»

Dropbox ukinja neomejen pakete

Slo-Tech - Do petka je Dropbox poslovnim uporabnikom ponujal neomejene pakete za shranjevanje podatkov, ki so stali 24 dolarjev na mesec za vsakega uporabnika. Namenjeni so bili podjetjem, ki se niso želela ukvarjati z omejitvami in kvotami, za kar so bila pripravljena odšteti nekoliko več denarja. Sedaj je Dropbox to možnost ukinil, ker je nekaj posameznikom pakete zlorabljalo.

Iz Dropboxa so sporočili, da bo odslej paket Advanced za organizacije s tremi uporabniki omejen na 15 TB, k čemur bo možno dodati 5 TB na uporabnika, a največ do 1000 TB. Kdor uporablja več, bo imel kar precej časa, da svojo porabo zmanjša. Podjetja s porabo do 35 TB na uporabnika lahko še pet let uporabljajo trenutno količino, povečano za 5 TB na uporabnika. Kdor uporablja več kot 35 TB, se bo moral z Dropboxom dogovoriti za ceno za prvo leto, nato pa bo treba porabo skrčiti. Za nove naročnike spremembe veljajo takoj, obstoječe naročnike pa bodo na nove pakete premaknili do 1. novembra.

Dropbox pojasnjuje, da je...

57 komentarjev

Evropska komisija začela preiskovati Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je začela uradno preiskavo, v kateri ugotavlja, ali je Microsoft z vključitvijo izdelka Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil pravila konkurence. Začetek preiskave pomeni, da Komisija prepoznava sume, da je do kršitev prišlo, a to še ne pomeni, da bo takšen tudi končni rezultat preiskave.

Teams je programsko orodje za sodelovalno delo v oblaku, ki vključuje možnosti hipnega sporočanja, klicanja, videokonferenc, deljenja datotek in sočasnega urejanja dokumentov. Še zlasti med pandemijo covida-19 je bilo delo na daljavo prevladujoč način dela, kar je pospešilo razvoj in širjenje izdelkov, kot je Teams. Microsoft je Teams strateško vključil v Office 365 in Microsoft 365, s čimer je morda izrabil monopolni položaj in krnil konkurenco, saj so bili konkurentje v neenakovrednem položaju.

Konkurenca se je že kmalu pritožila. Slack je uradno pritožbo vložil julija 2020, v kateri je trdil, da je vključitev Teams v najbolj razširjeni pisarniški paket...

13 komentarjev

Microsoft ne bo več ponujal neomejenega oblačnega prostora naročnikom na Office 365

Slo-Tech - Iz Microsofta so sinoči sporočili, da začenši z januarjem prihodnje leto plačljivim uporabnikom Pisarne 365 več ne bodo mogli omogočati brezplačne neomejene hrambe datotek na oblačnem skladišču OneDrive. K temu naj bi jih primoralo manjše število zelo sebičnih uporabnikov, ki so to ponudbo močno zlorabljali - tako, da so tja naložili tudi za 75 terabajtov datotek, ali 14.000x toliko, kot se je pričakovalo od povprečnega uporabnika plačljive različice. To jih namreč preveč stane.

Nove omejitve bodo 5GB za zastonjsko različico (dosedaj 15GB), 50GB za 1,99 dolarja na mesec, oz. neomejena hramba, ki v duhu slovenskih mobilnih operaterjev sedaj pomeni 1 TB, za 9,99 dolarjev na mesec oz. 99 dolarjev na leto. Ukinjajo tudi plačljivi opciji za 100 oz. 200GB, čeprav jih...

83 komentarjev

Amazon zelo pocenil shrambo v oblaku

Amazon - Konkurenca na področju shranjevanja podatkov v oblaku je huda in temu primerne so tudi ugodne cene za potrošnike. Amazon je ta teden vrgel rokavico konkurenci in predstavil dva prenovljena paketa, ki prinašata bistveno znižane cene.

Unlimited Photos Plan je namenjen v glavnem shranjevanju fotografij, ki jih lahko v njihovem oblaku shranimo neomejeno. Dobrodošla prednost je podpora formatu RAW, v katerem fotografije shranjujejo poklicni fotografi pred nadaljnjo obdelavo, saj v tej obliki slike običajno zasedejo precej več prostora kot v JPG. Naročniki Prime ter lastniki naprav Amazon Fire imajo neomejeno možnost shranjevanja slik že sedaj (in tako bo brez dodatnih stroškov tudi ostalo), preostali pa jo bodo lahko naročili za 12 dolarjev letno. Poleg tega v kompletu dobijo še 5 GB...

46 komentarjev

Dropbox in Microsoft bosta sodelovala

Med viri datotek bo mogoče nastaviti Dropbox

vir: The Verge
The Verge - Le nekaj dni po najavi, da bo Microsoft svojim uporabnikom oblačne različice Office 365 ponujal neomejeno količino prostora v oblaku, prihaja novica, da bodo sodelovali še z Dropboxom. Na Dropbox, ki je kot smo omenjali nekako v najslabšem položaju izmed treh velikih, bo mogoče v kratkem nalagati datoteke iz okolja Office, kjer je bilo do sedaj uradno to mogoče početi le na Microsoftov oblak OneDrive. Poleg shranjevanja v OneDrive in lokalno na napravo se bo v vmesniku za shranjevanje in odpiranje datotek tako po novem pojavil še Dropbox, vsaj na mobilnih napravah in v spletni verziji Office Online.

Vodja razvijalcev izdelkov Office pri Microsoftu, Kirk Koenigsbauer, je povedal, da je bila...

11 komentarjev

Microsoft na One Drive ponuja neomejeno hrambo

OneDrive je, morda nekoliko nepričakovano, res dodobra razširjen čez vse platforme

vir: The Verge
The Verge - Vojna med ponudniki oblačnih storitev se je razplamtela. Še pol leta nazaj so vsi trije veliki, Dropbox, Google s svojim Drive in Microsoft z OneDrive, v glavnem ponujali 100 GB prostora, če so namesto brezplačne (manjše) količine uporabniki plačali nekaj dolarjev mesečno za več prostora (Google je že prej za 50 dolarjev mesečno ponujal še 1 TB prostora). Bitko je marca začel Google, ko so poleg brezplačnih 15 gigabajtov na vsega 2 dolarja mesečno znižali ceno 100 GB paketa, 1 TB paket pa od takrat namesto 50 stane le še 10 dolarjev mesečno. Junija je Microsoft podvojil količino brezplačnega prostora na OneDrive, s 7 GB so brezplačni paket razširili na Googlu enakih 15 GB, prav tako so izenačili ponudbo za 100 GB paket ter zraven ponudili še 200 GB paket za 4 dolarje mesečno.

...

52 komentarjev

Microsoftov oblak OneDrive prinaša več prostora

Mashable - Microsoftova storitev za hrambo podatkov v oblaku OneDrive je dobila precejšnji dodatek prostora. Medtem ko je bilo doslej brezplačnih 7 GB prostora, ga je odslej zastonj kar 15 GB. Opazne so tudi pocenitve plačljivih paketov. Najšibkejši paket s 100 GB, ki je predhodno stal 7,5 dolarja mesečno, se je pocenil na vsega dva dolarja. Dvakrat večji paket je dvakrat dražji.

Spletna pisarna Office 365 Home za 10 dolarjev mesečno, Office 365 Personal za sedem dolarjev mesečno in Office 365 University za 80 dolarjev za štiri leta vsi prinašajo kar 1 TB prostora v oblaku. Podobno bodo terabajt dobili tudi poslovni uporabniki, ki imajo naročen Office 365 z OneDrive for Business. Doslej je Office 365 vključeval le 20 GB prostora. Nove cene veljajo od 1. julija.

S tem je...

49 komentarjev

Google bistveno pocenil svoj Drive

Google - Google se je resno podal v cenovno vojno na področju oblačnih storitev za shranjevanje podatkov, saj so včeraj najavili korenito znižanje cen svojega Google Drivea. Kapaciteta v brezplačni inačici ostaja 15 GB, medtem ko so plačljive verzije cenejše do 80 odstotkov.

Nakup 100 GB dodatnega prostora stane dva dolarja mesečno, 1 TB pa dobimo že za 10 dolarjev na mesec. Doslej je 100 GB stalo pet dolarjev, terabajt pa 50 dolarjev. Kdor potrebuje največ prostora, lahko poseže po 10 TB, ki bodo stali od 100 dolarjev mesečno naprej. Zakupljen prostor lahko uporabljajo v storitvah Google Drive, Gmail in Google Photos+.

Kaj pa konkurenca? Glavni igralci na tem področju so še Dropbox, Mega in Mirosoftov OneDrive. Dropbox nudi brezplačno 2 GB prostora, ki ga lahko razširimo z novačenjem prijateljev, OneDrive 7 GB, Mega pa kar 50 GB. So pa vsi dražji pri dodatnem prostoru, saj...

49 komentarjev

Microsoft preobrazil SkyDrive v OneDrive

CNet - Microsoft je danes uradno zagnal storitev OneDrive, v katero se je preimenoval SkyDrive. Oblačna shramba podatkov se je morala preimenovati, ker je Microsoft izgubil tožbo proti britanskemu televizijskemu velikanu British Sky Broadcasting. Hkrati z zagonom na novo poimenovane storitve je Microsoft pripravil še nekaj bonbončkov za najzgodnejše uporabnike.

OneDrive je neposreden napad na Dropbox in Googlov Drive; v resnici so te tri storitve edini resni konkurentje na tem področju, ostali so bolj nišni produkti. Osnovni OneDrive prinaša 7 GB brezplačnega prostora, ki ga lahko razširimo za 5 GB z novačenjem novih uporabnikov (500 MB za vsakega), še dodatne 3 GB pa prinese uporaba možnosti hranjenja posnetkov s fotoaparatov na OneDrivu. Kdor bo...

53 komentarjev