»

EU Applu izrekla 1,8-milijardno globo

Slo-Tech - Evropska komisija je danes ugotovila, da je Apple izkoriščal prevladujoč položaj na trgu aplikacij za pretočno poslušanje glasbe, ki si ga je zagotovil z obvladovanjem App Stora na platformi iOS za iPad in iPhone. Komisija je zato podjetju izrekla 1,8 milijarde evrov visoko globo. Preiskava se je začela junija 2020, aprila 2021 je Apple prejel uradno izjavo o nasprotovanju, februarja 2023 pa jo je Komisija posodobila.

Apple se je na globo odzval presenečen. Trdi, da Komisija ni odkrila nobenih dokazov, da so škodovali potrošnikom, in da je ignorirala resničnost, ki kaže na živahen in dobro delujoč sistem. Ob tem se je Apple obregnil ob švedski Spotify, ki mu očita nenehno komuniciranje s Komisijo. Apple je v nenavadno ostrem in užaljenem sporočilu za javnost napadel Spotify, ki ima v Evropi 56-odstotni tržni delež, Applu pa da ne plačuje ničesar. To drži, ker Spotifyjeve naročnine ni možno skleniti v aplikaciji, temveč je treba na spletno stran, kjer Apple ne more pobirati...

10 komentarjev

FTC: Amazon zavajal v naročnino na Prime, oteževal izpis

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) je vložila še tretjo tožbo zoper Amazon v zadnjih tednih. To pot podjetju očitajo zavajanje potrošnikov pri ponujanju naročnine na premium storitev Prime ter namerno oteževanje odjave. Amazon vse očitke zanika in trdi, da je veliko število naročnikov dokaz, da je storitev med uporabniki res priljubljena.

To morda res drži, a FTC Amazonu ne očita velikega števila uporabnikov, temveč uporabniški vmesnik. Ta deluje tako, da pri nakupih na Amazonu uporabniku sugerira, da je naročnina na Prime domala nujna. Seveda je možno nakup izpeljati do konca tudi brez naročnine na Prime, a ga stran resnično mnogokrat ponudi. Druga težava pa je odjavljanje od storitve, ki je mogoče, a je namenoma zapleteno in vsebuje več korakov, kot bi bilo potrebno. Na tak način Amazon stranke zavajajoče ohranja v naročniškem razmerju, trdi FTC.

Amazon meni, da je več 200 milijonov naročnikov na Primer najlepši dokaz, da je storitev koristna. Nudi hitrejšo dostavo naročenih...

8 komentarjev

Razširitev postopka Evropske komisije zoper Apple zaradi krnitve konkurence

Reuters - Evropska komisija je že lani ugotovila, da Apple zelo verjetno krši pravila konkurenčnosti pri upravljanju svojega App Stora, kjer nepošteno izriva konkurenco na trgu pretočnih storitev za glasbo. Komisija bo po neuradnih podatkih Reutersa še razširila očitke in preiskavo zoper Apple, kar kaže na odkritje dodatnih ali resnejših nepravilnosti v preliminarni preiskavi.

Primer, ki ga je pred tremi leti sprožil Spotify, se vrti okrog provizij in omejevanja alternativnih načinov nakupa naročnin. Apple je tedaj vsem ponudnikom aplikacij v App Storu obračunaval 30-odstotno provizijo na vse nakupe, tudi nadaljnje nakupe v aplikaciji, hkrati pa Spotify na primer ni smel nuditi nižje naročnine kot v App Storu na svoji spletni strani (kjer provizije ni). Dodatne argumente je priskrbelo dejstvo, da na primer Uberju in podobnih teh provizij ni bilo treba plačevati, pa čeprav so se plačila izvajala neposredno v aplikaciji, ki je bila naložena z App Stora. Apple je seveda navedbe Spotifya in...

5 komentarjev

Rusija z 10 milijoni evrov kaznovala Apple

vir: FAS

vir: Reuters
Reuters - Ruski zvezni protimonopolni urad (FAS)je zaradi domnevne zlorabe položaja na trgu mobilnih aplikacij izrekel Applu kazen v višini 906 milijonov rubljev, ker je nekaj več kot deset milijonov evrov. Podjetje naj bi z različnimi potezami preferiralo svoje lastne izdelke in na drugi strani oviralo distribucijo tistih od konkurenčnih ponudnikov. Postopek je leta 2019 sprožila ruska družba Kaspersky, potem, ko jim je Apple blokiral nadgradnjo aplikacije za starševski nadzor Safe Kids v trenutku, ko so pri Applu izdali Screen Time, lasten izdelek s tega področja.

Predstavniki Appla so obtožbe že zavrnili in napovedali, da se bodo na odločitev pritožili. Pojasnili so, da so v zadnjih dveh letih v svojem App Storu prepovedali že večje število tovrstnih aplikacij, ki so z invazivno tehnologijo nadzora predstavljale grožnjo varnosti in zasebnosti uporabnikov. Kaspersky ima po njihovih besedah trenutno v App Storu 13 aplikacij, Apple pa je v povezavi z njimi odobril že stotine nadgradenj.

...

8 komentarjev

Applu se v EU obeta preiskava zaradi pritožbe Spotifyja

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa se v EU Applu obeta nova preiskava, ki jo bo Komisija sprožila po pritožbi, ki jo je Spotify vložil predlani. Švedsko podjetje Applu očita, da v svojem App Storu nedopustno omejuje konkurenco, saj pobira 30-odstotno provizijo na vse nakupe. Sem sodi tudi nakup naročnine na Spotify, medtem ko so nekateri ponudniki (denimo Uber) te provizije oproščeni. Zato je Spotify s kampanjo skušal prepričati ljudi, naj naročnino raje vplačajo direktno na Spotifyjevi strani, na kar je Apple odgovoril s postavljanjem tihih omejitev aplikaciji. Apple je zanikal kakršnekoli nepoštene prakse in odvrnil, da si Spotify želi obravnave, ki je na voljo le brezplačnim aplikacijam.

Evropska komisija pa meni, da je v pritožbi vsaj zrno soli, zato se pripravlja na preiskavo. Do poletja naj bi Applu poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na kar se Apple lahko odzove. Komisije bo potem ocenila, ali se bo primer nadaljeval z uradno preiskavo. Uradne potrditve dogajanja iz Bruslja še ni....

2 komentarja

Spotify s pritožbo Evropski komisiji nad "Apple tax"

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Švedski ponudnik pretočne glasbe je pri Evropski komisiji (EK) vložil pritožbo proti Applu, ker naj bi podjetje omejevalo izbiro in konkurenco v svojem App Storu, predvsem z dajanjem prednosti svoji storitvi za pretakanje glasbe pred ostalimi ponudniki ter da je podjetje vzpostavilo sistem, v katerem je obenem igralec in razsodnik.

Apple namreč namreč pobira 30 % provizijo od vsega, kar se proda v App Storu, seveda tudi za prehod iz brezplačnega na plačljivi Spotify. Take provizije na vse transakcije pa nekaterim družbam, med njimi sta denimo Uber in Deliveroo, ni potrebno plačevati. Predstavniki Spotifya v tožbi zatrjujejo, da so bili zaradi nepravičnega davka prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala...

27 komentarjev

Cesarjeva nova oblačila ali zakaj se Apple brani glasbenih milijonov Androida

vir: The Verge
The Verge - Skoraj sedem mesecev po nadgradnji Apple Music za iOS 10 so novo različico aplikacije dočakali še Android uporabniki. Različica 2.0 prinaša uporabnikom dostop do besedil skladb , bolj intuitivno navigiranje znotraj aplikacije in reorganizacijo vsebine v štiri sekcije – Library, For You, Browse in Radio.


Apple music za Android (vsaj v javnosti) ni Applova prioriteta, čeprav si uradno želijo konkurirati svojim rivalom, kot sta Spotify in Pandora. Nova verzija Android aplikacije je namreč le kopija iOS različice aplikacije, ki je bila izdana za iOS 10 lansko leto.

Nadgradnja tako prinesla rešitve za enega najbolj sitnih problemov. Dolgotrajno vpisovanjem v aplikacijo . Na določenih napravah je aplikacija od uporabnikov...

6 komentarjev

Apple bo preverjal in tudi brisal stare aplikacije

vir: Apple
Apple - Apple je uvedel največjo spremembo pogojev uporabe App Stora doslej, ki po novem vključuje preverjanje delovanja in posodobljenosti starih aplikacij. Doslej je namreč veljalo, da je v App Store sorazmerno težko priti (čeprav so tudi skozi Applov rigorozen postopek preverjanja kdaj že uspeli vtihotapiti zlonamerno kodo), ko pa je aplikacij enkrat sprejeta, tam tudi ostane. Odslej to ne bo več tako samoumevno.

Applov iOS se posodablja in ustrezno se morajo modernizirati tudi aplikacije, saj nekatere prazgodovinske ne delujejo več pravilno. Apple bo zato sredi...

3 komentarji

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

vir: Reuters
Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preverjati, kakšen je vpliv Applove politike 30-odstotne marže na vse nakupe prek njihove platforme App Store na storitve za streaming glasbe, zdaj ko je tudi Apple predstavil Apple Music. Kot so za Reuters potrdili trije neodvisni viri, gre za prvo stopnjo pregleda, ki se kasneje lahko razvije v uradno preiskavo ali pa ne.

Glavni problem je 30 odstotkov, ki jih Apple...

22 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev

Slo-Tech - Applova spletna trgovina App Store je spremenila način prodaje in distribucije aplikacij (pa tudi drugih digitalnih dobrin, denimo e-knjig, zaradi česar so se zapletli v vojno z Amazonom in dolgotrajne sodne postopke), saj še nikoli ni bilo tako enostavno doseči večmilijonskih trgov. Apple ima od tega kar precej, saj od vsake transakcije vzamejo 30 odstotkov provizije, medtem ko dobi avtor preostanek. Lani se je prek App Stora pretočilo 15 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina.

To pomeni, da so razvijalci lani pobrali približno 10 milijard dolarjev, v vsem obstoju App Stora od leta 2008 pa 25 milijard dolarjev. Številke rastejo, saj se je lani prodaja prek App Stora povečala za 50 odstotkov, najbolj uspešen dan pa je bil prav 1. januar 2015. V prvem...

128 komentarjev

Apple omilil pogoje uporabe za pisce naročniških aplikacij

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Ars Technica - Ko je Apple februarja ponudil API z možnostjo plačevanja in naročanja znotraj aplikacij v App Store, kar je uporabno za vsebine, ki se morajo periodično osveževati, kot so recimo digitalni časniki, so to storili zelo samosvoje. Razvijalci aplikacij so morali obvezno v aplikacijo integrirati gumb za naročilo iz same aplikacije, če je kje na spletu obstajala tudi druga možnost nakupa naročnine, pa so morali zagotoviti, da je bila ponudba v sami aplikaciji, ki je šla prek App Stora, vsaj enako poceni. Apple je s tem pridobil 30 odstotkov provizije od vseh prodanih naročnin, hkrati pa razvijalci niso dobili podatkov o strankah (kontaktni in profilni podatki). Sedaj so pogoje uporabe omilili.

Kot so prvi ugotovili pedantni Nemci, lahko razvijalci...

5 komentarjev

Varuhi konkurence preučujejo Apple

The Wall Street Journal - Ameriške in evropske protimonopolne inštitucije so začele preliminarne postopke v zvezi z novo Applovo storitvijo naročnin za medijske vsebine prek iTunes. Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) sta v prvi fazi preučevanja primera, na koncu katere se bosta odločili, ali bosta sprožili protimonopolne postopke zoper Apple ali ne. Evropska komisija za zdaj "skrbno spremlja situacijo".

Pravosodno ministrstvo in FTC preučujeta, ali Apple s tem, ko je vtaknil vsa medijska podjetja v...

1 komentar

Apple ponuja naročnine na časnike prek App Stora

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Guardian - Po vzoru elektronskega časnika The Daily za iPad je Apple ponudil storitev naročanja časnikov prek App Stora za vse svoje naprave in za vse založnike. Nova storitev založnikom omogoča nastavitev cene in obdobja veljavnosti za ponavljajoča plačila (naročnine). S tem so olajšali njihovo delo, saj so morali doslej vsak izdelek prodajati ločeno. Spremembo je prinesel The Daily.

Apple pobere 30 odstotkov naročnine, preostanek pa dobi založnik. Če pa založnik novega naročnika pridobi izven Applove App Store (recimo na svoji strani), Apple ne prejme ničesar. Edina zahteva je, da založniki ponudijo vsaj tako ugodne ponudbe kakor izven App Stora tudi v njem in da neposredno iz aplikacije ne podajajo povezav na svojo stran. Logično, saj tako lahko...

0 komentarjev