»

Organski tankoslojni tranzistorji v boju proti ponarejenim bankovcem

New Scientist - Raziskovalci iz Stuttgarta, Tokia in Kjota so iznašli nov način zaščite bankovcev, ki bi lahko ponarejevalcem pristrigel peruti za dlje časa kakor običajne metode. V članku Organic Electronics on Banknotes, ki je objavljen v reviji Advanced Materials, poročajo o uporabi organskih tankoslojnih tranzistorjev (TFT) za zaščito bankovcev pred ponarejanjem.

Na bankovce v primerni geometriji nanesejo plasti zlata, aluminijevega oksida in organskih molekul, ki se sprimejo v tankoslojne tranzistorje na površini bankovca. Vse to poteka brez uporabe agresivnih kemikalij ali visokih temperatur, ki lahko poškodovale bombažna vlakna v bankovcih. Tako pridobljeni bankovci...

12 komentarjev

Podkožni biorazgradljivi čipi za LED-tatuje

Wired News - Raziskovalci na University of Pennsylvania razvijajo biorazgradljive čipe iz silicija in svile, ki se bodo vgradili v podkožje, tam izgubili svoje ovoje in povsem normalno funkcionirali. Preizkuse z LED-čipi so že uspešno izvedli na miših, katerih kožo so uspešno spremenili v zaslon.

Čipi teh novih tatujev so pritrjeni na svileni substrat, ki se sčasoma v podkožju raztopi, tako da ostane le čip v velikosti enega milimetra in debeline 250 nm, ki se...

27 komentarjev

Raziskovalci razvili 10-krat učinkovitejše čipe

Nov energetsko učinkovitejši čip

vir: Slashdot
Slashdot - Razvijalci is MIT-ja in Texas Instruments so razvili nov čip, ki je po njihovih besedah tudi do desetkrat učinkovitejši kot trenutno obstoječi čipi. Pri tako visoki energetski učinkovitosti so posebno zanimive nove možnosti, ki jih takšni čipi odpirajo - tako bi se lahko določene naprave (npr. srčni spodbujevalniki) napajale iz toplotnega gradienta človeka ali iz njegove gibanja.Do takšne učinkovitosti so raziskovalci prišli tako, da so preoblikovali samo vezje - današnji čipi namreč uporabljajo 1 V napetosti, novi pa samo 0,13 V, kar je pomenilo, da so morali raziskovalci na novo...

9 komentarjev

KDE na GameCube

Slashdot - Nekateri ljudje si močno prizadevajo spraviti Linux na vsakršno napravo, vključno s toasterji in mikrovalovkami.

Ena skupina takih ljudi se je odločila, da bo začela projekt ' GameCube Linux'. Do sedaj niso dosegli precej velikega uspeha, so pa pokazali prve slike delujočega KDE okolja. Ni jim popolnoma uspelo, saj se njihov rezultat rahlo razlikuje od željenega.

Tukaj pa je še povezava do orginalnega framebufferja.

Zdaj pa prevajat jedro na mojih supergah!

7 komentarjev

RFID za sledenje ljudi

Wired News - Tehnologija RFID, ki naj bi v prihodnosti nadomestila klasično črtno kodo, je bila prvotno namenjena sledenju izdelkov v skladiščih, trgovinah, itd. No, sedaj pa so se pri Intel Research Seattle in Georgia Institute of Technology spomnili, da bi bilo mogoče z isto tehnologijo izboljšati zdravstveno nego starejših - vsaj tako so prepričani raziskovalci teh dveh ustanov. Tako naj bi starostnike opremili z RFID čipi in spremljali njihove dnevne aktivnosti. S pomočjo Caregiver's Assistant-a naj bi tudi zagotavljali, da bodo osebe redno jemale zdravila in se držale diete.
Čeprav je namen takšne tehnologije vsekakor hvalevreden, pa se nekateri bojimo, da ta tehnologija pomeni prevelik poseg v zasebnost in avtonomijo posameznika, saj bo z njo posameznik izpostavljen stalnemu in totalnemu nadzoru, sistem pa bo tudi odločal namesto njega, pardon, mu bo "pomagal" pri odločitvah.
Več informacij na Wired News (RFID Keeps Track of Seniors)!

Ko bo tehnologija preiskušena na starostnikih, pa...

8 komentarjev

Humvee z laserjem

New Scientist - Ne, naslov novice ni hec. Na Humveeja so ameriški znanstveniki namestili močan laser, njegova naloga pa bo uničevanje min na bojnem polju. Testirati naj bi ga začeli kmalu, malo daljši tekst pa si lahko preberete tukaj.
Hehe, me zanima, kdaj se bodo naši politiki odločili, da če so že naročili Humveeje, lahko zraven naročijo še 'en par' takihle laserčkov[>:D].

0 komentarjev

Čipi v knjigah

BBC - Se še spomnite novice, ko sem govoril o posebnih čipih, ki naj bi jih vgrajevali v denar in bi nato sporočali pristnost bankovcev? No, ti čipi bi bili lahko uporabni tudi za nadzorovanje toka denarja. Nekaj podobnega so se sedaj domislili tudi prodajalci knjig, ki jim tatovi odnesejo kar lep del zaslužka. Sodeč po tem članku, se trgovci v Veliki Britaniji vse bolj zavzemajo za vgradnjo čipov v knjige, ki bi jim lahko pomagali zopet priti do ukradenega materiala. Zanimiv članek, ki nazorno pokaže, kje se lahko uporabi nova tehnologija.

0 komentarjev

Chips for a dollar coming soon ...

Overclockers Australia - ... se glasi naslov novice, ki si jo lahko preberete tukaj. Govori o vedno cenejših čipih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje in o vgradnji miniaturnih računalnikov, ki so vgrajeni v en čip v razne potrošne naprave, kot so hladilniki, toasterji in podobno. Da se nekaj premika v tej smeri smo lahko videli že pri Hitachijevem projektu, kjer so poročali, da bodo izdelali poseben čip, ki ga bodo lahko tiskarne denarja vgradile v bankovce in s tem močno otežile ponarejanje. Tokratni članek pa govori tudi o nternetnem strežniku, ki je vdelan v samo 1 čip in ni nič večji, kot vžigalčna glavica in o tako imenovanih RFID (radio frequency identity) čipih, ki jih lahko vgradimo v naprave in nadzorujemo njihovo premikanje (idealno za nadzor transporta izdelkov).
Da razne teze o vgrajevanju čipov v gospodinjske in druge potrošne naprave niso samo znanstvenofantastično nakladanje priča tudi Electroluxov hladilnik (tega ni v članku), v katerega so vgradili podporo operacijskemu sistemu Windows...

0 komentarjev

Opis Matrox Millennium G550

AnandTech - Na prenovljenem (opa!) AnandTech-u so v test dobili novega Matrox-a. Gre za kartico imenovano G550 in jo vsi že poznete, če ste redno spremljali novice. Za vse, ki niste, še zadnja, ampak res zadnja, obnova zgodbe.
Matrox je nameraval izdati G800, čip, ki bi konkuriral velikim. Imel bi T&L enoto, zelo dober FSAA, Dual display tehnologijo,... In seveda, ker je to Matrox, zelo dobro kvaliteto slike. To se ni zgodilo. Zakaj? Ker je Matrox tako dolgo zavlačeval z načrtovanjem čipa, da so ga drugi (Nvidia) prehiteli. Sicer je še vedno zelo majhna možnost, da G800 izide, a le v dual RAMDAC različici.
Da se vrnem na prvotno temo... G550 nima podpore DirectX 8.0. Čeprav podpira nekaj od DX8 funkcij, je daleč od tega, da bi ga označili za DX8 kompatibilnega. Matrox pa je v G550 vgradil tudi eno zelo dobro funkcijo. Sicer ni namenjena gamerjem, ampak video konferencam. Problem pri prenosu slike v video konferencah je ozka pasovna širina. Matorox je ta problem (delno) rešil s tehnologijo...

2 komentarja

Nov digital signal procesor

Yahoo News - Analog Devices je predstavil nov procesor (DSPs), ki bo pospeševal internetni video. Blackfin čip (kot ga imenujejo) uporablja tehnologijo, ki so jo razvili v sodelovanju z Intelom. Razvijajo pa tudi Blackfin čip, ki ga bodo vgrajevali v mobilne telefone in druge naprave. Prav tako so najavili nov power management čip, ki bo raduciral porabo DSP čipov za več kot 60 odstotkov tako, da se bo prilagodil trenutni situaciji z zmanjšanjem napetosti in ferkvence samega procesorja. Tako npr. zahteva glasovna komunikacija veliko manj procesiranja kot video. Nov Blackfin DSP čip teče na hitrosti 300 MHz (prej 160 Mhz), ki pa zagotovo ne bo njegova zadnja, saj imajo v načrtih za prihodnost tudi izdajo 1 GHz čipa.

0 komentarjev