»

ATI pripravlja svojo različico tehnologije SLI

The inquirer - Nvidia očitno ne bo več dolgo edini proizvajalec grafičnih procesorjev, ki lahko delujejo v SLI-načinu. Na CeBitu se namreč šušlja, da ATI izbranim novinarjem razkazuje svojo različico zgoraj omenjene tehnologije, vendar trenutno ni na voljo podrobejših informacij o njihovem pristopu. Rešitev kanadskega proizvajalca je zmožna glede na poročanje The Inquirerja poganjati dve različni kartici, pri čemer se hitrejša prilagodi taktu počasnejše. V demo-sistem sta zataknjena dva Radeona X850 XT PE, ampak zaenkrat še ni na voljo kakšnega benchmarka. Čaka nas torej še dolg in hud boj za hitrostno krono, ki jo trenutni drži v rokah Nvidia ...

3 komentarji

Napad na spletni strežnik RIAA uspel

NetCraft - Kot gotovo že veste, se družina črvov MyDoom poskuša razširiti na čimveč računalnikov, potem pa izvesti napade tipa "denial of service" na strežnike osovraženih organizacij. Prvi je bil na vrsti SCO, ki se je svetovni javnosti zameril s tožbami proti Linuxu, naslednja tarča je bil Microsoft, ki naj bi stal za početjem SCO, izvedenka MyDoom.F, ki se je pojavila že v drugi polovici februarja in okužila vsaj 45000 računalnikov po vsem svetu, pa se je poleg Microsofta lotila še strežnikov organizacije RIAA, ki poskuša čimbolj zagreniti življenje izmenjevalcem brezplačnih glasbenih datotek. Medtem, ko je Microsoft zadnji napad preživel brez omembe vrednih težav, pa je bil napad na RIAA (strežnika od obeh sicer tečeta na Windows 2003 Server) uspešnejši.

Po Netcraftovih analizah sodeč so se občasni izpadi strežnika začeli že v torek, nato pa je v sredo popolnoma "obmolknil" in se vse do tega trenutka (petek ob 14h po srednjeevropskem času) preverjeno še ni "zbudil". Podatkov o poslovni...

13 komentarjev

Še malo o SCO

Slashdot - Izgleda, da bo kmalu konec SCO-jeve bitke proti uporabnikom Linuxa. Kakor sedaj verjetno že vsi vemo, je srž spora vprašanje, kdo je lastnik določene kode v Linux jedru in ali je tam z dovoljenjem ali ne. SCO trdi, da ni in da so jo programerji preprosto ukradli iz prvotnega UNIX sistema, za katerega trdijo, da imajo oni izključne avtorske pravice. Na sedaj že zelo znani strani Groklaw so raziskali zgodovino SCO-jevih prispevkov Linux jedru. Izkaže se, da je kodo pod GPL licenčno prispevalo kar podjetje samo, še v času Caldere. Sedaj se pojavlja vprašanje, če se vodstvo sploh zaveda tega dejstva ali pa so namerno tako ignorantski do sveta okoli sebe. Splošno javno mnenje se nagiba k slednjemu.

Zanimive stvari so pa ugotavljali tudi pri Netcraftu. V svojem malo manj resnem prispevku so se dotaknili problematike današnjega DOS napada na domeno sco.com z računalnikov, okuženih z virusom Mydoom. Ker virus ne napada IP naslova, ampak najprej pogleda, kam DNS vnos kaže, bi morali pri...

6 komentarjev

Leta 2003 je kraljeval Apache

NetCraft - Rezultati nedavno objavljene NetCraftove študije kažejo, da je bilo leto 2003, kar se tiče serviranje spletnih vsebin, gotovo Apachejevo leto. Oktobra 2002 je Apache serviral dobro polovico (53 %) spletnih strani, čez celotno leto 2003 pa je ta odstotek rastel in na koncu pristal pri 64 %. V nasprotju s tem porastom pa je Microsoftov IIS izgubil kar tretjino uporabnikov; njegov tržni delež je padel s 36 na 24 odstotkov. Klik!

7 komentarjev

Netscape 7?

Slo-Tech - Hmm, osebno sem mislil, da bodo stvaritelji včasih najbolj uporabljanega spletnega ogledovalnika končno izadli "finalno" verzijo Netscape-a 6, sedaj pa me presenetijo s kar sedmo različico (preview release sicer)! No, zadeva očitno ne prinaša ničesar revolucionarnega, saj gre še vedno za prikazovalno jedro Gecko in Mozillo... Klik!

4 komentarji

Netcraft Web Survey za avgust

The Register - Kot za vsak mesec, nam je Netcraft tudi za avgust pripravil poročilo o najbolj uporabljanem strežniškem softveru. Priznati moram, da se položaj na tem področju ni kaj preveč spremenil, saj še vedno vodi Apache s 60 %, ki je v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubil dobro polovico odstotka, sledi Microsoft, ki trenutno drži tam okrog 28 % deleža, ter iPlanet (bivši Netscape) in Zeus z 2 odstotkoma. Ocene so bolj grobe, zato za bolj natančne podatke skočite na The Register.

0 komentarjev

Apache 1.3.20

Apache - Prejšnji mesec je največjo rast internetnih strežnikov zabeležil Microsoftov IIS. Ta mesec pa ima največjo rast Apache web strežnik. Trenutno stanje med web strežniki je takšno: 62.55% Apache, 20.64% Microsoft IIS in 6.27% Sun-Netscape iPlanet. Apache pa je danes izdal novo verzijo Apache web strežnika, ki nosi oznako 1.3.20 in popravlja nekatere največje hrošče in mu dodaja nekaj novih zmožnosti.

9 komentarjev