»

Kitajski študenti med prakso izdelovali Amazonove Alexe?

vir: Pexels

vir: theguardian.com
theguardian.com - Preiskava organizacije China labour watch je pokazala, da so v Foxconnovi tovarni v Hengjangu, kjer med drugim izdelujejo pametne zvočnike za Amazon, za delo v proizvodnji uporabljali kar praktikante. Poročilo govori o 1581 študentih z lokalnih tehniških fakultet, ki so delo opravljali napol prisilno. Za svoje delo so sicer prejemali 248 ameriških dolarjev mesečno, medtem, ko je njihova šola na vsako uro opravljenega dela prejela 42 centov. Toda njihovi učitelji, ki so bili navzoči v tovarni, so jim, če so delo odklanjali, grozili s slabšim uspehom. Poleg vsega so študente v času povečane proizvodnje fizično in psihično prisiljevali v deseturne delavnike, šest dni na teden, tudi ponoči. Učitelji so za tako sodelovanje od...

53 komentarjev

Za trgovska in proizvodna podjetja so roboti že cenejši od suženjske delovne sile

vir: 100si
Slo-Tech - Avtomatizacija in robotizacija spreminjata že skoraj vsak aspekt našega življenja, čeprav to le redkokdaj opazimo. In trend se bo v naslednjih desetletjih le nadaljeval, tudi na račun izgube mnogih delovnih mest. Vendar pustimo besedičenje, poglejmo, kaj kažejo številke.

Stroškovna učinkovitost kot sveti gral

Danes živimo v svetu, ko sta avtomatizacija in robotizacija že razviti do stopnje, da so trgovska in proizvodna podjetja z uporabo tehnologije stroškovno učinkovitejša, kot če bi uporabljala celo suženjsko delovno silo. Že z začetkom 3. tisočletja so roboti postali cenejši kot ameriški delavci. Vendar je pred desetletjem nakup, postavitev in vzdrževanje recimo zelo enostavnega robota za varjenje bilo še vedno veliko držaje, kot pa...

168 komentarjev

Amazonu roboti skrčili stroške za 20 odstotkov

Slo-Tech - Amazon je že leta 2012 kupil podjetje Kiva System, predlani pa začel v določena svoja skladišča uvajat njihove robote, ki lahko nekatere naloge naloge opravijo hitreje in bolje od ljudi. Po dveh letih je jasno, da so prihranki iz tega naslova lahko očitni. Roboti so hitrejši, manjši, zmogljivejši in v končni fazi cenejši od ljudi, ugotavlja v svoji študiji Deutsche Bank.

Trenutno ima Amazon robote Kiva v 13 skladiščih, po katerih se podi 30.000 teh robotov. Ugotovili so, da se je čas obdelave naročila (click to ship) skrajšal s 60-75 minut na vsega četrt ure. Po drugi strani so robotizirana skladišča lahko bolj nabita z izdelki, ker roboti za delovanje...

225 komentarjev

Foxconn v eni tovarni več kot polovico zaposlenih zamenjal z roboti

The Verge - Največji svetovni proizvajalec elektronskih komponent in izdelkov Foxconn je že lani napovedal, da se želi zelo kmalu močno robotizirati. Vseh človeških rok roboti sicer ne bodo mogli nadomestiti, veliko pač. V eni svojih tovarn so sedaj 60.000 zaposlenih nadomestili z roboti.

Foxconn ima 1,2 milijona zaposlenih, a številko je treba pogledati relativno. V omenjeni tovarni je bilo 110.000 zaposlenih, sedaj pa jih bo zaradi obsežne robotizacije le še 50.000. V izjavi za javnost so zapisali, da z roboti in drugimi inovativnimi proizvodnimi postopki zamenjujejo zaposlene pri ponavljajočih se postopkih, tako da se zaposleni lahko preusmerijo k procesom z višjo dodano vrednostjo, kot so raziskave in razvoj, kontrola kakovosti in nadzor procesov. To se sliši lepo in prav,...

70 komentarjev

Mercedes-Benz robote zamenjuje z ljudmi

Bloomberg - Navadno gre razvoj v smeri zamenjave delavcev za tekočim trakom, a se občasno zgodi tudi obratno. Celo v nemški avtomobilski proizvodnji, ki je sinonim za robotizacijo proizvodnega postopka, mora veliki Mercedes-Benz nekatere robote zamenjati z - ljudmi. Avtomobilska industrija je največji porabnik robotov. Predlani je bil v svetu v uporabi poldrugi milijon robotov, v prihodnjih dveh letih pa naj bi se ta številka podvojila. In levji delež bo odpadel na avtomobilsko industrijo. A ljudje bodo ostali.

Roboti so resda vedno enako natančni in se ne utrudijo, a so sila neumni in vsaka sprememba terja v najboljšem primeru preprogramiranje, včasih pa kar zamenjavo robota. Ljudje so po drugi strani prilagodljivi. In to je...

23 komentarjev

Niti v Foxconnu roboti še ne morejo nadomestiti vseh delavcev

Slo-Tech - Čeprav v ne tako daljni prihodnosti grozi robotizacija skorajda vseh poklicev in so proizvodne linije na vrsti med prvimi, niti proizvodnje in sestavljanja visoko standardiziranih elektronskih naprav ni mogoče v celoti prepustiti robotom, ugotavlja Foxconn. Največji svetovni proizvajalec elektronike, ki sestavlja izdelke za vse velikane od Appla do Microsofta, se že več let postopno robotizira. Do leta 2018 želijo kar 70 odstotkov proizvodnje opraviti z roboti, a v celoti ljudi še lep čas ne bodo nadomestili. Letos junija je tako izvršni direktor Terry Gou nekoliko bolj spravljivo dejal, da želijo z roboti nadomestiti 30 odstotkov zaposlenih za tekočim trakom.

Foxconn sodi med največje razvijalce in uporabnike...

76 komentarjev

Foxconn se želi do leta 2018 70-odstotno robotizirati

Slo-Tech - Približuje se čas, ko bodo roboti izdelovali vse naše elektronske naprave. Dober lakmus za potek robotizacije je največji pogodbeni proizvajalec elektronski naprav na svetu Foxconn, ki na Kitajskem zaposluje več kot 1,2 milijona ljudi. V bližnji prihodnosti želijo 70 odstotkov zaposlenih nadomestiti z roboti.

Pred tremi leti so napovedali ambiciozen načrt robotizacije, ki se je nekoliko zavlekel. Roboti stanejo 20.000-25.000 dolarjev in lahko nadomestijo delavca, ki Foxconn stane 300-400 dolarjev mesečno brez nadur. Ker lahko obratujejo 24 ur dnevno in v manj prijaznih razmerah kot ljudje, je ekonomska računica preprosta. Roboti se splačajo.

Žal imajo tehnološke omejitve. Foxconn je decembra ugotovil, da niti najnovejši roboti niso primerni za sestavljanje novih...

330 komentarjev

Foxconn pripravljen na uvedbo robotov

Business Insider - Napovedi, da bo Foxconn začel uporabljati robote v svojem proizvodnem postopku, se bodo začele uresničevati. Preizkusna faza se bliža koncu, zatem pa bodo namestili približno 10.000 robotov.

Foxconn je največji delodajalec na Kitajskem, ki daje kruh več kot milijonu zaposlenih, in največji proizvajalec elektronike na svetu, ki ga uporabljajo vsi največji, začenši z Applom. V preteklosti je bil tarča očitkov o nehumanih razmerah v proizvodnih halah, zato bo večja uporaba robotov dobrodošla sprememba.

Kot poroča kitajska stran IT Home, bodo kmalu vpeljali 10.000 robotov, ki bodo najprej uporabni v proizvodnji izdelkov za Apple. Vsak izmed robotov bo stal 20.000-25.000 dolarjev. Pri vpeljali tehnologije robotov Foxconn sodeluje tako z Googlom kakor tudi z...

224 komentarjev

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki

The Wall Street Journal - Google se resno podaja v robotiko, kažejo njegovi nedavni nakupi in partnerske povezave. Lani smo pisali o nakupu podjetja Boston Dynamics, a to ni bil edini primer, le najbolj odmeven. Sicer pa je Google lani kupil kar osem podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem robotov in robotiko.

Idealni poligon za preizkus robotov je proizvodnja računalniške opreme in nihče ni večji proizvajalec kot kitajski Foxconn. Wall Street Journal je izvedel, da se je Googlov Andy Rubin sestal z direktorjem Foxconna Terryjem Gouom, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju podjetij na področju robotike. Povejmo, da je Rubin do lani vodil projekt Android v Googlu, odslej pa vodi enoto za robotiko.

Na sestanku je Gou izrazil...

177 komentarjev

Foxconn spet o širitvi v ZDA

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec elektronike, tajvanski Foxconn, ki glavnino izmed milijonske armade zaposluje na Kitajskem, vnovič glasno premišlja o selitvi v ZDA. Že pred letom dni so o tem govorili, a se potem iz vsega skupaj razen študijskih obiskov ni izcimilo nič. Sedaj naj bi v ZDA začeli proizvajati panele za LCD-televizorje.

Foxconnov izvršni direktor Terry Gou je ta konec tedna v Tajpeju na pogovoru z guvernerko Arizone Janice K. Brewer, da so zainteresirani za postavitev tovarne v zvezni državi Arizoni v ZDA. Pogovori s tamkajšnjo vlado trajajo že vsaj dve leti, Foxconn pa si seveda za širitev obeta tudi vladno pomoč v obliki subvencij in posojil.

Plača delavcev na Kitajskem v Foxconnovih znaša 300-400 evrov, medtem ko je v ZDA...

23 komentarjev

Robotizacija Foxconna počasneje kot sprva načrtovano

ITworld.com - Foxconn je lani jeseni najavil ambiciozen načrt zamenjave 1 milijona delavcev (od 1.23 mio skupno zaposlenih) z roboti v naslednjih treh letih, s čimer naj bi se izognili tečnemu trendu dvigovanja plač na Kitajskem (trenutno 212€ za polni delovni čas + obilico nadur). Prehod naj bi bil postopen, z do 30.000 roboti še lani in več sto tisoči letos. Ker se je potem izvedba malo zavlekla, je izvršni direktor Terry Gou na nedavni skupščini delničarjev predstavil načrte za prihodnost.

Na milijon robotov še vedno ciljajo, vendar bo to bolj "srednjeročni" oz. "dolgoročni cilj". Njihov razvojni oddelek, ki na tem dela že tri leta, robotov namreč še ni uspel spraviti do te stopnje, da bi...

9 komentarjev

Foxconn se robotizira

CNet - Čeprav v Foxconnu sestavljajo najbolj zapletene in dovršene elektronske naprave za široko potrošnjo, delo v kitajskih obratih še vedno večinoma sloni na ljudeh. Robotizacije je zanemarljivo malo, kar se je na Kitajskem zaradi nizkih plač dolgo časa izplačalo. A časi se spreminjajo, v Foxconn pa prihajajo roboti.

Ko je izvršni direktor Terry Gou lani napovedal, da bodo v prihodnjih treh letih milijon zaposlenih v veliki meri nadomestili roboti, mu nihče ni verjel. Leto pozneje Foxconn dobiva prve večje pošiljke robotov. V Foxconn je prispela pošiljka 10.000 robotov, ki se jim jih bo do konca leta pridružilo še dodatnih 20.000.

Do konca leta 2014 Foxconn seveda ne bo v celoti robotiziran, a robotizacija vendarle poteka. Podrobnosti je...

44 komentarjev