»

Evropa stavi na baterije

Slo-Tech - Evropska komisija je odobrila 3,2 milijarde evrov za financiranje raziskav na področju baterij, pričakujejo pa še pet milijard evrov sofinanciranja industrijskih partnerjev. Sredstva, ki se bodo porabljala do leta 2031, bodo prispevale Belgija, Finska, Francija, Italija, Nemčija, Poljska in Švedska. Gre za tako imenovani IPCEI (Important Project of Common European Interest), ki se do leta 2014 praktično niso financirali, sedaj pa so postali pogostejši.

IPCEI so projekti, v katerih sodeluje več držav članic, ki naslavljajo strateško pomembne cilje Evropske unije s področja konkurenčnosti, trajnostnega razvoja ali ustvarjanja vrednosti, ki bodo imeli pozitivne učinke tudi v ostalih državah članicah in kjer sofinanciranje zagotavljajo podjetja. Gre za način, kako lahko države ponudijo dodatne vzpodbude za komercialno zanimive raziskave zasebnim podjetjem, ki ne izkrivlja notranjega trga.

V konkretnem projektu bo sodelovalo 17 partnerjev, v glavnem srednje velika in mala podjetja...

22 komentarjev

Facebook pred EU volitvami zaostril pogoje političnega oglaševanja

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - Nekaj naslednjih tednov bodo vsi politični oglasi na Facebooku v državah članicah EU opremljeni s podatki o tem kaj oglašujejo, kdo je plačnik oglasa in koliko je zanj plačal, ter na kateri del populacije oglas cilja. Ukrep je namenjen v vzpostavitvi transparentnosti in preprečevanju zlorab v času do volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale v mesecu maju.

Poleg tega bodo morali biti vsi oglaševalci, da bi smeli objavljati oglase povezane z evropskimi volitvami, registrirani pri volilnem organu v svoji državi. V ta namen bodo morali pred objavo predložiti potrebne dokumente in pristati na preverjanje njihove lokacije. Facebook pa bo s...

15 komentarjev

EU bi kaznovala zlorabo osebnih podatkov s strani političnih strank

Financial Times - Kot so izvedeli pri Financial Timesu, povezava je žal plačljiva, pripravlja Evropska komisija (EK) predlog amandmajev k zakonodaji o financiranju političnih strank. Z njimi bi vpeljali ostre kazni za stranke, ki bi zlorabljale osebne podatke volivcev in si s tem pridobile kakršnokoli prednost v političnem boju.

Na amandmaje je morda treba gledati kot poskus preprečitve, da se tudi na evropskih tleh primeri afera tipa Cambridge Analytica. Spomnimo, gre za britansko podjetje, na katerega so se zgrnile obtožbe, da je v času ameriške predsedniške kampanje prodalo podatke milijonov uporabnikov Facebooka, s čimer naj bi koristili izvolitvi sedanjega predsednika Donalda Trumpa.

Po podatkih FT naj bi se za tovrstne zlorabe...

16 komentarjev

Evropski parlament za izdelke z daljšo življenjsko dobo

Evropski parlament - Poslanci Evropskega parlamenta so se na plenarnem zasedanju zavzeli za izdelke z daljšo življenjsko dobo, ki jih bodo kupci laže popravljali sami. Zaradi tega so apelirali na Evropsko komisijo, države članice in same proizvajalce, naj izvedejo ustrezne ukrepe, ki bodo to zagotovili. Resolucijo, ki opisuje predlagane ukrepe, so sprejeli s 662 glasovi za in 32 proti.

Nobena skrivnost ni, da znajo proizvajalci dandanes zelo natančno izračunati, koliko časa bo v povprečju posamezen izdelek deloval. Kakovost v proizvodnji tako prilagodijo zahtevani garancijski dobi. Pri vezanju rok potrošnikom gredo še dlje in rezultat so izdelki, kakršen je Microsoft Surface Laptop. Tega ne moremo niti odpreti, kaj šele zamenjati kakšne...

202 komentarja

Evropski parlament za konec geoblokiranja

Slo-Tech - Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) pri Evropskem parlamentu je potrdil osnutek nove zakonodaje, ki bo prepovedala geoblokiranje v EU in različne spletne cene za različne uporabnike. Ocenjujejo, da EU zaradi tega letno izgubi 770 milijonov evrov. Že obstoječa pravila proti geoblokiranju oziroma diskriminaciji uporabnikov glede na državo bodo razširili tudi na pretočne storitve, kot sta Spotify ali Netflix.

To je ena izmed prioritet Evropske komisije, ki si prizadeva vzpostaviti enoten digitalni evropski trg. Številni ponudniki izdelkov in storitev njihove cene prilagajajo lokalni kupni moči. S tem načeloma ni nič narobe, če je kupcem omogočeno tudi naročanje od drugod - kar pa jim ni. Strani, kot so Amazon, eBay ali Zalando, uporabnika na...

19 komentarjev

Danes še zadnje znižanje stroškov mobilnega gostovanja v EU

Slo-Tech - Prihodnje leto junija bo mobilno gostovanje v EU preteklost, saj operaterji za mobilne storitev v državah EU ne bodo smeli zaračunavati več kot v domačih omrežjih. Danes pa so se cene v prehodnem obdobju še zadnjikrat znižale.

Od danes pa do 15. junija 2017 so največji dovoljeni pribitki na cene v domačem omrežju za uporabo v EU naslednji: 0,05 evra na minuto za odhodne klice (vedno se obračuna ena polna minuta, kasneje pa v sekundnem intervalu), 0,0114 evra na minuto za dohodne klice (sekundni obračunski interval), 0,02 evra za poslano kratko sporočilo in brezplačen prejem kratkih sporočil, 0,05 evra na megabajt za prenos podatkov (obračun po kilobajtih). Omejitev porabe v tujini je 50 evrov mesečno, potem mora operater storitve...

24 komentarjev

Evropski parlament podprl konec gostovanja in potrdil oskubljeno nevtralnost interneta

Evropski parlament - Evropski parlament je danes potrdil uredbo o enotnem digitalnem trgu EU, kjer sta najpomembnejši določbi odprava mobilnega gostovanja z letom 2017 in uzakonitev nevtralnosti interneta. Med ko je ukinitev dragega gostovanja dobrodošla in manj kontroverzna poteza, je uzakonjena formulacija internetne nevtralnosti naletela na nemalo kritik zaradi ohlapne definicije in številnih izjem, zaradi česar je šibkejša kot v ZDA.

Kot smo že poročali, bo od 15. junija 2017 gostovanje postalo zgodovina. To pomeni, da operaterji dohodnih in odhodnih klicev, pošiljanja sporočil ter prenosa podatkov v drugih državah EU ne bodo smeli zaračunavati nič dražje kakor v domačem omrežju. V prehodnem obdobju, ki se bo začelo 30. aprila 2016 in bo trajalo do odprave gostovanja, bodo...

20 komentarjev

Uradno: junija 2017 konec dragega mobilnega gostovanja v EU, uzakonitev nevtralnosti "odprtega" interneta

Europa.eu - Po večletnem boju je Evropska komisija uspela zagotoviti konec dragega mobilnega gostovanja v EU, ki trenutno predstavlja veliko oviro pri čezmejni uporabi mobilnih storitev. Od 15. junija 2017 bodo stroški telefoniranja, pošiljanja sporočil in prenosa podatkov pri gostovanju popolnoma enaki kot v domačem omrežju, saj so dogovor sklenili Evropski parlament, Evropska komisija in Evropski svet.

Iznajdljivi uporabniki bi seveda hitro ugotovili, da to de facto predstavlja popolno odprtje trga mobilnih telekomunikacij v EU. Če je na primer na Portugalskem mogoče dobiti ugodnejši mobilni paket, bi ga pač naročili tam (seveda skupaj s portugalsko številko), potem...

71 komentarjev

Članice EU bi preložile ukinitev mobilnega gostovanja na leto 2018

Slo-Tech - Države članice EU so se sporazumele, da mobilnega gostovanja ne bi ukinile konec tega leta, kot je lani izglasoval Evropski parlament, temveč po letu 2018, ter omilile zahteve po nevtralnosti interneta. Odbor stalnih predstavnikov je to odločitev sprejel včeraj, sedaj pa se bo Svet EU pod vodstvom predsedujoče Latvije pogajal z Evropskim parlamentom o spremembah zakonodaje na področju mobilnega gostovanja in nevtralnosti interneta.

Države članice si prizadevajo za vzpostavitev kompromisnega modela v prehodnem obdobju. Določena količina prenesenih podatkov in klicev bi bila med gostovanjem obračunana povsem enako kot v domačem omrežju, nad to mejo pa bi...

29 komentarjev

Evropski parlament potrdil konec mobilnega gostovanja in nevtralnost interneta

BBC - Evropski parlament je danes potrdil ukinitev mobilnega gostovanja v EU, ki bo začela veljati najkasneje 15. decembra prihodnje leto. Kot smo poročali že februarja, gre za obširnejši paket reform evropskih telekomunikacijskih operaterjev, ki v Evropi trenutno vsak obdelujejo svoj vrtiček na zelo fragmentiranem trgu. Ker to niža konkurenčnost celotne Evrope, je Evropska komisija že lani sprožila postopke za uvedbo enotne tarife za telefonske pogovore znotraj EU.

Sedaj je paket reform potrdil tudi Evropski parlament, kar pa še ne pomeni, da bo začel veljati. Potrditi ga mora še Svet EU, kar pa bržkone ne bo problem zaradi visoke stopnje podpore v Parlamentu....

40 komentarjev

EU bo odpravila mobilno gostovanje in povečala povezanost

Europa.eu - Nadaljujejo se prizadevanja Evropske komisije, da bo Evropo spremenila v povezano celino. Po sramežljivih marčevskih napovedih o ukinitvi mobilnega gostovanja in poenotenju cene mobilnih storitev pri posameznem operaterju ne glede na lokacijo in precej odločnejši avgustovski izjavi, je Evropska komisija včeraj sprejela doslej najambicioznejši načrt v tej smeri. Če bo šlo vse po načrtih, bodo že prihodnje leto gostovanje in višje tarife za pogovore v tujini postalo postali preteklost. Komisija želi poleg odprave pojma gostovanja postaviti še enostavnejša pravila, ki bodo v pomoč podjetjem pri širjenju prek državnih meja, zaščito omrežne nevtralnosti v Evropi in odpravo premij za mednarodne telefonske klice znotraj EU. Poglejmo podrobneje.

Uvedli bi enotno...

56 komentarjev

Bruselj se trudi za ukinitev mobilnega gostovanja v EU

The New York Times - Konec maja je Evropska komisija iznenada napovedala, da si želijo odpraviti pojem gostovanja v mobilnih omrežjih. Evropa je pač povezana in postaja superdržava, zato res nima smisla, da nas mobilno telefoniranje iz sosednje države stane bistveno več kot iz domače. Pravzaprav bi moralo stati enako, so tedaj ugotavljali. Vse skupaj se je zdelo zelo idealistično, a evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pelje načrt naprej kljub nasprotovanju operaterjev. Časa pa je malo.

Komisija namreč načrtuje, da bi gostovanje odpravili do 30. junija prihodnje leto. To ni naključen datum, saj se prihodnje leto izteče mandat trenutni zasedbi evropskih...

69 komentarjev

Evropski parlament potrdil nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v četrtek na rednem majskem plenarnem zasedanju potrdil dogovor, ki nadaljuje nižanje stroškov cen za mobilno gostovanje v državah EU. Projekt je EU začela že leta 2009 in od tedaj vsako leto progresivno znižala najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov pri gostovanju v tujih omrežjih. Direktiva se je iztekla letos, zato je EU pripravila in v četrtek sprejela njeno nadaljevanje.

Za sprejetje uredbe je glasovalo 578 poslancev, proti jih je bilo 10, prav toliko se jih je vzdržalo. S potrditvijo v Parlamentu je uredba preskočila že zadnjo pravno oviro in je sedaj obvezujoča za vse države članice.

Kakor je...

14 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev