»

Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

Albatron KI51PV

vir: Tech Report
Slo-Tech - Standard Mini-ITX je ob predstavitvi veliko obljubljal. Rekli smo si, končno ne bo več potrebe po gromozanskih škatlah na naših mizah, če (en) računalnik potrebujemo zgolj za pisarniška opravila in brskanje po medmrežju. Mere osnovne plošče (17x17 cm) so obljubljale, da bo računalnik zelo majhen, ob katerem se celo Shuttlovi XPC-ji zdijo veliki.

Realnost seveda ni tako rožnata. Na trgu sicer je mogoče kupiti matične plošče tega standarda, vendar je na skoraj vse pricinjen šibak Viin procesor (C3, C5, C7) , ki sparjen z njenim veznim naborom včasih ne nudi dovoljšnje in udobne odzivnosti.

Albatron očitno zna prisluhniti potrebam na trgu...

31 komentarjev

Najmanjši napajalnik - picoPSU

Bit Technologies - Med novostmi predstavljenimi na letošnjem CES-u se je našla tudi napravica, ki na prvi pogled spominja na navaden ATX 20 pinski konektor. V bistvu sicer res gre za 20 pinski konektor, le da tale ne izhaja iz napajalnika, ampak JE sam napajalnik.

Podjetje MiniBox je namreč izdelalo napajalnik izredno majhnih dimenzij z imenom picoPSU. Gre za 120 W napajalnik, vgrajen na sam 20 pinski konektor, ima pa še dva molex priključka ter priključek za disketnik, ter seveda kabel za priklop v električno omrežje.


Napajalnik je namenjen za sisteme, ki imajo na voljo zelo malo prostora za komponente. Povsem tiha naprava je sposobna poganjati brez večjih težav sisteme na Pentium-M in VIA C3 procesorjih. Zanj pa je potrebno...

44 komentarjev

VIA predstavlja mobilni C3

X-Bit Labs - Čeprav Viini procesorji C3 niso ravno zmogljivi, pa so idealni za vgradnjo v lahke prenosnike, kjer zmogljivost ne šteje toliko. Tam je bolj pomembna majhna poraba, za kar je C3 kot nalašč. Tako je VIA na CeBitu naznanila, da bo izdelala 933 MHz C3, ki bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, vseboval bo 128 KB prvostopenjskega predpomnilnika, 64 KB drugostopenjskega predpomnilnika, deloval bo lahko na 100/133 MHz vodilu, vseboval podporo MMX in 3DNow! ukazom ter tudi tehnologijo LongHaul, ki bo skrbela za optimalno porabo energije.
Razen podatkov, niso znane nit začetne cene, niti datum začetka proizvodnje tega procesorja.

2 komentarja

Nova Ezra

X-Bit Labs - VIA je nedavno izdala svoj 933 MHz procesor C3, ki je osnovan na jedru Ezra. Procesor je izdelan v 0.13 mikronski tehnolgiji izdelave, ima 128 KB primarnega in 64 KB sekundarnega predpomnilnika, nabor ukazov MMX in AMD-jev 3DNow! in 133 MHz vodilo. Novi C3 je kot nalašč za nadgradnjo starih računalnikov, saj brez problemov sede v podnožje Socket370. VIA je procesor namenila predvsem cenenim računalnikom, prenosnikom in manj zmogljivim strežnikom. Cena še ni znana.

1 komentar

VIA C3

ZDNet - Na trg očitno prihajajo novi 'cyrixi'. VIA je namreč izdelala ter prodajalcem že ponuja 886 MHz procesor, Ezra C3 poimenovanega. Vgrajene ima dodatne MMX ter 3DNow! ukaze ter je izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji.

VIA svoj procesor sicer hvali na vse pretege (predvsem nizko ceno, ki pa, ironično, še ni znana), vendar pa proizvajalci računalnikov niso preveč navdušeni. Verjetno se, kljub nizki ceni, bojijo, da gre zgolj za še ene Cyrix procesorje. Klik.

0 komentarjev

AC'97 Sound

Digit Life - Tokratna novica govori o integriranem AC'97 zvoku. Kot gotovo že veste, je integriran zvok prisoten skoraj v vseh novejših chipsetih (Intel, VIA, ...). Ljudje imajo take rešitve radi, saj odpade dodaten strošek za samostojno zvočno kartico. Vendar pa je integriran zvok dvorezen meč. Kljub nizki ceni, se prisotnost v chipset integrirane AC'97 kartice pozna na hitrosti sistema. Integrirana zvočna kartica namreč še vedno rabi nekaj pomoči osrednjega (CPU) procesorja. Slabost AC'97 zvočnih kartic se odraža tudi v tem, da niso primerne za zahtevnejša opravila. O takih in podobnih stvareh so se razpisali na Digit-Lifu. Napisali so obsežen članek, ki je namenjen samo AC'97 zvoku. Seveda pa Digit-Lifovci niso mogli iz svoje kože, zato je članek spet malce bolj strokoven.

2 komentarja

EZRA

X-Bit Labs - Govoril sem vam že o Viinem procesorju imenovanem Ezra. Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji in bo potomec Viinega Samuela II. Drugače se pa od Samuela II ne bo razlikoval. Ne bo imel več predpomnilnika,... Nič. Samo izdelan bo v manjši tehnologiji, kar pomeni manjše gretje, kar pomeni višjo frekvenco delovanja. VIA bo procesor predstavila na prihajajočem Computex sejmu v Taipeiu. Seveda je Ezra low-cost procesor, ki bi želel konkurirati Celeronom (mogoče) in Duronom (popolnoma nemogoče).

6 komentarjev

Tudi Samuel2 na CeBITu

X-Bit Labs - VIA bo poleg drugih stvari na CeBITu predstavljala tudi novega Cyrixa III, zgrajenega na Samuel2 jedru. O dotičnem procesorju ste na Slo-Techu že lahko brali. Resda je zaradi določenih zadev zanimiv (0.15 mikronska tehnologija izdelave -> navijanje, 64KB L2 predpomnilnika...), toda resno dvomim, da se bo lahko kosal s Celeroni, kaj šele Duroni. In tudi napovedano nizka cena mu verjetno ne bo preveč pomagala, saj bo vsakdo (z dovolj soli v glavi) raje pljunil dva jurja več in si privoščil Durončka.

3 komentarji

VIA najavila dva nova Cyrixa III

X-Bit Labs - Saj ne, da bi to bila kakšna zanimiva novica, toda mogoče bo koristila komu izmed vas. VIA je torej najavila dva nova Cyrix III procesorja, 650 in 667MHz model. Prvi deluje na 100MHz FSB, drugi pa na 133MHz. Cena je zelo nizka, 55$ in 60$, kar pa navsezadnje ustreza njihovim performansam. Zaradi pomanjkanja L2 predpomnilnika sta procesorja nekje na ravni (ali celo počasnejša) od 566MHz Celerona2. Kaj bi dali za tako makino v sistemu, kajne [>:D]?

0 komentarjev