» »

Kemiki dvakrat bronasti

Kemiki dvakrat bronasti

Slo-Tech - Letošnjo bero medalj z mednarodnih olimpijad iz znanj dopolnjujejo kemiki, ki so se vrnili s 46. mednarodne kemijske olimpijade v Hanoju. Odrezali so se v letošnjem slogu, in sicer so kot vsi ostali (razen lingvistov) osvojili dve bronasti medalji. Ti sta osvojila Bruno Marinič (II. gimnazija Maribor, 149. mesto) in Nejc Kejžar (I. gimnazija v Celju, 166. mesto). Pohvalo je prejel Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad). Četrti tekmovalec je bil Andraž Oštrek (Gimnazija Kranj). S tem so nekoliko zaostali za rezultati prejšnjih let, ko so slovenski tekmovalci posegli po srebru.

V Vietnamu je tekmovalo skoraj tristo tekmovalcev iz 75 držav. Prvo mesto je osvojil singapurski tekmovalec, med najboljšimi pa najdemo še domačine Ukrajince, Japonce, Tajvance in Kitajce. Med evropskimi državami so se najbolje odrezale vzhodne države, in sicer Ukrajina, Slovaška, Poljska, Romunija, Rusija, ter Nemčija.

Format tekmovanja je ostal enak, in sicer je prvi tekmovalni dan namenjen laboratorijskim nalogam, drugi tekmovalni dan pa se piše teoretična pola. Zahtevano znanje od vseh olimpijad prav pri kemiji najbolj presega srednješolski učni načrt (o čemer so vsako leto polemike), zato prireditelj predhodno pripravi pripravljalne naloge, ki služijo kot orientacija za trening kandidatov ter vodilo pri oblikovanju priprav in sestavi testa za končni izbor ekipe. V pravilih je določeno, da strnjene priprave ne smejo presegati več kot dva tedna, a se tega številne države ne držijo. Pri nas potekajo priprave in izbirni testi razkropljeno skozi celo šolsko leto na ljubljanski kemijski fakulteti. V primerjavi z drugimi državami imamo zelo skromen nabor kandidatov in priprave v skladu s pravili, zato je vsaka medalja velik uspeh! Prihodnje leto bo tekmovanje v Bakuju v Azerbajdžanu.

2 komentarja

fireice ::

Cestitke vsem!

Golden eye ::

Bravo bravo!

Pa spet bronasta :(
:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103621 (2738) koyotee
»

Na fizikalni olimpijadi do brona vsi Slovenci

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
106813 (5681) mojca
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167901 (7098) mojca
»

Srebro in bron za Slovenijo na kemijski olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115399 (4636) Icematxyz
»

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
147970 (6799) AnWar

Več podobnih tem