEM, system vendors). Glavna sprememba v ATX12VO (O pomeni Oscar) bo ukinitev napetosti +3,3 V, +5 V, -12 V in +5 VSB (stand by) iz napajalnikov. Te bo v prihodnje zagotavljala matična plošča. To je posledica sprememb v dizajnu strojne opreme. Včasih so računalniki v glavnem uporabljali 5-V napajanje, sedaj pa večinoma 12 V. Pred petnajstimi leti je na primer 600-W napajalnik četrtino moči dostavil na 3,3 V in 5 V, sedaj pa manj kot 15...

57 komentarjev

HP pravi: Nič več Rambusa.

X-Bit Labs - Hewlett-Packard, vodilni proizvajalec delovnih postaj je objavil, da bodo prenahali dobavljati in izdelovati delovne postaje za Penitum4 z i850 čipovjem, ki je eno izmed redkih, ki še podpira RDRAM. Namesto teh bodo uvedli več modelov, ki bodo temeljili bodisi na i845 (DDR) bodisi i860 (SDR). Poteza je vsekakor razumljiva, saj je RDRAM predrag in premalo doprinese h končni hitrosti, še posebej v časih dvokanalnega DDR pomnilnika. Omeniti velja še, da je bil trži delež računalnikov z RDRAM pomnilnikom v lanskem novembru 3,4 %. In pada. Več o tem.

0 komentarjev

Iwill P4HT-S

t - break - Na T-Break se je danes pojavil nov test. Tokrat so testirali, da, uganili ste, ponovno matično ploščo. Ogledali so si zapeljivo rdečo Iwill P4HT-S plošo, ki temelji na i845PE čipovju. Plošča ima 5 PCI ter AGP režo, RAID, zvočno kartico ter ostale drobnarije, ki spadajo zraven. Če niste zadovoljni s trenutno matično ploščo, klik!

2 komentarja

Vse o i845PE ter i845GE

AnandTech - Na Anandtechu so spisali članek, ki govori o danes predstavljenih čipsetih podjetja Intel, i845PE ter i845GE z grafično enoto. Članek vam na kratko predstavi osnovne značilnosti in lastnosti vsakega veznega nabora, sledijo testi treh plošč na teh čipovjih (Gigabyte, Asus, Albatron), navijaški potencial ... Članek obsega, reci in piši, petindvajset strani, kar zagotovo priča o njegovi kompleksnosti in širini zajetih stvari. Obvezni klik!



Dodatek: Poleg že omenjenega testa Asuske, so se na internetu pojavili še drugi testi matičnih plošč na tem naboru:

  • Intel 845GEBV2 na i845GE
  • Asus P4GE-V na i845GE
  • Gigabyte GA-8PE667 na i845PE
  • 0 komentarjev

    ECS v svetu grafičnih kartic

    X-Bit Labs - Izgleda, da se ECS ni zadovoljil samo s prvim mestom med proizvajalci matičnih plošč, ampak si hoče zagotoviti čim večji tržni delež tudi na področju grafičnih kartic. Tako je izdal dve grafični kartici, ki bosta namenjeni predvsem low-cost tržišču.
    Prva grafična kartica se imenuje AG305-32 in bazira na čipu SiS305, ki deluje s frekvenco 125 MHz. Opremljena je z 32 MB sinhronega (125 MHz) SDRAM pomnilnika in podpira AGP 4x. Kartica naj bi delovala tudi z i845 in i850 matičnimi ploščami, ki podpirajo 1.5V AGP 2.0, vendar zgolj teoretično, saj gotovo nobeden izmed lastnikov Pentium4 procesorjev ni tako nor, da bi v svojo ploščo vtaknil kartico s takimi zmogljivostmi (SIS-ovi grafični čipi so že od nekdaj "sloveli" po zelo slabi računski moči).
    Druga grafična kartica bo bazirala na bolj modernem SiS315, ki deluje s frekvenco 166 MHz in se lahko kosa s šibkejšimi GeForce 2 MX grafičnimi čipi. Kartica bo opremljena s 64MB sinhronega SDRAM pomnilnika, kot opcijo pa ECS ponuja tudi...

    0 komentarjev

    Ne tega delat!

    X-Bit Labs - Danes je PowerColor izdal nujno opozorilo vsem lastnikom matičnih plošč na i845 in i850 čipovjih. Opozarja, da nikakor in nikoli ter pod nikakršnimi pogoji ne smete tlačiti AGP 2x in nižjih grafičnih kartic v AGP reže teh matičnih plošč. Čipovje ima namreč neko napako, ki dopusti, da pride do kratkega stika na AGP reži zaradi previsoke napetosti (AGP 2x uporablja napetost 3.3V za delovanje, AGP 4x pa le 1.5V). Paziti morate torej vsi lastniki matičnih plošč na i845 in i850 čipovjih, ki imate: NVIDIA Vanta ali Vanta LT, SiS 6326, Savage4 (do revizije 3.0) in Voodoo3 grafičnih kartic. Če ne upoštevate tega opozorila, je velika možnost, da vam bo "skurilo" AGP režo na matični plošči. In ne recite potem, da vas nismo opozorili!

    4 komentarji

    Konec MX 100 grafičnega čipa

    X-Bit Labs - Tako kot drugi, tudi Nvidia ni imuna na neuspehe. Eden izmed njihovih največjih neuspehov je bil čip MX 100. Kot gotovo že veste, je Nvidia svojo MX družino razdelila na 3 dele: MX 400, MX 200 in MX 100. Prvi še vedno predstavlja najbolj zmogljiv del družine, drugi naj bi nadomestil RivaTNT 2 procesorje, tretji pa je bil mišljen kot nadomestilo za Riva TNT 2 M64 in Vanta procesorje. Problem je bil v sami zasnovi čipa, ki je bil namenjen uporabi DDR SDRAM-a z 32 bitnim (suxx ) vodilom na 166MHz, podpiral pa naj bi 8MB ali 16MB le-tega. Čeprav čip krasi zveneče ime MX, pa se proizvajalci grafičnih kartic niso dali pretentati, saj so natančno vedeli, da MX 100 zmogljivostno premaga celo grafično tako zastarel čip, kot je Vanta. Pa tudi drugače se proizvajalcem grafičnih kartic ni zdelo potrebno, da bi celotno proizvodnjo že tako uspešnih low-cost grafičnih čipov (Vanta, TNT2 M64) preusmerili na MX 100. Rezultat vsega tega je bil, da se je Vanta čip vrnil med žive in je še vedno na...

    4 komentarji

    Štirislojne i850 plošče

    X-Bit Labs - Asus, Msi in Gigabyte so se odločili, da bojo izdali samo štirislojne osnovne plošče z i850 čipsetom. Zakaj je to zanimivo? Predvsem zato, ker so prvotno osnovne plošče z i850 čipsetom delane v 6 slojih. S prehodom na 4 sloje se sama izdelava plošč poceni za okoli 10-15%. Mene predvsem zanima, ali bo ta kompenzacija vodila k stabilnosti ali ne, saj morajo s prehodom na 4 sloje narediti neke kompromise pri sami izdelavi. Bomo videli.

    2 komentarja

    Brookdale je zakon

    X-Bit Labs - Spet novice iz Computexa. Ta sejem je še ena od stvari iz mojega Spiska. Saj sem vam že povedal. Tisti spisek na katerega pišem vse kar bi rad imel, pa ne bom.
    Na Computexu so proizvajalci matičnih plošč dobesedno znoreli od veselja. Ta čip naj bi, po mnenju proizvajalcev, bil nekaj zelo privlačnega za kupce in zato tudi za proizvajalce. Brookdale je Intelov čip, ki dopušča uporabo poceni SDRAM pomnilnika s Pentium 4 procesorji. Za primer: Gigabyte bo izdal 7 matičnih plošč na Brookdale čipu. V celotnem času do zdaj je Gigabyte izdal le 4 matične plošče na i850 čipovju.
    Kako se bo SDRAM obnesel v povezav s Pentiumi 4, je veliko vprašanje. P4 je narejen tako, da potrebuje veliko hitrost pomnilnika (RDRAM). Če mu tega ne omogočimo, je le P3 z dodatnimi funkcijami...

    0 komentarjev

    Popravek AGP 2x problema za VIA čipsete

    Slo-Tech - Za to novičko se iskreno zahvaljujem linkerju, saj sem mnenja, da bo pomagala marsikomu. Gre za znan problem z VIA Apollo Pro133/A, KX133, KT133x čipovji in AGPjem. WCPUID programček namreč ne glede na nastavitve v BIOSu javlja, da je vklopljen AGP 2x in zaradi tega je marsikdo že izgubljal živce. Prevladalo je mnenje, da je AGP 4x dejansko vklopljen, le da tega WCPUID ne zna pravilno prebrati. Napaka! WCPUID ima dejansko prav: ne glede na vašo nastavitev v BIOSu bo pri teh čipovjih vedno vklopljen le AGP 2x prenos podatkov. Rešitev leži v preprostih registerskih popravkih. Uporabniki Win9x operacijskih sistemov kliknite sem, za Win2k pa sem. Še opozorilo: zadeve nisem sam preizkusil, tako da previdno!

    6 komentarjev

    Še več žužkov v i850 čipovju

    Tech Web - Po neštetih poročilih o žužku v i850 čipovju, ki otežuje delo s PCI vodilom, je CRN odkril še enega nemarnega žužka. Ta bo prizadel predvsem ljubitelje DVDjev, namreč zvok, ki preko gre iz DVDja preko sistemskega vodila v zvočno kartico rad preskakuje ali pa celo popolnoma ustavi. Intelu se seveda zadeva ne zdi dovolj resna, da bi čipovje poklicali nazaj (v bistvu si tega niti ne smejo privoščiti), za 24. februar pa že obljubljajo novo revizijo čipovja, B4 (trenutna je B1 prime). Me prav zanima, ali bo nova različica odpravila napake.

    1 komentar

    Resnica o napaki v i850 čipovju

    CNet - Pred nekaj dnevi ste lahko brali o še eni odkriti napaki v Intelovem i850 P4 čipovju, ki je onemogočala ali zelo upočasnjevala delo z več monitorji, če je grafična kartica (ali kartici) bila na PCI vodilu. Glede zadeve se v bistvu nihče posebej ne razburja, saj enostavno ni dovolj uporabnikov, ki bi se znašli v taki situaciji (uporaba P4 sistema z PCI grafično kartico na dveh monitorjih), vseeno pa je vredno pomisliti koliko takih majhnih napak se še skriva v čipovju. Zanimivo analizo lahko preberete na CNetu.

    0 komentarjev

    Spet težave z i850 čipovjem

    Tech Web - Hm, tako Intel kot AMD se ubadata z različnimi težavami, ki pestijo njujina najnovejša čipovja. Te dni je ponovno na tapeti Intelovo Pentium4 čipovje, i850. Izvedelo se je namreč, da se sistem pri uporabi dveh monitorjev na PCI kartici zelo upočasni. Težavo so priznali tudi Intelovci in potrdili, da gre za težave s čipovjem, kljub temu pa verjetno ne bo prišlo do kakšne zamenjave defektnih matičnih plošč, saj je število uporabnikov, ki v Pentium4 sisteme tlačijo PCI grafične kartice enostavno zanemarljivo [:)].

    0 komentarjev