»

EU ustanavlja svojo kibervojsko?

Raimundas Karoblis, predlagatelj kibervojske EU

vir: The Register
The Register - Litva je ta teden predlagala, da EU ustanovi svoje akcijske sile za informacijsko varnost, že dan zatem jo je podprla šesterica držav članic in ministri Sveta za zunanjo politiko so v Luksemburgu o tem že podpisali pismo o nameri. Litvi so se že pridružile Hrvaška, Estonija, Francija, Finska, Nizozemska, Španija in Romunija. Belgija, Grčija, Nemčija in Slovenija, so za zdaj opazovalke. Do konca leta naj bi se pobudi pridružilo še nekaj držav.

V prvi fazi naj bi zgolj proučili tehnične, pravne in finančne vidike delovanja takih sil, v drugi pa naj bi že pričeli z medsebojnim sodelovanjem pri urjenju osebja.

Kot je pojasnil litovski obrambni minister Raimundas Karoblis, je ustanovitev...

48 komentarjev

Podelili največje nagrade v znanosti

Slo-Tech - Nobelove nagrade so resda najuglednejše in prinašajo zajeten kupček denarja, a niso najdonosnejše nagrade za dosežke v znanosti. To so od leta 2012 nagrade za preboje v znanosti, ki jih sponzorirajo ustanovitelji Facebooka, Googla, Alibabe in 23andMe, prejemnika pa izbirajo prejemniki iz minulih let. Zamislil si jih je ruski milijarder in vlagatelj Yuri Milner, znan kot ustanovitelj Mail.ru, ki je k projektu pritegnil tudi druge premožne vizionarje. Včeraj so nagrade podelili že petič.

Nagrade za preboje v znanosti o življenju, bazični fiziki in matematiki so vredne tri milijone dolarjev, nagrade za mlade raziskovalce 100.000 dolarjev, posebna nagrada za najboljši dijaški video o nekem znanstvenem konceptu pa 250.000 dolarjev (glej spodaj)....

17 komentarjev

Slovencema četrta nagrada na Intel ISEF-u

Slo-Tech - Potem ko je bila lani Slovenija na največjem svetovnem tekmovanju znanstvenih projektov in raziskovalnih nalog za srednješolce Intel ISEF zgolj opazovalka z manjšo delegacijo, sta tja letos prvikrat potovala slovenska predstavnika. Miha Gulič z II. gimnazije Maribor in Klemen Ducman s Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor sta s projektom High Frequency Resonant Transformer pod mentorstvom Marka Jagodiča osvojila četrto nagrado v kategoriji fizika in astronomija ter prejela tudi denarno nagrado v višini 500 dolarjev.

Intel ISEF je največje tovrstno tekmovanje na svetu, kamor se je letos uvrstilo več kot 1700 tekmovalcev iz več kot 75 držav oziroma regij. Tja so potovali najbolje...

24 komentarjev

Kemiki dvakrat bronasti

Slo-Tech - Letošnjo bero medalj z mednarodnih olimpijad iz znanj dopolnjujejo kemiki, ki so se vrnili s 46. mednarodne kemijske olimpijade v Hanoju. Odrezali so se v letošnjem slogu, in sicer so kot vsi ostali (razen lingvistov) osvojili dve bronasti medalji. Ti sta osvojila Bruno Marinič (II. gimnazija Maribor, 149. mesto) in Nejc Kejžar (I. gimnazija v Celju, 166. mesto). Pohvalo je prejel Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad). Četrti tekmovalec je bil Andraž Oštrek (Gimnazija Kranj). S tem so nekoliko zaostali za rezultati prejšnjih let, ko so slovenski tekmovalci posegli po srebru.

V Vietnamu je tekmovalo skoraj tristo tekmovalcev iz 75 držav. Prvo mesto je osvojil singapurski tekmovalec, med najboljšimi pa najdemo še domačine...

2 komentarja

Intel podelil nagrade za najboljše dijaške raziskovalne projekte - ISEF 2014

Veliki zmagovalci ISEF-a 2014

Slo-Tech - V Los Angelesu se je končal letošnji ISEF (international science and engineering fair), kjer so podelili nagrade najboljšim raziskovalnim projektom, ki so jih prijavili in izvedli dijaki srednjih šol iz vsega sveta. Gre za vsakoletno enotedensko srečanje dijaških raziskovalnih projektov (tako imenovan science fair), kamor se uvrstijo najboljši z državnih, regionalnih in lokalnih tekmovanj po svetu.

Tovrstna tekmovanja so zlasti v ZDA izjemno priljubljena, ISEF pa je največje in najuglednejše, a še zdaleč ne edino. ISEF ima že spoštovanja vredno tradicijo, saj tekmovanje poteka od leta 1950 pod okriljem Society for Science & the Public. Zadnjih dvajset let je glavni sponzor tekmovanja Intel.

To še zdaleč ne pomeni, da so raziskovalni projekti omejeni na inženirstvo ali...

4 komentarji

Srebro in bron za Slovenijo na evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - V Atenah se je zaključila vsakoletna Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri je Slovenija osvojila srebro in bron. Čeprav smo po žlahtnosti kovin nekoliko zaostali za lanskim dosežkom (dvakrat srebro), predstavlja tokratno srebro najboljšo uvrstitev v zgodovini, ki ga je do zlata ločila le malenkost.

Sezono olimpijad v znanju za srednješolce že nekaj let tradicionalno začenja Evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), ki je namenjena dijakom 1. in 2. letnikov srednjih šol. Kot poudarjamo vsako leto, se od ostalih velikih olimpijad razlikuje v treh izjemno pomembnih točkah in več manjših podrobnostih. Bistvene razlike so poudarek na skupinskem delu, saj tekmujejo po dve ekipi s tremi...

5 komentarjev

Slovenija druga na Microsoftovem tekmovanju v računalništvu

Microsoft - Včeraj se je v Sankt Petersburgu končal 11. Microsoftov Imagine Cup, ki predstavlja tekmovanje za študentske ekipe v računalništvu. Na njem sta sodelovali tudi dve slovenski ekipi, ki sta dosegli lepe uspehe. Ekipa DORA (Doctor's Operational Research Assistant), v kateri so sodelovali Kristjan Košič, Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb in Zedin Salkanović z mariborske FERI ter Matej Vogrinčič iz UKC Maribor, je v kategoriji Inovacije osvojila odlično drugo mesto. Razvili so projekt, ki naj bi pomagal izboljšati učinkovitost operacij v bolnišnicah. Njihov sistem kirurgu omogoča, da med operacijo račualnik krmili z glasovni ukazi in s kretnjami in tako pridobi informacije o bolniku, ne da bi se onesterilil. S tem dosežkom so izboljšali uspeh iz leta 2005, ko so...

15 komentarjev

Štirikrat bron za Slovenijo na mednarodni kemijski olimpijadi

Z leve: Darko Dolenc, Maja Petek, Nejc Petek, Tilen Potisk, Katarina Čermelj in Andrej Godec

Slo-Tech - Slovenska reprezentanca se s 43. mednarodne kemijske olimpijade, ki je od 10. do 18. julija potekala v Ankari v Turčiji, vrača s štirimi bronastimi medaljami, kar je drugi najboljši rezultat Slovenije v zgodovini. V konkurenci 273 tekmovalcev iz 72 držav so Slovenijo zastopali Maja Petek (II. gimnazija Maribor, mentorica Zdenka Keuc), Nejc Petek (Gimnazija Litija, mentorica Jasmina Rome Rodič), Katarina Čermelj (Gimnazija Bežigrad, mentorica Tončka Požek Novak) in Tilen Potisk (Gimnazija Škofja Loka, mentor Janez Šušteršič). Mentorja celotne ekipe sta Darko Dolenc in Andrej Godec s FKKT UL. Vsi štirje tekmovalci so osvojili bronasto medaljo, saj so zbrali med 64 in 70 odstotki točk.

...

7 komentarjev