»

Google pokazal prototip brskalnika z Blinkom za iOS

Slo-Tech - Čeprav Apple še ni spremenil politike v App Storu na svojih napravah z iOS, kjer za vse brskalnike ostaja obvezna uporaba Applovega pogona WebKit, je Google pokazal prvi prototip brskalnika z lastnim pogonom Blink za iOS. Da se to kani zgoditi, so napovedali že minuli mesec, ko so ob špekulacijah o spremembi Applove politike naznanili Blink za iOS. Google sicer uradno zatrjuje, da nimajo še nobenih načrtov pripraviti lastnega brskalnika z Blinkom za App Store, a hkrati dejanja kažejo, da ga imajo tehnološko že praktično nared.

Taktika je razumljiva. Google kaže, kaj bi lahko bilo drugače in kako bi Blink na iOS deloval, s čimer se ustvarja pritisk na Apple, da bi vendarle spremenil pravila. Nekaj razvijalec je pokazalo prve posnetke, kako bi bilo to videti. Prvi testi ne kažejo večjih težav, seveda pa v trenutni verziji brskalnik - ki so jo lahko zgradi vsakdo - še ni namenjen redni uporabi. Nekaj težav povzročajo tudi spletne strani, ki preverijo operacijski sistem in na iOS

4 komentarji

Firefox prispel na iOS

Slo-Tech - Po lanski napovedi, da Firefox prihaja tudi na iOS, je Mozilla končno izdala stabilno verzijo Firefoxa za Applove mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS. Doslej je bila na voljo le beta, pa še ta je bila omejena na Novo Zelandijo. Jabolko spora med Applom in Mozillo, zaradi katerega Firefoxa tako dolgo ni bilo na iOS, so seveda pravice v iOS. Mozilla je želela lastni pogon, Apple pa tega ni dovolil (in zato tudi Chrome in Opera uporabljata Applov pogon).

Na koncu je popustila Mozilla, kar smo potihoma tudi pričakovali, in tako je Firefox za iOS prva verzija Firefoxa, ki ne uporablja lastnega pogona Gecko temveč WebKit. Zakaj bi torej kdorkoli uporabljal Firefox, ki deluje zelo podobno kot ostali brskalniki na iOS?...

5 komentarjev

Autodesk pripravlja lasten pogon za igre Stingray

The Verge - Autodesk, ki ga poznamo po številnih programih za računalniško grafiko in animacijo, bo izdal lasten pogon za igre. Čeprav so grafično podobo pisci že doslej pogosto pripravljali v Autodeskovih Mayi, 3ds Maxu, izrisovalnem pogonu Scaleform in ostalih Autodeskovih orodjih, je vse skupaj poganjal Unity, Unreal ali kateri izmed drugih pogonov. Autodesk želi poseči tudi na področju, zato je pripravil lasten pogon Stingray.

Stingray, ki so ga prvikrat napovedali marca, je zgrajen na pogonu Bitsquid, ki ga je Autodesk kupil lani. Bitsquid je napisan v jeziku Lua, ki teče na Windows, PS3 in PS4, Xboxu 360, Androidu in iOS, na njem pa recimo tečejo Gauntelt, Helldivers ali War of the Vikings. Stingray bo obdržal osnovno Bitsquidovo jedro in vse funkcije, kot jih ima...

25 komentarjev

Firefox bo prispel tudi na iOS

Twitter - Podpredsednik Mozille Jonathan Nightingale je dejal, da bo Mozilla pripravila verzijo Firefoxa za Applove naprave z iOS, je sporočil Luka Blakk iz Mozille.

Firefoxa za iOS ni, ker sta Mozilla in Apple vsak na svojem bregu glede pogona brskalnika. Medtem ko Apple vztraja, da morajo vsi pisci brskalnikov uporabljati Applov pogon, kar utemeljujejo z varnostnimi razlogi, je Mozilla vztrajala, da na iOS ne pridejo, dokler jim ne bodo dovolili uporabiti lastnega pogona. In tak pat položaj je trajal...

2 komentarja

Apple popravil varnostno površnost v iOS, Mac OS X še nezakrpan

Ars Technica - Apple je včeraj izdal izredni popravek za iOS 7 in tudi starejšo verzijo iOS 6.1 (in sicer iOS 7.0.6. in iOS 6.1.6), ki odpravlja resno napako pri rokovanju s stranmi prek varnih povezav (SSL/TLS). Zaradi hrošča v kodi sta namreč Safari in odjemalec za elektronsko pošto izpustila nekaj pomembnih korakov, v katerih bi se moralo preveriti, ali je strežnikov javni ključ resnično pravilno podpisan. Tako so lahko napadalci izvedli MITM-napade, saj je brskalnik strani verjel na besedo, da gre res za domeno, za katero se predstavlja, sprejel pa je katerikoli certifikat. Ranljiva nista le Safari in Mail.app, ampak tudi druge aplikacije, ki uporabljajo vgrajeno infrastrukturo. Zanimivo pa je, da Chrome ni prizadet, Firefox pa verjetno tudi ne.

O resnosti napake priča tudi dejstvo, da je...

50 komentarjev

Firefoxa za iOS in Windows RT ne bo

SXSW Interactive. Z leve: Mike Taylor, Jay Sullivan, David Dehghan in Seth Rosenblatt.

CNet - V Mozilli so še enkrat ponovili, da Firefoxa za Applove naprave z operacijskim sistemom iOS ne bo. Razvoj namreč ni smiseln, saj so Applove zahteve neživljenjske, je na SXSW povedal Mozillin podpredsednik. Razlog je kakopak Applova zahteva, da katerikoli brskalnik na iOS za uporablja pogon WebKit za izris strani, česar pa Mozilla noče. Recimo, Google je izdal svoj brskalnik Chrome za iOS, o tem pa razmišlja tudi Opera, ki bo s Presta itak prestopila na WebKit.

Mozilla je že leta 2009 dejala, da je verzija za iOS zelo malo verjetna, leta 2011 pa so jo že odpisali. Kljub temu je bila do lanskega septembra na voljo Mozilla Firefox Home, ki je skrbela za sinhronizacijo zavihkov in zaznamkov na iOS, ni pa bila polnokrvni...

12 komentarjev

Zbogom, Presto

Opera software - Norveški razvijalec spletnega brskalnika Opera je napovedal, da bodo zamenjali pogon za svoj brskalnik. Vse od davnega leta 2003 je Opera spletne strani izrisovala z lastnim zaprtokodnim pogonom Presto, ki ga ni uporabljal noben drug brskalnik. Presto je majhen, poskočen, nepožrešen in predvsem združljiv, saj so ga od samega začetka pisali z združljivostjo s standardi v mislih. A vseeno se bo Opera sedaj od njega poslovila in ga zamenjala za WebKit ter V8.

WebKit je naš stari znanec, saj ga uporabljata Googlov Chrome in Applov Safari, najdemo pa ga tudi v manj pogostih brskalnikih, kot so integrirani v iOS, BlackBerry OS, Tizen, webOS itn. Kljub temu je poteza Opere prelomna, saj v moderni dobi nihče izmed razvijalcev...

60 komentarjev

Prihaja Firefox za androidne tablice

CNet - Firefox je že na voljo za osebne računalnike in pametne telefone, medtem ko so tablični računalniki tista niša, za katero Mozilla še ni pripravila prilagojenega brskalnika. Ta je visoko na prioritetni listi, zato so javno predstavili prve testne verzije Firefoxa za Android na tabličnih računalnikih.

Kot je razvijalec Lucas Rocha zapisal na blogu, so dosegli zadosti delujoče stanje, da si upajo izdelek pokazati svetu in zaprositi za odzive. Gre sicer še za zelo zgodnjo preizkusno verzijo, ki jo lahko do končne doleti še precej sprememb. Velik del dizajna so prenesli iz verzije za pametne telefone, ki pa so mu zavoljo večjega zaslona lahko dodali gumbe za navigacijo in vrstico z naslovom.

Mozilla se na Android osredotoča predvsem zato, ker je to...

19 komentarjev

Mobilna Opera presegla sto milijonov uporabnikov, prihaja na iPad

Opera Web Browser - Vitki norveški brskalnik Opera, ki se je v mobilnem svetu uporabnikom prikupil dosti bolj kot v namiznem, je presegel mejo 100 milijonov mobilnih uporabnikov. Kot so sporočili iz podjetja, 90,4 milijona ljudi uporablja Opero Mini vsak dan, medtem ko jih dodatnih 15 milijonov Opero Mobile zažene vsaj enkrat mesečno. Ob tem poudarimo, da te številke zajemajo le uporabnike, ki so si svojo Opero z interneta prenesli sami in ne tudi tistih, ki so jo že dobili prednaloženo na telefonih in jo nemara uporabljajo. Mobilna Opera tako vsak mesec odpre 52 milijard spletnih strani, kar ni malo.

Hkrati je Opera napovedala, da bodo...

25 komentarjev