»

Telefon z največjo baterijo bo zdržal teden dni

Slo-Tech - Na letošnjem sejmu MWC, ki se je danes začel v Barceloni, je Avenir Telecom predstavil telefon z najzmogljivejšo baterijo doslej. Telefon z imenom Hard Case P28K, ki dobro opisuje dejstvo, da gre v resnici za ohišje z nekaj telefona okoli, ima baterijo s kapaciteto 28.000 mAh. To je skoraj šestkrat več od baterije povprečnega telefona, kar se seveda pozna - na velikosti.

Telefon ni drag, saj naj bi ga oktobra prodajali za 250 evrov v Evropi (v ZDA pa sploh ne). Večja težava so njegove dimenzije in teža, saj tehta osupljivih 570 gramov in v debelino meri toliko kot trije iPhoni: 27 mm. Telefon je vodoodporen in odporen proti prahu, saj ima certifikat IP69. V notranjosti kaj dosti presenečenj ni: procesor Helio G99, 256 GB prostora za shranjevanje podatkov, 6,78-palčni zaslon FHD+ in dve kameri na zadnji strani, ki zmoreta 64 in 20 milijonov pik. Sprednja kamera jih zmore 16 milijonov.

Telefon je po besedah proizvajalca namenjen uporabi v okoljih, kjer je preskrba z električno...

52 komentarjev

Prihajajo terabajtni pametni telefoni

Slo-Tech - Samsung je pokazal prvi čip eUFS (Universal Flash Storage) s kapaciteto 1 TB, ki je namenjen vgradnji v pametne telefone. To pomeni, da se v zelo bližnji prihodnosti obetajo telefoni, ki bodo imeli kapaciteto, primerljivo s prenosnimi računalniki. Navsezadnje je to tudi pričakovano, saj že sedaj pametni telefoni hranijo več podatkov o našem življenju kot ostale elektronske naprave.

Novi čip je stlačen v klasično ohišje dimenzij 11,5 mm x 13,0 mm. V njem je 16 slojev Samsungovega 512-gigabitnega pomnilnika V-NAND. Obljubljajo bralne hitrosti do 1000 MB/s, kar je približno dvakrat več od SSD-jev pri branju zaporednih podatkov in desetkrat več od kartic microSD, ter zapis z 260 MB/s. Pri naključnem branju zmore 58.000 operacij na sekundo (IOPS), pri pisanju pa 50.000. Te vrednosti so pomembne tudi zato, ker je hitrost...

42 komentarjev

LG V20 prvi novinec z Androidom 7

Slo-Tech - V senci Applovega megadogodka je LG danes zjutraj predstavil svoj novi pametni telefon LG V20, ki se lahko pohvali z dejstvom, da je prvi telefon, ki ima že tovarniško nameščen novi Android 7. Naslednik lanskega V10 je eden največjih telefonov (phablet), saj ima 5,7 palcev velik zaslon IPS-LCD z ločljivostjo 2560 x 1440.

V notranjosti skriva štirijedrni procesor Snapdragon 820, grafiko Adreno 530, 4 GB pomnilnika, 32 ali 64 GB flasha in režo microSD, dvojno primarno kamero (16 milijonov točk s 75-stopinjskim zornim kotom in 8 milijonov točk s 135-stopinjskim zornim kotom), sekundarno kamero s 5 milijoni točk in baterijo s kapaciteto 3200 mAh. Nad glavnim zaslonom najdemo sekundarni...

11 komentarjev

Sharp obljublja zaslon z ločljivostjo 4K za pametne telefone

Tom's Hardware - Pametni telefoni dobivajo zaslone z ločljivostjo, ki bi jo bili pred letom ali dneva zavidali še namiznim monitorjem. Ne le 720p, tudi 1080p bo kmalu preteklost, saj prihaja 4K. Sharp je razvil 5,5-palčni zaslon, ki zmore prikazati 3860 x 2160 točk oziroma 4K. Če malo preračunamo, to znese 806 točk na palec (ppi), kar je več kot dovolj, da naše oči zrnatosti slike ne morejo več zaznati.

Sharp je panel pokazal na sejmu China Information Technology Expo v Šendženu. Gre za del večjega, 12,5-palčnega panela IGZO (indij-galij-zinkov oksid), zato takojšnja uporaba v napravah z manjšo diagonalo zaslona še ni mogoča. Množična proizvodnja se kani začeti prihodnje leto, prve...

52 komentarjev

Samsung predstavil trpežni Xcover 3

Samsung - Že pred začetkom največjega računalniškega sejma CeBIT je Samsung napovedal pametni telefon Xcover 3, ki ga bodo pokazali prihodnji teden v Hannovru. Gre za telefon, ki je namenjen rabi v manj ugodnih pogojih in bi moral preživeti tudi namakanje, umazanijo, prah, padce, udarce in podobno, s čimer nadomešča dve leti star Xcover 2.

Osnovne specifikacije niso nič posebnega: 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 800, štirijedrni 1,2-GHz procesor (bržkone ARM, dasi ni potrjeno), 1,5 GB pomnilnika, 8 GB prostora z možnostjo razširitve s kartico microSD, dvoje kamer s petimi oziroma dvema milijonoma točk, baterija s kapaciteto 2200 mAh, podpora NFC, višinomer, GPS in Glonass. Na njem teče operacijski sistem Android 4.4, ki bo...

50 komentarjev

Nemška policija zasegla 51 stojnic na CeBIT-u

Slashdot - Prejšnji teden so nemški preiskovalci preiskali 51 stojnic razstavljalcev na Hannoverskem CeBIT-u, kjer so iskali kršilce patentov. V sredo je prišlo 183 policistov, preiskovalcev in zasegovalcev, ki so zasegli 68 škatel, polnih elektronskih naprav ter dokumentacije, med čemer so se znašli mobilni telefoni, sistemi za navigacijo, digitalni okvirji za slike ter ploski zasloni. Od 51 preiskanih stojnic je bilo kar 24 v lasti kitajskih proizvajalcev. Policija pravi, da je večina zaseženih izdelkov kršila patente povezane z MP3, MP4 ter DVB standardi za digitalni zvok in video, prav tako pa naj ne bi manjkalo zapisovalcev na CD in DVD medije.

Kaj takega se v Združenih državah ne bi moglo pripetiti, saj so kršitve patentov drugače pravno definirane, kar se zna pokazati kot velika prednost za podjetja, ki hočejo svoje izdelke predstaviti na sejmih, vendar nočejo, da jim državni organi zasežejo vse razstavne artikle.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Predstavljen naslednik SCSI

News.com -

V New Yorku so na tamkajšnji ameriški inačici CeBIT-a trije zavezniki -- Hewlett-Packard, Seagate in Adaptec -- predstavili prototip novega načina dostopa do diskov, ki bo po njihovem mnenju nasledil zdaj uveljavljeni SCSI-standard. Novi standard se imenuje Serial Attached SCSI ali krajše SAS. Njegovi utemeljitelji verjamejo, da bo ta standard ostal korak pred SATA-standardom, ki se sedaj prebija v cenejše (domače) sisteme.

Prve Adaptecove krmilnike lahko pričakujemo s koncem tega leta, dočim je pričetek masovne proizvodnje in prodaje planiran za leto 2004. Zanimivo je še to, da bosta SAS in SATA uporabljala enake vodnike, le da bodo ti pri SAS lahko dolgi do osem metrov, medtem ko pri SATA le slab meter. Za prve verzije SAS napovedujejo hitrosti tja do treh gigabitov na sekundo, druga inkarnacija pa naj bi jih še podvojila. Tehnične karakteristike SAS-standarda uradno še niso potrjene, a pričakujemo lahko, da bo T10-skupina Mednarodnega komiteja za standarde informacije...

2 komentarja

Nov članek

Slo-Tech - Reso in Hlod sta se, oba z digitalnim fotoaparatusom v eni in piškotom v drugi roki, znašla na CeBitu. Oba sta se brez privilegija novinarske kartice prebijala čez brezkončne dvorane največjega računalniškega sejma ter občudovala uporabne pritikline. Je bilo na sejmu videti kaj novega v primerjavi s prejšnjim letom? Naj okoli sto slik pove svoje. Drugače pa - s Primožem sva se zaobljubila, da bova prihodnje leto šla na CeBit, pa četudi na lastne stroške. Press kartica nama je zagotovljena. Sedež na ATIjevi predstavitvi pa tudi :D. Uživajte v branju.

7 komentarjev