»

Twitter onesposobil vse zunanje odjemalce za dostop

Slo-Tech - Twitter je (bilo?) eno redkih družbenih omrežij, ki je omogočalo dostop do vsebin prek API, kar so s pridom izkoriščali številni neuradni odjemalci, denimo Tweetbot. Zahtevnejši uporabniki so jih množično uporabljali, saj so jim omogočali prilagoditev uporabniške izkušnje po lastni meri, medtem ko si uradna aplikacija ali spletna stran često po svoje predstavljata, kaj bi uporabniki želeli gledati. Razvrstitev čivkov po relevantnosti in ne po času objave ena izmed funkcij, ki v uradnih dostopih nikoli ni delovala pregledno. Zato je razočaranje veliko, ko so včeraj iz neznanega razloga vsi zunanji odjemalci odpovedali.

Če je razlog neznan, pa način ni. Twitter je ponoči onesposobil dostop prek API-jev, ki je bil nujen za pridobivanje podatkov. Twitter uradno še ni komentiral dogodka, zato ne vemo, ali gre za kakšno okvaro ali namerno potezo, ki naznanja spremembo v politiki dostopnosti. Razumljivo se po spletu širijo govorice, da je to konec dostopa mimo uradnega odjemalca, na kar...

17 komentarjev

Twitter dokončno dodal možnost omejevanja odzivov na čivke

Slo-Tech - Twitter je tri mesece po napovedi, da bodo avtorjem uvedli možnost omejitve komentiranja na čivke, to storil in funkcijo omogočil vsem. V najavi so zapisali, da je preizkusno obdobje potekalo dobro in pokazalo na številne prednosti nove možnosti. Kot pravijo, so te omejitve prinesle možnost razprav, ki jih sicer ni, ker jih preglasijo nasilneži.

Rezultati testov so pokazali, da nova ureditev odstrani spam in druge vrste zlorab. Za vsake tri prihranjene zlonamerne komentarje se je pojavila ena poobjava z nasilnim komentarjem, medtem ko število zasebnih sporočil in nadlegovanja ni poraslo. Zmanjšala se je tudi uporaba funkcij Utišaj in Blokiraj. Nova možnost ni privzeto vključena in je povsem neobvezna. Privzeto lahko odgovarjajo vsi, obstajata pa še druga in tretja možnost. Po drugi možnosti lahko odgovarjajo le tisti, ki jim pisec čivka sledi, po najbolj rigorozni tretji pa le tisti, ki so izrecno omenjeni v prvotni objavi. Še vedno pa lahko kdorkoli, razen blokiranih, posamezne...

0 komentarjev

Twitter razmišlja o funkciji za omejitev komentiranja

Twitter - Twitter je svojo priljubljenost dosegel zlasti zaradi dveh lastnosti: stroge omejitve dolžine objav (prvotno 140 znakov, kasneje 280, kamor ne štejejo hiperpovezave) ter vidnost objav vsem (razen v primeru zasebnih računov), ki lahko tudi vsi komentirajo. Ker je po drugi strani to pripeljalo do točke, ko je v številnih primerih nemogoče voditi kakršnokoli diskusijo, ker se takoj usujejo toksični komentarji, Twitter premišljuje o spremembah. Trenutno testirajo nov način določanja, kdo lahko na objave odgovarja. V slogu Facebooka bi namreč omejili, ali lahko nek čivk komentira kdorkoli (privzeta in tudi trenutna možnost), le sledilci avtorja čivka ali le v čivku omenjeni ljudje.

Novost se trenutno preizkuša na omejenem vzorcu ljudi, ki uporabljajo aplikacijo ali spletno stran. Da se napovedujejo podobne omejitve, se je začelo špekulirati že v začetku leta. Kljub omejitvi, kdo bo komentarje lahko pisal, pa bodo čivke in komentarje še vedno lahko brali vsi. Prav tako kaže, da bo...

6 komentarjev

Twitter meni, da morajo tudi politiki imeti pravico do izbrisa javnih objav

TheNextWeb - Twitter je onemogočil knjižnice API za dostop do izbrisanih objav, s pomočjo katerih sta delovali strani Politwoops in Diplotwoops. Omenjeni strani sta na enem mestu zbrali vse objave na Twitterju, ki so jih politiki ali diplomati objavili, pa kasneje izbrisali. Twitter je že maja onesposobil ameriško verzijo Politwoopsa, sedaj pa so onemogočili še Politwoops v vseh ostalih državah in Diplotwoops. Fundacija Open State (OSF), ki je vzdrževala omenjeni strani, je v petek zvečer prejela obvestilo iz Twitterja, da se obeta izklop.

Iz Twitterja so sporočili, da so se za to potezo odločili po temeljitem premisleku. Odločili so se, da je neupravičeno razlikovati med politiki in ostalimi uporabniki Twitterja, zato morajo imeti...

6 komentarjev

TwitPic bo ostal v vicah

Twitter - Spletna storitev TwitPic je bila vse od leta 2008 dobrodošla dopolnitev Twitterja, saj je omogočila deljenje datotek prek Twitterja. Zaradi spora s Twitterjem glede blagovne znamke je strani grozilo zaprtje, s čimer bi šle v pozabo vse slike, a so dosegli dogovor o ohranitvi arhivske verzije strani.

TwitPic je po letu 2011 postal nekoliko manj pomemben, ker je Twitter predstavil lastno platformo za objavo slik, a je vseeno ostal priljubljen pri številnih uporabnikih. TwitPic ni bil uradno povezav s Twitterjem, a je uporabnikom z uporabo servisnih knjižnic API omogočal prijavo z istim uporabniškim imenom in geslom, objavo fotografije, ki je dobila ustrezno kratek naslov, in komentiranje,...

4 komentarji

Instagram izgubil polovico uporabnikov

Slashdot - Decembrske spremembe pogojev uporabe - ki bi omogočale tudi prodajo uporabniških fotografij brez nadomestila - so zgleda precej sklestile Instagramovo uporabniško bazo. V prvem tednu po najavi je (precej glasno) odšla kar četrtina aktivnih uporabnikov. Facebook, ki je lani poleti kupil Instagram ravno zato, ker je folk delil fotografije tam, tj. ne več na njihovi strani, je potem popustil in obljubil, da prodaje oz. sindikacije ne bo. Še potem so se še malo izgovarjali, da je izgubo obiska mogoče pripisati božiču in posledično "drugačnemu dnevnemu ritmu uporabnikov", a če naj sta twitter in facebook nasploh vsaj malo za vzor, bi se moralo število objav takrat kvečjemu povečati.

Januarski podatki podjetja AppStats...

20 komentarjev

Twitter uresničil napovedi, močno zaostril pogoje za uporabo platforme

Slashdot - Maja napovedano zapiranje Twitterja kot platforme je z današnjim dnem postalo resnica. Twitter je izdal različico 1.1 svojega API-ja, pri tem pa konkretno zaostril pogoje za vse - od malih pa do največjih razvijalcev. Kot povzema stvari eden od njih, "bo za vse, ki razvijajo Twitter odjemalce, počasi čas, da si poiščejo kakšno drugo delo".

Spremembe so namreč resnično ostre. Za začetek bo citiranje twittov zunaj uradne strani, torej na blogih ali novičarskih straneh dovoljeno zgolj z rabo njihove embed kode, ki ohrani ves kontekst, omogoča nadaljnje akcije (reply, retweet, favorite) in vidno prikaže Twitterjev logotip (ptičko). Citiranje v <blockquote> elementu z linkom nazaj, kar redno uporabljamo tudi na Slo-Techu, po novem več ne bo dovolj.

Še več, Twitter se ne bo smelo uporabljati za promocijo "konkurenčnih družbenih omrežij", tako da linki na Instapaper, TwitLonger, Pinterest idr. po novem več niso zaželeni. Za slike priporočajo kar rabo lastne storitve pic.twitter.com...

11 komentarjev

Twitter pripravlja lastno platformo za deljenje slik in nakupuje

TechCrunch - Twitter razvija svojo storitev za deljenje slik med uporabniki, poroča TechCrunch. Sedaj morajo namreč uporabniki za pripenjanje slik k objavam in njihovo deljenje uporabiti zunanjo storitev (recimo Twitpic ali Yfrog). Dosti več o prihajajoči storitvi, razen da je njena predstavitev tik pred vrati, še ni znano, saj so v Twitterju sila skopi s podrobnostmi.

Je pa Ryan Sarver, vodja platforme Twitter, dejal, da se mora ekosistem izogibati "odjemalniškim aplikacijam, ki posnemajo ali reproducirajo uporabniško izkušnjo uradnega odjemalca za Twitter". Sem seveda sodita tudi Twitpic in Yfrog, ki ju bo Twitter z lastno storitvijo bržkone hitro ugnal v kozji rog.

Poleg tega Twitter zadnje čase...

0 komentarjev

Twitter kupil Tweetdeck

Odjemalec Tweetdeck je napisan za okolje Adobe AIR in teče na Linuxu, Oknih in Macu, na voljo pa sta tudi mobilni različici za iPhone in Android. Hkrati prikazuje veliko število twittov in predvaja zvočno opozorilo za vsakega novoprispelega, kar pri večjem seznamu followerjev postane za ene malo moteče, za druge pa vsakdanji način dela.

vir: Financial Times
Financial Times - Twitter kot platforma je v zadnjih mesecih postal bistveno bolj zaprt in neprijazen do tretjih programov. Marca so s spremembo splošnih pogojev razvijalcem odsvetovali razvoj novih namenskih twitter odjemalcev, ter kot razlog navedli rušenje konsistentne uporabniške izkušnje in nezadostno spoštovanje zasebnosti. Še mesec dni prej so iz istega razloga (začasno) onemogočili par popularnih odjemalcev, ta mesec pa še dodatno zaostrili svoje zahteve za dostop do uporabnikovih podatkov.

Sredi maja so se razširile govorice, da je Twitter blizu dogovora o prevzemu popularnega britanskega odjemalca Tweetdeck. Več medijev je pravkar potrdilo, da je prevzem uspešno zaključen, sicer za ceno med 40 in 50 milijonov ameriških dolarjev v denarju in...

0 komentarjev

Twitter dobil novo podobo

Slo-Tech - Twitter je dobil prvo večjo predelavo vse od svojega nastanka, saj je bil doslej togo omejen na 140 znakov. Ker pa, tako pravijo na Twitterju, "se življenje vedno ne prilega 140 znakom", so ga nekoliko predelali. Bolj pragmatičen razlog je ogromno število obiskovalcev, ki bi jih z dodatno večpredstavnostjo na strani radi zadržali dlje, tako da bi stran postala za oglaševalce še zanimivejša.

Stran ima nov dizajn, preglednejšo časovnico objavljenih čivkov in neskončen drsnik (nič več klikanja Prikaži več). Dodali so podporo za večpredstavnost, tako da lahko uporabniki v čivke sedaj vstavijo slike in videoposnetke neposredno (podprte storitve so DailyBooth, deviantART, Etsy, Flickr, Justin.TV, Kickstarter, Kiva, Photozou, Plixi, Twitgoo,...

4 komentarji