»

Facebook, Google in Twitter zaradi cenzure grozijo z odhodom iz Pakistana

Pakistanski premier Imran Khan

Slo-Tech - Prizadevanja držav, da bi obrzdale svobodo do izražanja in čim bolj cenzurirale internet, niso nič novega. Tehnološki velikani proti temu protestirajo, a le malokrat sprejmejo drastične ukrepe. Zato je zanimiv oster odziv, ki so ga Facebook, Google in Twitter pripravili na novo pakistansko zakonodajo. Podjetja so de facto zagrozila z odhodom iz države, s čimer bi bili prebivalci prikrajšani za najpriljubljenejše spletne storitve.

Ta mesec je v Pakistanu začel veljati nov zakon, ki uvaja stroge ukrepe na internetu z namenom zaščite prebivalstva pred škodo, ki jim je lahko povzročena na internetu. Ponudniki storitev na družbenih omrežjih morajo v 24 urah po zahtevi, ki jo izda posebna novoustanovljena vladna služba, odstraniti prijavljene vsebine. Prepovedano je prenašanje v živo (streaming), če oblasti vnaprej vsebino označijo kot neprimerno. Poleg tega morajo podjetja v Pakistanu odpreti lokalne podružnice, predvsem pa zagotoviti, da bodo vsi podatki shranjeni lokalno na...

7 komentarjev

Pakistan prepovedal uporabo BlackBerryjevih storitev

Slo-Tech - Pakistan je naslednja država, v kateri so prepovedali uporabo BES (BlackBerry Enterprise Services), ki uporabnikom omogoča komuniciranje v šifrirani obliki. Pakistanska vlada je odredila, da morajo vsi operaterji do 30. novembra blokirati dostop do BES, medtem ko naj bi BlackBerry Internet Services ostal dostopen. Prejem odredbe o ukinitvi dostopa so neuradno potrdili pri dveh izmed petih pakistanskih operaterjev, pridobil pa jo je tudi Wall Street Journal. Telenor Pakistan je tudi uradno potrdil zahtevo. V njej vlada ukinitev utemeljuje z varnostnimi pomisleki za varnostno agencijo.

BES sodi med najvarnejše BlackBerryjeve storitve in omogoča varno komunikacijo, ki ji je praktično nemogoče prisluškovati. V Pakistanu ima nekaj tisoč uporabnikov, gre zlasti za...

8 komentarjev

Lenovo bi kupil BlackBerry

The Wall Street Journal - Kitajski Lenovo bo najverjetnejši kupec obubožanega kanadskega BlackBerryja, piše Wall Street Journal. Prevzemna namera je za zdaj še neuradna in je nobeno podjetje noče komentirati. Četudi se bo udejanjila, bodo morali pred končnim prevzemom svoje soglasje dati še varuhi konkurence v Kanadi, ZDA, Evropi in na Kitajskem. Ker je posel dražji od 331 milijonov dolarjev, mora dati Kanada še posebno dovoljenje za prodajo.

Lenovo je zgolj eno bolj znanih imen iz množice kitajskih podjetij, ki si želijo postati pomembni igralci tudi na Zahodu in si bodo vstopnico tja kar kupili. Pred devetimi leti je Lenovo kupil del IBM za osebne računalnike, letos so odkupili še strežniški del. Lenovo v ZDA

11 komentarjev

BlackBerry brez kupca, a z novim direktorjem

The Wall Street Journal - Konec septembra je lastnike in uporabnike BlackBerryja razveselila novica, da bo podjetje za pet milijard dolarjev dobilo novega lastnika. Fairfax Financial Holdings (FFH), že sedaj največji lastnik podjetja, je naj bi bil pripravljen odkupiti podjetje za devet dolarjev po delnici. Kmalu je postalo jasno, da je prevzem daleč od gotovega, saj FFH ni oddal zavezujoče ponudbe, BlackBerry pa čedalje bolj tone v rdečem. Govorilo se je tudi o težavah z zbiranjem denarja, a FFH to zanika. V zadnjem četrtletju so pridelali skoraj milijardo dolarjev čiste izgube. Sedaj je jasno, da prodaje ne bo.

BlackBerry bo dobil milijardo dolarjev težko likvidno injekcijo od FFH in nekaterih drugih...

4 komentarji

BBX bo BlackBerry 10

The New York Times - Kanadski proizvajalec blackberryjev, ki ima v zadnjem času precej težav s prodajo svojih tabličnih računalnikov PlayBook, je pred dvema meseca najavil prihajajoči mobilni operacijski sistem, ki naj bi se imenoval BBX. Vanj polagajo vse upe, saj bo celovito pokrival ves spekter RIM-ovih naprav, od pametnih telefonov do tabličnih računalnikov.

Pridobili so ga z nakupom podjetja QNX, katerega kader so pridružili razvojni ekipi BlackBerryjevega operacijskega sistema. Tako je evolucija BlackBerry OS 7 postal BBX, ki je skovanka iz imen QNX in BlackBerry.

BBX bo še vedno izšel po načrtih in s predvidenimi funkcijami, a se bo imenoval drugače. RIM je namreč v torek prejel začasno odredbo sodišča...

13 komentarjev

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

BlackBerry Bold

vir: CNet
CNet - RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre...

9 komentarjev

Indijska vlada bo morda kmalu imela kopije BlackBerry šifrirnih ključev

Schneier.com - Kot poroča Indiatimes, se je kanadsko podjetje Research In Motion na "prigovarjanje" indijske vlade odločilo, da bo indijski vladi izročilo kopije šifrirnih ključev s katerimi komunicirajo BlackBerry naprave.

BlackBerry naprave za komunikacijo med napravo in BlackBerry strežnikom uporabljajo 256-bitno AES šifriranje, močno šifrianje pa indijski vladi seveda ni preveč všeč. Zato so od podjetja zahtevali uporabo le 40-bitnega šifriranja ali pa kopije šifrirnih ključev. V nasprotnem primeru - so zagrozili - pa bodo prepovedali uporabo BlackBerry naprav v Indiji.

Po podatkih Indiatimes naj bi predstavniki podjetja Research In Motion v začetku maja letos indijski vladi pod vplivom "prepričljivih argumentov" (Indija predstavlja enega najobetavnejših trgov za BlackBerry) obljubili dostop do e-pošte, ki se pretaka preko BlackBerry naprav za vse njihove individualne (ne-poslovne) uporabnike.

Nagradno vprašanje: je indijska vlada prva, ki je prišla na idejo prepričevanja podkrepljenega s...

18 komentarjev