»

T-2 vložil tožbo zoper Telekom Slovenije

vir: T-2

Slo-Tech - Telekomunikacijski operater T-2 je v sredo vložil tožbo zoper Telekom Slovenije, so sporočili iz družbe. Tožbi ne prilagajo odškodninskega zahtevka, temveč od sodišča pričakujejo, da odloči o Telekomovi praksi, da pri sklepanju pogodb za lokalni dostop na fiksni lokaciji (WLA) in osrednji dostop na fiksni lokaciji (WCA) zahteva zavarovanje.

Telekom Slovenije pojasnjuje, da zavarovanja zahtevajo od vseh operaterjev, s katerimi sklepajo tovrstne pogodbe. Pri T-2 je to še posebej relevantno, ker so revizorji v letnem poročilu za leto 2022 ugotovili obstoj pomembnega plačilnosposobnostnega tveganja. Družba Deloitte je za leto 2022 ugotovila, da ima T-2 118 milijonov evrov več kratkoročnih obveznosti kakor sredstev. V T-2 so sicer v letnem poročilu zapisali, da imajo zaupanje financerjev in da imajo dovolj premoženja in načrtovanih denarnih tokov, da bi lahko plačali celotni zahtevek SDH. Telekom Slovenije se z zavarovanji ščiti pred plačilno nesposobnostjo, če bi se ta udejanjila. V...

94 komentarjev

T-2 bo podražil pakete

Slo-Tech - Operater T-2 je sporočil, da bo 1. julija podražil naročniške pakete za mobilne in fiksne storitve. Cena se povečuje za dva ali tri evre. Dvignili bodo tudi cene nekaterih drugih storitev, denimo opominov in druge naprave za aplikacijo T-2 TV.

Paketi T2, T3 in T4 bodo torej dražji za dva evra. Enako bo veljalo tudi za starejše pakete, medtem ko bo Oranžni tri evre dražji. Strošek opomina bo odslej 1,5 evra, T-2 TV na drugi napravi 2,49 evra, Voyo pa 7,99 evra (podražitev za en evro). Cene višajo kot redno uskladitev s stroški poslovanja glede na rast indeksa cen življenjskih potrebščin, višjih stroškov dela, programskih pravic, nadgradnje omrežja, so dejali. Naročniki si kaj dosti ne morejo pomagati. Kdor se ne strinja z novimi cenami, lahko v 60 dneh od prejema obvestila odstopi od pogodbe brez pogodbene kazni, a z vračilom prejetih ugodnosti in poplačilom vseh obveznosti.

T-2 ni črna ovca, saj sta Telekom Slovenije in A1 svoje cene že povišala. Telekom Slovenije je to storil...

65 komentarjev

Telemach za 28,8 milijona toži Telekom

Slo-Tech -
Kot izhaja iz objave Telekoma Slovenije na Seonetu, so od Okrožnega sodišča v Ljubljani prejeli tožbo podjetja Telemach, s katero zahtevajo poplačilo škode v višini 28.795.802,00 evrov, z zakonskimi zamudnimi obrestmi od letošnjega junija dalje. Znesek pri Telemachu utemeljujejo z domnevnimi kršitvami odločb Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) ter z domnevno zlorabo prevladujočega položaja.

Kot so pozneje pojasnili, jim je Telekom škodo in izgubljeni dobiček povzročil z zaračunavanjem previsokih cen na veleprodajnem trgu širokopasovnega dostopa do interneta. S tem je po njihovem mnenju tudi zaviral razvoj trga širokopasovnega dostopa do interneta in onemogočal konkurenco.

Podobno tožbo proti Telekomu je letos marca letos že drugič vložila tudi družba T-2, ki zahteva poplačilo 50 milijonov evrov škode. Da je Telekom Slovenije nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah je tedaj v nadzornih postopkih ugotovila tudi AKOS.

52 komentarjev

T-2 toži Telekom za 50 milijonov

vir: T-2

Slo-Tech - Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da je družba T-2 zoper njih vložila tožbo v višini 50 milijonov evrov, zaradi škode, ki naj bi jo T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani. Konkretneje znesek sestavlja plačilo škode v višini 12,2 milijona evrov, poplačilo izgubljenega dobička v višini 35,8 milijona evrov ter ugotovitev neobstoja terjatev v višini 1,8 milijona evrov.

T-2 po lastnih besedah "s tožbo uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov. Telekom Slovenije je namreč nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah, kar je v nadzornih postopkih ugotovila tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS), to pa se je pri konkurentih odrazilo v manjši rasti števila novih in izgubi potencialnih naročnikov. V nasprotju s pravnim redom je Telekom Slovenije oblikoval ponudbo o dolgoročnem zakupu in svoj prevladujoči položaj...

39 komentarjev

Zdravstveni inšpektorat objavil nekaj svojih COVID-19 odločb

Slo-Tech - Če se sprašujete, kako v praksi izgleda nadzor nad prepovedjo zadrževanja in zbiranja na javnem mestu, je Zdravstveni inšpektorat RS za vas pripravil jagodno-medeni izbor odločb o prekških in jih objavil na oglasni deski eUprave, vključno z vsemi osebnimi podatki od kršiteljev.

Tako lahko najdete primer Mariborčana, ki je popoldne skupaj s še petimi prijatelji sedel na klopi ob bazenu, ki se je nahajal zunaj njegove matične občine. Za to je bil kaznovan z dobrimi 40 evri globe ter 40 evri stoškov postopka.

Ali pa še enega Mariborčana, ki se je spomladi sredi dneva zadrževal na javnem kraju (pred trgovino z oblačili) in dobil isto kazen.

Ali pa tretjega Mariborčana (ali je to vzorec, ali se nam samo zdi?), ki so ga aprila v obdobju dveh tednov ujeli pri petih različnih prekrških, in sicer je prvič kadil in pil kavo, drugič je pil alkohol s kolegi, tretjič in četrtič kadil in si polnil telefon, petič sedel na klopi in kadil in pil pivo, kar mu je v steku prineslo globo 400 EUR.

...

98 komentarjev

Telekom Slovenije bo T-2 v poravnavi plačal več kot 30 milijonov evrov

vir: Finance
Slo-Tech - Telekom Slovenije in T-2 sta se poravnavala v tožbi, ki jo je zoper Telekom Slovenije zaradi domnevne zlorabe prevladujočega tržnega položaja med letoma 2004 in 2015 vložil T-2. Po podatkih, ki jih je družba objavila na Seonetu, je poravnava vredna 130 milijonov evrov, kolikor je T-2 tudi zahteval. Poleg tega sta Telekom Slovenije in T-2 uredila vsa medsebojna razmerja, torej tako konkretni tožbeni zahtevek kot vse ostale terjatve in zahtevke med podjetjema. Podrobnosti poravnave so poslovna skrivnost.

Po neuradnih informacijah, ki so jih pridobile Finance, se s tem poravnavajo obveznosti in škoda zaradi Telekomovega omejevanja konkurence, kar je v odločbi ugotovila tudi Agencija za...

55 komentarjev

Simobil postaja A1 Slovenija

Slo-Tech - Svojčas sta bila vodilna slovenska mobilna operaterja Mobitel in Simobil. Kdor pa bi leta 2017 pogledal na seznam operaterjev, bi pomislil, da se je trg drastično spremenil, saj teh imen ne bi več našel. Iz še vedno javnosti nepojasnjenih razlogov je Telekom Slovenije pred dobrimi tremi leti ukinil uveljavljeno blagovno znamko Mobitel, sedaj pa bo enako storil še avstrijski lastnik Simobila.

Podjetje Simobil se bo preimenovalo, in sicer se bo nova firma glasila A1 Slovenija. To je avstrijski lastnik Telekom Austria (sicer v lasti mehiškega telekomunikacijskega giganta America Movil) napovedal že lanskega decembra, a je moral za preimenovanje v A1 Slovenija pridobiti še soglasje vlade. Besede Slovenija namreč v firmi podjetjem...

61 komentarjev

Telekom Slovenije draži stare pakete

Slo-Tech - Telekom Slovenije je sporočil, da bo jeseni podražil praktično vse starejše pakete dostopa do interneta in spremenil cene nekaterih drugih storitev. Od 1. septembra 2016 se bo za 1,50 evra dvignila cena starejših fiksnih in konvergenčnih širokopasovnih paketov. Gre za pakete, ki jih ni mogoče več kupiti, vseeno pa je na njih še vedno veliko naročnikov. To so paketi Fiksni Solo, Fiksni Duo, Fiksni Trio, stari Modri, družinski A, B in C.

Poleg tega se bo za 0,95 evra podražilo naročniško razmerje Druga številka. Cene klicev iz Telekomovega fiksnega omrežja so odslej poenotene, in sicer znašajo 4,98 centa na minuto (z DDV) ne glede na to, kam kličemo, razen brezplačnih znotraj Telekomovega VoIP-a.

Kot je običaj, lahko naročniki prizadetih paketov brez odpovednega roka in...

67 komentarjev

Microsoft prekinil sovražnosti z Googlom

Slo-Tech - Microsoft in Google sta tako v domačih ZDA kakor v drugih državah prekinila medsebojne pravne spore, ki so vlekli na več sodiščih po vsem svetu, vključno s pritožbo pri Evropski komisiji. V Microsoftu so dejali, da podjetji odločno tekmujeta za domače in poslovne stranke, a želita to početi na osnovi odličnosti svojih izdelkov, ne pravnih sporov. Tudi v Googlu so zapisali, da želijo prepričati s kakovostjo, ne pa s tožbami omejevati konkurence.

Spomnimo, da je Evropska komisija pred le nekaj dnevi sporočila, da širijo preiskavo Googla zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja pri Androidu. Microsoft in Google sicer poudarjata, da to ni povezano z zadnjo najavo, saj sta podjetji dogovor o prekinitvi pravnih sporov pilili že dlje časa. Patentne tožbe...

19 komentarjev

Telekom Austria bo kupil Amis

vir: Večer
Večer - Mariborski časnik Večer piše, da je Amis tik pred prodajo. Podjetje naj bi že prihodnji teden kupil Telekom Austria, ki je pri nas na trgu prisoten kot Simobilov lastnik. Posel je načeloma že dogovorjen, prihodnji teden bodo le še dorekli podrobnosti s skladoma Iris Capital in Kebek, ki sta Amisova lastnika, ter podpisali pogodbo. Za prevzem naj bi Avstrijci odšteli okrog 30 milijonov evrov, za kar bodo dobili tako slovenski kot hrvaški del.

Amis je bil do leta 2006 v lasti Aleša Železnika, ki ga je potem prodal (prek svojega podjetja Globtel) francoskemu skladu Iris Capital in belgijskemu skladu KBC Private Equity. Slednji je kasneje svoj delež preprodal...

137 komentarjev

Telekom izgubil proti Tušmobilu

Slo-Tech - Telekom Slovenija je na Seonetu sporočil, da so prejeli sodbo v tožbi Tušmobila zaradi omejevanja konkurence pri vzpostavitvi xDSL in omejevanju dostopa do DSLAM-a. Tušmobil je terjal 28,1 milijonov evrov, sodišče pa je razsodilo, da mora Telekom v 15 dneh plačati 1,7 milijona evrov in z zakonitimi zamudnimi obresti. Zahtevek za preostanek, torej 26,4 milijona evrov, je sodišče zavrnilo.

Telekom je dejal, da bodo sodbo preučili in se nato odločili o nadaljnjih ukrepih. Spomnimo, da je Tušmobil po novem v lasti Telemacha, sama pogodba o prevzemu pa je zelo zanimiva. Nominalno bo cena znašala okrog 110 milijonov evrov, a se bo zmanjšala za Tušmobilove dolgove in morebitne kasneje odkrite nepravilnosti. V celoti bo poplačana do leta 2018,...

13 komentarjev

Telekom Slovenije in Simobil prekinila sovražnosti

Slo-Tech - Telekom Slovenije in Simobil sta sklenila dogovor, s katerim sta uredila odprta medsebojna razmerja in postavila temelje za prihodnje sodelovanje, hkrati pa sta s tem prekinila tožbe zoper drug drugega, so sporočili na oglasni deski ljubljanske borze. Podrobnosti sporazuma podjetji sicer ne komentirata. V Telekomu so dejali le, da gre "pomemben korak k zmanjšanju tveganj iz naslova tožbenih zahtevkov, s čimer se dodatno krepi vrednost družbe za lastnike.

Finance poročajo
, da naj bi šlo za poravnavo v tožbi zoper Telekom zaradi paketa Itak Džabest. Simobil je od Telekoma zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja zahteval 286 milijonov evrov. Simobil je trdil, da mu je Telekom povzročil več sto milijonov evrov škode, ker so paket Itak Džabest ponujali po dampinških cenah. Gre za obdobje...

16 komentarjev

Telemach prevzel Tušmobil

Slo-Tech - V Tušmobilu so potrdili neuradne govorice o prevzemu, ki so začele krožiti dopoldne. Tuš Holding je s podjetjem Telemach sklenil pogodbo o prodaji mobilnega operaterja Tušmobil. Koliko bo največji slovenski kabelski operater odštel za Tušmobil, podjetji nista razkrili. Finance neuradno poročajo o 150 milijonih evrih, ki jih je Mirko Tuš želel že v poskusi prodaje pred leti, a jih ni iztržil.

Tušmobil ima na trgu mobilne telefonije v Sloveniji 12,5-odstotni tržni delež, kar pomeni skoraj 300.000 uporabnikov. Zanj se je že nekaj časa zanimalo več podjetij, najglasneje pa se je omenjalo prav Telemach in Simobil. Da bo Tušmobil slej ko prej prodan, ni bilo nobenega dvoma. Tuš Holdingu so banke upnice ob reprogramu dolgov julija letos kot...

107 komentarjev

Telekom Slovenije pravnomočno zmagal proti T-2

vir: Finance
Finance - Višje sodišče v Ljubljani je danes potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je zavrnilo odškodninski zahtevek T-2 proti Telekomu v višini 130 milijonov evrov. S tem se je dokončno razpletla več kot šest let trajajoča zgodba.

T-2 je namreč januarja 2007 vložil tožbo zoper Telekom Slovenije zaradi očitane zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Očitali so mu privilegirano obravnavno SiOL-a, ki je bil tedaj Telekomovo hčerinsko podjetje, sedaj pa je spet priključen Telekomu. Telekom Slovenije naj bi bil tedaj oviral konkurenco pri trženju paketov VDSL, saj da so jim nagajali v tehničnih podrobnostih.

Januarja letos je okrožno sodišče v Ljubljani razsodilo, da ni dokazov, da bi bil Telekom...

64 komentarjev

T-2 izgubil 130-milijonski odškodninski zahtevek zoper Telekom

vir: Finance
Finance - Mariborski telekomunikacijski ponudnik T-2 je danes utrpel velik poraz v tožbi zoper Telekom Slovenije, v kateri je zahteval 130 milijonov evrov odškodnine zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. T-2 je tožbo vložil že leta 2007, ker naj bi bil Telekom s tehničnimi preprekami oviral T-2, da ta ni mogel uporabnikom ponujati razvezanega dostopa do interneta prek VDSL. Proces se je vlekel do danes, vmes smo videli več zamenjav sodnikov, tako da se je končno začel šele septembra lani. Sedaj pa je ljubljansko okrožno sodišče zaključilo obravnavo, ker T-2 ni predložil dokazov, ki bi potrjevali višino zahtevane odškodnine.

T-2 je že napovedal, da se bo na odločitev pritožil....

59 komentarjev

Pet let stara tožba T-2 proti Telekomu dočakala prvi narok

vir: Finance
Finance - Po več kot petih letih se je danes na ljubljanskem sodišču nadaljeval sodni proces v tožbi, ki jo je telekomunikacijski operater T-2 januarja 2007 vložil zoper Telekom Slovenije zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. T-2 je tedaj od Telekoma terjal plačilo 130 milijonov evrov odškodnine, ker naj bi ta privilegiral SiOL, tedaj svoje hčerinsko podjetje, danes pa del skupine Telekom Slovenije. T-2 sedaj skupaj z zamudnimi obrestmi od Telekoma terja 204 milijone evrov.

V teh letih so se nad primerom zamenjali štirje sodniki, danes pa je bil v Ljubljani vendarle prvi narok. Zgodilo se ni nič, pišejo Finance, saj vse skupaj ni prišlo niti do glavne obravnave. Tako Telekom...

60 komentarjev

Telekom in Mobitel združena

Finance - Slovenskemu operaterju fiksne telefonije Telekomu Slovenije je bila danes pripojena družba Mobitel. Pripojitev je bila izglasovana na junijski skupščini Telekoma Slovenije kot del večjega prestrukturiranja Telekoma. V prihodnosti bodo namreč Telekomu priključili še dele družb Planet 9 (ki je bil združen z Najdi.si), Avtenta.si, GVO, preostanki družb pa bodo ostali hčerinska podjetja Telekoma Slovenije. Kapital družbe Telekom Slovenije se bo povečal za 200 milijonov evrov.

Od 1. januarja prihodnje leto bodo naročniki storitev dobili tudi enoten račun za storitve dosedanjega Telekoma in Mobitela. Telekom Slovenije bo po prestrukturiranju, ki naj bi v prihodnjih štirih letih prineslo 150 milijonov evrov prihranka,

74 komentarjev