»

Podatki z Google Drive izginjajo

Slo-Tech - Uporabniki Googlove oblačne shrambe Drive presenečeno ugotavljajo, da je izginilo več datotek in vse spremembe zadnjih mesecev. Razlog za težave še ni znan, jih je pa Google potrdil. Preiskava še poteka, uporabnikom pa svetujejo, da ta čas v korenski mapi ne spreminjajo ničesar.

Težave so se začele že minuli teden, ko je uporabnik iz Južne Koreje ugotovil, da so mu izginile vse novejše datoteke in da je stanje v Google Drivu enako kot maja letos. Novejših datotek ni bilo niti v košu, prav tako Google Drive ni kazal nobene aktivnosti. V naslednjih dneh se je z enakimi težavami javilo še več uporabnikov, kar je potrdil tudi Google. Inženirji so se lotili preiskave incidenta, ki sicer ni prizadel vseh uporabnikov, temveč le peščico.

Dokler Google težave ne razreši, uporabniki do svojih datotek ne morejo. Za zdaj so še vsi optimistični, da se bo to zgodilo kmalu. A ob tem velja opozoriti, da oblak ni čudežni varni pristan za datoteke, temveč računalnik nekje drugje in ne pri nas...

3 komentarji

Autodesk pripravlja lasten pogon za igre Stingray

The Verge - Autodesk, ki ga poznamo po številnih programih za računalniško grafiko in animacijo, bo izdal lasten pogon za igre. Čeprav so grafično podobo pisci že doslej pogosto pripravljali v Autodeskovih Mayi, 3ds Maxu, izrisovalnem pogonu Scaleform in ostalih Autodeskovih orodjih, je vse skupaj poganjal Unity, Unreal ali kateri izmed drugih pogonov. Autodesk želi poseči tudi na področju, zato je pripravil lasten pogon Stingray.

Stingray, ki so ga prvikrat napovedali marca, je zgrajen na pogonu Bitsquid, ki ga je Autodesk kupil lani. Bitsquid je napisan v jeziku Lua, ki teče na Windows, PS3 in PS4, Xboxu 360, Androidu in iOS, na njem pa recimo tečejo Gauntelt, Helldivers ali War of the Vikings. Stingray bo obdržal osnovno Bitsquidovo jedro in vse funkcije, kot jih ima...

25 komentarjev

Google Apps za šole z neomejeno kapaciteto

Google - Google je napovedal, da bodo uporabniki paketa Google Apps v šolstvu in izobraževanju dobili neomejeno količino prostora povsem brezplačno. Google Apps for Education bo deloval zelo podobno kot Google Drive for Work, le da bo popolnoma zastonj.

Podjetja niso neumna in so si že zdavnaj izračunala, da je najboljša investicija ponujati svoja orodja študentom (in profesorjem) brezplačno ali po zelo znižani ceni, saj se tako ljudje navadijo nanje in jih potem pričakujejo tudi kasneje, ko so zaposleni. Podobno miselnost goji tudi Google.

Šole in univerze, ki uporabljajo Google Apps for Education, bodo torej deležne neomejene velikosti predala za datoteke. Bo pa velikost posamezne datoteke omejena na 5 TB, kar ne bi smelo povzročati večjih težav. Doslej je bilo brezplačnih 30 GB na uporabnika, dokupiti pa je bilo mogoče dodatnih 70 GB za pet...

18 komentarjev

Microsoftov oblak OneDrive prinaša več prostora

Mashable - Microsoftova storitev za hrambo podatkov v oblaku OneDrive je dobila precejšnji dodatek prostora. Medtem ko je bilo doslej brezplačnih 7 GB prostora, ga je odslej zastonj kar 15 GB. Opazne so tudi pocenitve plačljivih paketov. Najšibkejši paket s 100 GB, ki je predhodno stal 7,5 dolarja mesečno, se je pocenil na vsega dva dolarja. Dvakrat večji paket je dvakrat dražji.

Spletna pisarna Office 365 Home za 10 dolarjev mesečno, Office 365 Personal za sedem dolarjev mesečno in Office 365 University za 80 dolarjev za štiri leta vsi prinašajo kar 1 TB prostora v oblaku. Podobno bodo terabajt dobili tudi poslovni uporabniki, ki imajo naročen Office 365 z OneDrive for Business. Doslej je Office 365 vključeval le 20 GB prostora. Nove cene veljajo od 1. julija.

S tem je...

49 komentarjev

Google bistveno pocenil svoj Drive

Google - Google se je resno podal v cenovno vojno na področju oblačnih storitev za shranjevanje podatkov, saj so včeraj najavili korenito znižanje cen svojega Google Drivea. Kapaciteta v brezplačni inačici ostaja 15 GB, medtem ko so plačljive verzije cenejše do 80 odstotkov.

Nakup 100 GB dodatnega prostora stane dva dolarja mesečno, 1 TB pa dobimo že za 10 dolarjev na mesec. Doslej je 100 GB stalo pet dolarjev, terabajt pa 50 dolarjev. Kdor potrebuje največ prostora, lahko poseže po 10 TB, ki bodo stali od 100 dolarjev mesečno naprej. Zakupljen prostor lahko uporabljajo v storitvah Google Drive, Gmail in Google Photos+.

Kaj pa konkurenca? Glavni igralci na tem področju so še Dropbox, Mega in Mirosoftov OneDrive. Dropbox nudi brezplačno 2 GB prostora, ki ga lahko razširimo z novačenjem prijateljev, OneDrive 7 GB, Mega pa kar 50 GB. So pa vsi dražji pri dodatnem prostoru, saj...

49 komentarjev

Google Drive je tu

Google - Uresničila so se pričakovanja in špekulacije, saj je Google danes uradno izdal in predstavil svojo oblačno storitev za shranjevanje in deljenje podatkov Google Drive. Osnovna verzija je brezplačna, dostopne pa so tudi plačljive inačice z več prostora. Za zdaj so podprte androidne naprave ter osebni računalniki z Windows ali Mac OS X, v pripravi pa je tudi podpora za naprave iOS.

Google Drive deluje podobno kot Dropbox, le da je vse skupaj nekoliko bolj razdelano. Uporabnik po namestitvi izbere mapo, ki bo sinhronizirana v Google Drive in vse datoteke, ki so v njej, so avtomatično dosegljive tudi na ostalih napravah, ki so prijavljene v Google Drive. Privzeto je vsaka datoteka vidna le lastniku, ki pa jo lahko da na ogled ali celo...

62 komentarjev

Google bo študentom prodajal prenosnike s Chrome OS

Cr-48

Forbes - Google bo začel prodajati tako imenovan študentski paket, ki vključuje strojno opremo (prenosnik s Chrome OS) in programsko opremo (spletne storitve Google Apps ipd.), za vsega 20 dolarjev na mesec. Google podjetjem že prodaja dostop do Google Apps (konkurenca Officeu) za 50 dolarjev letno, zato mnogi študentski paket vidijo kot uverturo v podoben paket tudi za podjetja. Kateri prenosnik bo vključen v paket, ni znano, bo pa verjetno podoben Cr-48.

Ideja je smiselna. Dijaki in študentje preizkusijo izdelek po ceni, ki je znatno nižja od nakupa prenosnega računalnika, in Googlu javijo vse pomanjkljivosti, hkrati pa se navadijo izdelka in ga kasneje po končanem izobraževanju pričakujejo tudi na delovnem mestu. Google pravi, da...

27 komentarjev

Google toži ameriško vlado

ComputerWorld - Običajno so vloge obrnjene, a to pot Google toži ameriško vlado in ne narobe. Tožba je uperjena zoper Ministrstvo za notranje zadeve, ki da je v javnem razpisu neupravičeno prezrlo Google in njegov izdelek Google Apps, ker naj bi bil razpis prilagojen vnaprej določenemu zmagovalcu. Srž problema je v zahtevi, da mora biti izbrana storitev del platforme Microsoft Business Productivity Online Suite, zaradi česar je Google odpadel že v prvi fazi.

Petletna pogodba je težka 59,3 milijona dolarjev, s svojimi zahtevami pa po besedah tožnikov Googla in Onixa "neupravičeno omejuje konkurenco". Google se je s predstavniki ministrstva sešel že lani, kjer so jim obljubili, da bodo tudi alternative pregledali. Aprila letos pa je ministrstvo Googlu sporočilo, da njihovi izdelki niso ustrezali varnostnim zahtevam, ne da bi jim ponudili podrobnejšo razlago odločitve. Problematično je, da Microsoft BPOS še nima certifikata o skladnosti z zakonom FISMA, medtem ko ga Google ima. Vlada je kljub temu...

12 komentarjev