»

Apple zapušča glavni dizajner

Jonathan Ive

vir: Wikipedia
Financial Times - Jonathan Ive, imenovan tudi Jony, je v podjetju delal vse od leta 1992, kjer je že kmalu postal vodja oddelka za oblikovanje. Bil je tesen sodelavec pokojnega Steva Jobsa, ko se je ta leta 1997 vrnil v tedaj hirajoče podjetje, sta skupaj zasnovala iMaca, ki je leto pozneje Apple vrnil na pota slave.

Ive je brez dvoma eden najboljših industrijskih oblikovalcev na svetu. Kar nenazadnje...

59 komentarjev

3D Touch poredil novi iPhone

Slo-Tech - Najnovejša Applova iPhona 6S in 6S Plus sta težja od vseh svojih predhodnikov. Razlika je resda majhna in v vsakdanjem življenju zanemarljiva, a ker Apple posebno pozornost namenja vsakemu kvadratnemu milimetru in gramu, je zanimivo pogledati, od kod dodatna masa. Oba, iPhona 6S in 6S Plus, sta namreč od lanskih iPhona 6 in 6 Plus težja za 11 odstotkov.

Prva teorija je bila, da je za povečanje masa kriva uporabe nove aluminijeve zlitine, iz katere je narejeno ohišje, ki preprečuje zvijanje, ki je lani povzročilo nekaj težav. V resnici to ni razlog, saj so zamenjali le glavne primesi v zlitini (cink namesto magnezija in silicija), kar skupaj z nekoliko drugačnim dizajnom maso iPhona 6S Plus poveča le za dva grama, manjši model pa je celo za gram lažji.

Glavni krivec je nov...

10 komentarjev

Apple prodal milijon ur v enem dnevu

MacRumors.com - Ko je Apple predstavil ne ravno poceni pametno uro, so številni zmajevali z glavo, kdo neki bi želel imeti elektronsko uro, ki potrebuje dnevno polnjene energije in se ne more kosati z eleganco vrhunskih mehanskih ročnih ur. Kot kaže, je interesentov veliko, saj je Apple prodal že milijonov svojih pametnih ur, pa je sploh še ni mogoče prijeti v roke.

Predprodaja v ZDA se je pričela v petek in v 24 urah so zabeležili 957.000 prednaročil. Približno dve tretjini kupcev sta se odločili za cenejšo inačico Appple Watch Sport, in sicer s sivim ohišjem (space grey). V povprečju je vsak kupec naročil 1,3 ure in za eno plačal 503 dolarje (povprečje za Watch Sport je 382 dolarjev, za Watch pa 707 dolarjev).

Milijon prodanih ur je sicer zavidanja vreden dosežek, ob...

219 komentarjev

GT Advanced Technologies bi zaprli tovarno

Pečem za safirno steklo v Arizoni kaže slabo

vir: Ars Technica
Ars Technica - Pred nekaj dnevi smo pisali, da je GT Advanced Technologies, Applov dobavitelj safirnega stekla (v uporabi na TouchID gumbih na iPhonih, kot leča kamere vse od iPhone 5 ter načeloma na prihajajoči uri Apple Watch), najavil stečaj. Ob najavi stečaja so, kakor je za ameriško zakonodajo pričakovano, napovedali restrukturiranje in nadaljevanje poslovanja podjetja, ko bi uredili finance. A zgodba se nekoliko zapleta, saj zdaj GT Advanced Technologies želi zapreti tovarno v Arizoni, ki so jo zgradili z Applovim posojilom in skorajda izključno za potrebe Applovih izdelkov. Prav ta tovarna in pogodba z Applom je bila osnova za napovedi (morda celo resnične, dokler ni prišlo do težav v proizvodnji), da bo nov iPhone imel safirno steklo. Zaradi napovedi je, kot smo že...

5 komentarjev

GT Advanced Technologies gre v stečaj

Peči za Applove komponente v tovarni v Arizoni

vir: Ars Technica
Ars Technica - GT Advanced Technologies se na prvi pogled zdi nepomembno podjetje, a gre za Applovega partnerja, ki dobavlja safirno steklo. To Apple uporablja kot zunanjo lečo fotoaparata na iPhone 6 in 6 Plus, na gumbu s TouchID ter na prihajajoči uri Apple Watch. Safirno steklo ima namreč odlične mehanske lastnosti, ki je izredno odporno na praske in je pogosto v uporabi na urah višjega cenovnega razreda. Spomnimo se lahko poročil, da je Apple skupaj s partnerjem kupil večje število peči, primernih za izdelavo safirnega stekla, kar je seveda podžgalo govorice, da bo iPhone 6 (takrat se je še vedno pričakovalo le eno velikost) jasno imel čez zaslon safirno steklo.

GT Advanced Technologies sicer trguje na borzi NASDAQ, delnica pa je v preteklih mesecih dosegla skoraj 20 dolarjev na račun...

16 komentarjev

Prodaja iPhona 6 ruši rekorde

Slo-Tech - V petek se je začela prodaja novih modelov iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ki je podrla vse rekorde. Čeprav sta bila telefona na voljo le v desetih državah, je prodaja vseeno presegla 10 milijonov enot.

Nova telefona sta uradno na voljo v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Hongkongu, Portoriku, Singapurju in na Japonskem. Večji del preostalega sveta ju bo dobil še letos, 20 držav že v petek. Čeprav na primer med prvimi ni Kitajske, ki je Applov največji trg, je prodaja iPhona 6 in Phona 6 Plus presegla lanski rekord iPhona 5S in iPhona 5C...

196 komentarjev

iPhone 6 že pod drobnogledom

iPhone 6 Plus v kosih

vir: The Verge
The Verge - Člani dobro zanne spletne strani iFixIt, ki večino popularnih naprav radi razdrejo do najmanjših komponent takoj, ko morejo, seveda niso zatajili ob izidu novih iPhonov. Tokrat so v vrsti čakali v Avstraliji, a so bili sprva v primeru iPhone 6 Plus žal nekoliko prepozni, bili so 53. v vrsti, a je bilo na voljo le 40 telefonov. Na srečo je na pomoč priskočil eden izmed njihovih oboževalcev in jim prepustil svoj primerek.

Pregled razdiranja tako iPhone 6 kot iPhone 6 Plus ne kaže bistvenih razlik med modeloma, niti ne opazimo drastičnih oddaljevanj od filozofije konstruiranja v primerjavi s predhodniki. Tako kot iPhone 5, 5C in 5S se tudi tokrat zaslon odstrani s pomočjo dveh zdaj že...

31 komentarjev

Nova iPhona že razprodana, v Sloveniji ju še ni

Slo-Tech - Strahovi, da bo imel Apple vsako leto težje delo z vzdrževanjem visokih prodajnih številk novih modelov iPhona, so se letos izkazali za neupravičene. Po torkovi predstavitvi Applovih novosti, med katerimi je seveda glavne pozornosti delež iPhone 6, je telefon v preprodaji že pošel.

Predprodaja se je začel v danes, prodaja pa bo stekla prihodnji petek. Točne številke o prodaji niso znane, a očitno je šel novi iPhone kot vroče žemljice, saj sta oba modela (iPhone 6 in iPhone 6 Plus) za septembrsko dostavo že pošla. Datum dobave za nove kupce se je že pomaknil v oktober in se odmika. Teže je dobiti večji model iPhone 6 Plus, a ni jasno, ali je to posledica večjega navala ali manjše...

129 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Približuje se izid iPhona 5, Apple dosega borzne rekorde

ComputerWorld - Približuje se datum izida novega iphona, čeprav nihče izven Appla hip še ne ve, kdaj točno bo to. Na AllThingsD trdijo, da bo Apple novi pametni telefon predstavil v torek 4. oktobra. Prodaja naj bi se začela kmalu za tem, mogoče že v tednu dni.

Pravzaprav ni jasno še niti, kako se bo novi telefon imenoval. Mediji ga že od vsega začetka imenujemo iPhone 5 in bržkone se bo to ime uporabilo tudi uradno, ni pa to nujno; mogoče nas Applov trženjski oddelek preseneti. Poleg telefona bodo vse oči uprte tudi v novega izvršnega direktorja Tima Cooka, za katerega bo iPhone 5 ognjeni krst predstavljanja novosti. Njegova naloga je kot glavni napovedovalec predstaviti iPhone 5 s takšnim pompom, kot je to počel Steve Jobs pri prejšnjih modelih, in ustvariti visoko povpraševanje. Slednje ne bo velik problem,...

42 komentarjev