»

Na voljo je Raspberry Pi 4

Slo-Tech - Raspberry Pi Foundation je postregla s četrto inkarnacijo svojega miniaturnega računalnika. Nova malina se na videz ne razlikuje kaj dosti od njihovega prejšnjega najboljšega Modela B+. A v resnici je nadgrajeno praktično vse, naprava je v osnovi zgrajena na Broadcom BCM2711 SoCu, s štirijedrnim 64 bitnim procesorjem ARMv8 na frekvenci 1,5 GHz, pri pomnilniku pa se je moč odločati med 1,2 in 4 GB različico, pri čemer so prešli z LPDDR2 na LPDDR4. Pomnilnik je sicer doslej veljal za ozko grlo Raspberryjev.

Ko gre za povezljivost in odpravljanje ozkih grl, ima Pi 4 zdaj pravi gigabit ethernet vmesnik in ne speljanega prek USB 2.0, ob njem pa še vmesnik USB-C in po dvakrat USB 3.0 in USB 2.0. Med drugimi opcijami povezovanja omenimo še 2,4 GHz in 5 GHz...

142 komentarjev

Intel ob jubileju dosegel 5,0 GHz, jeseni 28-jedrnik

AnandTech - Nič posebnega niso procesorji, ki so jih navdušenci uspeli naviti prek 5,0 GHz. A po drugi strani procesorjev, ki bi tovarniško dosegali tolikšno frekvenco, ni. Dvigovanje takta se je ustavilo že pred leti, odtlej pa Intel, AMD in ARM povečujejo število jeder in z novimi ukazi ter učinkovitejšo izvedbo izboljšujejo drobovje. Zato je zelo razveseljujoča vest, da je Intel ob prihajajoči 50. obletnici, ki jo bo praznoval prihodnji mesec, pripravil procesorje, ki s tovarniškimi nastavitvami (resda v načinu Turbo) dosegajo 5,0 GHz. Procesor Intel Core i7-8086K bo na voljo v omejenih količinah in bo imel maksimalno (Turbo) frekvenco 5,0 GHz. Osnovna frekvenca tega šestjedrna procesorja bo 4,0 GHz, imel bo 12 MB...

23 komentarjev

Pasivni Wi-Fi bi potreboval desettisočkrat manj energije

Slo-Tech - Ena izmed glavnih pomanjkljivosti uporabe brezžičnega omrežja v mobilnih napravah je visoka poraba električne energije, zaradi česar med pomembnejše nasvete za varčevanje z baterijo sodi izklapljanje Wi-Fi na telefonu. Ker to predstavlja tudi znatno prepreko pri razvoju pametnih naprav, ki bodo ves čas povezane v internet (IoT), je dobrodošla iznajdba tehnologije z Univerze v Washingtonu, ki jo imenujejo pasivni Wi-Fi in porablja večtisočkrat manj električne energije kot klasični Wi-Fi.

Podrobnosti bodo predstavili na simpoziju USENIX 13. marca, že sedaj pa si jih lahko pogledamo v članku. Pasivni Wi-Fi naj bi (merjeno na mobilnih napravah) porabljal desettisočkrat manj električne energije kot Wi-Fi in tisočkrat manj kot Bluetooth. Pri tem bo še vedno dosegal povsem spodobne hitrosti, in...

21 komentarjev

Samsungovi osemgigabitni čipi LPDDR4

Samsung - Samsung je sporočil, da so začeli serijsko proizvodnjo prvih osemgigabitnih pomnilniških čipov LPDDR4, ki jih je JEDEC standardiziral avgusta letos. V razvoju so bili seveda že pred sprejemom končnega standarda; pred natanko letom dni je imel namreč Samsung že delujoče primerke čipov.

Novi čipi so proizvedeni v 20 nm-tehnologiji, kar omogoča nižjo porabo energijo, manjše segrevanje, večjo gostoto in posredno tudi doseganje višjih taktov. Povejmo, da LP pomeni low power in označuje tip pomnilnika, ki je primeren za uporabo v mobilnih in drugih napravah, kjer je poraba električne energije nadvse pomembna. Poznamo ga tudi pod oznako Mobile DDR (mDDR).

V primerjavi s prejšnjim standardom LPDDR3 prinašajo novi čipi višjo frekvenco delovanja...

5 komentarjev

Broadwell pred vrati

Shema dvojedrnega Broadwella iz Core M

vir: AnandTech
AnandTech - Na Anandtechu so se nekoliko razpisali o prihajajočih Intelovih procesorjih, osnovanih na arhitekturi Broadwell. Čipi iz družine Core M bodo namenjeni ultra-prenosnim napravam, še letos bomo prve primerek Broadwella namreč videli vsja v Lenovovi 3. generaciji hibridnega prenosnika Yoga (v izvedenki Pro). Ni skrivnost, da je Broadwell nekoliko pozen, pomanjšanje litografije z 22 na 14 nm Intelu namreč ni uspelo povsem brez težav, zato bomo pred koncem leta videli le čipe Core M, medtem ko bodo preostali segmenti, zmogljivejši in tudi požrešnejši procesorji za prenosnike ter seveda namizni čipi, sledili šele prihodnje leto. Glede na Intelov pretekli tempo bi Broadwell sicer morali predstaviti že pred začetkom letošnjega poletja.

Da je izid Broadwella neizbežen pove dejstvo, da...

64 komentarjev

Samsung razvija gigabitni Wi-Fi

Samsung - Samsung je sporočil, da razvijajo Wi-Fi na 60 GHz, ki bo imel najvišjo teoretično hitrost 4,6 Gb/s oziroma 575 MB/s, kar je petkrat hitreje od sedanjega prvaka dvokanalnega 802.11ac. Prve naprave s podporo novemu standardu pričakujemo že prihodnje leto.

Čeprav se Samsungova najava bere, kot da so sami izumili in izpilili tehnologiji, to ne drži. Standard 802.11ad je v pripravi od leta 2009, standardizirali pa so ga predlani pod imenom WiGig. Kasneje ga je prevzel Wi-Fi Alliance in postal je eden izmed standardov v družini Wi-Fi.

Za višji del spektra (60 GHz) so se odločili, ker je ta del še sorazmerno prost in ni rezerviran; v okolici je 8 GHz prostega spektra. Prinaša višje hitrosti in se izogiba pogostim interferencam, kot so Bluetooth, fluorescentne luči,...

18 komentarjev

Intelovi varčneži Core M

Intel - Intel je na berlinskem IFA razkril podrobnosti o prihajajočih procesorjev Core M, ki prinašajo še nižjo porabo električne energije in višje hitrosti od predhodnikov. Novi procesorji bodo izdelani v 14 nm-litografiji in bodo prvi predstavniki serije Broadwell.

Novi procesorji so namenjeni uporabi v ultralahkih prenosnikih in hibridih (torej prenosnikih in tablicah hkrati), kjer je nizka poraba električne energije ključna. Njihov največji toplotni odtis (TDP), ki je merilo za konično porabo energije, bo 4,5 W, kar je manj kot polovica porabe njegovih predhodnikov (četrte generacije i5). Na hitrostnem področju pa Intel trdi, da je Core M 50 odstotkov hitrejši in s 40 odstotkov zmogljivejšo grafično enoto. Zmanjšanja, pohitritve in nižjo požrešnosti niso dosegli le s prehodom na...

28 komentarjev

Prihaja 14 nm

AnandTech - Čeprav pri krčenju velikosti elektronskih komponent počasi trkamo na robove fizikalnih omejitev, za zdaj proizvajalci še uspevajo zmanjševati litografijo. Intel že dlje časa dela na prehodu na 14 nm-tehnologijo izdelave, katere napredek so predstavili včeraj.

Intel je 14 nm prvikrat predstavil že lanskega novembra, potem čipov Broadwell v tej litografiji ni in ni bilo. S slabim letom zamude se sedaj Intel vendarle zares podaja v 14 nm. Prve rezine za 22 nm-tehnologijo so pokazali na IDF-u leta 2009, prve delujoče čipe dve leti pozneje, predlani pa so šli v množično prodajo. Zato pravimo, da 14 nm nekoliko zamuja. Sedaj so povedali skoraj vse o prihajajočem Broadwellu Y, ki ga bomo našli v čipih s komercialnim imenom Core M.

Intel trdi, da je v Core M prenovil...

39 komentarjev

Intel predstavil dober ducat novih procesorjev Ivy Bridge

Slo-Tech - Dober mesec dni po predstavitvi prvih procesorjev Ivy Bridge, kakor se s kodnim imenom imenuje tretja generacije procesorjev Core, je Intel izdal še 14 novih procesorjev te generacije. Štirje izmed njih so namenjeni ultrabookom, preostali pa namiznim oziroma prenosnim računalnikom.

Za ultrabooke sta namenjena po dva procesorja v družini Core i5 in Core i7, ki pa imajo vsi po dve jedri in zahvaljujoč tehnologiji HyperThreading sposobnost računanja s štirimi nitmi, predpomnilnika L3 pa 3 MB. Core i5-3371U tiktaka z 1,7 GHz (do 2,4/2,6 GHz s Turbo Boostom), Core i5-3427U pa z 1,8 GHz (do 2,6/2,8 GHz) in ima še strojno podporo za AES, TXT in vPro, ki je prvi nima. Grafika ima v prvem primeru 1050 MHz, v...

21 komentarjev

AMD izdal prvega trinityja

Slo-Tech - AMD je včeraj izdal prvi APU-procesor iz nove družine Piledriver, ki jo je napovedal že na letošnjem CES-u in nadomešča starejšo družino Llano. Piledriverji se delijo v podrazrede Trinity za najzahtevnejše uporabnike (namesto A8), Weatherford za zgornji razred (namesto A6) in Richland za tiste z najplitvejšimi žepi (namesto A4). Novinec in prvi iz te družine je AMD Trinity A10-4600M.

Novi model ima štiri procesorska jedra, integrirano grafiko Radeon HD 7660G, osnovno frekvenco delovanja 2,3 GHz (v turbo načinu do 3,2 GHz), 4 MB drugonivojskega predpomnilnika in 384 grafičnih jeder s frekvenco 497 MHz (do 686 MHz). Kot vidimo, gre za najmočnejšega predstavnika najhitrejšega razreda, ki uteleša najboljše, kar lahko AMD med APU-ji danes ponudi. Z 32 nm-tehnologijo...

38 komentarjev

Izšli prvi Intelovi procesorji Ivy Bridge

Najdražji model ob splavitvi stane več kot tisoč dolarjev, medtem ko je priporočena prodajna cena za najšibkejšega 174 dolarjev.

Intel - Intel je po precejšnji zamudi končno izdal procesorje serije Ivy Bridge, po tem ko je pred dvema tednoma uradno predstavil vezni nabor za plošče posebej za Ivy Bridge. Izid so potrdili tudi v izjavi za javnost. Plošče so sicer izšle že nekoliko prej, Ivy Bridge pa je nazaj združljiv s predhodnikom Sandy Bridge, a za polni izkoristek vseh novosti pač potrebujemo popolnoma svežo kombinacijo.

V tretji generacije družine Core, kot bi lahko označili Ivy Bridge, sta za zdaj izšla dva modela. To sta Core i7 3770K in Core i7 3570K, katerih glavna novost je 22 nm-tehnologija izdelave v primerjavi z 32 nm-tehnologijo v...

56 komentarjev

Intel izdal nove Nehaleme

CNet - Leto dni po predstavitvi družine Nehalem je Intel izdal nove procesorje iz te serije, ki bodo namenjene namiznim računalnikom srednjega razreda. Gre za štirijedrni Core i5-750, ki teče pri 2,66 GHz in uporablja 8 MB predpomnilnika. Porabi do 95 W električne energije, v pošiljkah nad 1000 kosov pa stane 196 dolarjev. Čip ima integriran le dvokanalni pomnilniški krmilnik (Core i7 900 ima trokanalnega), tako da vseh zmožnosti arhitekture Nehalem ne zmore. Prav tako na primer izvaja le eno nit z jedra, medtem ko tehnologija podpira branje dveh (Hyperthreading).

Poleg tega je Intel izdal še dva nova procesorja Core i7 za zahtevnejše sisteme. Core...

50 komentarjev