»

Tudi GitHub klonil pred ameriškimi sankcijami

vir: Bleeping Computer

vir: TechCrunch
TechCrunch - Trgovinske sankcije ZDA se počasi odslikavajo tudi v kiber svetu, v začetku leta je tako Slack onemogočil delovanje svoje storitve prebivalcem Irana, Kube, Severne Koreje, Sirije in Krima, te dni mu je sledila še razvijalska platforma GitHub. Kot je pojasnil njihov CEO Nat Friedman, so bili v to prisiljeni. Pri tem je poudaril, da so tudi po sprejemu ukrepa še vedno za vse ostali dostopni javni in odprtokodni repozitoriji. A le za osebno komunikacijo in nekomercialno rabo.

GitHubova stran za podporo še pojasnjuje, da so uporabniški računi prebivalcev teh držav pod restrikcijami, kar pomeni, da ne morejo dostopati do storitev zasebnih repozitorijev, enako do plačljivih storitev. Kot je za medije povedal eden od prizadetih uporabnikov, so mu na GitHubu pojasnili, da jim zakonodaja prepoveduje, da bi mu izvozili vsebino...

28 komentarjev

Apple in Salesforce skupaj nad poslovne uporabnike

Slo-Tech - Moči bosta tako združila največji globalni ponudnik programske opreme kot storitev in - ne le največji ponudnik tehnologij za navadne uporabnike - pač pa največje podjetje na svetu, Apple. Slednje je s pomočjo trenda BYOD in vzpostavljanja partnerstev s ponudniki iz sfere velikih podjetij, kot so IBM, SAP in Cisco, zadnja leta uspešno prodrlo tudi v poslovni svet.

Dan pred salesforcovo konferenco Dreamforce sta namreč družbi najavili, da bosta sklenili sodelovanje pri bodočem razvoju poslovnih mobilnih...

0 komentarjev

Kako je na internet ušla izvorna koda iPhona

Slo-Tech - V začetku tedna se je na spletišču s kodo GitHub znašel del izvorne kode Applovega operacijskega sistema iOS iz leta 2016. Ušla je koda za iBoot, kakor se imenuje glavni proces, ki ob zagonu poskrbi, da je nadaljnja koda pred izvajanjem podpisana. GitHub je kodo kmalu odstranil, ker mu je to naročil Apple (in s tem posredno priznal avtentičnost kode), a kar uide na internet, načeloma tam tudi ostane. Apple je sicer hitro začel zatrjevati, da njihova programska oprema ne temelji na skrivanju in da tudi ob izpostavljeni kodi ni nič manj varna, a vseeno je takšna površnost za podjetje, ki toliko pomena pripisuje nadzoru in skrivnostnosti, nenavadna.

Kot kaže, je kodo leta 2016 iz Appla odtujil pripravnik, ki je...

5 komentarjev

Apple odprl kodo svojega programskega jezika Swift

The Verge - Apple je popolnoma odprl svoj novi programski jezik Swift, ki so ga predstavili lani poleti. To pomeni, da so kot odprta koda dostopni prevajalnik, knjižice in razhroščevalnik. Na voljo je pod licenco Apache 2.0, ki dovoljuje tudi komercialno uporabo.

Apple je že lani ob predstavitvi Swifta, ki je namenjen lažjemu pisanju aplikacij za Applovo strojno in programsko opremo, napovedal odprtje kode. Z današnjo potezo so potrdili, da si želijo čim več aplikacij v Swiftu, ki bi tekle tudi na Linuxu, ki je takisto podprt. Microsoft pa je že maja napovedal prevajalnik za Swift, ki bo podpiral Windows. Apple uradno ni izdal prevajalnikov za Windows ali Android, a odprtje kode pomeni, da ju bo skupnost verjetno kmalu napisala sama.
...

17 komentarjev

Analiza jezikov na GitHubu: prvi JavaScript, najbolj zrasla Java, odprta koda čedalje popularnejša

vir: GitHub
GitHub - GitHub je objavil graf relativnega deleža programskih jezikov, v katerih je zapisana koda v njihovem repozitoriju. Od leta 2008 se je z drugega na prvo mesto prebil JavaScript, ki je bil vedno zelo priljubljen, medtem ko je največjo rast beležila Java. Leta 2008 je bila šele sedmi najpriljubljenejši jezik, danes je že na visokem drugem mestu.

Kot ugotavljajo na Wired, to kaže na čedalje večjo priljubljenost odprte kode, za katero je prav GitHub največji repozitorij. Java je bila še pred nekaj leti jezik, v katerem se je razvijala zlasti zaprta koda, a se je to spremenilo. Danes je večina javanske kode odprte. Med javnimi repozitoriji je Java na drugem mestu, med zaprtimi pa šele na sedmem. Razlog za njeno priljubljenost je tudi to, da je glavni jezik za pisanje aplikacij...

19 komentarjev

Velik hekerski napad na GitHub domnevno iz Kitajske

GitHub - Priljubljeni spletni repozitorij za deljenje kode GitHub je bil danes žrtev največjega koordiniranega DDoS-napada v zgodovini. Napad, ki se je v okrnjeni obliki začel že v četrtek, naj bi izviral Kitajske, kar pa tamkajšnje oblasti najstrožje zanikajo. Spletna stran je trenutno dosegljiva, čeprav so dostopni časi včasih nekoliko daljši.

GitHub poroča, da se napad stopnjuje in da napadalci nadgrajujejo svoje tehnike in povzročajo nove težave. Strežniki sicer niso počepnili, so pa bili nekajkrat blizu temu, da bi bila stran nedostopna. O motivih za napad javno ne želijo govoriti, neuradno pa se v medijih omenjajo orodja za obiskovanje cenzuriranih strani, ki gredo v nos kitajskim oblastem. Repozitorij GitHub namreč uporabljajo številni razvijalci programov,...

6 komentarjev

Vdor v Uber odnesel podatke 50.000 voznikov

The Register - Uber je sporočil, da je neznani napadalec 13. maja lani pridobil dostop do dela njihovih baz, iz katerih je odnesel osebne podatke 50.000 Uberjevih voznikov, ter potencialno tudi dele izvorne kode in zasebni ključ. Heker je zbrano takoj objavil na Githubu.

Vdor so v Uberju ugotovili 17. septembra lani, ko so spremenili način za dostop do baze podatkov. Čeprav prizadeti vozniki, katerih imena in številke registrskih tablic so bile odtujene, za zdaj niso prijavili nobenih zlorab, so jim vseeno plačali enoletno varovanje pred krajo identitete.

Ker je heker podatke objavil na GitHubu in ker Uber pozna njegov IP-naslov, so se odločili pridobiti podatke kar od GitHuba. Ker jim ta ni želel posredovati podatkov o uporabnikih,...

8 komentarjev

Microsoft odprl kodo .NET

Microsoft - Microsoft nadaljuje odpiranje kode platforme .NET, ki so ga začeli aprila. Najavili so, da bo celotni strežniški del kode za .NET, vključno s prevajalnikom (compiler) in izvajalnikom (runtime) ter glavnimi knjižicami, prosto dostopen pod licenco MIT. Objavili ga bodo kar na GitHubu. Poudarili so zavezanost prenosljivosti platforme, zato bodo poskrbeli, da bodo aplikacije .NET tekle tudi na Linuxu in Mac OS X. Microsoftov podpredsednik S. Somasegar pojasnjuje, da gre za ogromno spremembo, ki je zorela več let. Tu mu moramo pritrditi, hkrati pa dodati, da je za to posredno odgovoren tudi novi izvršni direktor Satya Nadella, saj se pod Gatesom ali Ballmerjem kaj takšnega praktično ne bi moglo zgoditi

To še ne pomeni, da bo...

36 komentarjev

GitHub prvi po priljubljenosti

Na GitHubu prednjačijo ruby, python in javascript, na SourceFourge C++ projekti za *NIX okolja, na Google Code javanski projekti, CodePlex pa je domovanje .net tehnologij.

vir: Heise
Heise - Analitski hiši Red Monk [1] in Black Duck Software sta objavili zanimivo analizo o popularnosti štirih vodilnih storitev za vodenje programske kode - Github, Google Code, SourceFourge in CodePlex. Github naj bi tako skočil s tretjega mesta na prvo in presegel popularnost tako Sourceforge-a kot Google Code, medtem ko Microsoftov CodePlex ostaja omejen na .net razvijalce.

Kot kriterij so uporabili število commitov v prvih petih mesecih leta. Github jih je edini imel čez milijon, SF sledi z dobrih šeststo tisoč, GC pa je tretji s slabih tristo tisoč. CodePlex se še trudi preseči 50 tisoč. Število commitov sicer ni nujno indikator uporabe, saj uporabniki določenih jezikov, posebej na GitHubu domačega Ruby-ja, zelo verjamejo v commit early, commit often metodologijo. Njihovi commiti praviloma vsebujejo manjše in manj razdelane kose...

8 komentarjev

Razbijanje PS3 se nadaljuje

Slo-Tech - Pisali smo, da je PS3 razbit in da se Sony na vse kriplje trudi preprečiti prodajo orodja za odklepanje PS3. To je spletno skupnost vzpodbudilo k še odločnejšemu odklepanju PS3 in na spletu se je že našel odprtokodni klon orodja za odklep PS3. Uporabniki sedaj potrebujejo le poceni mikrokrmilnik iz Atmela za 40 dolarjev in Atmelovo kodo z GitHuba ter manjši popravek za usposobitev predvajanja varnostnih kopij, da je njihova konzola odklenjena.

Tako se je na spletu znašla cela vrsta odklepov PS3, dnevno pa nastajajo novi prenosi na novo strojno opremo, ki jo lahko prek USB priključimo na PS3. Na Slashdotu pa zlobno dodajajo, da manjka le še prenos na kakšno napravo z Linuxom, s katero bi ironično odklenili PS3 po odstranitvi možnosti...

42 komentarjev