»

Zbogom, Google Podcasts

Slo-Tech - V začetku aprila se bo začela poslavljati storitev Google Podcasts, ki jo številni uporabniki Androida uporabljajo za poslušanje podcastov. Sprva jo bodo ukinili v ZDA, do konca leta pa še drugod po svetu. Google približno 500 milijonom uporabnikom svetuje prehod na YouTube Music, ki jo bo zamenjal, lahko pa seveda uporabimo tudi katerikoli drugi način spremljanja in sledenja podcastom.

Google Podcasts je zaživel leta 2008. Ena izmed glavnih odlik aplikacije je njena preprostost, kar sedaj postaja razlog za odstrel. Google je znan po dvojem: pogosto imajo različne izdelke, ki počnejo isto, in neredko povsem delujoče produkte opustijo. Google Podcast je tak primer. Steve McLendon iz Googla je pojasnil, da je to razlog tudi sedaj. Uporabniška izkušnja pri poslušanju podcastov je lahko mnogo boljša, a Google Podcasts tega ne more doseči. Zato roma na smetišče zgodovine.

Naročnine iz Google Podcasts je možno prenesti v YouTube Music z orodjem, ki so ga pripravili v Googlu. Druga...

25 komentarjev

YouTube začel preganjati blokado oglasov, na Irskem že pritožbe

Slo-Tech - Google je v YouTubu začel aktivno preprečevati delovanje orodij za blokiranje oglasov. Uporabniki širom Evrope so začeli dobivati opozorila, da naj se bodisi vpišejo v plačljivi YouTube Premium bodisi izklopijo blokiranje oglasov, sicer si videoposnetkov ne bodo mogli več ogledovati. Gre za eno večjih sprememb, saj je bil YouTube doslej kljub številnim oglasom do blokiranja prizanesljiv.

Nato je Google 16. oktobra posodobil pogoje uporabe, v katere so izrecno zapisali, da blokiranje oglasov predstavlja kršitev teh pogojev. Mehanizme za preverjanje, ali uporabniki blokirajo oglasi, YouTube v omejenem obsegu preizkuša že od maja. To YouTube stori s skripto, ki se spremeni vsaj dvakrat dnevno, in preveri nastavitve v uporabnikovem brskalniku. To pa bi utegnilo biti v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Borec za pravico do zasebnosti Alexander Hanff je pri irskem informacijskem pooblaščencu vložil prijavo zoper Google. Trdi, da YouTube uporablja kodo v JavaScriptu, za poganjanje katere...

104 komentarji

Netflix dobiva cenejšo verzijo z oglasi

Slo-Tech - Pred nekaj leti bi si težko predstavljali, a Netflix vendarle dobiva plačljivo verzijo z oglasi. Operativni direktor Greg Peters je danes sporočil, da bodo 3. novembra na nekaterih zahodnih trgih začeli tržiti verzijo Basic with Ads. Stala bo sedem dolarjev na mesec in bo na voljo v Avstraliji, Braziliji, Franciji, Italiji, na Japonskem, Južni Koreji, Kanadi, Mehiki, Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji in ZDA. Preostale tri plačljive verzije brez oglasov (Basic, Standard, Premium za 10, 15 in 20 dolarjev mesečno) ostajajo.

Cenejša verzija bo torej imela oglase. Netflix zatrjuje, da jih bo za 4-5 minut na uro, posamezni ne bo trajal več kot pol minute, predvajali pa se bodo pred in med vsebino. Poleg tega bo najvišja ločljivost omejena na 720p (tudi Basic, ki je doslej podpiral 480p), približno 10 odstotkov vsebin pa ne bo na voljo. Basic with Ads bo na voljo le na eni napravi hkrati (podobno kot Basic). Zaradi oglasov tudi ne bo možno vsebin prenesti lokalno za poznejši ogled brez internetne povezave. Ni še jasno, katerih vsebin na cenejši različici ne bo, se bo pa kot običajno to prilagajalo regionalni verziji.

Pretočne vsebine z oglasi že ponujata Hulu (7 dolarjev) in Disney (8 dolarjev).

49 komentarjev

Prihaja YouTube brez oglasov, a ne zastonj

Bloomberg - Google pripravlja naročniško verzijo YouTube, ki ne bo imela oglasov, a bo po drugi strani plačljiva, piše Bloomberg. Sklicujejo se na obvestilo, ki ga je Google poslal ustvarjalcem vsebin, torej studiem in založnikom. Z uvedbo plačljivega naročniškega modela želijo konkurirati Netflixu, Huluju, Rdiu, Spotifyju, HBO Now in podobnim storitvam za streaming. To je nujno, saj je njegov delež z 19 odstotkov leta 2013 lani upadel na 14 odstotkov, če merimo internetni promet zaradi streaminga.

Spomnimo, da je Google že novembra začel ponujati plačljivi YouTube Music Key, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejen in z oglasi neobremenjen dostop do Google Play Musica, pri čemer končno podpira tudi poslušanje v ozadju na mobilnih napravah ter poslušanje brez povezave (offline caching). Prav...

19 komentarjev

Deset let YouTuba

Slo-Tech - Pred desetimi leti je bil internet precej drugačen, predvsem precej manj interaktiven, prilagodljiv, oseben in - multimedijski. Trojica nekdanjih PayPalovih zaposlenih je 14. februarja 2005 zagnala spletno stran YouTube, ki je spremenila podobo interneta. Ni sicer porodila novega glagola kakor njen današnji lastnik Google, je pa fraza pogledati na YouTubu postala del vsakodnevne govorice. In na YouTube gledamo čedalje več.

Spletno stran so v kalifornijskem San Brunu ustanovili Steve Chen, Chad Hurley in Jawed Karim. O povodu za ustanovitev strani kroži več razlag in ustanovitelji se javno ne poenotijo o pravilni verziji. Bodisi so potrebovali spletno stran za deljenje videoposnetkov z neke zabave in ocenjevanje privlačnosti deklet bodisi jih je jezila nedosegljivost...

23 komentarjev

YouTube pripravlja plačljivo verzijo Music Key

Ars Technica - Na splet so pricurljale informacije, kako bo videti prihajajoča plačljiva storitev YouTube Music Key, ki jo pripravlja Google.

Music Key naj bi mesečno stal 10 dolarjev (prvi mesec bo zastonj), za ta znesek pa bodo uporabniki dobili dostop do zbirke več kot 20 milijonov skladb, kar je približno v rangu Spotifyja in Rdia, ter koncertov, remiksov in priredb. Naročniki bodo lahko na pametnih telefonih predvajali te vsebine brez oglasov, brez internetne povezave (off-line), s spremljajočim videoposnetkom ali brez, v ozadju ali pri izključenem zaslonu. Tega s trenutno brezplačno aplikacijo za YouTube ni mogoče početi.

Kdaj bo YouTube Music Key na voljo, še ni znano. Viri pravijo, da ga Google odlaga tudi zaradi dogovarjanja z imetniki avtorskih pravic, da bi lahko...

29 komentarjev

Google pripravlja prenovo YouTuba

The Wall Street Journal - Google pripravlja korenito prenovo YouTuba, poroča The Wall Street Journal. Zaradi naraščajoče konkurence v obliki strani za spremljanje televizijskih vsebin (recimo Netflix in Hulu), ki že izpodjedajo primat klasične televizije in v nejevoljo potiskajo televizijske hiše, bo Google na YouTubu večji poudarek dal "kanalom". Kakšen ducat ali dva jih bomo po prenovi našli na straneh in vsak bo prinašal nekaj ur profesionalnih vsebin na teden. Dodatni kanali bodo nastali iz zbirke najžlahtnejših posnetkov, ki so že na strani.

V prenovi naj bi samo za naročilo novih vsebin potrošili 100 milijonov dolarjev. Pri tem Google cilja na...

12 komentarjev

Google kupil BeatThatQuote in Next New Networks

Google - Google je za začetek tedna objavil nakup dveh podjetij. Neposredno so kupili britansko podjetje BeatThatQuote, ki se ukvarja z iskanjem cen oziroma različnih najugodnejših ponudb za nakup izdelkov na internetu. Ustanovljeno je bilo leta 2005 in je do danes ustvarilo kumulativno izgubi dveh milijonov funtov ob prometu 8,5 milijona funtov. Stran tekmuje z večjima tekmecema Go Compare in Compare the Market. Google je za BeatThatQuote odštel 37,7 milijona funtov.

Prek YouTuba pa je Google kupil Next New Networks. Slednje producira izvirne video vsebine in pomaga avtorjem distribuirati svoje filme. S prevzemom želi Google nadgraditi YouTube iz storitve, kjer se večidel objavljajo kratki, domači posnetki, v storitev, kjer svoje mesto najde tudi...

2 komentarja