»

Se telefoni z nalepko BlackBerry dokončno poslavljajo?

Slo-Tech - Kitajska družba TCL je objavila, da ne bo prišlo do podaljšanja pogodbe o licenčni proizvodnji telefonov BlackBerry, ki se izteče avgusta. Ta hip nič ne kaže, da bi v BlackBerry Limitedu za to nalogo nameravali določiti koga drugega, zato zelo verjetno na Zahodu teh naprav ne bo več na spregled.

Telefoni BlackBerry so bili v prvem desetletju tekočega tisočletja s svojo značilno tipkovnico statusni simbol prezaposlenih poslovnežev. Toda kot še nekatere druge jih je prizemljil prihod iPhona in Androidnih telefonov, na kar Kanadčani enostavno niso dovolj hitro našli ustreznega odgovora. Android in iOS sta s svojima ekosistemoma gladko povozila BlackBerry Storm, fizično tipkovnico pa dandanes redki še štejejo pod nujne elemente. Leta 2015 je BlackBerry najprej z lastnega OSa presedlal na Androida, leto zatem pa prenehal z lastno prozvodnjo telefonov. Namesto tega jo je odstopil zunanjim partnerjem; za globalno prodajo je to kitajska korporacija TCL. Njen najbolj poznan izdelek iz te...

1 komentar

Kanadska policija ima od leta 2010 univerzalni ključ za BlackBerry

Vice - Ena izmed glavnih prednosti BlackBerryja je varnost komunikacije, saj so sporočila med telefonskimi aparati šifrirana, če jih pošiljamo prek njihove storitve BBM. Toda kanadska policija ima vsaj od leta 2010 dostop do šifrirnega ključa, ki ga uporabljajo vse BlackBerryjeve naprave, ki niso del poslovnih sistemov in uporabljajo Business Enterprise Server. To razkrivajo dokumenti sodnega procesa v operaciji Celemenza. Sedem ljudi so obtožili umora newyorške mafijske družine, dokaze pa je policija pridobila s prestrezanjem njihove komunikacije prek BlackBerryja, kažejo dokumenti.

BlackBerryj...

35 komentarjev

Boeingu samouničljivi telefon pomagal razviti BlackBerry

Slo-Tech - Boeing bo pri razvoju telefona Black sodeloval z BlackBerryjem, so sporočili iz Chicaga. Gre za februarja razkriti skrivnostni model, ki bo namenjen uporabi v varovanih okoljih in ki je v razvoju že skoraj tri leta.

Glavna odlika telefona bodo visoki varnostni standardi. Vsa komunikacija in vsi shranjeni podatki bodo šifrirani z Boeingovo tehnologijo PureSecure, vsakršen fizičen poseg v notranjost telefona pa bo povzročil samouničenje, ob čemer bodo neuporabni postali tudi vsi shranjeni podatki. To ne pomeni, da se bo telefon spektakularno razstrelil kot v filmih, temveč zgolj da bo nepovratno pobrisal podatke. Telefon ima namreč vijake zalite z epoksidno smolo ter ohišje, ki zazna poskus odprtja ali odstranitve.

...

11 komentarjev

BlackBerry po dolgem času z dobičkom

The Wall Street Journal - BlackBerry je v minulem četrtletju presenetil z dobičkom, potem ko smo več četrtletij poročali o izgubi. V četrtletju pred tem se je izguba skrčila na dobrih 400 milijonov dolarjev, kar je naznanjalo boljše rezultate in tri mesece zaključujejo s skromnim dobičkom.

V tem obdobju so ustvarili 23 milijonov dolarjev dobička, kar je zelo malo, a še vedno bolje od izgube. Prodaja je v primerjavi s četrtletjem pred tem upadla za odstotek na 966 milijonov dolarjev (padec v primerjavi z lanskim letom pa je kar 69-odstoten), kar pa je še vedno bolje od pričakovanj analitikov. Glavni razlog za pozitiven rezultat kljub nižji prodaji je znižanje odhodkov, ki so v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 57 odstotkov, in posledično...

10 komentarjev

BlackBerry z doslej največjo izgubo, a tudi novo strateško povezavo

Forbes - Težave kanadskega proizvajalca istoimenskih telefonov BlackBerryja se nadaljujejo. V tretjem letošnjem četrtletju so namreč pridelali 4,4 milijarde dolarjev čiste izgube, kar je približno toliko, kolikor smo prejšnji teden vrgli v slovenske banke.

Četrtletje pred tem je izguba kanadskega giganta znašal 965 milijonov dolarjev, sedaj pa se je torej več kot početverila. Od trenutne izgube 1,3 milijarde dolarjev predstavljajo odpisi neprodanih zalog, 2,7 milijarde dolarjev (pred davki) pa so odpisali iz naslova nepremičnin in drugih opredmetenih osnovnih sredstev. Izguba iz poslovanja je znašala "samo" 354 milijonov dolarjev, kar pa je še vedno za polovico več kot pričakovanj analitikov...

0 komentarjev

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

The Wall Street Journal - BlackBerry, o katerem smo izčrpno poročali, da se bori s finančnimi težavami, ki jih rešuje tudi z odpuščanjem, bo dobil novega lastnika. Interni odbor, ki ga je podjetje sestavilo letos za analizo možnosti za prihodnost podjetja, je sklenil dogovor s Fairfax Financial Holdings (FFH) o prodaji podjetja. FFH je že sedaj največji lastnik BlackBerryja, sedaj pa ga bo prevzel v celoti.

FFH ima trenutno v lasti 10 odstotkov podjetja. Za preostanek bodo odšteli 4,7 milijarde dolarjev, kar pomeni devet dolarjev na delnic. Zato ni presenetljivo, da je tečaj delnic pribit malo pod to vrednost. Danes je delnica sicer pridobila odstotek, a se je v petek sesula za 20 odstotkov, ko je BlackBerry...

7 komentarjev

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre...

8 komentarjev