»

Pametne televizije niso tako pametna zamisel

vir: FBI
FBI - Pametne televizije so se razmahnile v zadnjih letih, pri čemer pamet običajno pomeni povezava v internet, pogosto pa še mikrofon in kamera. Z vidika praktičnost je to vsekakor prikladno, saj je na takšnih televizijah enostavno spremljati spletne pretočne vsebine (Netflix, Hulu, YouTube in druge). Toda nenehna povezanost v internet prinaša tveganja, pred katerimi svari tudi FBI.

Že pred letošnjim črnim petkom je FBI pozval kupce in uporabnike, da svoje pametne televizije primerno zaščitijo. Poudarjajo, da ni nemogoče, da bi proizvajalec ali razvijalci aplikaciji prek pametne televizije poslušali ali gledali uporabnike. Prav tako svarijo pred šibko točko, ki jo pametne televizije prinašajo v domača omrežja, saj lahko hekerji vdrejo v pametne televizije, potem pa od tam do računalnika ali drugih naprav v domačih omrežjih.

Nasveti, ki jih podaja FBI, segajo od logičnih do zanimivih. Razume se, da moramo preverjati dostopnost varnostnih in drugih posodobitev ter jih nameščati. FBI pa...

28 komentarjev

Adobe spremlja, kaj berete

Ars Technica - Zadnja verzija programa Adobe Digital Editions (DE), ki služi kot bralnik e-knjig in PDF-je ter jo zaradi spoštovanja omejitev in DRM rade uporabljajo tuje knjižnice, v splet nezaščiteno pošilja zgodovino uporabe.

DE v tekstovni obliki (plain-text) na Adobove strežnike (konkretno adelogs.adobe.com) pošilja vse podatke o uporabi. Tu ne gre le za naslov in avtorja knjige, ampak tudi čas branja, čas zadrževanja na posameznih straneh ipd. Logično je, da mora DE komunicirati s strežniki in pri tem posredovati tudi enolično identifikacijo uporabnika, da izposoja e-knjig sploh lahko funkcionira. Na strežnikih DE preveri, izposoja katerih knjig je še aktivna, katere so odprte na kakšni drugi...

27 komentarjev

Amazon pripravlja izposojo e-knjig

The Wall Street Journal - Če gre verjeti virom The Wall Street Journala, Amazon pripravlja storitev izposoje e-knjig, ki bo sicer sprva omejena na ZDA. Funkcionirala bo podobno kot Netflix, ki omogoča podobno izposojo filmov proti plačilu letne naročnine.

Prve korake je Amazon napravil pred nekaj meseci, ko so začeli Kindle Textbook Rental. V sklopu te storitve si je mogoče izposoditi elektronske učbenike, ki jih je trenutno na voljo več tisoč za izposojo od enega do dvanajstih mesecev. Pričakovana storitev bo njena nadgradnja, saj si bo mogoče izposoditi vse e-knjige.

Predvideni datum začetka delovanja še ni znan, ker imajo založniki pomisleke. Ker se bojijo, da bo...

83 komentarjev

E-knjige na vrhu pri Amazonu

Z različico z oglasi se je Amazon močno približal meji stotaka za bralnik e-knjig

vir: TechCrunch
TechCrunch - Neizbežno je bilo, da bo prodaja e-knjig na Amazonovi trgovini nekoč višja od prodaje fizičnih knjig. Že lanskega julija je bila prodaja v digitalni obliki višja od prodaje knjig s trdo vezavo, v letošnjem januarju pa je padla še bolj popularna trdnjava, knjige z mehko vezavo. Skupaj so knjige v fizični obliki do nedavnega še vedno kljubovale digitalnim različicam, a ne več. Amazon je namreč objavil, da je prodaja njihovih e-knjig za lasten bralnik Kindle presegla prodajo knjig v fizični obliki. Pri TechCrunchu sicer menijo, da je popularnost povezana tudi z izredno ugodnim Kindlom (izdaja najcenejšega...

9 komentarjev

Nov rekord prodaje e-knjig

Guardian - Podatki o prodaji knjig različnih formatov, ki je objavilo Združenje ameriških založnikov (AAP), kažejo, da je februarska prodaja e-knjig v ZDA dosegla nove rekordne vrednosti. Prvikrat se je tako primerilo, da so e-knjige postale najbolje prodajana vrsta knjig, saj so jih prodali za 90,3 milijona dolarjev. Tiskane inačice sledijo na drugem mestu z 81,2 milijona dolarjev.

V primerjavi z lanskim februarjem predstavljajo te številke 202-odstotno rast prodaje e-knjig, medtem ko se je v enakem obdobju prodaja papirnatih (mehko in trdo vezanih) knjig skrčila za tretjino. Visoko rast, tudi v primerjavi z letošnjem januarjem, pripisujejo ponovoletnim nakupom, ko so prejemniki bralnikov e-knjig in tabličnih računalnikov nakupili e-knjige.

54 komentarjev

Končno mogoča pósoda knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon je izpolnil svojo obljubo in omogočil izposojo e-knjig na Kindlu, kot so napovedali. Pri tem kupcem oziroma izposojevalcem niso dali povsem prostih rok, saj je kar nekaj omejitev pri izposoji. Kljub temu da ste knjigo kupili (kako neki bi jo sicer posodili?), je ne bo moči brez omejitev posojati naokoli.

Prvič, vsak založnik bo lahko sam odločil, ali bodo njihovi naslovi na voljo za izposojo ali ne. Drugič, ko boste knjigo nekomu posodili, kakor da bila fizična, sami do nje ne boste imeli dostopa. Tretjič, izposoja lahko traja največ 14 dni, posamezen naslov pa je moč posoditi le enkrat. Pozitivno je, da bo moč knjigo posoditi tudi nekomu, ki nima Kindla, ampak zgolj aplikacijo Kindle for PC, Mac ali kaj podobnega. Negativno pa, da se založniki vedejo, kot da nam s prodajo knjige delajo uslugo. Če lahko papirnato knjigo posojamo,...

33 komentarjev

Tokratni Lukenj™ je last Adobe Software.

Slo-Tech - Elcomsoft, taisto podjetje, ki je pred časom izdelalo program za kopiranje eBookovja, je objavilo napako v Adobovem programu Library. Slednji deluje kot "elektronska knjižnjica", napaka pa naj bi dovoljevala potencialne DoS napade, ko bi si ljudstvo 'sposodilo' recimo vse mogoče knjige, pa še to za neomejeno dobo. Klik!

Podjetje pa je zapisalo tudi to, da o tej napaki podjetja Adobe sploh niso obveščali; slednje naj bi namreč ob predhodnem opozorilu glede neke druge napake ne reagiralo.

1 komentar