»

Rekord z 10 bilijoni sličic na sekundo

Slo-Tech - Pred štirimi leti so japonski znanstveniki razvili kamero, ki zmore posneti 4,4 bilijona sličic na sekundo, lani pa so na univerzi v švedskem Lundu zmogli 5,0 bilijona. Sedaj so jih raziskovalci s Caltecha in kanadskega INRS prehiteli s svojo napravo, ki zmore 10 bilijonov sličic na sekundo. V perspektivi: v času med dvema posnetkoma svetloba prepotuje 30 mikrometrov, predvajanje sekunde takšnega posnetka s 60 fps pa bi trajalo 5284 let. O dosežku pišejo tudi v Nature Light: Science & Applications.

S tako hitrimi posnetki je mogoče raziskovati najhitrejše procese, denimo interakcijo med svetlobo in snovjo v nanometrskem merilu. Uporabili so metodo CUP (compressed ultrafast photography), ki sama po sebi zmore 100 milijard sličic na sekundo. S kombinacijo dveh kamer - femtosekundne in statične, katerih posnetke so...

17 komentarjev

Zmagal je denar: PewDiePie 2.0 ugledal luč sveta

vir: The Verge
The Verge - Švedski Youtuber PewDiePie je svojim gledalcem obljubil, da bo omilil ton govora, prenehal s šalami o Hitlerju in postal politično korekten, družinam prijazen ustvarjalec. In kaj je v ozadju zgodbe kapitulacije enega izmed najvplivnejših milenijcev? Denar, seveda. PewDiePie je namreč tudi razkril, da mu je »Youtube onemogočil monetizacijo kar tretjine posnetkov.« Ker seveda ne želi bankrotirati in ostati brez stehe nad glavo, bo zato njegova vsebina od zdaj naprej prijazna tudi najmlajšim gledalcem. Navkljub 55 milijonom naročnikov, je v zadnjih mesecih z Youtube kanalom zaslužil neprimerno manj, kot pred štirimi leti z neštetokrat manj ogledi in sledilci.



Humoristični milijoni

Na temni strani se je Šved Felix...

52 komentarjev

Ko Youtube razdedini svojega najuspešnejšega sina

https://socialblade.com/youtube/user/pewdiepie

Slo-Tech - 54 milijonov sledilcev. V sedmih letih le od Googlove tube 37 milijonov dolarjev prihodkov.

PewDiePieja že dolgo časa mnogi označujejo kot notranjega izdajalca Youtuba, ki je razvil svojo politično identiteto in se pritožuje nad »nepoštenim« sistemom.
Od nekdaj je njegov smisel za humor označen za šokantnega in včasih nespoštljivega. A prejšnji mesec je v očeh tradicionalnih medijev in novinarjev očitno prestopil mejo.

In kdo sploh je PewDiePie? Pred dvema tednoma so »umetniško« ime 27-letnega Šveda Felixa Kjellberga znali izgovoriti le milenijci in najmlajši YouTube gledalci. Zaradi članka Wall Street Journala danes zanj vedo tudi tisti, ki ne vedo, kaj je vloganje, fenomen »unboxinga« in kaj so gaming kanali. Ne nujno kaj dela in s čim je v preteklem letu zaslužil 15...

100 komentarjev

YouTube Gaming bo konkruriral Twitchu

Google - Lani je Google skorajda kupil Twitch, pa ga je potem raje prevzel Amazon. Danes je Google predstavil novo storitev YouTube Gaming, ki je neposredni odgovor na Twitch in mu bo poizkušala ukrasti čim več uporabnikov.

Kot pove ime in kot velja za Twitch, je YouTube Gaming namenjen vsem igralcem raznovrstnih iger po celem svetu. Tako imenovani e-šport, kot se imenuje (pol)profesionalno igranje iger, je že zdavnaj prerasel okvire dnevnih sob ter postal velikanski posel. Na YouTubu že sedaj najdemo najrazličnejše kanale, od kuharskih, glasbenih do navodil za preigranje iger, zato YouTube Gaming lepo zaokrožuje ponudbo. Na voljo bo kot samostojna aplikacija ter ločena podstran, ki bo imela razdelke za več kot 25.000 iger. Za vsako bodo v ločenem kanalu na voljo videoposnetki, živa predvajanja (live...

22 komentarjev

Na YouTubu prvi posnetek v ločljivosti 8K

Slo-Tech - Googlov YouTube je dobil prvi posnetek, ki je za ogled na voljo tudi v ločljivosti 8K (oziroma 7680 x 4320 točk). Medtem ko so 4K podprli že pred petimi leti in danes ne manjka posnetkov v tej resoluciji, smo morali na 8K počakati.

V Googlu so sicer povedali, da je YouTube ločljivost 8K formalno podpiral že od leta 2010, da pa so letos dodali napis 4320p v meni. Uporabniki po svetu ugotavljajo, da se je zadnja sprememba zgodila šele pred dnevi. Glede podpore posnetkov pa ne moremo reči ni konkretnega, ker do včeraj ni bilo naloženega nobenega posnetka v tej ločljivosti, torej je tudi podpora bolj filozofsko vprašanje.

Kakorkoli, posnetek Ghost Towns, dasi 8K za zdaj deluje le v Chromu. Posneli so ga s kamero RED Epic Dragon 6K v pokončni orientaciji in potem v...

86 komentarjev

Google omogoča izdelavo GIF-ov iz videoposnetkov

TechCrunch - Google je brez velike najave dodal možnost izdelave animiranih sličic v formatu GIF neposredno na strani YouTube iz tamkajšnjih videoposnetkov. Kot je pri Googlu že v navadi, se bo novost v naš vsakdanjik priplazila postopoma. Tako še ni dostopna na vseh videoposnetkov, na nekaterih pa vendarle je. Avtorji videoposnetkov jo morajo namreč odobriti.

Storitev uporabimo tako, da v meniju pod videoposnetkom kliknemo Share (Skupna raba) ter izberemo novo možnost GIF. Nato izberemo začetno in končno časovno točko v posnetku, morebitne napise ter kliknemo ustvari. Nastale datoteke GIF gostujejo kar na YouTubovih strežnikih, tako da jih ni težko deliti naokoli. Dolžina posnetka je omejena na šest sekund. Za uporabo storitve moramo biti prijavljeni.

Ni še jasno - iz Googla namreč...

7 komentarjev

YouTube podpira 60 sličic na sekundo

Slo-Tech - Google je izpolnil junijsko obljubo in omogočil podporo za videoposnetke s frekvenco 60 sličic na sekundo (fps). Za zdaj je podpora še bolj polovičarska, saj so poskrbeli le za lasten brskalnik Chrome, medtem ko uporabniki ostalih domnevno še pridejo na vrsto. Če posnetek visoko frekvenco podpira, jo vključite z izbiro možnosti 720p60 ali 1080p60 v meniju z nastavitvami desno spodaj.

Vseeno brez drobnega tiska ne gre. Google mora vaš videoposnetek posebej odobriti, da bo dobil možnost predvajanja s 60 fps. Po Googlovih besedah bodo to predvsem posnetki z veliko prizori premikanja (motion intense), medtem ko bo večji preostanek ostal pri 30 fps. YouTube tako zlagoma izboljšuje kakovost videoposnetkov, ki jih je mogoče naložiti; pred...

100 komentarjev

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM

vir: Google
Google - Google se je odločil, da bo izkoristil svojo ogromno bazo uporabnikov v bitki formatov, ki poteka med WebM in H.264. Prvega podpira Google (podporo slednjemu so iz svojega brskalnika v celoti umaknili), medtem ko drugega zagovarjata Microsoft in Apple. Zato je Google začel prekodiranje vseh videoposnetkov na YouTubu v format WebM.

Vse na novo naložene posnetke že sproti prekodirajo v format WebM, medtem ko v času manjše obremenitve pretvarjajo tudi starejše gradivo. To je mamutski projekt, saj je baza filmov nepredstavljivo velika. Vsak dan prejme za približno šest let videomateriala. Doslej so pretvorili že 30 odstotkov posnetkov, ki predstavljajo 99 odstotkov vseh ogledov na YouTubu.

Seveda to ne pomeni, da...

136 komentarjev

Yahoo Video zapira vrata

ComputerWorld - Spletna stran za nalaganje videoposnetkov Yahoo Video, ki je bila neuspešna konkurentka YouTube, zapira svoja vrata. Še avgusta je bila to tretja največja stran z videoposnetki na spletu, takoj za YouTubom in Facebookom, a to ni bilo dovolj. Nove posnetke so prenehali sprejemati 15. decembra lani, letos 15. marca pa bo stran v tej obliki ukinjena.

Uporabniki imajo čas, da do vključno 14. marca s strani prenesejo lastne videoposnetke, za kar so dobili posebno možnost Prenesi v nastavitvah. Po tem datumu svojih vsebin ne bodo mogli več dobiti, ker jih bodo izbrisali.

Yahoo pravi, da je odločitev del nove strategije, v okviru katere bodo svoje moči preusmerili v rast svojega glavnega...

6 komentarjev

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

YouTube tretja najbolj obljudena stran

TG Daily - Spletna stran za objavljanje in pregledovanje video posnetkov YouTube, ki jo je leta 2006 kupil Google, je presegla magično mejo 100 milijonov obiskovalcev v ZDA. S temi dosežki je stran trdno na tretjem mestu najbolj obiskanih spletnih strani na spletu, zaostaja pa le za legendardnima Googlom in nekoliko zapostavljenim Yahoojem. Zanimivo je, da samo YouTube povzroči 17 odstotkov vsega prometa na spletu. Prvouvrščeni Google je odgovoren kar za 30 odstotkov prenesenih bitov in bajtov, medtem ko na Yahoo odpade slabih 27 odstotkov. Na četrtem in petem mestu po številu obiskov sta Facebook in MySpace.

Podatki za ZDA kažejo, da si tamkajšnji obiskovalci vsak mesec ogledajo približno 15 milijard videoposnetkov, pri čemer večina uporablja YouTube. Povprečen uporabnik si ogleda 63 video posnetkov mesečno, kar mu vzame šest ur časa. Verjetno je tak skok tudi posledica raznih prireditev (kot so na primer Oskarji, zaprisega predsednika itn.), katerih izseke si uporabniki vedno pogosteje...

13 komentarjev