» »

Intel podelil nagrade za najboljše dijaške raziskovalne projekte - ISEF 2014

Intel podelil nagrade za najboljše dijaške raziskovalne projekte - ISEF 2014

Veliki zmagovalci ISEF-a 2014

To ni letalska nesreča, ampak kulisa za snemanje v Universal Studios

V veliki hali so nepregledne vrste predstavljenih tekmovalnih projektov.

Primer predstavitve projekta.

Slo-Tech - V Los Angelesu se je končal letošnji ISEF (international science and engineering fair), kjer so podelili nagrade najboljšim raziskovalnim projektom, ki so jih prijavili in izvedli dijaki srednjih šol iz vsega sveta. Gre za vsakoletno enotedensko srečanje dijaških raziskovalnih projektov (tako imenovan science fair), kamor se uvrstijo najboljši z državnih, regionalnih in lokalnih tekmovanj po svetu.

Tovrstna tekmovanja so zlasti v ZDA izjemno priljubljena, ISEF pa je največje in najuglednejše, a še zdaleč ne edino. ISEF ima že spoštovanja vredno tradicijo, saj tekmovanje poteka od leta 1950 pod okriljem Society for Science & the Public. Zadnjih dvajset let je glavni sponzor tekmovanja Intel.

To še zdaleč ne pomeni, da so raziskovalni projekti omejeni na inženirstvo ali celo zgolj računalništvo. Vseh kategorij na ISEF je sedemnajst in segajo od družboslovnih ved prek medicine in biokemije do inženirstva, fizike in matematike. Letos se je na ISEF uvrstilo 1800 finalistov, ki so dosegli najvišje uvrstitve na tekmovanjih nižje ravni, ki služijo kot kvalifikacije (ISEF feeder fairs). Trenutno je 352 ameriških kvalifikacijskih turnirjev in 110 v ostalih državah, ki so geografsko razmejeni.

Na ISEF podelijo kopico nagrad, ki segajo od 500 dolarjev za četrto nagrado (ki jo prejme več sto projektov) do glavne nagrade, ki je štipendija v višini 75.000 dolarjev. Vmes razdelijo še vrsto izletov v raziskovalne ustanove, na podelitev Nobelovih nagrad v Stockholm, štipendije, plačane izmenjave itd. Nagradni sklad znaša kar štiri milijone dolarjev. Skupno prejme eno vrsto nagrade skoraj 25 odstotkov finalistov. To ni presenetljivo, saj po celem svetu na lokalnih tekmovanjih tekmuje več kot sedem milijonov udeležencev, izmed katerih jih je potem 1800 najboljših pripotovalo v Los Angeles na ISEF.

Letošnji veliki zmagovalec, ki je prejel Moorovo nagrado (poimenovano po Intelovem soustanovitelju), je 15-letni Nathan Han z bostonske srednje šole za delo Značilne škodljive mutacije v genih, ki zavirajo rast tumorjev (Characteristics of Deleterious Mutations in Tumor Suppressor Genes). Drugo nagrado v hierarhiji sta dobila projekta iz Singapurja (nov elektrodni material za nekatere vrste baterij) in Nemčije (aplikacija za pametne telefone za poučevanje matematike). Nagrade podeljujejo za najrazličnejše projekte, od zelo aplikativnih do povsem bazičnih, vsem pa je skupna originalna ideja (kar je po pričevanjih udeležencev najtežji del), dobra izvedba in prvovrstna predstavitev rezultatov. Daleč največ nagrad roma v ZDA, Azijo, Nemčijo in nekatere države vzhodne Evrope.

ISEF je ogromen projekt, kjer se vsako leto poleg tekmovalcev srečajo tudi mentorji, učitelji, predstavniki organizatorjev in usmerjevalci izobraževalnih politik v državah. Organizirane so različne aktivnosti, od dijaškega tekmovalnega dela, do delavnic, predavanj in posvetov za strokovni del občinstva. Intel še zlasti promovira formalno in neformalno druženje, kjer poteka izmenjava ideja, izkušenj in dobrih praks.

Slovenskih tekmovalcev na ISEF še ni bilo, ker nimamo organiziranega vstopnega tekmovanja. V ta namen je letos na ISEF potovala slovenska manjša delegacija, ki je preverila, kako bi v Sloveniji prilagodili obstoječa tekmovanja, da bi jih bilo mogoče registrirati kot pridružene ISEF-u, da bi lahko v prihodnjih letih slovenski srednješolci potovali v ZDA in se pomerili na ISEF-u.

Tovrstna tekmovanja so še najbolj podobna slovenskim tekmovanjem z raziskovalnimi nalogami. Tekmovalci si izberejo realen problem, ki ga raziščejo in rešijo. Pri tem ne gre le za pregled literature in teoretično delo, ampak raziskovalno delo v laboratorijih. Pristop je seveda odvisen od kategorije (metode v matematiki, ekologiji in robotiki so pač popolnoma različne), a v osnovi gre za originalna dela. Ta morajo potem tekmovalci predstaviti v obliki manjše stojnice (poster, dnevnik, modeli, vizualizacija) in zagovora pred sodniki. Slovenija načrtuje, da bo najkasneje do leta 2016 vpeljala državno tekmovanje, ki bo vstopnica za ISEF. Prihodnje leto bo ISEF potekal v Phoenixu, leta 2016 pa v Pittsburghu.


4 komentarji

pegasus ::

Bo slo delegacija kje predstavila svoje ugotovitve?

Tarzan ::

Na sliki kulise poškodbe na avtu že vse zarustane, ampak luč pa še vedno gori. Jedrski reaktor?

_pobesneli_ ::

Kolikor jaz poznam naše šolstvo, je naša delegacija šla dol na izlet in ne ugotavljat takih in drugačnih stvari.
Gregor

Sheteentz ::

kaj je fora teh kulis v tem članku?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovencema četrta nagrada na Intel ISEF-u

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2413240 (10463) Invictus
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167962 (7159) mojca
»

Intelovo nagrado za srednješolce prejel 17-letnik iz Kalifornije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
123373 (2169) PaX_MaN
»

Naši raziskovalci uspešni na področju sintezne biologije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
443981 (3981) MarkoDolinar

Več podobnih tem