»

E-bančništvo z bralnikom prepleta ven na prstu

Guardian - Britanski Barclays za svoje komitente pripravlja nov način preverjanja istovetnosti pri uporabi e-bančništva. Medtem ko doslej večina bank uporablja certifikate, kalkulatorje enkratnih kod za vstop, pošiljanje kode na mobilne telefone ali sezname PIN-kod, želi Barclays postopek poenostaviti z biometrijo. Odčitavali bodo vzorec prepleta ven pod blazinicami na uporabnikovem prstu.

V sodelovanju s Hitachijem so razvili napravo VeinID, ki je v velikosti žogice za tenis in jo uporabnik postavi na mizo. Enota vstavljen prst presvetli s svetlobo...

25 komentarjev

Google-Novartisove pametne leče bodo merile raven glukoze

The Wall Street Journal - Google in šivcarski farmacevtski gigant Novartis sta napovedala razvoj in prodajo pametnih leč, ki bodo vsebovale senzorje za merjenje ravni glukoze, kar bo olajšalo življenje bolnikom s sladkorno boleznijo.

Danes proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo predstavil več pametnih naprav. Pametni telefoni že zdavnaj niso dovolj, zato se bitka širi na področje pametnih naprav, ki jih bomo nosili ves čas. Pametne ure so trenutno vroče žemljice, medtem ko so pametne zapestnice vsaj za zdaj videti kot strel v prazno. Google pa je šel še korak dlje in pripravil pametne kontaktne leče.

Gre za izdelek iz laboratorijev Google X, kakor se imenuje eksperimentalnorazvojni del Googla, od koder bomo dobili tudi Google Glass. Pametne leče...

25 komentarjev

Fujitsujev prenosnik, ki skenira dlani

TechWeek Europe - Vajeni smo že prenosnih računalnikov, ki omogočajo prijavo oziroma ugotavljanje istovetnosti uporabnika iz njegovega prstnega odtisa. Ker je ta sistem mogoče pretentati, pa tu ne mislimo le na filmsko sekanje prstov, ampak na razne fizične artefakte, kot so odlitki, ali povsem matematične napade (programska oprema prstni odtis preračuna v številke), je Fujitsu izdal prenosnik, ki skenira dlan.

Na prvi pogled Fujitsu Celsius H730 ni nič posebnega. Ima 15-palčni zaslon, dvojedrni procesor Intel Core i7 s 3,8 GHz, grafično kartico Nvidia Kepler in SSD ali hibridni disk ter do 32 GB pomnilnika, odvisno od konfiguracije. Tipkovnica je odporna na polivanje, disk pa na padce zaradi...

13 komentarjev

Nemški varuh zasebnosti proti čitalcu prstnih odtisov v iPhonu

Slo-Tech - Ena izmed najbolj prepoznavnih novih funkcij v iPhonu 5S je bralnik prstnih odtisov (biometrični skener), ki ponuja preprosto zaklepanje in odklepanje s pritiskom prsta, ne da bi morali vtipkati kodo ali risati vzorce. Sliši se dobro, a pregovorno zadržni Nemci nad tem niso navdušeni.

Nemški informacijski pooblaščenec iz Hamburga Johannes Caspar je uporabnike posvaril pred uporabo te funkcije. Poudaril je, da biometričnih značilnosti ne moremo izbrisati, temveč nas spremljajo celotno življenje. Zato prstnih odtisov in drugih tovrstnih podatkov ne bi smeli uporabljati za identifikacijo v vsakdanjem življenju, pravi.

Dodaja, da čeprav Apple trdi, da se podatki shranjujejo le lokalno na dotičnem telefonu, uporabniki nimajo prav nikakršnega nadzora nad tem, kam vse Apple pošilja podatke, kako jih obdeluje in kaj vse še počne z njimi....

104 komentarji

Jemanje prstnih odtisov na daljavo

vir: Heise
Heise - Ameriško podjetje Advanced Optical Systems (AOS) je razvilo sistem, ki omogoča jemanje prstnih odtisov ljudem z razdalje. Tehnologijo so poimenovali Airprint in deluje na razdalji dveh metrov, trdijo. Uporabna je posebej za nevarne in krizne okoliščine, ko klasično jemanje odtisov ni modro.

Postopek poteka v več stopnjah. Najprej roko preiskovanca osvetlijo s polarizirano svetlobo, nato pa odbito svetlobo zbereta dve kameri, ki zaznavata različno polarizacijo. Joel Burcham iz AOS-a pojasnjuje, da je tehnologija sila uporabna. Odpadla bo na primer potreba po pritiskanju prsta na senzor za...

11 komentarjev

Leče z močno izboljšanim fokusiranjem

Običajna leča

vir: Slashdot
Slashdot - Običajne leče, ki jih poznamo iz vsakdanjih naprav kot so CD predvajalniki, imajo precejšnjo šibkost da ne morejo fokusirati svetlobe na območje ki bi bilo manjše od približno polovice valovne dolžine svetlobe. Prav ta omejitev največje možne resolucije, ki se imenuje difracijska meja namreč omejuje količino podatkov, ki jih lahko zapišemo na optične medije. S pomočjo t.i. metamaterialov sicer lahko to mejo obidemo, vendar pa je izdelava metamaterialov zelo draga in zapletena in zaenkrat še ni primerna za masovno uporabo.


Raziskovalci iz Univerze v Michiganu pa so odkrili postopek kako...

5 komentarjev